![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-09-2007
|
Fitilli Sulama
Ben yavrulari direkt 9cm saksilara dikiyorum ( marketten aldiginiz menekselerin siyah saksilari ). Fitilli sulamada rezervuar olarak kullandigim pet siselerin uzerine guzel oturuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-03-2010
|
Sayın zappie fitilli sulamada da başarılı olamadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Sorun nedir? Fitil olarak ne kullandiniz? Cok mu su cekti, hic mi cekmedi? Fitili nasil yerlestirdiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2010
|
Sayın Faruk;chimeraları yapraktan mı ürettiniz? Sayın Zappie;fitil olarak ne kullanıyordunuz,bir de fitilli sulamaya geçtiğinizde toprağı iyice suluyor sonra rezervuar yerleştiriyorsunuz,yoksa toprak kuru iken mi bu sistem uygulanıyor?Benim menekşelerin çoğu bardakta olunca sulamam çok zaman alıyor yöntem bulmam lazım.Fitilli sulamayı pamuk ip,naylon ip ve çorapla denedim,ya vıcık vıcık su oldu ya da toprak kuru kald ıbir yerde yanlış yapıyorum ama çözemedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Naylon kordon kullaniyorum. Yassi degil yuvarlak olanlardan. Disi orgu, icinde ayrica duz ip var. Size bir sozum vardi. Pazartesi birkac metre de ip gondermeye calisirim. Toprak cok siki, kumlu ise cok su ceker. Havali, hafif olmali. Ancak cok havali, sikistirilmamis olursa da hic su cekmez. Eskiden alinmis bitkilere cuvaldizi kullanarak kordunu yukaridan sokup alt delikten cikartiyorum. Yeni dikimlerimde once kordonu yerlestirip sonra toprak dolduruyorum. Kordon ucunun saksinin 1/3 derinliginde kalmasina dikkat ediyorum. Ruslar fitilin en buyuk dezavantaji olarak bitkinin surekli soguk su cekmesini goruyorlar. Zira sulama suyu oda sicakliginin 2 derece ustunde olmasi gerekiyormus! ![]() Usenmezsem benim pet siselerin altina elektrikli battaniye telinden isitici yapmayi dusunuyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ederim Sevgili Zappie, önceki resimli uygulamanızı da iyice inceledim.Dediğiniz gibi toprak ayarlamasını iyi yapayım.Yavru menekşeler küçük saksıyı çok seviyor,lakin sulaması büyük dert. Elektrikli battaniye telinden ısıtıcı yapmak da dahiyane bir fikir,süpersiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu uygulamayı Orkun kardeşimden öğrendim. Kendisi bu fitil uygulamasında çok başarılı. Son eklediği 7720. mesajda fitil ile yaptığı uygulamanın bir karesi var. Ayrıca forumda Orkın kardeşimin önceki mesajlarının bazılarında bu uygulamaya ait aşamalı olarak anlatımı mevcut. O mesajlara göz atmanızı öneririm... Düzenleyen Faruk : 12-12-2010 saat 13:02 Neden: Harf hatası... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler Faruk Bey!fitilli sulamayı denediğimde iki yavruyu kıyaslamıştım.Fitilli suladığım 2 ay sonra diğerinin annesi gibi olup çiçek açmıştı.Hatta fincanda idi,yaprak ve çiçekleri hiç görmediğim kadar büyüktü.Hızlı gelişimi beni şaşırttığından fitilli sulamaya bu derece taktım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-03-2010
|
Sayın zappie fitil için dikiş ipliğini üç dört kat yapıp alttaki delikten toprak yüzeyine kadar çıkartmıştım. Toprak susuz kalmıştı. Demek oluyorki ip yetersiz gelmiş. Bunu sayın Faruk beyin açıklamalarından anlıyorum. Doğruyu söylemek gerekirse bana biraz zor bir uygulama gibi geliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Kullandigim fitil. 4 mm capinda. Bir boy kucugu de var. Plastik bardak icin daha uygun olabilir. Fitil mutlaka sentetik olmali, pamuklu degil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-05-2010
|
Bu fitili nerden temin edebiliriz.Büyük yapı marketlerde var mıdır? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Olabilir. Ben aricilik malzemeleri satan ufak bir dukkandan almistim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Arıcılık malzemeleri satan dükkanda eminim oksalik asit de vardır. Su pH ını düşürmek için oksalik asit kullanıyor musunuz? Bir yakınımdan bu asidi temin etmeye çalışıyorum. Kullanıyorsanız bilgi verir misiniz? Düzenleyen maki01 : 12-12-2010 saat 23:00 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Oksalik asidin olumlu etkilerini ben de okumustum. Ancak yagmur suyu kullandigim icin ilgilenmedim. Bahsettigim dukkan evimin cok yakininda, dilerseniz sizin icin bakarim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler sayın zappie, Saksı, fitil ve eğer sipariş verilmemişse oksalik asit için sizden destek isteyebilirim. Yarın oksalik asitin sipariş durumunu öğrenip , sizi bilgilendiririm. Bu arada ince ve 4 mm lik fitilin fiyatı hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Her iki kalınlıktaki fitile ihtiyacım var. Sağolun... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Metresi 10 kurus ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Süpermiş ![]() Bu arada oksalik asit için bir mail yazmıştım. Gelen cevapta oksalik asit yerine menekşelerde fosforik asit kullanılması öneriliyor ![]() Yarın siparişi iptal ettiremezsem elimde 1 kg kullanmaktan vazgeçtiğim oksalik asitim olacak. Bu linkte fitilli sulama düzeneği daha önce anlatılanlardan farklı anlatılmış. Sanki böyle uygulamak daha doğru gibi geldi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Sayin cellin, Kullandiginiz substrat asiri ince taneli. Sanki tohum cimlendirmek icin olanlardan. Icine daha iri parcali, fiberli torf, perlit, vermikulit karistirmaniz gerekir. Menekseler boyle cok duzgun gozenekli ortamlari degil, irili ufakli, farkli malzemelerin bulundugu substratlari seviyor. Bu haliyle cok su cekmis gozukuyor. Bunlarda da curume olabilir. Fitili her zaman uygulayabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili cellin menekşelerinin toprakları aşırı sulu gözüküyor. Bu devam ederse bu yavrular da çürümeye başlar... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba cellin ![]() Fitilli sulamada toprağa, muhakkak torf ya da cocopeatle birlikte vermikulit ya da perlit ilave edilmeli. Fotoğraflarını eklediğin saksılara fitil uyguladı isen hemen su haznesinden fitli çıkar ve suyun hızla drene olabilmesi için alttaki deliği büyüt ya da yeni delik aç . Panik halinde yazıyorum sevgili arkadaşım, bu yavruları kaybetmemeni diliyorum. Ben bu tür durumlarda çok dikkatlice toprak değişimi yapıyorum. Yeni oluşan kökleri zedelemeden toprak değişimi de yapabilirsin. Fazla suyu bir şekilde tahliye etmezsen yavrular çürür. Düzenleyen maki01 : 13-12-2010 saat 19:13 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Faruk kardeşimden gelen yapraklardan ikisini sphagnum yosununa dikmiştim. Tabii yine fitilli sistemle ![]() Son olarak ta yosunlarımın fotosunu ekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Şimdi fitili uyguladık, suyunu üstten verdik. Fazla su alta indi. O suyu döküp suyunu yenileyip, fitille suyun temasını mı kesiyoruz? Sonra da toprağı kuruyunca o fitilden su almasını mı sağlıyoruz? Sulamada ortalama zaman aralıkları normalde kaç gün kadar sürüyor? Buralarda takılıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|