![]() |
|
![]() |
#571 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2007
|
Phal'im için kullanmayı düşündüğüm çam kabuklarım şimdilik balkonda açıkta bekletiyorum, fıstıkçamı olup olmadıklarını bilmiyorum inşallah bir problem olmaz ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#572 |
Kaybettik...
|
Sayın Günsu, ağaç kabuklarını kupant, kerpeten veya yankeski gibi bir kesici alet ile fasulye büyüklüğü olana dek ufalayın. Çekiçle çok kabuk ezilir vasfını kaybedebilir. keser veya satır da olabilir. Benim yöntemim bir yan keski ile ufalamaktır. UYARMAKTA FAYDA VAR BU YÖNTEMLE ÇOK KOLAY PARMAKLARINIZA ZARAR VEREBİLİRSİNİZ AZAMİ DİKKAT LÜTFEN'! Aynı şekilde keser veya satır gibi altleri de sallarken ayaklarınıza dizinize ellerinize GÖZÜNÜZE çok AMA ÇOK DİKKAT EDİN! Ben uyarmış olayım da...! gözlük takmıyan arkadaşların koruyucu bir gözlük ve kalın işçi eldivenleri takmaları ŞİDDETLE ÖNERİLİR! Tüm aklıbaşında kişilerin bu uyarıları bildiklerini veya bilebileceklerini varsaysam da buraya çok küçük arkadaşlarımızın da okuduğundan anne ve babaları da uyarmış olayım. Orkide meraklı genç arkadaşlarımız zarar görmesinler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#573 |
Ağaç Dostu
|
Ağaç kabuklarını saksıya koymadan önce sevgili Günsu 15-20 dk. fırında sterilize etmekte fayda var. Moderasyondan mesaja düzeltme. sayın iklimsizin affına sığınarak ![]() sterilize etmekte fayda var değil, gereklidir şartdır...diye ... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#574 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2007
|
Tavsiyelerinize uyacağım ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#575 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-03-2007
|
Alıntı:
Sanırım mesajıma resim eklemediğim için biraz kafa karıştırdım. Ekte resimlerini gönderiyorum. yardımlarınızı bekliyorum. ***. ![]() bu orkidemin genel görünüşü ![]() bir dalda ki tomurcuklanma ![]() diğer daldaki tomurcuklanma |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#577 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-03-2007
|
Arkadaşlar ben gene forumdan uzak kaldım. Ama 2 şey merak ediyorum. 1 cisi Orkidelerin sağlıklı iyi bir ortamda ömürleri ne kadardır? 2 ciside bu kesme olayları ( çiçek vermesi için ) . Vahşi ortamda yaşayan orkideler de bu kesme olayı olmadığına göre ne oluyor ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#578 |
Kaybettik...
|
Sayın mustang18, e-dergi mart 2008 tarihindeki yazımın 38. sahifesinde sıkça sorulan soruların 13. soruya cevabında orkidelerin yaşam sürelerini imada bulunan bir cevap yazmıştım. Doğal yaşamda zaten bu tarz Phal. hybridleri yoktur dolayısı ile de neyin nasıl olduğu çok önemli değil. Bizim burdaki phal.çiçeklerini kesim tekniklerini anlatımımızdaki sebep, phal.lerin çiçek sapının "kazara" böyle bir özelik taşıması. Diğer hiç bir orkidede o tarz gözlerden bir çiçeklenme ve/veya keiki oluşumu söz konusu olmamaktadır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#579 |
/
Giriş Tarihi: 23-01-2008
|
arkadaşlar merhaba benimde bir tane beyaz phalim var ve vanda türünüde yetiştirmek istiyorum. eğer elinde fazla olup satmak isteyen varsa bana yazabilir . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#580 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-03-2007
|
Merhaba Praecox ; Cevaplarınız için çok teşekkürler.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#581 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-02-2008
|
minik orkidem
Merhaba arkadaşlar, yakın bir arkadaşımın bir sürü ve çeşit çeşit orkidesi var, bana söz vermişti eğer yavrularsa sana veririm diye veeeee yavruladı. Aslında gidip bir çiçekçiden çiçek açmış olanlardan almak istiyordum ama emek harcayıp gelişimini görmek daha zevkli bence. Hemen gidip ormandan ağaç kabukları topladım, minik minik parçaladım onları ve akşam ektim orkidemi. yaprakları inanılmaz minik ama köklenmeye başlamıştı ben aldığımda. arkadaşımın dediğine göre bana verdiğini orkidenin minyatür olan cinsindenmiş. Daha akşam almış olmama rağmen eve dönmeyi bekliyorum hasretle. Bakımı hakkında bu acemi arkadaşınıza yardımcı olursanız çok memnun olurum. Çünkü onu kaybetmekten çok korkuyorum. Şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#582 |
Yeni Üye
|
Teşekkür ederim ama benim orkidem daha çok küçük. ilk kökü daha 2 mm uzunluunda ve iki tane yaprağı var, büyük olanı anca 2 cm çapında. o yüzden özel bir bakım gerekirmi diye merak etmiştim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#583 |
Kaybettik...
|
Orkide diye kısaca adlandırdığınız bu tür, nerde ise bitkiler aleminin en fazla çeşidi türü alt türleri hybridleri cultivarları olan devasa bir aile. Bize bu dev ailenin hangi üyesi olabileceği hakkında bilgilendirecek kadar bitkinizi tarif edrseniz, belki yardımcı olmaya çalışabilirdik. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#584 |
Yeni Üye
|
praecox ben orkideler hakkında pek fazla bilgiye sahip değilim, internette sadece resimlerinden araştırabildim, avatarımda olan resim arkadaşımdan aldığım orkideciğin annesinin resmi ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#585 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-01-2008
|
Merhaba Sn. asel, Yavru orkideniz hayırlı olsun, çiçeklensin, zevk versin. Öncelikle, orkidenizin cinsinin piyasada en cok görülen Phalaenopsis olduğu bilgisiyle yola koyulabilirsiniz... Ben de bir orkide acemisi sayılırım; ama öğrenme yolunda sanırım biraz daha tecrübeliyim. Bu nedenle orkide için değil de kolay yoldan öğrenme için tavsiyede bulunabilirim. ![]() http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3512 linkinde orkidenizle ilgili, bir sürü farklı siteden ve kitaptan ancak toparlayabileceğiniz bilgileri birarada bulabilirsiniz. Özellikle dikim için kullanılması gereken karışımları (substrat terimi ile ifade edilir) buradan öğrenin; çünkü doğadan topladığınız malzemeyi dezenfekte etmeden doğrudan kullanmak ilk ve bir ikincisini gerektirmeyen bir hata olabilir. Buradaki bilgiler, sorular ve cevaplar, inanın çok zaman kazandıracaktır; zira başlangıç aşamasındaki (hatta daha ötesi) birinin sorabileceği temel şeyler büyük ölçüde burada cevaplanmış olarak var. Tabii Orkideler başlığı altında işinize yarayabilecek başka alt başlıklar da bulunuyor; hastalıklar, zararlılar, mantarlar vs. ile ilgili. Hani "burada yapılmışı var" derler ya, aynen öyle. ![]() Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#586 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-11-2007
|
Selamlar, Daha önce bu forma hiç yazmamış olmama ramen uzun zamandır phaller hakında ne yazılmışsa okumaya ve phallerime daha iyi bakmaya çalışıyorum. Malesef şu an resim ekleyemiyorum ama sıkıntımı kısaca özetliycem. Pembe çiçekli 2 adet phalim var, 1 ay kadar önce biri aniden çiçeklerinin tamamını döktü, korktum bitki kabuğa değil yosuna ekili şekilde almıştım harcını değiştirdim verdiğiniz ölçülerde hazırladım saksı harcını. Köklerden çürüyenleri temizledim kömür tozu serptim ve diktim. Çiçek saplarını kesmiştim, 1 hafta önce eski 2 çiçek saplarının üstünden yeni çiçek dalları vermeye başladı ve hızla büyüyolar. Beni üzen, alt dallardan başlayarak rengleri sarıya dönüyo ve yapraklarda yumuşama ve çok hafif büzüşme var. Phalleri sadece pazar sabahları suluyorum, aldığımdan beri de 15 günde bir Vilmorin veriyorum. Ne yapmam gerektiği hakkında yardımcı olursanız sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#587 |
Kaybettik...
|
Alt dallarda sararma var derken Phal.lerin dalı yoktur dolayısı ile çiçek sapını kastetiğinizi varsayarsam, bir anlam veremiyorum. altı sararsa üste çiçek nasıl verir? yaprakların saraması doğal. Miadı dolmuş olabilir. Bir de yaprakların yumuşamıya başlaması da doğal zira ciddi bir kök amelyatı geçirmiş vede şimdi bir reconvalescense (nekahat) süresindedir. ![]() Yeni kökler oluşunca bitki kendini toparlıyacaktır. Bu yazdıklarım doğal olarak yanlış da olabilir zira sizin yazınızdan anladığım kadarı ile bir fikir yürütebildim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#588 |
Yeni Üye
|
Cevabınız için teşekürler, Resimleri ekledim, yaprakların sararması nekahat dönemi geçirmesindendir demişsiniz, çok çabuk tekrar çiçek verdi. Bu arada phalin tekrar kendisini toplaması için yapabileceğim bişey var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#589 |
Yeni Üye
|
Bunlarda yeni çıkmaya başlayan çiçekler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#591 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-01-2008
|
kök çürümesi
merhaba arkadaşlar, Daha önce de phal.bakımı ile ilgili sorunlarımı iletmiş ve sizden aldığım tavsiyelerle üstesinden gelmiştim.şu an herkesin hayranlıkla baktığı çok güzel çiçekli phal.lere sahibim ancak phal.lerimden birinde yaprak ve çiçekler sağlıklı görünmesine karşın yüzeyel köklerde çürüme başladı,acaba nerede hata yaptım yardımcı olursanız sevinirim,fotolarını ekliyorum.yaprakların üzerindeki lekeler sizi yanıltmasın sadece kurumuş su damlaları ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#592 |
Ağaç Dostu
|
SN. phal. Aslında ben araya girmek istemem ama herkeside aynı kefeye koyup ( kendi açımdan söylüyorum) cevap vermemezlikte olmaz galiba. ![]() Gerçi buradaki tecrübeli insanları aşıpta yorum yapmak ne kadar doğru ama... Hocamın teşhisi nedir bilmem ama, bana buradan sorunun ana kaynağının kullandığınız suyun fazla iletken(EC faktörü) olmasından ötürü gibi geldi.Yani kullandığınız su fazlasıyla sert gibi.Yapraklarda bile kendini gösterdiğine göre. Böyle durumlarda çok aşırı dikkat edilmeli.Şayet felaket tellallığı yapmak gibi olamasın ![]() (çünkü bazen; yok ben diğer bitkilerimide aynı su ile suluyorum diğer orkidelerime böyle bakıyorum... diyenler olabiliyor) tuzlanma belirtileri gösteren kökler gövdeye çok yakın ki bunların ani çürümesi demek eşittir çökertme.Yani yaklaşık eşit.Tedbirli olunmalı. ![]() Bilmem anlata biliyormuyum. Bu noktada sulama hususunda formda birçok bilgi var.Birkez daha bu bilgileri dikkatlice okuyup hocamında yapacağı tavsiyelere uyun derim ben. Ama gerçekten ideal su bulma olanağınız çok az ise bitkinize yüksek nemli (%70-85) kısmen siterin ve aydınlık bir ortam hazırlayın ki sulama sayısını en aza indirip (benim gibi bazı dönemlerde 0 (sıfır) 'a kadar) en azından sudan tasarruf etmiş olun. Ben sadece dedbir amaçlı temkinli bir konuşma yaptım, uyup uymamak tabiy ki sizin elinizde, bitkinizi inşallah daha uzun yıllar çiçeklendirmeniz diliği ile. Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#593 |
Kaybettik...
|
Benim teşhisim az farklı. ![]() Burda köklerde ciddi bir sorun henüz göremiyorum. Asıl dışardaki havai köklerin uçlarında bir sorun var o da bu köklerin az nemlenmesinden kaynaklanmaktadır. Bu kökleri zaman zaman fısfıslamak gerekir. Ortma nemini sağlamak için bu başlıkta defalarca anlatılan benzeri bir düzenek oluşturun. Sulama suyu tercihan yağmur suyu olmalı veya muadili değerlerde sular. Şebeke suyunuz aşırı kireçli veya tuzlu ise 1/3 veya 1/2 oranlarında saf su ile de seyrelterek sulama yapabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#594 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-01-2008
|
phal.lerimi damacanalarla alınan içme suyuyla suluyorum.ancak sulama sıklığı ve şekli bakımından şüphelerim var.ortalama 10 günde bir tüm substrat ıslanana kadar yukarıdan dökerek süzme yöntemiyle dibindeki tabakta su bırakmayarak suluyorum.hava köklerini ve yaprakları da 3-4 günde bir nemlendiriyorum.sulamak için köklerin ve substratın tamamen kurumasını beklemiyorum(saksı cidarında buğulanma var ama substrat kuru görünümde iken suluyorum)ortamın nem oranı sanırım dengeli olmalı çünkü orkidelerimin yanında 120 ltlik tropikal bir akvaryumum var ve gün içerisinde önemli oranda buharlaşma oluyor,ne kadar yansır bilemem tabi?benim korkum fazla suluyor olmak ancak bu takıntıyla çiçeklerimi susuz bırakmak istemem.yardımlarınız için çok teşekkürler,saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#595 | |
Kaybettik...
|
Alıntı:
Yandaki akvaryumun pahle bir nam sağlama gibi faydası çok fazla olamaz Phaliniz akvaryum üzrinde olsaydı belki. zira orası lokal nem açısından daha faydalı olabilirdi. Altına genişçe bir kaba çakıl taşları koyup su doldurmak sureti ile orkidenin çevresindeki lokal nemi artırmanız gereklidir. Tabi bu suyun saksı harcına değmemesi gerektişğini sanırım artık biliyoruz ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#597 |
/
|
merhaba ben phalimi bi çiçekçiden 4 ay önce atıl bi durumdayken almıştım. daha önce çiçek açtığı sapı üzerindeydi ve ben onu forum bilgilerinden yararlanarak ikinci boğumdan kestim ve yeniden çiçeklendi. ana bitkinin gelişkesi için çiçekli dalı 15 gün önce kestim. bitkinin durumu iyi görünüyo fakat hiç bi hareketlilik yok. kök kontrollerini yaptım sorun göremedim. birde ilk aldığım zaman yaprak veriyodu ancak o yaprak çiçeklenmeye durunca kendi kendine düştü. acaba bi dinlenme süresindemi yoksa yok olmaya doğru bi süreçtemi. bilgilendirirseniz sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#598 | |
Kaybettik...
|
Alıntı:
Bitkinizi kurtarmak adına acil önlem almanız gerekir. Resim eklerseniz daha kesin bir şeyler söylemek mümkün olur. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#599 |
/
|
cevabınız için teşekkür ederim resimler ekte umarım iyi çıkmıştır telefonla çektim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#600 |
Kaybettik...
|
Görebildiğim kadarı ile yaprakları diri ve de orta yeni çıkan yaprak sadece kırılmış. Yani göbek çürümesi yok gibi... ancak resimler bana bitki fazla sulanıyor vede serinde duruyor izlenimini uyandırdı. Bilmem yanılıyormuyum? gerçi yapraklar bitkinin hayatından menun izlenimini uyandırıyor. Bazı yerlerde güneş yanıkları da görüyorum aşırı güneş böyle yanıklar yapar. Yeni çıkan yaprak ne şekilde hangi şartlarda düştü bunu belirtebilirmisiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|