agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Hoya Saksı Harcı (Toprak Karışımı) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/28452.htm)

maki01 23-06-2014 16:13

Güzel bir karışım, pH değeri ile ilgili bilgi var mı?

Hoyalar asidik ortamı seviyor. pH 6-6.5 arasında mutlular. Dolomit pH yükseltmek için kullanılan bir malzeme. Yine karışımda yer alan kuvars gibi malzemelerin pH 'ını bilmiyorum ama bazik sanki. Toplam karışımın pH ı önemli.

fenoloji 23-06-2014 17:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1298717)
Güzel bir karışım, pH değeri ile ilgili bilgi var mı?

Hoyalar asidik ortamı seviyor. pH 6-6.5 arasında mutlular. Dolomit pH yükseltmek için kullanılan bir malzeme. Yine karışımda yer alan kuvars gibi malzemelerin pH 'ını bilmiyorum ama bazik sanki. Toplam karışımın pH ı önemli.

pH ile ilgili bilgi verilmemiş.
Aynı sitede kaktüs, sukulent toprağı adı altında bir karışım da satılıyor,onda da pH belirtilmemiş:

Kaktüs toprağı karışım içeriği:

Lava rock (kırmızı acı kahve renkler), ithal pomza, kuvars, ince elek torf, vermiculit, perlit, cocopeat, çakıl, kaktüs türlerine özel akıllı gübre - 1 yıl boyunca gübrelemenize gerek kalmaz.

( karışım oranlamaları sağlıklı Kaktüs, Lithops ve Succulent yetiştirebilmeniz için ayarlanmıştır.) Gelişim dönemlerinde toprağa tatbik edeceğiniz sıvı gübreyi , toprak içeriğindeki maddeler sünger gibi emerek, zaman içinde bitki ihtiyaç duydukça ,köklerin emmesi için salarlar. Bitki sağlıklı gelişim gösterir.

Yurtdışından siparişim gelecek. Ben gelen çelikleri direk toprağa dikmeyi düşünüyorum. Yani köklendirme yapmadan. Bunu deneyen var mı aranızda?

yeşillim 23-06-2014 18:38

Sayın fenoloji,
Hoya çeliğini, direk toprağa çeliklediğim oldu halen de çeliklerim zaman zaman..

sinanus 13-11-2014 13:30

merhaba

bende hoyaları yetiştirirken degişik toprak tipleri denedim.kimisi sonuc verdi kimisi hoyalarımı geliştirmedi ama en son kendi hazırladıgım bir karısımla bitkilerden cok iyi sonuclar aldım.
karısımda bulunan materyaller şöyle:orkide topragı,cam agacı kabugu,hindistan cevizi torfu(yalnız dikkat etmek gerekiyor bu torf kalitesiz ise toprak içinde bir tür böcek yapıyor)vermikülit,perlit,ponza taşı,diomitli taş,solucan gubresi,odun kömürü
bu materyalleri karıstırıp hoyalarımı dikiyorum cok guzel sonuclar veriyorlar.

salihcan 09-06-2015 15:50

Arkadaşlar benim bir kaç sorum olacaktı sizlere :)
Ben yakında bir toprak karışımı yapmayı planlıyorum.İçinde kullanmayı planladığım perlit ve vermiculite'de olacak.Biraz önce Sn Maki01'in Afrika menekşesi toprağı yaparken perliti yıkadığını öğrendim bu kural hoyalarda da geçerli mi? Vermikuiltin ve perlitin yıkanması gerekir mi?
Son olarak Gartengold ürünleri kullanan var mı ? :D
Cevaplar için şimdiden teşekürler :D

Erdem 01 10-06-2015 10:49

Mum çiçeği doğal ortamında ağaçlara sarılırmış. Dallarındaki kök noktaları uyanıp bulunduğu yere tutunuyor. Ana kök ve dal köklerinden yağmur suyu nem,besin alıyor. Doğada yapraklar dökülüp, hayvan ve böcekler ölüp çürüyerek toprağa karışır toprak kendini gübreler yeniler. Hoya saçak köklü bitki. İnce köklerinin rahatça gelişmesi için yumuşak geçirgen toprak olması gerekiyor. Çamurlu yapışkan sert su geçirmeyen hava almayan toprakta kök çürüklüğü olur. Perlit, hydroton, kumlu hayvan gübreli toprak, iri parçalı malzemeler kullanılır. Özellikle Perlit,hydroton, iri parçalı malzemelerde ve diğer toprak yapısında dışardan besin takviyesi gerekir. Azot fosfor potaslı ve ek elementler olan sıvı gübreler, Hümik asitli doğal gübreler kullanabilirsiniz. Sebze artıklarını saksı içinde toprakta 1 yıl içinde çürütüp toprağına karıştırabilirsiniz. Toprak kullandıysanız üsten derinlere inmeden hafifçe kökler zarar görmeyecek şekilde bir çubukla kürdanla karıştırıp havalandırın çapalayın. Alttaki nem üste çıkar.

salihcan 10-06-2015 11:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdem 01 (Mesaj 1386375)
Mum çiçeği doğal ortamında ağaçlara sarılırmış. Dallarındaki kök noktaları uyanıp bulunduğu yere tutunuyor. Ana kök ve dal köklerinden yağmur suyu nem,besin alıyor. Doğada yapraklar dökülüp, hayvan ve böcekler ölüp çürüyerek toprağa karışır toprak kendini gübreler yeniler. Hoya saçak köklü bitki. İnce köklerinin rahatça gelişmesi için yumuşak geçirgen toprak olması gerekiyor. Çamurlu yapışkan sert su geçirmeyen hava almayan toprakta kök çürüklüğü olur. Perlit, hydroton, kumlu hayvan gübreli toprak, iri parçalı malzemeler kullanılır. Özellikle Perlit,hydroton, iri parçalı malzemelerde ve diğer toprak yapısında dışardan besin takviyesi gerekir. Azot fosfor potaslı ve ek elementler olan sıvı gübreler, Hümik asitli doğal gübreler kullanabilirsiniz. Sebze artıklarını saksı içinde toprakta 1 yıl içinde çürütüp toprağına karıştırabilirsiniz. Toprak kullandıysanız üsten derinlere inmeden hafifçe kökler zarar görmeyecek şekilde bir çubukla kürdanla karıştırıp havalandırın çapalayın. Alttaki nem üste çıkar.

Teşekürler sn Erdem01 toprak karışımım bol geçirgen olmasına ben de özen gösteriyorum karışımım da torf (sphagnum torfu ), coco peat,coco husk chips,orkide toprağı,kestane toprağı,perlit,vermiculite ve lav taşı olmasını planlıyorum, uzun zamandır zaten bu konuyu araştırıyorum en uygun karışım bu galiba çünkü bol malzeme çeşidi var :)

Çatalla çapalamayı bende çok yapıyorum :rolleyes:

Ama ben hala perlit ve vermikuiltin yıkanıp yıkanmayacağını öğrenemedim :(

maki01 10-06-2015 13:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salihcan (Mesaj 1386226)
Biraz önce Sn Maki01'in Afrika menekşesi toprağı yaparken perliti yıkadığını öğrendim bu kural hoyalarda da geçerli mi? Vermikuiltin ve perlitin yıkanması gerekir mi?
Son olarak Gartengold ürünleri kullanan var mı ?

Perliti yıkama nedenim tozdan arındırmak sevgili salihcan, tozsuz perlit hiç elime geçmedi :)

Gartengold ürünleri oldukça kaliteli, sardunyalarda kullanmıştım ancak hoya toprak karışımında torf kullanımını Carol Noel (Alohahoya) gibi deneyimli yetiştiriciler önermiyor. Perlite de bence gerek yok.

salihcan 11-06-2015 09:13

Perliti havadar olması için koycaktım koymasam mı acaba ? Birde izmir yazın çok sıcak oluyor unutursam falan su tutar diye ?

maki01 01-07-2015 11:17

1 Eklenti(ler)
Çok beğendiğim bir malzemeyi, kızıl çam kabuğunu, tesadüfen bulunca sizlerle paylaşmak istedim.

https://cdn.koctas.com.tr/product/36...,5_Lt_8050.jpg

Bol miktarda çam kabuğu, iri taneli hindistan cevizi lifleri, tozuyla birlikte lav taşı, azcık diatomit ve hidroton ekleyerek hazırladığım toprak harcını ben çok sevdim, Krimson Queen de yeni toprağını sevmiş olmalı, yeni yaprak ve sürgün veriyor.

maki01 01-07-2015 14:33

Kısa süreli susuzluğa dayanamayacak bir türse perlit yerine diatomit öneriliyor salihcan.

salihcan 01-07-2015 14:55

Toprak ortamında diatomit'i ilk defa duyuyorum fazla bir çelikte denemek Lazım :)

mmanager 09-11-2015 13:04

Ben hindistan cevizi torfu kullanıyorum bunlara artı olarak,husk cips,perlit,diatomit bazen de vermikülit ve yuvarlak kil taneleri (adını hatırlayamadım)cürüf,kullanıyorum.Aslında çam ağacı kabuğu da kullanıyordum ama onu defalarca suda bekletip reçinesi gidene kadar yıkadıktan sonra kullanıyordum.Eksiğim veya yanlışım varsa düzeltin lütfen arkadaşlar.

kuzukulağı 23-03-2016 01:10

herkese merhaba..
çocukluğumda babannemin salonunu kaplayan, hepimizi sarhoş eden mum çiçeği, yeniden aklıma düşüp de 'nereden bulunur acaba' diye düşünüp internete baktığımda henüz hiç bir kaynak yoktu. Sonra unuttum. Onu aradığım kulaktan kulağa gitmiş ve bana iki sene önce boyu 80-90 cm civarında bir hoya geldi. İki yıldır birlikteyiz, evim fazla ışık almıyor ama en ışık alabilecek yerinde toprağını kurutmadan ona bakıyorum. Yapraklarını çıkardığı gövdesinin ucu kurur gibi oldu, ve hiç yeni bir yaprak bile vermedi iki yıldır. Bugün facebook hoya grubunda, o işin öyle sadece toprağı nemli tutup, gözünün içine bakmakla olmayacağını anladım ve sağolsunlar yönlendirmeleriyle de ağaçlar.net Hoya sayfasını inceledim. Hoya sever dostların facebooktaki önerileriyle, saksısındaki kestane toprağını değiştirmekten başlıyorum işe. Az önce internetten orkide toprağı, perlit ve lav taşı siparişi verdim. Sizden ricam, bunları hangi ölçüde birbirine karıştırmam gerektiği ve saksı değiştirme işlemi sırasında nazik olmanın dışında yapmam gereken şeyler varsa bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

kuzukulağı 23-03-2016 01:21

1 Eklenti(ler)
Bu da çiçeksiz hoyacığımın fotoğrafı ..:(

edelvays58 23-03-2016 19:08

Yapmanız gereken:yeni saksının tabanına bir avuç lav taşı koymak..Eski saksıdaki bitkiyi kalıp gibi çıkarttın. Kökleri bir kontrol edin:varsa ölü,çürümüş kökler onları temizleyin. Biraz köklerini gevşetin,eski toprağını sarsıp dökülmesini sağlayın ve yeni saksının ortasına yerleştirin. Etrafını hazırladığınız yeni toprak karışımı ile doldurun..Bitkinin konumuna göre köklerin altına da toprak koyun. Az az sulayın...Orana gelince:yüzde 70 orkide toprağı...geri kalan lav taşı ve perlit:-)))

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025