![]() |
|
![]() |
#1201 |
Ağaçsever
|
Bende anlamıyorum ama durumu aynen fotoğraftaki gibi, acaba saksının içerisindeki diğer bitki ekstra bir etki mi yapıyor anlamıyorum. Üstelik kasımpatı da çiçek açıyor. İkiside hallerinden fazlaca memnun gibiler. Kasımpatının böcek öldürücü ilaç yapımında kullanıldığını ve suyu sevdiğini düşünürsek, acaba orkidenin kökleri için faydalı bir etki yaptığını düşünebilirmiyiz acaba. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1202 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-07-2008
|
Kasımpatı suyu ne kadar severse sevsin ister istemez phal.in köklerinde nem olacaktır.Ama durumu gayet iyi gibi gözükyor.Fazlaüstüne gitmeyin bence bi sorun yok gibi. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1203 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2009
|
O sizce bence büyük bir sorun var ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1204 |
Ağaç Dostu
|
İyi dayandığı için sorun yok yani bu zamana kadar çiçek vermiş.İlerki zamanda ne olur bilinmez.4 aydır su dolu kapta yaşıyormuş bunu göz ardı edemeyiz. sayın hakan şimşek... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1206 |
Ağaç Dostu
|
Benim phal. aldıktan 3 ay sonra kurudu ![]() Şimdi oncidium var bende bi tane bakalım onu büyütebilecekmiyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1207 |
Ağaçsever
|
Merhaba, Ekte orkideme ait fotoğraflar mevcut... bir kaç yerinde renk değişiklikleri oldu ve yapraklarının üzerinde pütürler oluştu, o yüzden onu kaybetmekten korkuyorum... fotoğraflarda renk değişikliklerini kırmızı ile işaretledim, bir de 2 senedir yeni sürgün vermedi fakat sürekli yeni yaprak çıkartıyor, toprağında dün akşam gözle zor görülebilen minicik beyaz yaratıklar gördüm ve o moral bozukluğu ile orkidemi toprağından (toprak değil ama adı her neyse) ayırıp çok sıcak suda bu karışımı yıkadım ve böceklerin gitmesi umudu ile balkona kuruması için bıraktım... sizce orkidemi yine bu karışımın içine koymalımıyım yoksa başka bir çözüm mü bulmalıyım? bir de orkidemin genel durumu kökleri iyi gibi görünüyordu, rengi çok yeşil değil köklerin fakat yumuşama yoktu sizce sağlığı yerinde mi? (Bu arada orkide besinini yeni aldım bundan önce hiç kullanmamıştım, bitkim ışık alan bir yerde fakat direkt olarak güneşte değil, evimiz kaloriferli ve 2 senedir bende ve aynı koşullarda yaşıyor ilk aldığımda çiçekli idi çiçekler döküldükten sonra 3 boğum alttan kestim ve dalın tamamı odunsulaştı, bunun üzerine dibine yakın bir yerden kestim dalı ondan beri ses yok... ![]() Teşekkürler... Düzenleyen calandiva : 30-04-2009 saat 08:43 Neden: fotoğraf ekleme... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1208 |
Kaybettik...
|
Sayın calandiva, bitkinizin yaprakları resimde yanmış gibi görünüyor. köklerin durumu fena değil gibi ise de canlı uç yok gibi. Bu mevsimde İstanbul hava şartlarında balkonda durması hiç uygun değil. Derhal yeni bir saksı harcına dikin normal sulama ve bakımına devam edin. Gübrelemek için en az bir iki hafta bekleyin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1209 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-04-2008
|
merhaba, benim phalimin gövdeyesine yakın yaprak kenarlarında sıra sıra damlacıklar var bunun neden olduğunu söylermisiniz. phalim şu an dinlenme sürecinde. çiçek sapınıda dipden kestim, bu durum bir haftadır var bende sulamayı kestim. yardımcı olurmusunuz teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1210 |
Kaybettik...
|
Damlacıkların en baş sebebi (başka etkenler böcekler vs. yok ise) gün içindeki gerekenin üzerindeki ısı farkının fazla olmasındandır. Gece ısı gereğinden fazla düşüyor gündüz de farkın 5'C den yüksek ısya ulaşması bu yapışkan ballı damlacıkların oluşumuna neden olur. Bu damlacıklar ilerde mantari hastalıklara neden olabilir su ile silin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1211 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1212 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Sn. Praecox, Orkidelerim yaklaşık 7 aydır çiçekliler. Ben aldığımda çiçekli idiler. Çiçeği dökülenler sap kesimi sonrası tekrar çiçeklendi. Ayni zamanda yaprak da çıkardılar. Bu kadar uzun süre çiçeklenmelerine izin vermemem mi gerek. Vereceğiniz yanıt için şimdiden teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1214 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Zeytinci, orkidenizin bildiğiniz **** gözle görülebilir bir marazı yoksa herhangibir müdehale etmenize gerek yok, uzun süre çiçekli kalabilmesi bakımının iyi olduğunun ve sağlığının göstergesidir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1215 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2008
|
Sayın Praecox "Yağmur suyuna ECsi (suyun iletkenliği) 200 (µS) mikroSiemens olana dek bekletilmiş şebeke suyu ekleyin. Sonra bu suyun değeri 700-800 µS olana dek gübreyi ekleyin." 800*0.625 =500 ppm TDS hesaplaması doğrumudur?Ayrıca bazı kaynaklar azot miktarının 150-200 ppm olması gerektiğinden bahsediyor.Ne dersiniz? Saygılarımla ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1216 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1217 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-06-2007
|
Merhabalr ben hayli uzun zaman once üye olmuş fakat kendi çiçeğim ( kızım) doğunca) nette vakit geçirememiş bir bitki severim.. Orkidelere ciddi bir merakım vardı fakat çekiniyordum yapamam diye, uzatmıyım bol bol forumu okuduktan bilgi topladıktan sonra birazda yabani orkidelerle staj yaparak ( 5 lt lik teraryum kurdum agac kökleri, kabuklar kayalar yosunlar kullandım vs yabanileri oralara tutturdum) sözün özü hala hayattalar .. Eşim bir tane phal. aldı bana iyi gidiyor şimdilik. ben bir kaç çeşit edinmek istiyorum ama Bursa da çok yok gezme şansımda yok açıkcası, olanlarda bazı luks çiçekçilerde ve pahalı.. Acaba elinde yavru orkidesi olan veya fazlaca orkidesi olupta verebilecek arkadaşlarımız mevcutmu? Saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1218 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bunlar olmuyorsa dikkat edilmesi gereken birşeyler vardır demek, bence keyfini çıkarın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1219 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-01-2009
|
Merhabalar arkadaşlar Aşağıya fotoğraflarını eklediğim orkidemi geçen sene çiçekli iken almıştım. Çiçekleri uzun bir süre dalında kaldı. Daha sonra forumdan edindiğim bilgilere göre çiçekleri kuruyan tek dalını budadım. Orkidemde uzun süre herhangi bir gelişme olmadı. Sanırım havaların ısınmasıyla aşağıda fotoğrafta göreceğiniz bir yaprağını çıkardı. Şimdi ikinci bir yaprak daha çıkaracak. Forumda okuduklarımdan sonra acaba köklerinde bir sorunmu var diye düşünüyorum. Üstteki köklerde beyazlaşmalar var ve sanki gövdeden ayrılacaklarmış gibi kurumalar var.(fotoğrafta işaretli alanda) Orkidem hiç yeni dal **** yeni bir kök çıkarmadı. Aldığımda saksının dışındaki yeşil olan köklerde artık kurudu ve çıkan yeni kök yok. Saksının içindeki kökler sağlıklı gibi gözüküyorlar. Bitkimin sulamasını düzenli olarak yapıyorum genelde altındaki tabakta su kalmadığında suluyorum. herhangi bir gübre vermedim şimdiye kadar. Alttaki tabağa taşlar koydum köklerin suyla temasını engellemek için. Ayrıca yeni çıkan yaprakta kızarmalar var. Orkidemi bir ara sabah güneşi alan cam önüne koymuştum kızarmaların güneşten olacağını düşünerek şimdi güneş görmeyen fakat aydınlık bir yere yerleştirdim. Sizlere sorum köklerde çürüme gibi bir sorun varmı ve orkidemin çiçek açması için ne yapabilirim. Çok uzun bir soru oldu galiba ama ortamdaki şartları olabildiğince aktarırsam yalnış bir uygulamam varsa eğer daha kolay görebilirsiniz. Bu konudaki tecrübeli arkadaşlarımdan yorumlarını bekliyorum. Teşekkürler, sevgiler... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1220 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Ephesos, Sn.Praecox, ''bitkinin yorulmasından, zayıf düşmesinden ve bu sebeple hastalanıp onu ölüme götürmesi'' gibi bir bilgiden bahsetmişti sanıyorum, başlığın birinde. Acaba benmi yanlış hatırlıyorum. Bu sebeple onun fikrini almak için yazma ihtiyacı hissettim. Benim orkideler müdahale etmezsen (sapı kesmez isem) 12 ay çiçekli kalacak gibi görünüyorlar. Çiçek uğruna orkideleri kaybetmeyeyim. Endişelendim, zira şimdiye kadar başlıklardan öğrendiğim birkaç ay çiçekli kaldığı. Yoksa be istemez miyim çiçekli olmasını. Nazar değecek diye korkuyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1221 |
Ağaçsever
|
Phal'im
Merhaba arkadaşlar, İlk ve tek orkidemin fotograflarını eklemeye çalışacağım, saksısındaki köklerdeki daha dogrusu yesillik normal mi ilk etapta neler yapayım, desteklerinizi bekliyorum... Bir göz atıp, he hangi bir aksaklık varsa uyarırsanız sevinirim. resimleri cep telefonumla çektim inşallah iş görür. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1222 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-04-2009
|
küçük beyaz bir böcek var saksımızda
Sayın Praecox Öncelikle bugüne kadar verdiğiniz tüm bilgiler için çok teşekkür ederim. Hastalıklı dallarımızı kestikten sonra 3 yeni kök, biri kökten diğeri daldan olmak üzere 2 yeni dal verdik. Şimdilik herşey yolunda görünüyor. Hızla büyüyoruz. Keikilerde ise gelişme biraz daha yavaş ama onlarda sağlıklı görünüyor. Size danışmak istediğim konu ise, bu gün saksıyı incelerken küçük beyaz bir böcek gördüm. Sadece bir tane görebildim. Çok yayılmışa benzemiyor. Sorun yaratmasından endişe ediyorum. sizce toprağı açıp yakalamalı mıyım, yoksa bir ilaç mı kullanmalıyım. Her iksinde de gelişimi devam ederken zarar vermekten korkuyorum. Görüşlerinizi bekler, kolaylıklar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1223 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Zeytinci, bahsini ettiğiniz mesajdaki ana fikir çok uzun zaman çiçekli birşekilde devam eden phallerin çiçek sapındaki tüm çiçekler dökülür dökülmez belirli bir dinlenme dönemi geçirmeden çiçek sapının üzerindeki gözlerden yeni bir çiçek sapı çıkararak hemen/tekrar çiçeklendiği durumlarda bitkinin yeni yaprak çıkarmak yerine enerjisini tamamen çiçeklenmeye harcamasının önüne geçmek için verilmiş bir tavsiyedir. Genede çiçeğiniz hem yeni çiçek sapı veriyor hemde yeni yaprak çıkarıyor ve sağlığı konusunda gözle görülebilir bir problem kaydedemiyor iseniz çiçeklenmesinde bir sakınca yoktur; dolayısıyla bir problem yok ise uzun süre **** sürekli çiçeklenmesinde sakınca yoktur.Ancak uzun süre devam eden bir çiçeklenmenin ardından hemen çiçeklenmesine izin vermeyi **** bitkinizin enerjisinin tamamını gelişimine harcaması için onu dinlenmeye almak kişisel taktirinize bağlı. Özet olarak sağlıklı bir bitkinin çok uzun süre çiçeklenmesinde bir sakınca yoktur. Sayın sehersongur, phaliniz sphagnuma dikilmiş, resimlerden herhangibir aksaklık olduğu görünmüyor.Köklerdeki yeşillik gayet doğal, eğer saksının saydam yapısından dolayı oluşmuş yosunlanma değillerse ki bununda bir sorun çıkardığına şahit olmadım ben. Size tavsiyem sphagnumun çok su tutabilen bir yapısı olduğundan sulamaya biraz daha dikkat etmenizdir. Sayın ida, saksınızın içerisindeki bir böceğin zararının olmayacağı kanısındayım ancak gözlemlemeye devam edin eğer saksıdaki böcek popilasyonunda bir artış ve ekstra olarak kurtcuklar gözlemlemeye başlarsanız ozaman midahaleye ihtiyacı olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1224 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim Ephesos. Aynen dediğiniz gibi. Çiçek dökümü sonrası yeniden dal çıkarıp çiçeklenmeye başladı. Ayni anda yeni yaprak çıkarıyor. Keyfi de yerinde. Rahatını bozmayıp bir de kahve ısmarlıyorum kendisine. ![]() Bakalım ne kadar sürdürecek bu durumu. Bende merak ediyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1225 |
Ağaçsever
|
Sayın Ephesos, Teşekkür ederim, evet tamamiyle sphagnum içinde pazar günü su püskürterek sulamıştım hala bi hayli nemli olduğunu gördüm ve sphagnumları araştırınca dediğiniz gibi aşırı su tutuyorlarmış. haftada bir az sulamam yeterli olacak herhalde... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1226 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-03-2009
|
Yaşasın çamlıktan dünya kadar sarı çam kabugu buldum phalin saksı harcı degişecek ve ben harcı nereden bulacagım derken cevher yanı başım daymış. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1227 |
Ağaç Dostu
|
Pembe Phalaenopsis'im yeni yaprak, yeni dal, yeni kökler ve de yeni yeni tomurcuklar veriyor. Çok Sevinçliyim. Hepsini bir arada yapıyor ![]() Resimlerini çekmeye çalıştım ama bilgisayar kamerasıyla ancak bu kadar oldu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1228 |
Ağaçsever
|
merhaba phalimin çiçekleri iki ay önce geçti, çiçek sapını dipden kestim. dinlenme sürecinde sanırım. fakat sürekli yeni kökler vermekte. diğer köklerinde hiçbir sorun yok yapraklarıda gayet sağlıklı ama yeni yaprakda vermiyor. yanlış bi bakımmı var acaba. saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1229 |
Kaybettik...
|
Phal.ler 4 ila 6 ayda bir yaprak verir. En azından bir çift (sağa sola) sağlam sağlıklı diri yaprakları varsa, vede kök gelişimi gösterip eski kökleri de sağlıklı ise HİÇ sorun yok. Herşey normal, herşey yolunda. bir iki ay gibi kısa bir dinlenme döneminden sonra yine bitki influorescence (çiçeklenme) geçecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1230 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-05-2009
|
merhaba arkadaşlar benide kuşatan çiçek sevdası yavaş yavaş çiçeklerimin çoğalmasına vesile oluyor şimdilik 4 çiçeğim biride orkide siteye girince orkidelere bakınca benim orkidemi de saksıdan çıkarıp bir bakayım dedim kökü ne alemde diye; sanırım toprağını değiştirmeliyim kökleri çürümeye başlamış gibi buarada kökten sanki küçük tohumlarda veriyor elledim tabi tohumları birşey olmaz değilmi birde toprağının bulunamadığını yazmış arkadaşlar ***. bulurum !!! asıl önemli olansa saksısından çıkarıp baktığımda toprağında mercimek kadar belki biraz daha büyük tohum bgibi bi sürü şey vardı tohum sandım ellerimle ayıkladım eğyy ![]() daha sonra bıcakla ezdim onları çıtır çıtır dı ve içi sulu krem renki birşey vardı ama eziliyordu bıçağı bastırdıkça arkadaşlar kurtmu onlar nedir bilen varmı napmalıyım toprağını değiştirsem yeterli olurmu canlı birşey görmedim ama onlar böcek tohumu olabilir belki ![]() cevaplarınız için minnettarım şimdiden ... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|