![]() |
|
![]() |
#2641 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-10-2010
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2642 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-05-2013
|
![]() Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2643 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-01-2013
|
Arkadaşlar benim sizlere bire sorum olacaktı yeniden. Orkidemin öldüğünü düşünürken önce bir yaprak verdi; şimdi aşağıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz gibi yeni bir yaprak daha çıkarıyor. Fakat diğer fotoğrafta görebileceğiniz gibi alttaki asıl yaprakları da güçsüzleşip sararıyor. Şu an hiç dalı yok. Tülün arkasından güneş ışığı alıyor ve 15 günde bir besin veriyorum. Ama yeterli değil sanırım. Ne yapmam gerektiği konusunda yardım edebilir misiniz? ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2644 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-12-2011
|
![]() orkideniz susuz kalmış gibi. kaç günde bir suluyorsunuz? ve kökleri ne durumda ? fotoğraflarda fazla gözükmüyor? normalde yeni bir yaprak verirken en alttaki gidebilir ama durum daha farklı gibi gözüküyor ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2645 |
Yeni Üye
|
Dibindeki taşların üzerinde bir miktar su bırakıyorum. Haftada bir (cumartesi günleri genellikle; bu daha su vermediğim hali) o şekilde su veriyorum. Hafta boyunca dibinden alıyor böylece. Az mı olur bu? Birkaç fotoğraf daha çekmeye çalıştım; umarım biraz daha açıklayıcı olur ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2646 |
Yeni Üye
|
Yardımcı olabilecek kimse yok mu acaba? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2647 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-01-2013
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2648 |
Ağaç Dostu
|
yazmayı unutmuşum yarım saat bekletiyorum ortalama |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2649 |
Yeni Üye
|
Öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2650 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2651 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2652 |
Ağaç Dostu
|
Yarım saat suda bekletmek bence yanlış olabilir helede bazı orkidelerin toprakları süzek deilse. Ben bu şekilde hiç sulamıyorum. Suya dalsırma yöntemiyle bir orkidemi kaybettim susadıkca suluyorum üstten. Sıcak günerde hergün fıs fıs yapıyorum. Kış aylarında daha seyrek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2653 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-04-2012
|
![]() Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir orkide almayı ve bakmayı düşünüyordum. Bugün bir adet phalaenopsis aldım eve geldim. Daha 5 dakika geçmeden, bitkiyi anneme gösterirken, elimden çıktı ve yere düştü. Çiçek sapının ucundan katlandı, zedelendi. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2654 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-01-2013
|
Alıntı:
Benim de bir orkidemi aldıktan sonra sularken çiçek sapının dipten kırık olduğunu fark ettim. 4 ay kadar çiçekli kaldıktan sonra çiçeklerini döktü. Şimdi sapı kurumaya başladı. Umarım sizinki de çiçeklerini korur. Beklemekten başka bir şey yapamazsınız maalesef. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2655 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
|
Üzülmeyin sayın hafka. Görebildiğim kadarıyla çiçek sapı fazla zedelenmemiş. Orkideniz bunu tolere edecektir. Tedbir olarak aşı yapar gibi bir bez parçası ya da hava geçiren yara bandı ile fazla sıkıştırmadan sarıp destek verin. Her halükarda diğer sap tomurcuk verecektir. Eğer çiçekli dal ölürse de çok yakında yeni bir çiçek sapı çıkarır. Siz şimdiki görüntünün tadını çıkarın annenizle birlikte ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2656 |
Ağaç Dostu
|
Phalaenopsis çiçek sapına şekil verme...
Merhaba, Geçen ay fotoğrafını yolladığım beyaz çiçekli phalaenopsisimin çiçek sapı çok uzamıştı. Internetten sapın nasıl eğilebileceğine dair birşeyler buldum ve uyguladım: Sert bir kabloyu(*) uygun şekilde büktüm. İlk çiçeğini açtıktan sonra sapı plastik şeritlerle(**) kabloya iliştirdim ve bir hafta öyle tuttum. Sonuç aşağıdaki gibi: Bu orkide geçen sene hediye olarak gelmişti. Aynı saptan bir daha çiçeklendi. Çiçek büyüklüğü sanırım öncekinin aynı ama dikkatimi çeken bir ayrıntı, çiçekleri art arda daha hızlı açması. İlk geldiğinde çiçekleri de vardı ama goncalarının açması uzun sürmüştü, birkaçı da kurumuştu. Önceki açışından farklı olarak şimdiye kadar bir goncası da sararıp kurumadı. Not: Sap oldukça esnek, ama çiçeğinizin sapını kırarsanız sorumlusu değilim ![]() (*) Elektrikçilerden temin edebileceğiniz tesisat kablosu. (**) Fırın pişirme torbalarını kapatmak için kullanılan plastik şeritleri kullandım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2657 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-05-2013
|
çöpteki orkideler
Arkadaşım kendisine hediye gelen orkideleri sulamayı unutmuş ![]() Çok teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2658 |
Ağaç Dostu
|
sulama yapın fısfısta yapın yapraklarda güneş yanıklarıda var. bol aydınlık ama direk güneşten uzak tutun şimdilik. daha sonra kendine geldiğinde köklere bakarsınız sorun varmı diye ortasında su bırakmayın. sabah saatlerinde fıs fıs yapın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2659 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-05-2013
|
Çok teşekkürler, eğer düzelirlerse burada resim paylaşırım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2660 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-05-2013
|
Anneler gününde annem için aldığım bakımını üstlediğim orkide aldığımda sadece sağ taraftaki dalda 5 6 adet çiçek ve birkaç filiz vardı ve onlarda çiçek açtı. Daha sonra bakamını kendim üstlendim internette bazı sitelerden araştırmalarım sonucu yerini ayarladım ve sulamaya bakımına başladım. Öncelikle şu andaki yeri 4 katlı bir binanın 2.katında ön balkonda tülün arkasında önünde 5 katlı bir bina var yani direk güneş almıyor ve kapalı bir balkon olduğu için kapısı açık hem nemli bir ortam oluşuyor hemde arkasındaki camı açarsam balkon kapısı ile cam arasında bir esinti oluşturmaya çalışıyorum. Sulama konusuna gelince soğuk zamanlarda 2 haftada bir sulama yaparken şimdi haftada bir sulama yapıyorum ve iki sulamadan birine orkide bakım suyu ilave ediyorum. Genelde suladığım su dinlenmiş bir su oluyor sulama işleminide altı boş olucak şekilde üstten yaklaşık 1lt su dökerek alttanda suyun boşa akmasını sağlıyorum. Bir haftadırda yapraklara özellikle akşam 5-6 **** sabah 10-11 gibi su sıkmaya başladım. Bunlara dikkat etmeye başlayınca resimdede gördüğünüz gibi soldaki dalı ve çiçek tohumlarını açmaya başladı. ve yeşil yaprakların ortasında dik bir yeşil yaprak verdi. Şimdi benim sizlere sormak istediğim çiçeği nasıl şekillendirmeliyim dik çiçeksiz bir dal ile 90 derece sola giden çicekli dal biraz gözüme hoş gelmiyor birde çiçek açınca odal ağırlaşıp iyice aşağı kayacak. 2.sorumda ben bu çiçeği çoğaltmayı çok istiyorum ama internetteki yazıları okuyunca biraz kafam karıştı sizce bu çoğaltma işlemini nasıl yapabilirim? 3.sorumda resimlerde gördüğünüz orkidemde sıkıntılı bir yan görüyormusunuz? Özellikle kökteki kurumuş kökleri falçata ile kesmem gerekir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2661 |
Ağaç Dostu
|
Kastetdiğiniz çiçek sapının ucunda çıkan tomurcuklu dalsa sakın dokunmayın bence. agırlaşsa da yıkılmıyorlar dış tarafına bir fanus yerleştirin destek olur orkideye. Sulama ise susadıkça sulayın ben daldırma yöntemini yapmıyorum üstten sulayıp suyu süzülünce yerine koyuyorum. orkide besinini de çok sık vermeyin ayda bir yeterli. üretimiyse ya çiçek sapından bir yavru verecek buna keiki deniyor. **** zorda olsa yanından filiz vere biliyor. orta kısmında su bırakmayın sakın. fıs fıs ve sulamayı sabahları yapın. köklere de şimdilik bence dokunmayın. sevgiyle kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2662 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Sulama için susadıkça demişsiniz susadığı nasıl anlaşılır? Yavru verme veya çimlendirme işini pek anlamadım! Çiçek sapı dediğiniz daha önce çiçek açmış (sağdaki gibi) dökülmüş yerlerden mi yavru vericek? Yandan filiz dediğiniz nedir? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2663 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-04-2012
|
Merhaba benim sapı kırık orkidem vardı şu an gayet iyi. ![]() Fakat benim başka bir sorunum var biraz teknik biraz da basit bir problem ama çözemedim. Sorun şu ki orkide saksısı ayakta duramıyor, dengesi sarsılıyor, devriliyor. Dümdüz zeminde bile dengesiz. Altlığına iple bağladım ama fazla işe yaramadı ve bitkiyle ilgilenmemi engelliyor. Bantla sabitlemek aklıma geldi ama önce bir sorayım dedim. Böyle bir sorunla karşılaşan var mı? Ne yapmam gerekiyor? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2664 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2665 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2666 |
Yeni Üye
|
@serkan bey önerilerinizi dikkate alacağım! Bugün farkettim ortadan yeni bir yeşil yaprak daha veriyor! Çiçek ve yaprakları düşününce sanırım şu anda büyüme çağında. Kendii hazır hisettiğinde keiki de vereceğini düşünüyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2667 |
Yeni Üye
|
![]() Oncelikle herkese merhaba, turkcem icin cok cok ozur diliyorum klavyemde turkce karakterler olmadigindan dilendigi gibi yazamiyorum. Benim orkide cicegimle alakali 4 sorum olacakti yardimci olursaniz cok sevinirim cunku gercekten ne yapacagimi sasirdim. Resimde yukluyorumki iyice anlasilsin gozle gorulsun. soru 1) Bu resimde goruldugu gibi cicegin her iki sapida sararmaya basladi hemen kesmelimiyim yoksa ciceklerini dokmesinimi beklemeliyim bi turlu bilemedim ![]() ![]() soru 2) aldigim gunden bu yana yani 4-5 aydir cicegimin en alttaki yapragi biraz sararmis ve azicik buzusmus bi sekilde duruyordu hala oyle sizce kesmelimiyim ? ![]() soru 3) uzun olan sapin sarardigi kisimin altinda cikan cicekle beraber yaprak da var sizce bu yeni bi cicek sapimi ? ![]() son olarak soru 4) kucuk sapinda da hemen sararmanin bittigi noktaya cok yakin kucuk bir filizlenme gibi bisi var bununda ne oldugunu anlayamadim ![]() ![]() ![]() Cok oldum galiba ama son olarak cicegin topragini ne zaman degistirmek uygun olur sizce ? ne olur sorularima yanit verin gercekten orkide bakmayi ogrenmek istiyorum eger bakabilirsem ogrenirsem bi suru orkide alip yetistirmek istiyorum yardimci olan herkese simdiden cokkkkkk tesekkurler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2668 |
Yeni Üye
|
lutfen yardimci olun konuya hakim bi cok kisi var sesimi duyun ne olur ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2669 |
Ağaç Dostu
|
ööncelikle sararan çiçek sapını çiçelere dokunmadan kesin. çiçekler kalsın. Oradaki yaprak oluşumu yavrulama sanırım bekleyin. Sararan yaprak dediğinize dokunmayın iyice sararırsa zaten düşer kendisi **** siz alırsınız şuanda erlen. Diğer saptaki oluşumda yavrulamada olabilir , çiçek sapıda bekleyin. Sararan sapı çiçeklerin üstünden alın temiz bir makasla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2670 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2006
|
Alıntı:
Yavru orkideniz yolda gözünüz aydın ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |