agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)

Beğeni Düzeni1807Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-05-2008, 13:51   #751
Ent
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-01-2008
Sn. praecox, eşimin iş yerinde baktığı iki tane phal vardı. Çiçekleri geçtikten bir süre sonra durumlarında kötüleşme olduğu için bunları eve getirdi. Yaprakları biraz buruşmuş ve kağıt gibi aşağı sarkık hale gelmişlerdi. Herhangi bir sararma yoktu. Ben çok nemli kalmış ya da iş yerinde klimalardan ötürü biraz serinde kalmış olabileceğini düşünerek bir bakım uygulamaya çalıştım. Kök temizliği ve tarçın serpme (karbon yoktu o an), substrat değişimi, mantara karşı ilaçla sulama...1,5-2 hafta kadar sulamadan bıraktım ki kendilerini toplasınlar. Sonra normal sulamaya döndüm. Bir süre sonra da daha güneşli bir yere koyup azar azar azot ağırlıklı gübre vermeye başladım. Yapraklar biraz sertleşti. Şimdi ikisinde de birer yeni yaprak çıkıyor ve durumları iyi gibi. Yalnız yapraklar eski haline kavuşamadı tam olarak. Bitki biraz yatık duruyor kökler tam oluşmadığı için ve de yapraklar sarkık olduğundan. Bu durum normal midir? Eski canlı halleri ancak tüm eski yapraklar gidip yenileri geldiğinde mi söz konusu olacak?
Teşekkürler.

Ent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2008, 13:57   #752
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Alıntı:
Bu durum normal midir? Eski canlı halleri ancak tüm eski yapraklar gidip yenileri geldiğinde mi söz konusu olacak?
Aynen de öyle olacak. Maalesef...
yapraklar uzun müddet bu şekilde kalınca yani rahatsızılığı uzun sürdükçe yaprak dokusu artık geriyedönüşümü olmıyacak bir şekilde hasar görüyor. Dolayısı ile de bir daha eski sert ve körpe hallerine dönemiyorlar. Yeni sağlam yapraklar çıkartınca eskileri dökülecek ancak o zamana kadar da bu kısmen bozulmuş yapraklar bu yenilerine destek olacağından kesip atılması doğru değildir. İlk düzgün çıkan yapraklar bozuk yaprakların boyuna ulaşamıyabilir bu durum da doğaldır zira eski yaprakların harabiyet derecesi ile doğrudan ilgilidir ve git gide büyüyen yeni yapraklar verecektir.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2008, 14:10   #753
Ent
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-01-2008
Evet sizin sararan yapraklar için bile bitkinin kendisi tarafından atılacak noktaya kadar gelmesi yönündeki tavsiyenizi hatırladığım için yeşil hallerini kesmeyi zaten hiç düşünmedim.

Teşekkürler.

Ent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2008, 15:30   #754
Ağaç Dostu

fsuzen's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2008
Sn. Praecox

Tavsiyelerinizi harfiyen uyguluyorum.Sonucu size bildiririm.

Teşekkür ederim.

fsuzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2008, 16:57   #755
Ağaç Dostu

Phin's Avatar

Giriş Tarihi: 28-05-2007
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Sular özelikle de chlorlanmamışlarsa veya ozonlanmamışsa durdukları zaman içinde bir dizi bakteri üremesi oluşması kaçınılmazdır. Bu topladığınız yağmur sularını ışıktan veya güneşten uzak karanlık bir yerde saklamanız uygun olur. Ancak burda aktif kömürden filtremenenin asıl sebebi havadan yağış esnasında atmosferden katılan bir dizi zaralı olabilecek kimyasalları da süzmek. Bunun için filtre kahve düzeneği gibi bir düzenek yapılabilir..., veya bir huniyi deliğini pamukla tıkayıp içine bir miktar aktif kömür doldurulur. Su burdan süzülür. Hava temizlemede kullanılan aktif kömürlere hoş koku veren moleküller katılmış olabilir ancak bizim kullanacağımız aktif kömür su arıtmalarda kullanılan veya akvaryumcuların kullandığı cinsten granül aktif kömür olmalı.
Sn. Praecox,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, uzun zamandır bu bölümü takip ediyorum.

Geçen yıl aldığım Phalaenopsis maalesef şu anda sizin önceki sayfalarda örnek olarak gösterdiğiniz göbek çürümesi ve çökerten in son safhalarında. Sanırım onu kurtarmayı başaramayacağım. Tamamen yanlış sulamaktan oldu.

Ve dayanamayıp bir tane daha aldım, bu sefer sulamaya dikkat ediyorum.

Yukarıdaki mesajınızı görünce aklıma şöyle bir fikir geldi, evde 12 yaşında bir su kaplumbağasının olduğu bir akvaryum var, içinde de neredeyse 20 litreden fazla su var. Bu su aktif karbon, seramik ve sünger filtreden geçiyor, sizce phalleri sulamak için bu su kullanılabilir mi?

Phin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2008, 18:03   #756
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Phin Mesajı Göster
Yukarıdaki mesajınızı görünce aklıma şöyle bir fikir geldi, evde 12 yaşında bir su kaplumbağasının olduğu bir akvaryum var, içinde de neredeyse 20 litreden fazla su var. Bu su aktif karbon, seramik ve sünger filtreden geçiyor, sizce phalleri sulamak için bu su kullanılabilir mi?
Zanetmiyorum! İlkin azot yükü fazla olabilir. Diğer yönden de şebeke suyu ile doldurulmuş ise bu akvaryum yine istenmediği şekilde kireç ve tuz yükü fazladır demek.
Bu suyu kullanacağınıza 3 gün bekletilmiş şebeke suyu veya kireç miktarı düşük şişelenmiş içme suyu kullanabilirsiniz. Bazılarının değerleri şaşırtıcı derecede uygun olabiliyor.

Eski 13-05-2008, 18:06   #757
Ağaç Dostu

Phin's Avatar

Giriş Tarihi: 28-05-2007
Galeri: 2
Teşekkür ederim.

Aslında akvaryum içme suyu ile dolduruluyor ama kaplumbağa 20 cm büyüklüğünde olduğu için dışkıdan kalan azot vs sorun olabilir.

İçme suyum zaten oldukça iyi değerlere sahip (şişelerin üzerini okuyarak alırım da) Şişe suyu kullanmak benim için her şekilde daha pratik.

Phin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2008, 14:46   #758
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-05-2008
Merhaba, grubunuz sayesinde ben de bir Phal hayranı oldum. Oturdum ilk sayfadan itibaren okumaya başladım.
Anneler gününde eşime bir beyaz çiçekli phal aldım. Bahsettiğiniz gibi oldukça sağlıklı. Bugün 5. gün dal uçlarındaki küçük tomurcuklar kurumaya başladı. Diğer çiçekler ve yapraklar gayet iyi durumda... Birden telaşa kapıldım. Yanlış birşey mi yaptım diye. (Güneye bakan direkt güneş almayan bir pencere önünde. Aldığım günün ertesi çiçekçinin önerisi üzerine forumda bahsedilen şekilde suladım. Tabanına 2 gün önce çakıllı tabak koydum. Yanında afrika menekşelerimiz ve adını bilmediğim dikenli kaktüs grubu gittikçe boy atan sağlıklı çiçeğim var.) Selamlar...

doktorkbb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2008, 16:02   #759
Ağaçsever

korhan's Avatar

Giriş Tarihi: 24-10-2007
İyi günler hocam size bir sorum var,
Geçenlerde büyük bir bahçe-alışveriş merkezinde çiçekler bölümünde, orkideler gördüm. Başındaki görevli ziraat mühendisiymiş. Biraz muhabbet ettik orkidelerle ilgili. Orkidelerin loş ortamları sevdiğini söyledi, fazla aydınlığı ve direk güneş ışığını sevmez dedi. Ben itiraz ettim forumdaki yazılarda direk güneş ışığını sevmediğini fakat hep aydınlığı sevdiğini bildiğim için heralde bilgisi yok diye düşündüm. Neyse arkadaş ısrarlı bi biçimde bunu tekrarladı ben de aydınlığı seviyo o yüzden ağaç dallarında yaşıyor felan diye açıkladım. Arkadaşın dediğine göre aydınlık yerde durursa çok çabuk bi şekilde çiçeklenip, çiçeği hemen geçermiş Bende şunu ekledim benim phal.im aydınlık yerde ama 4 ay açık durdu dedim. Eğer loş yerde dursaydı daha uzun yaşardı dedi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz hocam? çiçeklendikten sonra loş ortama almak daha mı iyi?

korhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2008, 19:56   #760
Kaybettik...

praecox's Avatar

Loş oda kavramı göreceli tabii. Gece klüpleri bana göre loş yerlerdir. Ama tabii şimdi burda demagoji yapmadan sayın ziraat mühendisi arkadaşımın kastetiği loş ortamı anlamıya çalışıyorum da benim aklıma gelen çok az bitki var loş ortamı seven.
Siz doğru biliyorsunuz orkideler ışığa ulaşabilmek adına böyle bir epiphit ortama geçiş mutasyonu yaşamış bitkilerdir. Bazı türler örneğin Cattleya lar ışık azlığında çiçek dahi açmazlar.

Bu bitki sınıfı ile ilgilenen bakmış veya yetiştirmiş biri orkidelerin ışık isteğini çok iyi anlar, bilir.

Denizardacan beğendi.
Eski 17-05-2008, 21:08   #761
Ağaçsever

korhan's Avatar

Bende öyle tahmin ediyordum ama emin olmak istedim. Teşekkür ederim.

Eski 17-05-2008, 22:19   #762
Ağaçsever

korhan's Avatar

1. Fotoğraf phallerim
2. Fotoğrafta pembe phalimin çiçekleri döküldükten sonra bu görülen tomurcuk aynen bu şekilde vardı. Burda çiçek sapı çıkar ümidiyle tomurcugun biraz üstünden kesmiştim. Ancak yaklaşık 1 ay olmasına rağmen hiçbir gelişme olmadı. Acaba biraz daha beklemelimiyim? yoksa bitkiyi boşuna mı yoruyorum bu sapı kesip yeni bir sap çıkmasını mı beklemeliyim?
3. Fotoğrafta; Diğer beyaz orkidemden ürettiğim yavru phal.im var. Yaklaşık 3 ay önce anasından ayırmıştım, henüz hiçbir gelişme olmadı. Gübrelemesinide yaptım. Fakat yaprakları halen ilk ayırdıgım günki gibi demekki yaşıyor fakat neden gelişme olmuyor? Yavruyken gelişmesi yavaş mı oluyor acaba? Bugün sizi çok yordum. Affınıza sığınıyorum çok teşekkürler.

Eklenen Resimler

Eski 17-05-2008, 22:41   #763
Kaybettik...

praecox's Avatar

2.Resimdeki pembe phal.iniz için biraz daha bekleyin derim. Gerçi son anda çiçek açmaktan vazgeçmiş gibi duruyor ama çıkmıyan candan ümit kesilmez. bir iki aydan bir hareketlenme olmazsa kesersiniz.

Keikilerin anaç bitkiden ayırdıktan hemen sonra normal gelişmelerini durdurmaları çok doğaldır. Eh ne de olsa ana beslenme damarlarından biri kesildi. Şimdi kendi kökleri üzerinde durup kendi başının çaresine bakmanın, hayatta kalmanın yeni yollarını arıyacaklarıdr. Bunu beerebilmek adına da yeni kökler oluşturma hazırlığı yaprak açıp geliştirmenin de önünde gelir. Genç bitki zaten bir strese girmiş oluyor anaçtan ayrılınca bir de yeni kökleri oluşturma telaşı elbetteki toprağın üzerinden gelişme durmuş gibi görünüyor. Yapraklar diriliğini kaybetmediği sürece bir sorun yok. Kısa zamanda kendini toparlayıp gelişmesine devam edecektir.
Bu aşamada keikilerin dibini saf sphagnuma dikmek kök oluşumuna büyük yardımcı olur.
Benim diğer bir deneyimim de o hindistan cevizi chipslerinden phal.lerin pekde hoşnut olmadıkları yolunda. Bunun böyle olduğunu gözlemlemiş veya böyle bir şüphesi olan arkadaşımız varsa yazsın.

Eski 18-05-2008, 14:37   #764
Ağaçsever

korhan's Avatar

Evet hocam dediğiniz gibi yaprakları çok diri yavrunun. Toprağını hazır orkide toprağı diye almıştım. Demek hindistan cevizi chipsiymiş. Toprağını değiştirme imkanım yok maalesef o yüzden bu şekilde devam edecem inşallah zamanla büyür gelişir ve güzel çiçekler açar bende sizlerle paylaşırım

Eski 18-05-2008, 15:23   #765
Kaybettik...

praecox's Avatar

Aklınızda bulunsun.

Orkidelerden herhangi bir yolla vegetatif çoğaltma yapacak iseniz, gerek phal.lerden keiki, gerkse Catt.lardan rizom ayırmaları dendrobium çeliklemesi v.d., en iyi yöntem bu parçaları sphagnuma sarıp dikmektir. tüm saksıyı sphagnumala da doldurabilirsiniz ancak sphagnumun pekde kolay bulunmadığı bulunsa da ucuz olmadığını, göz önünde bulundurursak, dikileccek kısmını 1-2cm kadar sphagnum saracak şekilde normal substatına dikersek de uygun olur.
Sphagnum hem kökleri zayıf veya yetersiz olan keikinize ve/veya çeliğinize yeterli suyu sağlıyacak, hem de bu köklenmesi için gerekli olan aşırı ıslak ortamda asidik özeliğinden, küf mantarlarının üremesini bastırma etkisi ile çürümeleri de önleyecektir.

Phal.ler konusunda diğer önemli bir bilgiyi de bu mesajımda yazdım. Şayet gözden kaçtı ise okumanızı salık veririm.

Düzenleyen praecox : 19-05-2008 saat 10:47
Eski 20-05-2008, 10:11   #766
Ağaç Dostu

ilknur aşık's Avatar

Giriş Tarihi: 13-05-2007
Dün bana verilmiş olan phalin saksısını değiştirdim. Eski saksıda sanıyorum ki sphagnum(resimlerden anladığım kadarı ile) içinde imiş. Çıkardığım yosunları atmadım, acaba saklarsam ileride kullanabilirmiyim? Saklama imkanı var ise nasıl saklamalıyım?

ilknur aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 12:23   #767
Kaybettik...

praecox's Avatar

Şayet sphagnum fazla çürümemiş ise bunu tekrar kullanabilirsiniz. iyice kurumaya bırakın sonra bir torbada sorunsuzca uzun müddet saklıyabilirsiniz.

Eski 30-05-2008, 16:50   #768
Ağaç Dostu

eylems's Avatar

Giriş Tarihi: 02-04-2008
Galeri: 58
Bugün Beylikdüzü Bauhause'de çiçeği geçmiş phalaenopsis orkideleri 1.75 ytl ye satılıyor bundan bir ay evvel aynı orkideyi çiçekli iken 21,90 ytl ye almıştım şansa bak 2 adet beyaz ve 1 adet sarı renk aldım.Bauhause'ye yakın olanlar kaçırmasın.Bilginize.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2008, 11:03   #769
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 31-03-2007
Phalaenopsis çiçek ve çiçek-saplarındaki sorunlar

merhablar,

Orkidem çok sağlıklıydı ve yeni hava kökleri verir iken aşağıda görüleceği gibi dallar uç noktalarından başlayarak kuruyor.

Ayrıca bir dalın üzerinden yapraklar çıkmaya başladı. Bu yaprakları oradan akıl başka bir saksıya dikmelimiyim?

Yardımlaınız için teşekkürler.

Eklenen Resimler

web_tur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2008, 09:58   #770
Kaybettik...

praecox's Avatar

Evet orkideniz çok sağlıklı idi ama artık değil
o "dall" dediğiniz çiçek sapı diye geçer. onları altından kesin. Yaprakların durumu da hiç hoş değil. sanırım sphagnum benzeri bir yosuna dikilmiş. Derhal saksı harcını değiştirin. Bitki hem ıslak kalmış hemde üşümüş. Yaprakların doku ve dolaşım sistemi bozulmuş. kök budaması yapın, Benlate'ile bir çözeltiye batırın bir gün açık havada kurumasını sağlayıp sonradan saksı harına ekin bir **** iki gün sulama yapmayın.
Orkide dikimlerinde "can suyu" kavramı çok değişik bir kavramdır. Saksı harcının nemi ve kök durumuna göre değişir ancak en sağlıklı dikimlerde, harç değişimlerinde bile bir gün boyunca sulanmaz ertesi günü sulanmasında fayda var.

Eski 03-06-2008, 16:58   #771
Ağaçsever

karaefsun's Avatar

Giriş Tarihi: 07-04-2008
bir kaç phali aynı saksıda güzel bir çeşitleme yapılsa uygun olurmu. forumu daha önce okudum ama sanırım bu konuya rastlayamadım. hep bakımı hakkında sorular var. birde dekoratif kısmından ve bunu yaparken bitkiye zarar vermeden nasıl yapılacağı hakkında bilgi verirseniz sevinirim. teşekkür ederim.

karaefsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2008, 17:02   #772
Ağaç Dostu

eylems's Avatar

Giriş Tarihi: 02-04-2008
Galeri: 58
Sayın Karaefsun'un düşüncesi benimde aklımdan geçmişti.Uzun dikdörtgen cam bir saksı görmüştüm hepsini aynı saksıya diksem diye içimden düşünmüştüm.Hepsi bir arada aynı saksıda acaba olurmu

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2008, 17:07   #773
Ağaçsever

karaefsun's Avatar

Giriş Tarihi: 07-04-2008
olabileceği kanaatindeyim, fakat phal köklerinin solunum yaptığı için biraz tereddüt ettim. çünkü saksı büyüyecek ve köklerin bazıları iç kısımda kalacak ve ışık alamayacaklar. uzmanların görüşünü bekliyeceğiz artık.

karaefsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2008, 18:11   #774
Kaybettik...

praecox's Avatar

Saksı ışık sorunu v.s. sorun değil...
Burdaki tek sorun toprağın (substratın) aynısı olması. yani saksı harcını bir kez bir hastalık sardı mı hepsini birden kaybetme riskini var.

Eski 03-06-2008, 18:50   #775
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 31-03-2007
teşekkürler

Merhaba,

Yardımınız için teşekkür ederim. Ben tüm bunları becerebilecekmiyim, çok merak ediyorum.

Saygılarımla

web_tur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2008, 09:26   #776
Ağaç Dostu

ilknur aşık's Avatar

Phalimin yaprağında etli dokusunda incelme ve yaprak dokusunda pürüzlü bir yüzey meydana geldi. Eskiden var olup olmadığını hatırlamıyorum, ama hergün çiçeklerimi kontrol ettiğimden eskiden olduğunu pek sanmıyorum. Aynı pürüzlü yüzey bir cattleya da da var. Acaba bu bir hastalıkmıdır? Hstalık ise ne yapmam gerek?

Eski 09-06-2008, 09:29   #777
Ağaç Dostu

ilknur aşık's Avatar

Bunlarda resimleri

Eklenen Resimler

Eski 09-06-2008, 09:43   #778
Kaybettik...

praecox's Avatar

Pürüzlü yüzey dediğiniz sanırsam bayanların selulitis diye çok iyi bildikleri bir cilt rahatsızlığına benzer veya portokalımsı bir doku oluşumu mu? Ben resimlerden onu seçiyorum.
Durum böyle ise. Bitki yeterince su alamıyor kendi bünyesindeki suyu bitiriyor.
Bunun için kok oluşumunu desteklemek ve beklemek gerekecek. Normal orkide gübresini yarıbe yarı seyreltik olarak her hafta sulamasını yapın. Ancak yapraklar diri oldukları halde bu tarz bir oluşum varsa kısa vadeli bir susuzluk anlamına da geleBİLİR. Yeni saksı değişimi yaptınız sanıyorum Bçyle ise kökler stresde demek vede yeni saksı harcına uyum zamanında bu tür şeyler görülebilir. Havalar da ısındaı daha sık sulamanız da iyi olur. Kökler ve kök uçları gelişim gösterdiği anda sulamanızı normale indirin.

Eski 09-06-2008, 09:55   #779
Ağaç Dostu

ilknur aşık's Avatar

Evet aynen öyle. Aynen selülit yapısında.
Normal orkide gübresini yarıbe yarı seyreltik olarak her hafta sulamasını yapın.
Bu ne demek anlamadım? Ayrıca haklısınız hem phal hemde catleya yeni saksı değişimi oldu. (Catlleya sizden ilk gelen )
Substratı ıslak gibi geldiğinden sulamamıştım. Herhalde yanıldım. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Eski 09-06-2008, 10:15   #780
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ilknur aşık Mesajı Göster
Evet aynen öyle. Aynen selülit yapısında.
Normal orkide gübresini yarıbe yarı seyreltik olarak her hafta sulamasını yapın.
Bu ne demek anlamadım?
Varsayalım siz Vilmorin ile 15 günde 4 litre suya 20 ml ekliyerek yapıyorsunuz. Bunu her hafta 4 litre suya 10 ml ekleyerek yapın.

Yani devamlı % 50 seyreltme ile sulayın. tabii bu bir **** iki ay sonra yine arada saf su ile sulayıp tuz artıklarını, fazlasını yıkamanız gerekecek.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025