![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2010
|
Bora Bey, demekki paphiopedilumlarda tıpkı phalaenopsisler gibi yıl boyunca çiçekleniyor.Yanılıyor muyum?Bakımı konusunda neler yapmaktasınız? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Torumok; Yıl boyunca demeyelim.Phalaenopsisler de yıl boyunca açmıyorlar.Ama 2 kere iyi bakımla Pah.ler 3 kere görüldüğü bilgisi var. Öncelikle nasıl bakım yaptığımdan önce elimdeki orkideleri iyi tanımaya ve isteklerini en ince ayrıntısına kadar incelemeye çalışıyorum. Örneğin elimdeki bu Paphiopedilum, Paphiopedilum insigne "Harefield Hall". Bakım:Yüksek dereceli bakım isteği Çiçeklenme dönemi:Erken bahar ve geç kış. Sıcaklık isteği: 11 c ye kadar dayanan optimal 22-24 C.Gece gündüz sıcaklık farkı ister.Fark derin olabilir.11 C kadar.Ancak benim uyguladığım gece 16-17C gündüz 21-22 C.Yani genelde ılık ve kontrollu sıcaklık isteği var((ağırlıklı çiçeklenmede serinlik isteği) Nem:Yazın yüksek nem.Ortalama %50 nem oranı.Ben %40-55 uyguladım. Ph isteği:5,5-8.Genelde 7-7,5 gübrelemede, 6,5 düz sulamada uyguladım. Sertlik:Gübrelemede 350-400 microsiemens, düz sulamada 50-150 microsiemens aralığı uyguladım. Işık:Sabah güneşi alan aydınlık salon ortamımda kaldı.Işık ölçerim güneş aldığı zamanda 2000 Fc, güneş almadığı sırada 750-1000Fc ışıklanma.Salonum Kuzey Doğu cephedir.Günde 3 saat çapraz güneş alır.Saat 8 ile 11 aralığı.Öğleden sonra Kuzay cephe güneş yansımasına açıktır. Gün ışığı süresi:15 saat ışıklanma, 9 saat kesintisiz karanlık. Sakın ola bunlar kafanızı karıştırmasın.Bu ölçümler benim kişisel merakımdan yapılmış ölçümlerdir.sabah güneşi alan bir yerde nem ve sıcaklık ile sulamaya dikkat ederseniz de olacağından eminim. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Kaybettik...
|
Arkadaşlar bir konuyu atlıyorsunuz. B.Unver bey bakın bakalım çiçeklenme nerden oluyor? Bakın bakalım phap.lar da Phal.ler gibi aynı bitkiden çiçekleniyor mu? Balki o zaman senede bir kaç kez çiçeklenmenin nedenini anlarsınız. Phap.lar Vandalar veya Phal.ler gibi değiller. Monopodial değil sympodial dırlar. dolayısı ile ne kadar yavru rizom, rizoid o kadar çiçek. bu cyclusu kaydırmak memnun edici olmaz genelde ileriki yıllarda. hormonal veya lethal sorunlar yatar kökünde. saygılarımla |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Hocam, Bu noktada sizin derin bilginizden yararlanmamız gerekli. Ben yanlızca kısa sürede bitkinin genel isteğine göre neler yaptığımı anlatmaya çalıştım.Elbette sizin bakım prosedürünüzle kıyaslarsak bizimki ilk okul seviyesinde kalabilir. ![]() Sizin sorunuza ben şu anki bilgimle cevap veremem.Ama öğrenmeye de hazırım ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Hocam, Anladığım kadarıyla pah. lar yavru rizomlarından çiçeklenecek.Bu yavruların büyümesi ve çiçek verecek duruma gelmesi ne kadar sürmektedir?Bitkinin cinsine göre farklılık göstermekte midir? saygılarımla. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Kaybettik...
|
Normali bir senedir. Cattleyalar gibi bromeliadlar gibi önce filiz gelişir bir müddet dinlenme moduna girer sora sonbahar kış aylarında çiçeklenir. dinlenme fazları değişkenlik gösterir türüne göre. örneğin Cattleyalarda bazı türler çiçeklenmeden hemen sora filiz verip yeni sürgünü geliştirdikten sora dinlenmeye geçer ve mütekaibinde bu sürgünden çiçeklenirken. bazı türler çiçeklendikten sora dinlenmeye geçer sora sürgün verip çiçeklenir. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın tarumok; Bu durum extrem bir durum değil.Belki Garo bey benim eksik anlatımımdan dolayı durumu dün akşam değişik yorumlamış da olabilir.Bilemiyorum ama biraz daha derince araştırdığımda.............. Bendeki Paphiopedilum daki goncalar düşen çiçeklerin yerinden yeniden çıkmadılar.Bu çiçeklenme olan başak grubunun arkasındaki iki ayrı başak gurubundan ve diğer çiçekler düştükten sonra çıktılar ve de çieklenme dönemi bahar ve geç kış.Yani çiçeklenme dönemi de bitmedi. Yani her bir ayrı başaktan tek tek açıyorlar(Unifloral).Burda tek sıradışılık belki aynı anda açması gerekirken sonra açmaları olabilir ki bu da extrem bir sıradışılık değil. Çünkü sera ortamında soğuktan aldıktan sonra ev ortamındaki daha sıcak ortamda önce oluşan goncalar daha önce, sonra mevcut olan ama kendini göstermemiş goncalar da sonra kendini göstermiş olabilirler.Türüne göre Multifloral ve sıralı çiçeklenme(sequential blooming) özelliklileri de var. Phaller değişik.Dünkü ilk sorunuzda Phaller ile paphiopedilumlar benzer olarak yıl boyumu açıyor dediğiniz sorunuza ayırt edici cevap yazmadığım için de Garo bey böyle yorumlamış olabilir. Yani kısacası ben sihirbaz değilim ![]() |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Hocam bu bitki paphiopedilum leenaum olabilir mi? |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-12-2011
|
Sayın Praecox Hocam, bu paphio'nun türü nedir internetten de bulamadım.. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
sizin yerinize cevap veriyorum. Paphiopedilum Keyeshill olamali veya caprazi Hillsview Gardens: Paphiopedilum Keyeshill (Carl Keyes 'Surefire' B/CSA x Winston Churchill 'Redoubtable' FCC/AOS) |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
bende merak ediyorum seceresini |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet.Gerçekten çok yavaş büyüyor.Çiçeklenmesi 2-3 yıl sürecektir.2-3 yıl sonra bu başlığa çiçeklerini de eklemek dileğiyle. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Bora Bey, bir ekleme yapayım.Paph. concolor çiçeği elma kokusuna benzer tatlı bir koku yayar.Ayrıca çiçek gonca gölgede fazla kalırsa,çiçek rengi daha belirgin ve zengin olur.İyi seyirler dilerim. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
ve gölge derken güneşi direk almayan ancak yansımaların olması gerek.Yoksa gonca göreme şansınız azalabilir.Onun için evimin Kuzey cephesinde ve daha yan taraftadır. |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-05-2008
|
Müthiş güzel. Tebrikler Bora bey. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın B.UNVER; Ziya hocama kesinlikle katılıyorum. Çok güzel maaşallah diyelim. Artık sizin çiçeklerinize diyecek birşey bulamıyorum. Önünüzde saygıyla eyiliyorum. ![]() SAYGILARIMLA. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Ziya Bey çok teşekkür ederim.Yıllarını orkideye vermiş, orkide tutkunu birisinden bu güzel sözleri duymak bana oldukça fazla mutluluk verdi. Alıntı:
![]() Benimki sevdiğim hobiyi tutkulu, ciddi ve bıkmadan sistematik olarak yapabilmeye çalışmak.Bu hobiye başlarken 20 senelik tutkum olan discus hobisini evimde tek akvaryum bırakmamak kaydı ile terk ettim.Çünkü bölünürseniz ne onu ne de bunu tam yapabiliyorsunuz.En azından ben yapamıyorum. Orkidede iddialı değil ama kafamda planladığım ideallerime ulaşmak için çabalıyorum.Bakalım ne kadarını gerçekleştirebileceğim?? Bunu umut etmek bile benim için zevk![]() ![]() ![]() Düzenleyen B.Unver : 07-07-2012 saat 23:34 |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
müthiş.. Murat Bey emeğinize sağlık. iyi seyirler diliyorum ![]() |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
teşekür ederim Halil Bey,gerçekten çok keyifli onları izlemek. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
paphiopedilum leenaum terlik orkidemden bana bayram hediyesi,2 adet gonca var.Açtı açacak ![]() Bu arada tüm forum sakinlerinin bayramını kutluyorum. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2011
|
Maşşallah çok güzel önce gözlerimiz bayram etti bugün hayırlı bayramlar öbür orkideyide merak ediyorum açmış hallerini bekliyoruz. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Önceki sayfalarda Sayın Bora Ünver'e bu paph. melezini çok aradığımı yazmıştım.Sonunda buldum ve aldım.Çiçek açar açmaz resimlerini paylaşacağım.Çiçeklerinin renk kombinasyonu bir harika.Bir görüşte vuruldum galiba Renklerine ve çiçek yapısına aşık oldum sanırım![]() Çiçekleri şöyle olacak. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Kesinlikle sayın sagen,kesinlikle çok güzeller.Bence her yaşayan insan onları en az bir kez bile olsa görebilmeli(Tamamen kendi fikrim.Çünkü ben böyle güzelliklere çok az şahid oldum).Çiçekler açtıkça herkesin görmesi için,buraya resimlerini koyacağım.Tabi canlı görmek daha bakşa ![]() |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Leenaum çiçeği açmaya başladı.Bir iki güne tamamen açılmış olur.Buyrun... |
|