![]() |
:)
Birer tane yeter. Sn.selis, bu çelikleri bana ulaştırdığınız için size, toplantıya getirip dağıttıkları için Sn.missmenas'a, Sn.Jezebel'e ve Sn. hazan-z'ye teşekkür ederim. |
Cahilliğimi bağışlayın, ''fitilli sulama'' neyin nesidir derken sitede başlığı da varmış. ;)
Menekşe başlığını takip etmeyince.. Benden başka bilmeyenler de olabilir.. Fitilli sulama |
Teşekkürler sevgili selis. Yüzlerece fitilli menekşe ile yaşayınca yöntemin bilinirliğini atlamışım, mesajıma link ekledim :)
|
5 Eklenti(ler)
Lav taşına diktiğim çeliklerde bariz gelişimler var. yeni filiz oluşumları ve kök gelişimlerini tamamlamalarını bekliyorum. Tahminen 3 haftaya kadar toprağa transfer edeceğim.
Güzel olan tarafı köklenme aşamasında ve toprağa transfer aşamasında nerdeyse 0 kayıpsız olması büyük bir başarı... Toprağa transfer öncesi henüz besin takviyesi yapmadım. |
5 Eklenti(ler)
Lav taşındaki köklenme aşamasındaki çeliklerin Resimleri...
|
Sayın missmenas,
Sanırım karışımınız sadece iri lav taşlarından oluşmuyor, üstteki taşların altında iri kum boyutlarında lav taşı kumu diyebileceğim malzeme de yer alıyor. Bazı fotoğraflarınızda kumları görmek mümkün oluyor. Kullandığınız yöntemi detaylı açıklarsanız sevinirim. |
Sayın maki01,
Köklendirme aşamasında sadece iri lav taşları kullanıyorum. Son çeliklerimi dikerken iri taneli taşlarım bitmişti elimin altında ince kum taneleri mevcuttu, onları kaktüs ve menekşelerim için kullanıyorum toprak karışımlarına. Salt ince kum özelliğinde olanı karışımsız denemedim hiç. Denememiş olmamda çok ince olması nedeniyle hem çok su tutacağını hemde çok sıkı bir harç olacağını düşünmemden kaynaklanıyor. Lav taşlarını öncelikle nemlendirip kısmen bardak altına koyup çeliği yerleştiriyorum ve üzerini takviye yapıyorum. Su verme yöntemimde taşlardaki nem seviyesini parmağımla dokunup nem kontrolü sağlıyorum. Tamamen kurumasına hiç izin vermedim. Toprağa transfer aşamasındada taşlarını sorunsuz toprak karışımına aktarabiliyorum. Böylelikle bitki transfer şoku yaşamamış oluyor. Toprağında ilk saksılama aşamasında nemli olması gerekiyor ve ilk 1. Hafta hiç su vermiyorum, sadece arada bir fısfıslama yapıyorum. 2. haftasına geçtiğinde de düzenli toprak ortamındaki bakımlarını uygulamaya başlıyorum. |
Çekiklerime söğüt kabuk,dal,yaprağı, sirke içerisinde yumuşatılmış yumurta kabuğu katklı,1000/1 oranı ile söğüt enziminden karıştırdığım kaynak suyu verdim.:p
Bakalım ne olacak. |
Söğüt dallarından elde ettiğim enzimi 1 defa kullandım köklendirme aşamasında. Bana çok zahmetli geldiğini belirtmeliyim bunun. Kabuklarını ve yapraklarını kullanmış olmanız ile birlikte eritilmiş yumurta kabuklarını anlamadım. Kabukları nasıl bir yöntemle erittiniz merak ettim.
Haşlanmış Yumurta suyundan çok hoşlanıyor Hoyalar. Bazı Kişilerden kabukları öğütüp kullandıklarını ve bunun bitkiye çok değer kattığınıda biliyorum. Kullandığınız yöntemle alakalı gelişim gözlemlerinizi ilerde paylaşırsanız çok Sevinirim. Bu aralar malum Yağmur mevsimine girdik, yağmur suyu kullanmanızıda tavsiye ederim. Çalışmalarınızdan Resim eklemeniz mümkünmü acaba? Gelişim görsellerini birlikte kıyaslama fırsatımız olur böylelikle. |
Alıntı:
Kabukları havanda eziyorum. Ezdiğim kabukları elma sirkesinde 20 günden az olmamak üzere bekletiyorum. Sirke içerisinde bekliyen yumurta kabuğu unu eriyor,yumuşacık oluyor. ( Halil Önen Beyin Tavsiyesi) Yaptığım her enzime bu eritilmiş yumurta kabuğundan ilave ediyorm. |
Sayın Tura,
Teşekkürler açıklama için. Aklıma takılan başka bir soru sirke denilince aklıma ilk gelen olay sirke sinekleri bu enzimi kullandığınızda bu sineklerden oluşma olasılığı varmı? Sineklenme olmuyorsa toprak karışımında kullanmak isterim kullanım oranları vermeniz münkünmü? kaç yumurta kabuğuna ne kadar sirke oranı kullanabiliriz? Tam tarif vermenizi rica ediyorum. |
Sn.missmenas
Oran yok. Elinizdeki yumurta kabuklarını havanda ezin, bir kaba koyun. Üzerini kaplayacak kadar sirke ile kabı doldurun. Kabuklar tamamen eriyip sirkeye karışmıyor. Erimiş derken maksadım bu değildi. Doğru tabir sanırım yumuşamak.Mesajımda bu tabiri düzeltmeliyim. Formda var, aradım ama bulamadım. Bu yumuşamış kabukları direk saksıya da ilave edebiliyoruz. |
5 Eklenti(ler)
Köklenmiş çeliklerin toprak ortamına transferi...
2. sayfada 38 nolu mesajımdan bu çelikleri görebilirsiniz, 26.09.2012 de çekilen resimler. Ertesi günü lav taşına dikmiştim. Bunlarda bugünkü görselleri... Hoya sigillatis NS 07-039 Ketambe, Alas river, Sumatra... Eklenti 352750 Eklenti 352751 Hoya patella ''Pink''... Eklenti 352752 Eklenti 352753 Eklenti 352754 Zamanla toprak ortamına adaptasyon gelişiminide , birlikte izleriz. |
Sirke bitkiye zarar vermez mi?
|
Alıntı:
|
Sevgili Perihan,
Hoyalar asidik ortamı seven bitkiler. Toprakta biriken kirecin çözülmesi ve toprağın asiditesini arttırmak için limon tuzu gibi sirkeyi de zaman zaman sulama suyuna ekleyebiliriz. |
3 Eklenti(ler)
Lav taşında köklenmiş bazı çeliklerin toprağa transfer görselleri.
Çeliklerin bu görsellerden sonra başkaca görselini eklemeyeceğim. Birçok soru işareti olacağını düşünmemden kaynaklı bu görselide eklemek istedim. Köklere yapışan lav taşlarının kendiliğinden dökülen hariç, köklere yapışan bir miktarını ayırmıyorum köklere zarar vereceğini düşünmemden kaynaklı ve toprak ortamında zaten karışım olarak kullandığım için herhangi bir sorun olmuyor. Konuyla alakalı sorulara herzaman için yardımcı olacağımıda bilmenizi isterim. |
Çok güzel bir çalışma olmuş. Teşekkürler.
Bu lav kırığı bitkili akvaryumlarda da kullanılıyor. Sn. Tura' nında bildiği üzere Hasan Dağı civarında büyük lav kırığı tepeleri var. inşallah müsait bir zamanda fotoğraflarını paylaşacağım. Saygılar. |
Sayın prıtt,
bu malzemeyi doğal ortamından temin etmek tahmin edemezsiniz benim için ne kadar değerli olabileceğini. Son Antalya ziyaretimde, sadece 60 litre satın alabildim. 60 lt bile bulabulmek gerçekten satış sitelerinden elde etmekten daha kıynetli benim için.. Biliyorumki ne satın aldığımı görüyorum ve biliyorum. Elinizin altında böylesi kıymetli bir malzemeyi istediğiniz zaman temin etme şansınızın olması gerçektende harikulade bir olay bana göre. Bütün bitkilerinizde toprak karışımına güvenle kullanabilirsiniz... |
Alıntı:
Ne zaman isterseniz size gönderirim...göndermenin bir yolunu bulurum. |
Alıntı:
Gelin birde bize sorun bakalım kıymetini biliyormuyuz:eek: Köyde babam kapının önüne döktürmüş 1 kamyon çamur olmasın diye.. Hemşehrim Sn Tura'nın dediği gibi gönderebiliriz. Hatta 3 yıldır tatile giderken Antalya'dan geçiyorum bilseydim bırakırdım.:) |
Sn. Missmenas eğer fırsat bulup da prıtt ile buluşabilirsek bir miktar toplamayı düşünüyoruz :D. Biraz da sizin için toplarız ve ben Antalya'ya gelirken getiririm olur biter. Keşke daha önce okusaydım bizimkilerle gönderirdim sizde onlardan alırdınız ama acele etmezseniz yaza nasıl olsa Antalyadayım.
|
Sayın Tura, Sayın Pritt ve Sayın Alp Er,
Değerli teklifiniz için çok Teşekkür ederim. Antalya'dan taşındım maalesef. Yinede 4 ayda bir gidip geliyorum. Böylesi ağır bir malzemeyi onca yolda taşımanıza gönlüm razı olmaz. Şayet hiç edinememek gibi sorun yaşarsam biliyorumki Sizler varsınız. Sağolun. |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 436432
Yakındaki bir okul bahçesinden topladığım çam kozalaklarını ve kabuklarını parçaladım. Bunları hoya toprak karışımında kullanmak istiyorum. Fakat bu şekilde mi karıştırayım başka bir işleme tabi tutayım mı bilemedim? Daha önce aynı malzemeden kullanan arkadaşlardan yardım bekliyorum. |
Bence hiç kullanmayın ya da önce çelik alabileceğiniz yani yedekleyebileceğiniz bir hoyanız varsa onda deneyin derim.
Nedeni ise kabukların henüz çürümemiş, kahverengileşmemiş olması. Çam kabuğundaki bir maddenin bitkiye zarar verebileceğini bir yerlerden duymuştum, tamamen çürümeden kullanılmaması gerekiyormuş. |
Anladım Sn maki01. Olmazsa toprağa karıştırıp çürüteyim. Gerçi çok kuruydular ama karar veremedim bende. Teşekkür ederim.
|
Araştırıp öğrendim. Direk bu şekilde kullanamıyoruz. Çünkü çürüme işlemi yapıp selüloz üretimine son vermek gerekiyor. Bunun içinde ya çok güneş altında iyice kararana kadar kurutuyoruz, ya fırınlıyoruz, ya da kaynar suda kaynatıp süzüp kurutuyoruz. Kurutulduktan sonra istediğimiz toprak karışımında kullanabiliyoruz. Ben kaynatıp kurutma işlemini uyguluyorum.
|
Aynen bende başka yerde gördüm kaynatılıp kurutularak kullanıldığını.Yoksa halen reçine üretmeye devam ediyormuş.
|
Bazı büyük yapı marketlerin bahçe bölümünde hazır çam kabuğu satılıyor, parçalanıp fermente edilmiş ardından dezenfekte edilerek paketlenmiş şekilde.
Ben bu kabukları bir de kendim fırınlayarak içimi rahatlattıktan sonra (:rolleyes:) ihtiyacı olacağını düşündüğüm tüm bitkilerimin karışımında kullanıyorum. Mumlarımda da kullanacağım, daha yeni edindim onları. ;) Her şehirde bulunur mu bilmem ama zincir yapı marketlerin bahçe bölümlerine bir göz atmakta fayda var. Pahalı da değil. |
Mum çiçeği için Bonsai toprağı
Selamlar.
Arkadaşlar, mum çiçekleri için uygun karışımlı toprak yapayım derken, bonsai toprağı olarak hazır satılan karışımı gördüm. Sizce bu karışım mum çiçeği için uygun mu? Ben çelikleri direk bu toprağın içinde köklendirmeyi düşünüyorum. Toprak Karışım İçeriği : 9-14 aylık akıllı microgranül gübre: Ponza + Volkanik Lav taşları: Torf + cocopeat + humus Vermikülit: Perlite oranla renk kalitesi nedeni ile tercih edilen vermikülit, toprak drenajını artırır, mükemmel su tutma kapasitesi ile sadece ağacın ihtiyacı olan suyu bünyesinde tutar. Dolomit + kuvars + dalaman çakılı + 3-4 mm HorticourseGrit (kızıl+kahve+siyah ve toprak tonlarda) : Sterilize edilmiş ağaç kabuğu Not: Tüm karışımda kullanılan Steril torf + organik maddece zengin cocopeat + micromineral ve vitamin humus oranı %10'nin altındadır. Tüm malzemeler steril, inorganic madde yoğun, sorunsuz drenajlı, estetik görünümlü genel Bonsai Toprağı , dengeli ve özellikle kök sağlığı düşünülerek hazırlanmıştır. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:36. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025