agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)

Beğeni Düzeni1807Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-03-2008, 10:46   #631
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-05-2007
Galeri: 7
Hasta Phal'ler

Diğer problemimiz ise ise 3 yıldır gözümüz gibi baktığımız Phal'imiz.
Son 4 aydır bazı tadilat ve taşınma durumlarımızdan ötürü onlarla çok ilgilenemedik. Özellikle son 1 ay sulama aksaklıkları oldu.15 gün önce yeni evimize taşınırken yapraklarını tavşan kulağı gibi büküp, büzüştüğünü fark ettik. Sulamadan olduğunu düşünürken, gecen gün ise güneşe alan arka kısmının komple sararıp, karardığını gördük.

Hastalanmadan bir süre önce yeni yaprak vermişti ve şuan da üzeri tomurcuklu iki dalı var.

Buda bir diğeri..

Denizardacan beğendi.
TUFF Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2008, 10:46   #632
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Sayın TUFF,

nefis bir örnek. Bitki bu hali ile hayatından menun. Keikiyi ayırmak doğru olmaz. Havalar daha çok ısınınca çiçekleri geçecektir. O zaman keikiyi ana bitkiden ayırır iseniz en uygunu olur.
Bu türlü yandan yavru bitki verme eğilimi, cinse bağlı olsa da, genelde ben ana bitkinin kök sorunları olunca yaptığına kanaat getirdim. Ancak sanırım tamda siz bu zamanda saksı harcını değiştirmişiniz ve ana bitki de hasar almadan kurtulmuş. Saksınız cam vede görebildiğim kadarı ile altında delik yok. Bu duruma dikkat edin her ne kadar altında drenaj da olsa sulama suyundan kökler tuzlanabilir.

Bu sonradan eklediğiniz bitkide ise az evvel bunu görmeden yazdığım ve terredütlerini belirtiğim olay gerçekleşmiş. Ancak siz bir de bitkiyi güneşte yakmışınız. Korkarım bu bitkide yapılacak bir şey yok gibi görünüyorsa da, derhal delikli bir saksıya almanızı kök budamasını yapmanızı güneşten uzak ancak aydınlık kısmen de kuru tutmanızı ( tabii susuz bırakmamak kaydı ile) yoğun bakıma almanızı tavsiye ederim. Ortadan çıkan yapraklar çökerten belirtileri gösteriyor gibi şayet kök durumu kısmen iyi ise kurutlma ihtimali var.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2008, 11:06   #633
Yeni Üye

Yanıtınız için çok teşekkür ederiz. Bitkide bir problem olmadığına inanın çok sevindim
Evet, takriben 6 ay kadar önce saksı ve harcı değiştirmiştik. Saksı plastik, altına kızgın tornavida ile açabildiğimiz kadar çok delik açtık.

Diğer orkide'nin de saksını aynı şekilde plastik ve delikli ancak altına hava alması için taşlar koyardık, bu taşınma, tadilat derken ihmal ettim. Dediğiniz gibi yeni evde birde çok güneş alan bir yere koymuşuz

Şuan diğerinin yanında aydınlık ama güneş almayan bir yerde. İlk iş kök budaması yapıp, uzun zamandır ihtiyacı olan yakın ilgiyi göstermeye başlayacağız.

Çökerten varsa ne yapmamız gerekiyor. Bir süre önce Bauhaus'da Captan bulabilmiştim. Bunu kullanabilirmiyiz?

Çok teşekkürler.

Eski 04-03-2008, 11:23   #634
Kaybettik...

praecox's Avatar

Kök budamasından önce bitkiyi bir kaç gün kalorifer peteğinin üzerine alın saksı harcı iyice kurusun. sonra captan tatbik edin. müteakibi gün saksı harcını değştirin ve kök budamasını gerçekleştirin. saksıyı iyice yıkayın. altına styopordan parçalar ile drenajı sağlayın.
Kömür tozunu ihmal etmeyin lütfen.

Eski 04-03-2008, 11:33   #635
Yeni Üye

Önerilerinizi hemen bugün itibarı ile uygulamaya başlayacağız. Gelişmeleri aynı sorunları yaşayan arkadaşlarımızın da yararlanması açısından buradan bildiririz.

Son bir sorum daha olacak Sn.Praecox, Captan'ı kaça/kaç oranda karıştırmamız uygun olur?

Eski 04-03-2008, 11:44   #636
Kaybettik...

praecox's Avatar

Sayın TUFF,

bu bitkinizi kurtarma adına şunu tavsiye ederim.
2g captan ve 2ml kadar Previcur bir litre suya. Previcur'u eklemek istemezseniz sadece Captan'dan 2,5g kadar 1 litre saf suya.

Eski 04-03-2008, 11:53   #637
Yeni Üye

Previcur bulabilrisek her ikisini de uygulayabiliriz. Bulamadığımız takdirde vakit kaybetmeden Captan uygulayacağız.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederiz.

Eski 04-03-2008, 13:47   #638
Kaybettik...

praecox's Avatar

İlaçlamayı sabah saatlerinde yapın. Sadece yaprakları, kök boğazını değil saksı harcını ve kökleri de bir güzel ıslatın. Sonra tekrar kalorifer peteğinin üzerine koyun. Ertesi günü saksı değişimini yapın.
Kolay gelsin.

Eski 10-03-2008, 00:01   #639
Ağaçsever

phal's Avatar

Giriş Tarihi: 17-01-2008
kırmızı örümcek

Merhaba arkadaşlar,
Phal.lerim forumdan elde ettiğim bilgiler ve özellikle sayın praecox'un yardımlarıyla oldukça göz alıcı görünüyorlar ancak yine bir sorunum var
Saksılardan birinde bitkinin hava kökleri üzerinde küçük kırmızı kuş bitine benzer örümceğimsi bir böcek gördüm ama malesef müdahale edemeden gözden kayboldu.Bu böcek,adını ilk defa forumda duyduğum bir orkide paraziti olan kırmızı örümcek ise yapmam gereken şey nedir?Tek bir örümcek görebildim şimdiye kadar;hızlı çoğalma gösteren tehlikeli bir parazit midir yoksa ilaçsız konvansiyonel bakımla çoğalmasını önleyebileceğim sıradan bir tür müdür?Temas olmadan diğer bitkilerime bulaşır mı?Böceği göreli birkaç gün oluyor ancak şimdi foruma yazma fırsatı buldum.Yardımcı olursanız sevinirim.

phal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2008, 10:22   #640
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi phal Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar,
Phal.lerim forumdan elde ettiğim bilgiler ve özellikle sayın praecox'un yardımlarıyla oldukça göz alıcı görünüyorlar ancak yine bir sorunum var
Saksılardan birinde bitkinin hava kökleri üzerinde küçük kırmızı kuş bitine benzer örümceğimsi bir böcek gördüm ama malesef müdahale edemeden gözden kayboldu.Bu böcek,adını ilk defa forumda duyduğum bir orkide paraziti olan kırmızı örümcek ise yapmam gereken şey nedir?Tek bir örümcek görebildim şimdiye kadar;hızlı çoğalma gösteren tehlikeli bir parazit midir yoksa ilaçsız konvansiyonel bakımla çoğalmasını önleyebileceğim sıradan bir tür müdür?Temas olmadan diğer bitkilerime bulaşır mı?Böceği göreli birkaç gün oluyor ancak şimdi foruma yazma fırsatı buldum.Yardımcı olursanız sevinirim.
Kırmızı örümcek dediğimiz bitki zararlısı esasen öyle sizin gözle görebileceğiniz veya tasfir etiğiniz gibi kuşbitine benzer bir büyüklükte değildir. Kaldı ki öyle tek başına da pek görülmezeler adeta koloniler halinde görülür. genelde yaprak altlarında yaprak koltuklarında ince ağları ile kolonileşirler ürerler. Bitkiyi incelemiyen kontrol etmeyen gözler için kırmızı örümceği farketmek öncelikle yaprağa veya bitkiye verdiği hasardan anlaşılır. yaprağın rengi gümüşi bir renk alır. Umarım gördüğünüz o örümcek normal bildik bir örümceğin yavrusuydu. Bence telaşlanılacak bir durum yok.
Kırmızı örümcek Phal.leri çok tercih etmezler Dendrobium, Epidendrum gibi türlerin yaprakları onlara daha açık türlerdir. Phal.lerin bir numaralı belası pamukçuk bitleridir. Tabii bu phal.de asla kırmızı örümcek olmaz demek değildir.
Ama bir phal bir dendro yan yana olsa öncelikle dendro.ya yerleşir phal çok geçmez yanına bir dendro bir phal daha eklerseniz dendroya yayılım gösterir.

Eski 10-03-2008, 11:28   #641
Yeni Üye

elifcelik's Avatar

Giriş Tarihi: 09-01-2008
acil yardım

orkideyi uzun zamandır sulamıyordum.dün ilk defa suladım ama yapraklarında dikleşme olmadı.yakından iyice baktığımda çok çok ufak küçücük kurtçuklara benzer beyaz yaratıklar.gördüm.bugün de saksısından çıkardım köklerine bakmak istedim.köklerin fotosunu da ekledim.çürümüş gibi geldiler.üst köklerin ve kabukların üstü beyaz.2yaprağı çok yumuşak 1yaprağı dimdik.bu bitkinin sorunu ne?
çok uzun zamandır (2ay olmuştur) bitki besini de vermiyorum.tuzlanma olacağını zannetmiyorum.şuanda toprağından ayırdım.toprağını güneşte kurumaya bıraktım.orkide topraksız ne kadar durabilir?

Eklenen Resimler

elifcelik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2008, 12:11   #642
Kaybettik...

praecox's Avatar

Esasen Phal.ler de Vandalar gibi açık kökle bakılabilir. Ağaç kabuğuna bağlı olarak da yetiştirilebilir. Bu bilgiler ışığında Phal.de o hali ile açık köklerle kalabilir. Ancak resimden görebildiğim kadarı ile köklerde çürüme var. Öncelikle köklere bir böcek ilaçı tatbik edin vede benlate ile ilaçlayın sonrada yeni bir saksıya vede yeni bir saksı harcına ekin. Bu hali ile bitknin köklerini bir **** iki gün açıkta kurutun sonra kök budaması yapın ancak ölü kökleri kesin.

Eski 10-03-2008, 22:07   #643
Ağaçsever

phal's Avatar

Örümcek konusunda endişelerimi giderdiğiniz için teşekkürler sevgili praecox.Size genel anlamda bir sorum olacak;benim gibi phal.yetiştiren amatör orkideseverlere diğer orkide türlerini(örn cymbidium,vanda) yetiştirme konusunda öneriniz nedir?
A.Phal.lere ayırdığınız vakit ve özenden fazlasına ihtiyaç göstermezler.
B.Aklınızdan bile geçirmeyin sonra üzülürsünüz

Eski 10-03-2008, 22:24   #644
Kaybettik...

praecox's Avatar

Normalde heryerde bulacağınız türler A şıkkına uymaktadır. B ye de uyanlar olduğu gibi C şıkı olan nerde ise serada dahi kultivasyonu zor olanlar da. Ancak burda bahsedilen çoğu türleri A şıkkına sokabiliriz.

Eski 11-03-2008, 00:23   #645
Ağaçsever

korhan's Avatar

Giriş Tarihi: 24-10-2007
Sayın Praecox;
Daha önceki yardımlarınızda bitkimi kurtardım ve aynen dediğiniz gibi yeni kökler çıkıp bitki kendini toparladı ve yeni bir yaprak çıkardı. Hatta o zamanlar size sararan ve tavşan kulağı şeklinde sarkan yaprakları keseyim mi diye sormuştum. Sizde kesmememi kendisinin bırakacağını veya tekrar canlanacagını söylemiştiniz. Phal.imde söyledikleriniz birbir gerçekleşti. Demek ki doğru bakımı uygulayabilmişim ki çiçeğimin o kesmeyi düşündüğüm sarı yaprakları önce yeşil renge döndü ve resmen yavaş yavaş havaya kalktı. Şu an o eski yapraklar çok diri ve parlak bi hal aldı Öncelikle size teşekkürü bir borç bilmekle beraber birde ufak sorum olacak. Geçtiğimiz gün yeni çıkan yaprağın alt kısmında aynen toz şekere benzeyen kristalleşmiş bi kaç ufak tanecik buldum. böceklenme korkusuyla o kristtalleri nazikce aldım. Acaba bu şekere benzeyen şeyler ne olabilir?

korhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2008, 10:33   #646
Kaybettik...

praecox's Avatar

Phal.ınızın düzelmesine sevindim.

Yaprak altından oluşan terleme ve sekresyon (sıvı salgılama) sonucu bu tarz kristalizasyonlar gözlemlenebilinmektedir. Tabii bahsi geçen pamukçuk biti sekresyonu unlu bit gibi bir şeylerin olmadığını var sayıyorum.

Bu tarz bitkinin özsuyu ile terleme sonucu sekretlerin kristalizasyonu bitkinin fazla sıcak ve/veya o oranda kuru bir ortamda kaldığına da bir işaret olabilir. Yani bitki aşırı tuzlu terleme zorunda olduğu bir ortamda.
Ttek tük olması paniklemeye neden değil ama şu anlatığınız kondüsyondaki bir phal. bulunduğu ortamında hayatından menun. Nemli **** hafif ıslak bir pamukla yaprakları silebilirsiniz. 2-3 haftada bir de isterseniz sulandırılmış bira ile silin. Bu hem yaprakları temizliyecek, porları açıcak, parlatıcaktır, hemde bitkiye bir tür doğal yaprak gübrelemesi tatbik etmiş olacaksınız.

Eski 11-03-2008, 11:10   #647
Ağaç Dostu

çiğdem11's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2007
Galeri: 4
Sayın Praecox benim pahal ımın yaprakları çok yumşak yeni 2 yaprak çıkardı onlarda yumşak büyük bir yaprağı sarardı kesmedim bekliyorum. Çubuğunda da tomurcuk var yaprakmı çiçek mi bilmiyorum. Pek bi keyifsiz görünüyor napabilirim?

çiğdem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2008, 12:34   #648
Yeni Üye

elifcelik's Avatar

Giriş Tarihi: 09-01-2008
hemen yeni bi saksı harcı alma fırsatım olamadı.hsonuna kadar da olmayacak.dün fazla dayanamadım yaprakların git gide yumuşadığını gördüm.sonunda saksı harcını fırında 300derecede yarım saat kadar fırınladım.sonra da dediğiniz gibi başka bir saksıya ektim.şuan eskisine nazaran yaprakalrı inanılmaz sert.ama köklerini kesmedim.hangilerini keseceğimi bilemiyorum.çünkü dışları çürük ama içlerinde beyaz ince kökler var.kesmeliyim bilemedim ve kesmedim.tekrar çıkarıp kesmelimiyim yoksa böyle idare edebilir mi?fırınlamadan sonra şuanda yeni bir saksı harcına gerek var mı?

elifcelik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2008, 13:51   #649
Ağaçsever

korhan's Avatar

Giriş Tarihi: 24-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
2-3 haftada bir de isterseniz sulandırılmış bira ile silin. Bu hem yaprakları temizliyecek, porları açıcak, parlatıcaktır, hemde bitkiye bir tür doğal yaprak gübrelemesi tatbik etmiş olacaksınız.
Hocam merak ettiğim bişey var acaba biradaki alkolün bi zararı olurmu bitkiye bu alkolü az olan light biralardan mı yoksa normal bilinen biralardan kullansam olurmu çok titizim galiba

korhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2008, 15:47   #650
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi korhan Mesajı Göster
Hocam merak ettiğim bişey var acaba biradaki alkolün bi zararı olurmu bitkiye bu alkolü az olan light biralardan mı yoksa normal bilinen biralardan kullansam olurmu çok titizim galiba
Yok birayi birkac gun acik bir bardakta bekletmeniz gerek. Boylece zararli olabilecek alkol miktari da ucmus olacaktir.
Ancak isterseniz elbette light ira da kullanabilirsiniz.

Eski 13-03-2008, 12:40   #651
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-03-2008
Yaprak veren phalaenopsisi

Merhaba,

Benimde 3 yillik bir phalaenopsisim var. Gecen yil cicegi gecince 3. bogumdan kesmistim. Bu yil buradan tipki kendi yapraklari gibi yapraklar verdi. Sanirim bunu kesip yeniden dikmem lazim ama, ne zaman yapmaliyim ve keserken sapinin altinda ne kadar mesafe birakmaliyim. Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.
Ayla

korsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2008, 13:03   #652
Ağaç Dostu

COYOTE's Avatar

Giriş Tarihi: 11-01-2007
Galeri: 1
Sevgili korsan bu başlık altında sorunuzun yanıtı mevcut196.mesaj belki yardımcı olur.

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2008, 11:37   #653
Ağaçsever

phal's Avatar

Sayın praecox,
Daha önce çift çiçek sapı vermiş bir phal aldığımı biri çiçek açarken diğerinin 15 cm kadar olup hiç gelişmediğini yazmıştım, siz de bitki yerinden edildiği için gelişiminin durmuş olabileceğini söylemiştiniz.Çiçek sapı aynı boyda kaldı ancak ucunda bir hareketlenme var,ne dersiniz bu boyuyla hiç dallanmadan çiçek mi açacak ne

Eklenen Resimler

Denizardacan beğendi.
Eski 14-03-2008, 11:49   #654
Kaybettik...

praecox's Avatar

İkinci resimdeki ise... evet öyleye benziyor.

Eski 14-03-2008, 12:16   #655
Yeni Üye

Sevgili Coyote,
Bilgi için çok teşekkürler. 196. mesaji okudum. Aslında diğer pek çok mesajı da okumuştum ama benim orkidemin durumuna tam benzemiyor. Orkidemin geçen yıl cicekleri yaklaşık 50 cm'lik bir dal uzerindeydi. Çiçekleri geçince, 30 cm'lik bir dal birakarak kestim. 3. boğumdan kastetigim buydu. Yeni yapraklar şemsiye gibi bu dalin üzerinde. Galiba en iyisi fotoğrafını çekip yollamam olacak. Yine de teşekkürler.

Eski 14-03-2008, 12:45   #656
Kaybettik...

praecox's Avatar

Sayın korsan,

bu mesajdaki resimlerdekine de mi benzemiyor orkideniz?
Keikilerin (yani yavruların) çiçeksiz hali ile tasavur edin...

Eski 14-03-2008, 12:58   #657
Yeni Üye

Evet Haklisiniz ilk resimdeki gibi. Kesip baska bir kaba almak icin yanlardan kök uzamasını beklemelimiyim? Birde dalin ne kadar altindan kesmeliyim?

Eski 14-03-2008, 12:58   #658
Ağaçsever

phal's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
İkinci resimdeki ise... evet öyleye benziyor.
Birinci resim iki çiçek sapıyla bitkinin tümü,ikincisi ise bahsettiğim küçük kalmış çiçek sapı.Resimler kötü çıkmış kusura bakmayın

Eski 14-03-2008, 13:10   #659
Kaybettik...

praecox's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi korsan Mesajı Göster
Aslında diğer pek çok mesajı da okumuştum ama benim orkidemin durumuna tam benzemiyor.
Sayın korsan diğer pek çoğunu değil tümünü okuyun. Evet haklısınız kafanız karışıyorsa da bu da normal zira böle herkese teker teker cevaplıyarak konuları darma dağınık ediyorum.

Alıntı:
Evet Haklisiniz ilk resimdeki gibi. Kesip baska bir kaba almak icin yanlardan kök uzamasını beklemelimiyim? Birde dalin ne kadar altindan kesmeliyim?
Bunun cevabı da var....

Eski 14-03-2008, 14:13   #660
Yeni Üye

Sayın Praecox,
Halkisiniz 2232 mesaj yazmak hic kolay degil. Yinede tesekkur ederim genis bir zamanımda mesajlari yeniden okuyacagim. Ancak forumdaki mesajlari alt konu basliklari altinda toparlayabilsek ne güzel olurdu. Ya da gördüğüm kadarıyla bu konuda çok bilgili ve deneyimlisiniz. Forumda yazdiklarinizi bir kitap haline getirmeyi düşünmezmiydiniz?

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025