![]() |
|
![]() |
#511 |
Kaybettik...
|
Sayın beyaz orkide, bitkinizin yapraklarından en azından birinin yumuşak görünmesi köklerinde sorun olduğunu, veya en azından sorun yaşamış olduğunu gösterir. Bu eski yaprağı tekrar toparlaması zor hatta bazen de imknasız olabilir. Çiçek sapında benim gördüğüm kadarı ile keiki değil yeni çiçeklenme filizleri veriyor gibi. Üsteki ilk filizlenen gözün 2 cm kadar üzerinden kesin. Sayın benben1967, bitkinizin kök temizliğini yapıp yeni saksı harcına dikti iseniz tafsiyem o çiçek sapını dibinden kesmeniz. Gerçi ne kadar işlevsel kök kaldığını saksılı hali ile anlamak güç ancak yapraklarından anlaşıldığı kadarı ile bayağı bir hasarlı durumda. Şimdilik çiçeklenmesini önlerseniz zaten ana bitki kendini toparlar toparlamaz hayatından menun olur olmaz tekrar çiçeklenmeyi deneyecektir. Hiç bir bitkinin sararan kısmının tekrardan yeşerdiği görülmemiştir. Bu düşünce ile "sarardı tekrardan düzelir mi?" gibi sorular gereksizdir. o yaprak, sap veya hangi kısmı ise sararınca o kısım ölüyor demektir. Özenle kesip uzaklaştırmak en uygun davranış olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#512 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-10-2007
|
Sayın hocam 525. iletideki fotoğraflarıma bakarak, keikimin artık ana bitkiden ayrılma zamanı gelmiş mi kökler yeterli mi? Birde hangi aşamaları yapmam gerektiğini nasıl koparacagım, ayrı saksıya koyduktan sonra nasıl sulama yapacağım konularında yardımcı olurmusunuz? Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#513 |
Kaybettik...
|
Sayın korhan, kökler yeterli. Keiki kendine bakabilir güçte görünüyor. çiçek sapını dibinden kesin, keikiyi dikkatlice sallıyarak kendinden kopmasını sağlayın. Keikilerin köklerini sphagnuma sararak dikmek gerek. Bulunamıyorsa da ince yapılı kısmen torf miktarı daha yüksek bir orkide saksı harcına dikin. Sulamayı müteakibinde yapabilirsiniz. Diğer orkidelerinizden daha sık sulamanız gerekebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#514 |
Ağaç Dostu
|
Praecox kök temizliğini yapmıştım yeni harç alıp eski harcı değiştirdim.İki kök kalmıştıtemizlikten sonra ,sapıda kesecektim fakat bir sorayım dedim.Daha önce bir yaprağıda sararıp gitti sararan yaprakları koparmayın kendisi atsın denmişti forumda ,o yüzden ellemedim.Çok teşekkür ederim ilginiz için ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#516 |
Ağaçsever
|
Sayın hocam, cevabınızı görür görmez keikiyi yeni saksısına diktim. Ama sapı ana çiçeğin gövdesine çok yakın bi yerden kestikten sonra keikiyi kesilen saptan ayırmada çok zorlandım. Kolayca kopacağını sanıyordum ama bayagı bi zorladım inşallah keiki ezilmemiştir. Baktım ayıramadım bende makasla sapı kestim. Çok merak ediyorum acaba bu yavru yaşayıp büyük bi phal. olabilecek mi? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#517 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-02-2007
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#518 |
Ağaç Dostu
|
Yaklaşık bir aydır phalaenopsisimde çiçek tomurcukları var, aşağıda resimlerini göreceğiniz tomurcuk iri bir fındık büyüklüğünde ama açmıyor ![]() ![]() Düzenleyen İklimsiz : 08-01-2008 saat 10:46 Neden: ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#519 |
Kaybettik...
|
Sayın iklimsiz, Phal.lerin bu tür tomurcuk dökme sebeplerinin başında ışık yetmezliği gelir, ancak burda bitkinin sulaması da yetersiz kalmış tomurcukların kuruyup düşmesi açmakta olanların da zorlanıp gelişimini yapamamış gibi kötü açmaları kök ve/veya sulama sorunlarına işarettir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#521 |
Kaybettik...
|
Bence kesmeyin. Bırakın kendi atsın. Ondan sonrakilerin durumu nedir? gelişimleri durakladı ise açacakları çiçek iyi gelişim gösteremiyebilirler. Bu anlamda bazen o çiçek sapını geriye doğru kesip yeni bir gözden sağlıklı bir çiçeklenmeye zorlamak daha mantıklı da olabilir. Sizin bitkide sanki eskiden kalma çiçek sapları var gibi görünüyor bu resimlerinizde. Onları neden budamadınız? Ben mi yanlış gördüm yoksa?. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#522 |
Ağaçsever
|
Sayın Quardi aktif kömürü ben araştırdım akvaryumlardaki filtrelerin içinde bulunan ve akvaryum sularını arıtmak için kullanılan bişeymiş. Akvaryumcu çok pahalı bişey oldugunu söledi bende almaktan vazgeçtim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#523 |
Ağaç Dostu
|
Budanmaları gerektiğini sizden öğreniyorum efendim ![]() ![]() Öğreniyoruz efendim, öğreniyoruz. Sağ olun, var olun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#524 |
Kaybettik...
|
Budamadanız ise şu bitkiyi genelden ve çiçek saplarının çıktığı ana gövdenin de yakın çekimlerinin resimlerini ekler misiniz? Daha sağlıklı bir kesim şekli de belki önerebiliriz. Şimdilik o resimlerden görünen 2 sap çiçeği geçmiş var vede 3. sanki çiçeklenmekde zorlanıyor. yorgun düşmüş gibi. Yanılıyor da olabilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#525 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-01-2008
|
Merhaba.Benim beyaz çiçekli bi orkidem var.yeni aldığım ilk hafta 3tane çiçek tohumunu döktü.1tane tohumu çiçek açtı.2hafta kadar önce sırayla 4 tane çiçeğini döktü.bugün en son açtığı çiçek düşünce bu işin normal olmadığına karar verdim.bunun dışında bir tane yaprağı ortasından çürümeye başladı ve ben de o yaprağı ortasından kestim.yaprakları tavşan kulağı gibi sarkmıştı bu sitede sebebinin neler olabileceğini araştırırken bi yazıda toprağınıdaki tuz miktarının fazla olabileceğini okudum.2hafta üst üste suyuna sıvı gübre karıştırmıştım tuzluluk sebebi olabilceğini düşündüm.hemen beklemiş bi miktar suyu tuzun daha çabuk çözünebilmesi için ısıttım(ılık) ve toprağı bolca suladım.şuan yapraklar hala tavşan kulağı gibi sarkıyor. ![]() sıvı gübre olarak çiçek coşturanın orkide besinini kullanıyorum. son olarak orkide 3.boğumundan bir uzantı çıkarıyor.bu acaba yeni bir dal mı yoksa bi yavru mu.arada yapraklarını ve saksının üzerindeki köklerina ılık su püskürtüyorum.haftada bir gündüzleri beklemiş su ile suluyorum.makro çekilmiş resimler ekliyorum.bana yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.resim boyutları büyük geldi herhalde.ekleyemedim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#526 | |
Ağaçsever
|
orkide
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#527 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-01-2008
|
orkide bakımı
Merhabalar ben İstanbuldan Kadriye. çalışıyorum ve yni evli sayılırım. Bende evini güzelleştirmek isteyenlerden biriyim. Bunun için çiçekler aldım ve internetten genel bilgileri araştırdım ve buna göre çiçek bakımımı yaptım ama sonuç maalesef çok kötü. burdaki yazılarıda okudum ve inanın çok kafam karıştı. Bana yardım edeceğinizi biliyorum ve buna istinaden yazıyorum. Şimdiden teşekkür ederim. Benimde bir phalaenopsisim var ve ekte size resimlerini gönderiyorum. Alalı henüz bir ay oldu. internetten bakımı hakkında bilgi topladım ve çoğuda birbirine zıt bilgilerdi. orkidem şeffaf bir saksı içinde ve onun altındada cam vazo ve içinde çakıl taşları var. Saksıyı haftada bir başka kaba alarak kabın içine su ve çiçekcoşturan ekleyerek 1 saat suyun içinde bekletiyorum. daha sonra saksının altını silip tekrar yerine koyuyorum. bi yerdede okumuştum böyle sulama yaptıktan sonra içinde bulunduğu cam kabın içine yarım çaybardağı su koyup ama köklere değmemesi gerekiyor böylece su buharlaşarak nemli olması gerekiyor diyordu. bende böyle uyguladım. ama maalesef sonuç kötü çiçekleri 1 ayda solmaya başladı. orkidem kaloriferden 50 cm uzaklıkta ve camın kenarında direkt gün ışığı geliyor ama tül kapalı olarak güneşleniyor. verebileceğim bilgiler bunlar. yardımcı olmanız dileğiyle.. ![]() ![]() Düzenleyen kadr_iye : 10-01-2008 saat 22:17 Neden: resim ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#528 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#529 |
Ağaçsever
|
Sayın kadr iye, Hocalarım daha iyi bilirler gerçi ama bende bilgim kadarınca yardımcı olmak istedim. Verdiğiniz bilgilerde pekde yanlış bi durum yok gibi ama bi kaç konuda yanlışlık olduğunu düşünüyorum, belki bu nedenlerden çiçeğiniz rahatsızdır. 1. Bir saat kadar suda beklettiğinizi söylemişiniz. Bence bu süre çok fazla substratı ıslanana kadar beklemek yeterli buda en fazla 1-2 dakika yeterli olacaktır. 2. Suyuna sıvı gübre koyduğunuzu söylemişiniz, Acaba bunu her sulamada mı yapıyorsunuz yoksa belli zaman aralıklarıyla mı? Normalinin 1 ayda 1 kere yapılmasının yeterli oldugunuda eklemek isterim. Saygılar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#530 |
Ağaçsever
|
çok teşekkür ederim korhan bey. ![]() peki devamlı kalorifer açık bizde. siz orkidenizi hangi aralıklarla suluyorsunuz?? ve yarım mı bir mi kaç bardak su veriyorsunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#531 |
Ağaçsever
|
İnanın sıcaklık konusunda bizim evde çok sıcak kalorifer aşırı derece yanıyor. Yani sıcak olması daha sık sulamanızı gerektirmiyor benim tavsiyem 5 ila 7 gün arası sulamak en uygunu tabi topragın üst kısmı kuruyor fakat saksı içinde nem kalıyor bunuda şeffaf saksı olmasından saksının buharlanmasından anlıyorum. Ne miktarda suladığım konusuna gelince; Bunda belli bir miktar uygulamıyorum. Saksıyı lavaboya götürüyor üzerinden daha önceden oda sıcaklıgında beklettiğim hazır suyu toprağı ıslanıp koyu renk olana kadar döküyorum. Sanırım siz saksıyı suya batırıp bekletiyorsunuz buda tavsiye edilen bir yöntem. Saksıyı suya daldırmada, saksı toprağının tümünün ıslanmasına yetecek kadar su yeterli olur. Not: Saksıyı daldırarak sulama, Yukarıdan su dökerek sulamaya göre daha fazla sulanmış oluyor. Toprak daha da suyu emiyor ve nemli kalma süresi daha da artıyor. Bu durumda çok sık sulama yapmak kök çürümesine neden olabiliyor. benim başıma gelmişti. önceki sayfalarda resimleri var yapraklar kendini salıyor. Neyseki şu an yeni yaprak çıkartmaya başladı. Yrdımcı olabildiysem sevinirim umarım bitkiniz hep sağlıklı olur. Bol çiçekli günler ![]() Ek.: Şu notuda ekleyeyim ben bilgileri bu siteden öğrendim. Bende pek bilgili sayılmam yani Allah esirgesin çiçeğinize bişey olur sorumluluk almak istemem Bu iş aslında birazda şans işi biz çok özeniyoruz çiçeklerimiz ölüyo, kimide hiç bakmıyo bir sürü çiçek açtırıyor. Saygılar... Düzenleyen praecox : 11-01-2008 saat 17:36 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#532 |
Bitkisever
Giriş Tarihi: 01-07-2007
|
Çiçeklenme Döneminde Sıvı Besin Takviyesi Yedi ay önce aldığım Phalaenopsis türü orkidem var. Sitedeki bilgilerden faydalanarak orkideme azami bakımı göstermeye çalışıyorum. Burada anlatılanları tatbik ederek çiçekleri solan dalını üçüncü boğumundan kesmiştim. Şu anda kestiğim yere en yakın gözden yeni bir dal çıkıyor. Ayda bir N,P,K oranı 4,6,6 olan orkideler için sıvı besin takviyesi yapıyorum. Okuduklarımdan yola çıkarak kafama takılan birkaç soruyu sormak istiyorum: -Azotça düşük besini çiçeğe durduğu dönemde de kullanabilir miyiz, yoksa oranlar değişmeli mi? -Çiçekler açıp solduktan sonra besin takviyesi gerekir mi? Gerekirse oranları nedir? Dinlenme döneminde besin takviyesi yapılmıyorsa kaç ay takviye yapmamak doğrudur? Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#533 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-01-2008
|
Korhan bey , teşekkür ederim cevap yazdığınız için. 15 günde bir olarak gübre koyuyorum. demekki 1 saat değil bir kaç dakika bekletmem daha doğruymuş. bu arada yine şunuda söyliyim yine normalde diğer saksının altına köklerine gelmicek şekilde su koyuyorum. onda bir problem yok değilmi? Ayrıyeten çiçekleri tamamen dökülünce kesmemmi gerekiyor bunuda cevaplarsanız sevinirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#534 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#536 | |
Kaybettik...
|
Satın serder, phal.iniz yeniden çiçek açıyor. Alıntı:
Phal.lerin ciddi anlamda bir dinlenme dönemi geçirmediği gözlemlenebilirse de genelde yazın kısa da olsa dinlenir. Bu tür orkidede gübreyi değiştirmeye veya kesmeye gerek kalmaz. Genel olarak orkidelerde dinlenme zamanlarında gübrelemeyi ayda bir yapabiliriz diğer dönemlerde yeni filiz ve yaprak oluşumları ile başlıyan vejetasyona azot oranı az daha yüksek besinler. Çiçekleneceği zamanda ise azotu az ancak o oranlarda P ve K da yüksek besin sıvıları verilir. Pratikte vede amatörce orkide bakımlarında bu tarz döneme bağlı gübreleme değişikliği gerekmez. 15 günde bir sizin kullandığınız P ve K ya oranla düşük N miktarlı uygun seyreltilmiş gübreler tüm yıl kullanımda uygun olmaktadır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#537 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-03-2007
|
ucuz orkide
Merhaba arkadaşlar. Dün bauhaus da gezerken kenara atılmış ,defolu orkideler gördüm. ama bana hiçde kötü görünmediler. 9 YTL ye aldım bir tane hemde 3 dalı birden var. resmi ekte. Bence almaya değer. Ana bitki sağlıklı gibi.Rengide bordo..Yorumlarınız bekliyorum. Kurumuş kökler var **** yarısı kurumuş kökler var onları ne yapmalıyım ? Teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#538 |
Ağaç Dostu
|
Sayın mustang kişisel fikrimi sorar iseniz mükemmel bir iş yapmışsınız. Ana sağlıklı ise iki katı bile eder bence. Nasıl olsa 6 ay sonra yeniden açıyor. Şanslı olduğunuzu düşünüyorum. Sayın praecox cevap için teşekkür ederim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#539 |
Bitkisever
Giriş Tarihi: 01-07-2007
|
Sayın Praecox verdiğiniz bilgilere istinaden gübrelemeyi 15 günde bir tarifinin 1/4 ü oranında seyreltilmiş şekli ile yapacağım. Teşekkürler. Sayın Mustang18; ben de Bauhaus'daki bu orkidelerden alıyordum az daha... Yaprak altlarında küçük beyaz kümeler görüp bıraktım hemen. Ne olur ne olmaz evdeki orkideme de bulaşabilir diye. Siz iyice bir inceleyin derim, umarım sizinki sağlıklıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#540 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-01-2008
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |