agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Hoya Saksı Harcı (Toprak Karışımı) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/28452.htm)

memet 20-09-2012 08:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1020942)
Sn Tura Kula'daki sönmüş volkandan birkaç taş almıştım, parçalamayı denedim ama çok setti..
Bu taşları satın mı aldınız? Siz kendiniz mi parçaladınız?

İzmir'de pek çok fidanlık ve serada bulunabiliyor. Oldukça ucuz.

selis 20-09-2012 08:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 1020958)
Sizin söylediğiniz gibi bir de volkanik taşlar var...siyah ve büyük. İnşaatlarda temel taşı, bahçe duvarları örmede falan kullanıyorlar. Sert keskin ve gözenekli yüzeyleri olan bir malzeme. Evet bunlar kırılmıyor ve oldukça sert.

Anladım.. Bendeki taşlar da onlardan sanırım.. Yani toprak harcı olamayacaklar..
Kaya bahçesi için uygun bir malzeme olacaklar.. :rolleyes:

Memet Bey
hiç rastlamadım, bakacağım.. Teşekkür ederim :)

Tura 20-09-2012 10:00

İzmir, Yalova, İstanbul, Antalya gibi seraların olduğu yerlere burdan gittiğini biliyorum.

selis 25-09-2012 13:46

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1020865)
çam kabuğunun hastalık barındırma olasılığından söz ediliyor

Ben de kısa bir dönem çam kabuğu eklenmiş karışım kullandım. Nedeni kesinlikle çam kabuğudur diyemem ama hoyalarımda kök gelişimi neredeyse hiç olmadı ve toprak değişimi yaptım.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 954882)
Saksı harcı, hafif, havadar, geçirgen ama nem tutabilen ve organik maddece zengin bir karışım olmalıdır.
Hindistan cevizi liflerinin karışımda bulunma nedendi hafif ama nem tutabilme özelliğinin olmasıdır.

İzmir-Hoya toplantısı videosunun ilk başında Musa Bey'in anlattığı Hoya karışımından bir miktar edinmiştim.. İçeriği, çam kabuğu - hindistan cevizi kabuğu&lifi- cocopeat- torf - kum- perlit- pomza taşı..

Birkaç gün önce bir çelik diktim.. Tabii ki, pek anlamadığım için bu malzeme bana aşırı süzek ve gevşek geldi.. Belki de normali budur. Ertesi gün sanki o toprak kupkuruydu.. Bu nedenle sulama konusu beni çok düşündürdü.

Bu harcı kullananların fikirleri nelerdir?
İçine ekstra malzemeler eklesem mi?

maki01 25-09-2012 14:55

Sevgili selis,

Bu karışıma biraz perlit , torf ( sphagnum torfu ya da cocopeat) ve birazcık bahçe toprağı eklemeni öneririm. Her ne kadar toprak karışımında cocopeat ve perlit olduğu söylense de fotoğrafta varlığı hissedilmiyor.

Sera ortamı ile ev ortamı çok farklı. Serada sürekli bir nemlendirme sağlandığı için topraktan hızlıca süzülen su yeterli olabilir ancak ev koşullarında nemi tutacak malzeme eklemekte fayda var.

selis 25-09-2012 16:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1023216)
Serada sürekli bir nemlendirme sağlandığı için topraktan hızlıca süzülen su yeterli olabilir

Bu konuda haklısınız.. Sera sürekli nemli..

Bu karışımı mümkün olduğunca küçültüp, birer ölçek torf+diatomitle karıştırdım..
Acemi işi olsa da bakarsınız işe yarar.. :)

Sıra muz enzimi yapmaya geldi ;)

missmenas 26-09-2012 22:38

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 1020619)
Burada Hasandağı'dan çıkan volkanik pomza taşı parçaçıkları.


Bu parçacıkları Potasyum permanganat erittiğim suda bekletiyorum.
Sonra klorsuz su ile yıkıyorum.
Güneşli ama temiz bir ortamda taşların kurumasını bekliyorum Bu gözenekli bir taş olduğundan hemen kurumuyor.
Orkidemde denedim.

Eklenti 332700

Hoyalarda denemek istiyorum. Uygun mudur acaba?

Sayın Tura,
İç ve dış mekan olarak tüm bitkilerizde, saksı harcı geçirgenlik ve mineral açısından kullanabileceğiniz üründür. Kendi deneyim çalışmalarımdan bazı bilgiler aktarmak amaciyle, merakınızı gidereceği yönünde, Moderatörümüzün bir alt mesajda yayınladığı bilgiler doğrudur, yanlız verilen linkte bu bilgilere ulaşabilmek için maalesef zamanım kısıtlıdır. Direk bu bilgileri içeren link rica edeceğim.
Yapılan açıklama, Doğruluk oranı 100% dür.

Bu yönde zaman içerisinde sadece köklendirme değil, besin takviyesiyle alternatif yetiştirme yöntemi çalışmalarım devam etmektedir.
(Zaten alternatif deneylerim mevcut diye sayfamda da açıklama yapmıştım, ve özelliklede böylesi bir başlığa ihtiyacımız olduğunu farklı çalışmaların paylaşımlarının herkese faydalı olacağı yönündeydi)

Toprak ortamında çeliklerde, köklendirme başarı oranı neredeyse % 60 dır, bu oran benim toprak karışımımla alakalıda olabilir.
Bu deneylerim alternatif deneylerimde diatomit ( Kedi Kumu ) başarı oranı %80 dir. Yanlız Diatomit te köklendirme sonucunda toprağa transferde %99 bitkiyi kaybediyorum.

Alternatif köklendirme yöntemi olarak kullandığım sphagnum moss ( Yosun kurutulmuş olanı ) toprağa tarnsferde başarı oranım %90 diyebilirim.
bu vermiş olduğum oranlar deneme süreci içerisinde afrika menekşesi (yabancı hibrit olanları) ve hoyalarda sadece deneme yapılmıştır.
Yaklaşık bu materyallerle 8 aydır gibi bir süreçte deneme yapıyorum, köklenme aşamasında çok ciddi bariz başarılar elde ettim. Toprak ortamında bitki yetiştirmeyi ciddi bir başarıyla sonuçlandırmak isteyene şiddetle tavsiye ederim.

Lav Taşında sürekli bitkiyi büyütmek yönünde ve başarı elde etmek yönünde çalışmalarıma halen devam etmekteyim. Kış ve yaz sürecindeki ve bitkinin çiçeklenme sürecine ( anaç konumuna ) geçmesi için herhangi bir tavsiyede henüz bulunamayacağım.
Zaman içerisinde, deneylerim ve deneyimlerim sonucunda, süreklilik yönünde tavsiyelerim mutlaka olacaktır.

Not: Pomza taşıyla, lav taşı arasında ciddi bir mineral farklılığı ve yanısıra birim olarak ağırlık farklılığı vardır. Lav taşı daha ağırdır...

Deneysel çalışmalarımda aynı familyadan olmasına rağmen bazı türlerde erken veya geç köklenme süreci mevcuttur.
Bu gözlemlerim sanırım bitkinin odunsu veya hassas olmasiyle alakalı. Toprak ortamında veya farklı ortamlarda ( perlit, diatomit, vermiculit, derekumu, toprak, lav taşı, pomza, suda köklendirme de aynı sonucu veriyor süreç olarak. Ne daha erken nede daha geçtir... Aradaki süreç sadece kullanılan malzemeyle alakalı olarak bitkinin odunsumu veya hassas yapıyamı sahip bu aşama her denene materyalindede köklenme süresinde farklılık gösteriyor. )

Not tüm deney çalışmalarım ısrarla bitkilerimi toprak ortamında yetiştirme yönündedir. Gözlemlerim ve deneyimlerim bu doğrultuda en başarılı sonuş Lav taşıyla elde edinildi.
Bütün farklı çalışmalarımda bitkinin köklendirme aşamasında geçirdiği süreçte geliştirdiği kök sistemiyle alakalı olduğu yönündedir başarı oranı. ( oranlar toprak ortamına transferle deneyim sonucunda elde edilmiştir... ( LÜTFEN, BU DENEYİMLERİM, BİLİMSEL DEĞİLDİR, SADECE BENİM AMATÖR OLARAK GÖZLEMLERİM YÖNÜNDE OLDUĞUNUDA GÖZÖNÜNDE BULUNDURULMASINI RİCA EDİYORUM... BU SADECE DENEYSEL BİR ÇALIŞMA SONUCUNDA BİR GÖZLEM AÇIKLAMAMDIR...)

Farklı çalışmaları ve başarı tavsiyeleri olan herkesin çalışmasını dememeyede hazırım.

Bizler birbirimizin tavsiyeleri ve deneyim sonuçlarında, başarı elde ediyoruz.

En güzel örnek,
genç üyemizin Tömürcek... Söğüt gübresi denilen veya başka bir terim deneyimim olmadı elde ettiğim zaman bu tavsiye edilen gübreyi ciddi denemek istiyorum. Mantiken aklıma yatmıyorda değil ve maalesef hala elde edemedim bu gübreyi.

Sevgili Tömürcek, bu gübreyi göndereceği yönündeki sözünü geçte olsa tutacağı yönündedir:D Hala bekliyorum haberin ola!!!:D

Çalışmalarımdan bazı görseller....
Hoya lauterbachii, kök çürümesi sonucunda çeliklenip lav taşına alındı 8.gün kökler gözüktü. ( bitkilerinizi, bitkiden anlamayan kızlarımıza emanet sonucunda aşırı sulanması nedeniyle gerçekleşen bir sonuç:p köklenmesini ve hayata bağlanması görmek mutluluk verici ayrıca:p)

Eklenti 334622

Ve bazı görseller...
Eklenti 334623
Eklenti 334624

Anaç olarak deneysel çalışmam... Zaman içerisinde bu yönde deneylerimi açıklayacağım... ( kullanılan dış saksı kabı, bilmiyorum belki yanlış olabilir diye tereddütüm var;) ve hala yaşıyor bitkim vede sürgün veriyor. Çiçeğe geçmesi veya sürekliliği yaşam süreci lav taşında birlikte gözlemleyeceğiz.;))

Eklenti 334625

missmenas 26-09-2012 22:57

4 Eklenti(ler)
Sayın Tura,
Lav taşını hazırlama metodunuzda sadece farklığımız var.
Benim hazırlık aşamam Günısıdaki sıcak suyla ciddi bir arındırma yapıyorum. Sonrasında yeraltı kaynaksuyunu Hoyalarım ve menekşelerim için uygun ihtiyacına göre Oxalic acid ile kireç oranını uygun seviyeye getirdiğim suyla son yıkama işlemini yapıyorum. Kurutmaya hiç zaman ayırmadım...
Kullanmış olduğunuz metodu denemedim henüz, denemek isterim ayrıca;)
Hoyalarım ve diğer tropik bitkilerim, üzümsü meyveler ve narenciye çeşitleri ve süs bitkilerim için iç ve dış mekan için saksı harcı olarak kullandığım iri taneli lav taşı görseli...

Eklenti 334639


kaktüsler, ve menekşeler için ayrıca hassas türler için kullandığım lav taşı kum özelliğini taşıyan türün görseli...

Eklenti 334640

Veee Dün Gece.... Veee bu Gündüz alınan çoğaltma işlemi için çeliklerden görseller.
Bu çeliklerin görsellerini yine yayınlayacağım;)

Eklenti 334641

Eklenti 334642

missmenas 26-09-2012 23:04

Sevgili Selis,
Botanik bahçesi görevlilerinin karışım oranı hakkındaki düşüncem hoyalar her ortamda bu karışımı ciddi olarak seveceği yönündedir.
Bendeki tek düşüncem Hoyalara asla bahçe toprağı karıştırılmaması yönündedir. Bu toprak asla hayatı götürmüyor ve ciddi kök çürüğü yaşanıyor...

Asramızda kalsın Musa Beyi ikna etmek gerekiyor kullandığı ölçülerde. Çok ama çooookkk mükemmel bir karışımdır o, düşüncem gördüğüm karışımı asla değiştirmemek yönündedir....

eylül 27-09-2012 10:07

Sevgili missmenas,bilgi ve deneyimlerinizi cömertce paylaştığınız için teşekkür ederim.
Yeni türlere bakmaya başlayan birisi olarak çok faydalanacağımı belirtmek isterim.
Lav taşını bende kullanmıştım saksı harcıma ama hiç bir işlem yapmadım.Bu işlemi yapmamakla ne gibi sorunlarla karşılaşırım ,oxalic acidi nereden temin edebilirim?

Tura 27-09-2012 11:59

Sn.missmenas

Denemeleriniz ve aydınlatıcı bilgileriniz bu başlık adına çok önemli.
Tecrübelerinizi burada paylaştığınız için de ayrıca teşekkür ederim.
Denemiş ve başarmış olduğunuz herşeyi denemek istiyorum.
Ayrıca TÜV taşları ile tecrübelerinizi dikkatlice takip edeceğim.

Burada şunu söylemek istiyorum.
Tüv taşlarında siyah ve kahverengi renkte olanlar arasında bir farklılık olduğunu düşünüyorum.
Bu taşların çıktığı yere gittim.Toprak yüzeyinden Siyah ve kahverengi taşların çıkma mesafeleri farklı. Siyah taşlar daha üstte, yeryüzüne toprağa yakın, kahverengi taşlar daha derinlerde. Arada grimsi bir kütle var.
Ne kadar doğru bilmiyorum ama, siyah tüv taşlarını, kahverengi tüv'lerden ayırmakta yarar var mı diye sormak istiyorum.
Veya siyahları ve kahverenkleri ayrı denemek ne kadar doğru olur.
Saygılarımla.

missmenas 27-09-2012 12:44

1 Eklenti(ler)
Sayın Tura,
Gözlemleriniz doğrultusunda aktardığınız bilgiler çok değerli, taşlardaki renk farklılığınında mutlaka mineral yoğunluğuna göre değiştiğini veya Volkanik Lav Taşı olması sebebiyle katmanlardaki soğuma özelliğine görede değişebilir. Bu konuda bilgi almak için lav taşı çıkartan firmalara başvurmak gerektiğini düşünüyorum.

Renkleri ayırıp denemek hiç aklıma gelmemişti, deneyebiliriz;) Siyah renkte olan fazla değil, ben karışık olarak bulabiliyorum. Antalya'da bir tane peyzaj firmasında buldum bunuda.
Uygun bir zamanda, bu renklerdeki farklılığın mineral işlevselliği varmı diyede araştıracağım.

Teşekkürler bilgi için.

Tura 27-09-2012 12:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi missmenas (Mesaj 1024194)
..... Antalya'da bir tane peyzaj firmasında buldum bunuda.....

Galiba ben sizden daha şanslıyım. :)
Öğle yemeği istirahatinde dağa gidip 1 poşet alıp geldim.

missmenas 27-09-2012 13:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylül (Mesaj 1024144)
Sevgili missmenas,bilgi ve deneyimlerinizi cömertce paylaştığınız için teşekkür ederim.
Yeni türlere bakmaya başlayan birisi olarak çok faydalanacağımı belirtmek isterim.
Lav taşını bende kullanmıştım saksı harcıma ama hiç bir işlem yapmadım.Bu işlemi yapmamakla ne gibi sorunlarla karşılaşırım ,oxalic acidi nereden temin edebilirim?

Sevgili Eylül,
Lav taşlarını toprağa karıştırırken hiçbir işleme tabii tutmuyorum. Sadece lav taşında çelikleme yaptığım zaman yıkayıp kullanıyorum.
Bulunduğum sitede su arıtıcısı kullanılıyor, arıtma sisteminde tuz ve reçine kullanılıyor. Bu arıtılmış sudan bitkiler hoşlanmıyor.
Geçen yaz sonuna kadar kaynak suyu kullandım Hoyalarıma. Antalya merkezde iseniz, hurma semtinde dağın eteğinde akar kaynak suyunu hep damacanaya doldurup arabamla herdefasında 20 damacana su getiriyordum. Hoyalarım çoğaldığı için su taşımayı bıraktım. Bu suyu Hoyalarım çok seviyordu, sudaki kireç oranıda azdı.

Şimdi ise yağmur suyu, yağmurlar olmayıncada yaşadığım sitede sondaj suyunu bahçe sulamada kullanılan yani. 300 lt su deposunda oxalic acid ile sudaki kireç oranını ayarlayarak azaltarak kullanabiliyorum.
Malum Antalya'da sudaki kireç seviyesi çok yüksektir. Siz oxalic acid kulnmanıza gereksinim duyacak olursanız. Malzeme temin ettiğim yer, Seracı Taner Angay bey den alıyorum. Aynı işlemle kendiside serasındaki sulama sisteminde uyguluyor.

İlk Başlarda ben içme suyu kullanıyordum, bitkiler çoğaldıkça böylesi çözümlere başvurdum. Şimdi her sulama zamanında ortalama 7 damacana su kullanıyorum:p

missmenas 27-09-2012 13:08

Sayın Tura,
deneysel çalışması yapacaksınız mutlaka. Bukadar rahat bu malzemeye ulaşabilmeniz gerçektende şans yani:))
Çalışmalarınızı ve gözlemlerinizi, bizlernen paylaşırsanız çok Sevinirim...

eylül 27-09-2012 14:44

Sevgili missmenas , soruma kısa zamanda aydınlatıcı cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

Hoyalarınıza gösterdiğiniz özen ve itina takdiri fazlası ile hakediyor.Antalya'nın sıcağında
o trafikte 20 damacana su doldurup getirmek herkezin yapabileceği şey değil.Sizi kutluyorum ve takdir ediyorum.lütfen deneyimlerinizi paylaşmaya devam ediniz.Fazlası ile istifade ediyoruz.Teşekkürler..

maki01 27-09-2012 16:08

Uyarı için teşekkürler. Bir önceki sayfada verdiğim link sitede yapılan güncelleme nedeniyle bozulmuş, düzelttim.

Seralarda Cüruf « Volkanik Tüf | Born Ltd.

memet 27-09-2012 16:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi missmenas (Mesaj 1024201)
Sayın Tura,
deneysel çalışması yapacaksınız mutlaka. Bukadar rahat bu malzemeye ulaşabilmeniz gerçektende şans yani:))
Çalışmalarınızı ve gözlemlerinizi, bizlernen paylaşırsanız çok Sevinirim...

Ponza kullanımı konusunu toplantıdan beri düşünüyordum.

http://www.agaclar.net/forum/865787-post76.htm

Burada Japonların bonsaide kullandığı akadamaya benzeyen bir ürün var. Bu bana ponzadan daha iyi sonuç verebilir gibi geliyor.

Tura 27-09-2012 17:00

Yine burada bir toprak daha var.
Bims yapımında kullanıyorlar.
Krem rengi, gözenekli.
Boyutları da daha küçük.
Yine Dağın eteklerinden ama tamamen başka bir bölgeden çıkıyor.

maki01 28-09-2012 20:11

2 Eklenti(ler)
Sevgili dkp'nin hediye ettiği çelikten yetiştirdiğim Pubx 282 , ihmalim sonucu bozulmaya başlamıştı. 10 gün kadar önce yedeklemek için aldığım çelikleri sfagnum torfu, perlit ve vemikulitten oluşan saksı harcına diktim. 3 saksının üçü de 1 haftada sürgün verdi.

Eklenti 335166

1 sene önce Aydın'da doğal gübre satışı yapan bir firmadan keçi gübresi getirtmiştim. Yanında 10-15 litre kadar da volkanif tüfü denemem için hediye olarak gönderdiler. Hoya dışındaki bitkilerimin toprağına eklemiştim , tek başına ilk defa deniyorum. Rengi çikolata rengine daha yakın, koyu bir renk. Flaşlı çekimde renk daha açık çıkmış.

Eklenti 335167

Topraksız ortamda diatomit, perlit, perlit ve vermikulit kullanıyorum. Bu ortama 4. bir malzeme eklenmiş oldu. Gelişmeleri http://www.agaclar.net/forum/mum-cic...htm#post887783 başlığında paylaşacağım.

selis 30-09-2012 14:07

2 Eklenti(ler)
Sn. Mismenas deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.. Tüm bunları denerken çok zorlandınız, belki de bir çok bitki kaybı yaşadınız.. Ardınızdan gelecek olanlar bu anlamda sizden daha şanslılar.. Bu konudaki minnetim sonsuzdur.
Ayrıca sayenizde carnosa dışında türlerim oldu.. ;)
Tabii ki Maki01 sayesinde de :)

Bir deneme de ben yaptım.. Toplantıdan aldığım carnosa çeliklerinden bir tanesini lav taşına diktim..
Facebook gurubuna üye, hoyasever arkadaşımızın kadeh denemesi de çok hoştu.. Denemek lazımdı.. :)
Eklenti 335454


Ayrıca yazın deniz kenarından topladığım gözenekli taşlar var..Ne olduklarını bilmiyorum.. Suda yüzebiliyorlar, sanırım bunlar da pomza taşı olmalı..
Ne kadar işe yarar bilmiyorum.. Yıkayıp nem tutuşunu test için gölge bir yere koydum..
Eklenti 335455

maki01 30-09-2012 16:01

Başarılar diliyorum sevgili selis, ancak kadeh için tür seçimin çok uygun olmamış. Kadeh ya da askılı saksılar sarkıcı Hoya türleri için çok daha uygun oluyor.

Kadehindeki Pubx 282 kısa sürede büyüyüp gelişen ve sarılırıcı bir tür. Yine de köklenip , sarılacak destek çubuğuna ihtiyaç duyuncaya kadar kadehte kalabilir. Kök gelişimini izlemek keyifli olacaktır:)

maki01 30-09-2012 16:07

İçme suları yani ambalajlı suların pH değeri genellikle 7.5'un üzerindedir. Suların çok kireçli olduğu Adana'da bile şebeke suyunun pH'ı 7 civarında yani nötr. Düşük pH'lı asidik ortamdan hoşlanan Hoya türü bitkilerde şebeke suyunu dinlendirerek kullanabiliriz.

Suyun pH'ını düşürmek için oksalik ya da fosforik gibi malzemeler kullanılabilirse de her an elimizin altında bulunan limon tuzu veya sirke de aynı görevi yapar.

selis 30-09-2012 20:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1025329)
Kök gelişimini izlemek keyifli olacaktır:)

Dediğiniz gibi en azından kök gelişimini gözlemleyeceğim..
En kısa zamanda sarkıcı bir tür edinmeliyim, teşekkür ederim :)

Tura 30-09-2012 21:14

Bıskut tabır edılen ve 10 cm agız ve derınlık olculu saksılar buldum. Boyayıp sırlayıp fırınlaması kaldı. Tam hoyalar ıcın uygun. :)

Tura 02-10-2012 18:08

5 Eklenti(ler)
Sayın maki01'in tarifi;
Hidrokültür torf+normal torf+tuf+orkide harcı ( Sn. selis gönderdi) karıştırıp
bir karışım yaptım.

Eklenti 335964

Yine Sayın selis'in gönderdiği, çeliklerde kullandım.

Eklenti 335965
Eklenti 335966
Eklenti 335966
Eklenti 335968

Haydi hayırlısı.

selis 02-10-2012 20:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 1026258)
Yine Sayın selis'in gönderdiği, çeliklerde kullandım.

Çelikler Hoya toplantısından..
Kimse duymasın, Hoya Kerrii den 2 tane almıştım.. ;)
Yani çelikler; missmenas, hazan-z ve jezebel den size kadar ulaşmış oldu..
Umarım sorunsuz büyürler :)

missmenas 03-10-2012 12:49

Sevgili Selis,
diyeceksinki yapraktanda tanırmısın? Aynen Hoya kerri den tanıdım. Toplantıda paylaştığım Hoya kerriler farklı bir varyetesi çünki:))
Bolca çelik almıştınız, böylesi paylaşımları görünce inanınki çok mutlu oldum.
Sayın Tura'nında hazırladığı karışımı hoyalar sevecek ve çabuk köklenecek...
toprağı kuruyuncaya kadar su vermemeliyiz köklenme aşamasında. Arada bir günaşırı fısfıslamak yeterli olacaktır...
Başarılar dilerim, ve paylaşım için kutlarım senide Selis, Teşekkürler...

maki01 03-10-2012 13:28

2 Eklenti(ler)
Özellikle köklenme aşamasında toprağın kurumasına izin vermemek gerekiyor. Sulama sıklığı ise toprak harcındaki perlit, hydroton gibi su, besin depolayıp toprak kurudukca ortama salan malzemelerin yoğunluğuna bağlı olarak değişebiliyor.

Mümkünse dış ortamda da ihtiyaç duyulan nemi sağlamak için sera uygulaması öneriliyor.

Ayrıca her hoya türünün farklı su ihtiyacı olabiliyor. Bazı türlerde toprağın kurumasına izin vermek gerekirken, diğer bir türde toprağın kurumasına kesinlikle izin vermemek gerekiyor, Obscura gibi.

Son diktiğim iki çelikte fitilli sulama yöntemini uyguladım. Toprak sürekli nemli ( Islak olmamalı) ve sonuç çok başarılı oldu, kısa sürede köklenip sürgün verdiler.

Eklenti 336061

Eklenti 336062

Özellikle çelikten yetiştirmekte sıkıntı yaşadığım serpens, sürekli sürgün ucunu kurutuyordu. Fitilli sulama ile bu sorunu aşacağımı düşünüyorum.

selis 04-10-2012 06:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi missmenas (Mesaj 1026613)
Toplantıda paylaştığım Hoya kerriler farklı bir varyetesi çünki:))

Tam anlamıyorum ama yaprak kalınlığı ve şekil büyüklüğü bu farkı ele veriyor sanırım..
Ama bunu toplantıda söyleyecektiniz ki, birkaç çeliğimiz daha olsun :p

Paylaştığınız için çok teşekkür ederim.. ;)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025