Sn. praecox, eşimin iş yerinde baktığı iki tane phal vardı. Çiçekleri geçtikten bir süre sonra durumlarında kötüleşme olduğu için bunları eve getirdi. Yaprakları biraz buruşmuş ve kağıt gibi aşağı sarkık hale gelmişlerdi. Herhangi bir sararma yoktu. Ben çok nemli kalmış ya da iş yerinde klimalardan ötürü biraz serinde kalmış olabileceğini düşünerek bir bakım uygulamaya çalıştım. Kök temizliği ve tarçın serpme (karbon yoktu o an), substrat değişimi, mantara karşı ilaçla sulama...1,5-2 hafta kadar sulamadan bıraktım ki kendilerini toplasınlar. Sonra normal sulamaya döndüm. Bir süre sonra da daha güneşli bir yere koyup azar azar azot ağırlıklı gübre vermeye başladım. Yapraklar biraz sertleşti. Şimdi ikisinde de birer yeni yaprak çıkıyor ve durumları iyi gibi. Yalnız yapraklar eski haline kavuşamadı tam olarak. Bitki biraz yatık duruyor kökler tam oluşmadığı için ve de yapraklar sarkık olduğundan. Bu durum normal midir? Eski canlı halleri ancak tüm eski yapraklar gidip yenileri geldiğinde mi söz konusu olacak?
Teşekkürler.
|