agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

İklimsiz 13-11-2007 18:31

" Gazete Kağıdı İle Tohum Çimlendirme" adlı bir alt başlık var sitemizde. Deportivo üyemiz bir link önermiş:

http://davesgarden.com/guides/video/

İlkin 13-11-2007 20:17

Ah ah bunu daha önce söyleyecektiniz, bir dahaki ekime artık. Bu arada kamkat ağacı aldığım zaman uzman kişi bilgilendirme amaçlı toprağın içine gazete kağıdı parçaları ufalayın demişti. Ağaçtan yapıldığı için mi anlamadım ama faydalı sanırım. ;)

sinaninci1 16-11-2007 23:07

Herkese selam
Çoktandır yoktum bilgisayarın azizligine ugradım. Çelikler ne alemde herkes iyimi.
Benim RB köklendi, onu diktim digeri yeni köklenmeye başladı yakında onuda dikerim.
Ne derlerse desinler, suda köklendirmek benim için en garanti yöntem tavsiye ederim.
Saygılar

hoyadag 16-11-2007 23:44

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iklimsiz (Mesaj 172653)
" Gazete Kağıdı İle Tohum Çimlendirme" adlı bir alt başlık var sitemizde. Deportivo üyemiz bir link önermiş:

http://davesgarden.com/guides/video/

Arkadaşlar benim bahsettiğim kağıt saksılar bundan biraz daha farklı. Araştırırken bende ki saksıların bir benzerini sevgili Malina'nın sitede tanıttığını gördüm. Birtakım faydaları olduğunu biliyordum ancak Malina harika bir şekilde açıklamış, sözü ona bırakıyorum:

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1523

Bu haliyle mum çiçekleri için ideal olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki, mum çiçeğini suda köklendirmenin pek sağlıklı olmadığını öğrendik, ancak kökleri gözümüzle görmeden de içimiz rahat etmiyor. Ayrıca çeliği direk olarak büyüyeceği ortama dikmekte çok sağlıklı değil, zira mum çiçeği büyük saksılardan pek hoşlanmıyor. Aynı zamanda sağlıklı bir şekilde köklendiğini anlamak için filizlendiğini görmekten başka çare kalmıyor.

Bu minik saksıcıklar Malina'nın belirttiği faydaların yanısıra, kısa sürede gözlerimizle kökleri görmemize ve mum çiçeğini bu saksıdan çıkarmaya gerek olmadan esas büyüme ortamına almamızı sağlayacak. Daha ne olsun ki, işte benim koçtaş'tan aldığım ve minik chimera çeliğini barındıran saksım:

Eklenti 24724

İklimsiz 16-11-2007 23:59

Sevgili Hoyadag da site içersinde bir link önermiş bizim de ağzımızın suyu akmış:) Nerden bulacağız şimdi bu saksıyı?

hoyadag 17-11-2007 00:03

1 Eklenti(ler)
Aslında fiyatı çok ucuz, 12 tanesini 4,90ytl ye almışım sevgili İklimsiz. Ancak Giresun'a göndermek nasıl olur bilmiyorum. Kargo için minimum 5 ytl gerekir. Buna değip değmeyeceğini bilemiyorum.

Eklenti 24725

İklimsiz 17-11-2007 00:08

Kesinlikle değer Hoyadag:)

kaleydeskop 17-11-2007 15:39

Merhabalar arkadaşlar. Yaklaşık 10 gündür giremiyorum internete. Son birkaç sayfayı okuyabildim. Ne güzel herkes tatlı bir telaş içinde. Umarım herkesin çeliği tutar. Ben tüm çeliklerimi önce oksijenli suda köklendirdim. Daha az önce diktim onları. Ama sanırım saksıları biraz büyük oldu. Sizlerin konuşmalarından hata ettiğimi anladım. Bir iki gün içinde saksılarını değiştirsem acaba bitkiye zararı olur mu?

çekirdek 17-11-2007 20:44

çekirdek
 
Benim de 15-20 yapraklı bir hoyam var. Yaz başı arkadaştan çelik alarak üretmiştim.
Dikkatimi çeken ve sormak istediğim bir şey var:
Bütün çiçeklerin sürgünleri ve yaprakları güneşten yararlanmak için ışığın geldiği yöne doğru çevirir kendilerini. Ama hoyanın yaprakları, tamam, güneşe doğru, sürgünü ise inadına gölgeye doğru yol alıyor. Bu gölgeye uzama durumu, sitemizde yer alan uzun zamanlı bir video görüntülerinde de dikkatimi çekmişti. Sizler de izlemişsinizdir sanırım. Orada da hoya cam kenarında duruyordu ama sürgünü tam ters yöne uzuyordu. " Herhalde karşı yönde de büyük bir pençere var" diye düşünmüştüm. Benimkinde de aynı şeyle karşılaşınca şaşırdım. Böyle mi oluyor hep, ya da genelde?

Mucip Gürbüz 17-11-2007 21:39

Çekirdek hanım merhaba,

Sarılıcı bitkiler mutlaka sarılacak veya tutunacak bir yer ararlar, video görüntülerinde dikkat ettiyseniz sağa sola gezinip duruyordu bu tutunup uzamak için onun doğal halidir, iç kısımda hissettiği veya hareketli bir şeyler onu o tarafa yönlendiriyor.

Oraya bir ip bağlayıp yardımcı olursanız, hatta biraz sardırın daha çabuk büyüme şansı tanımış olursunuz, hem sizi hemde kendisini mutlu edeceğinden eminim. Selamlar.

çekirdek 17-11-2007 22:56

çekirdek
 
1 Eklenti(ler)
Teşekkürler M.Gürbüz.
İpi var aslında ama onu çok dikkate almıyor. Sürgün dolanmayınca ben dolandırıyorum uzadıkça. Çok ta önemli değil gerçi. İpin bağlanma noktasını sürgünün istediği yere kaydıracağım galiba.

Mucip Gürbüz 17-11-2007 23:03

Bence bambuyu alın ve tek başına ip kalsın, ipin uç kısmını yukarıda bir yere tutturursanız ipi bir daha ıskalamaz göreceksiniz.

çekirdek 17-11-2007 23:42

Tamam, o şekilde deneyeyim.
Elimde kocaman saksıya dikilmiş üç kök daha hoya var. Onlar şimdilik hiç gelişme göstermiyorlar. Siteden öğrendiklerime göre ana neden saksının büyüklüğüymüş galiba. Ama onları ayırıp ta küçük saksılara almayı göze alamıyorum. Sanırım daha epey bekleyeceğim gelişimleri için.

İklimsiz 17-11-2007 23:50

Sevgili Çekirdek deneyimlerim sonucu küçük ve orta boy saksı çiçeklerinde, büyük saksı kullanmak boyca gelişmelerini durduruyor. Sanki daha çok kök büyümesine neden oluyor gibi. Uzmanlar boşuna saksının altından kök çıkıntıları görmeden büyük saksıya almayın demiyorlar.

Mucip Gürbüz 18-11-2007 11:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çekirdek (Mesaj 173948)
Tamam, o şekilde deneyeyim.
Elimde kocaman saksıya dikilmiş üç kök daha hoya var. Onlar şimdilik hiç gelişme göstermiyorlar. Siteden öğrendiklerime göre ana neden saksının büyüklüğüymüş galiba. Ama onları ayırıp ta küçük saksılara almayı göze alamıyorum. Sanırım daha epey bekleyeceğim gelişimleri için.

Çekirdek hanım, yetiştirdiğiniz bütün çeşitlerde saksıları kademeli olarak değiştirmelisiniz çünkü bitki bol bulduğu köklenme ortamında köke çalışır, kök sıkışmadan yukarıda birşey beklemeyin. Bu nedenle köklendirdiğiniz fideleri en fazla 10 cm. çapında saksıya alın, daha küçüğüde olabilir fakat daha büyük saksı kullanmayın.

Biz üreticiler aynı bitkiye birkaç saksı değiştiririz kademeli olarak, sağlıklı ve garantili büyütmenın yolu budur, küçük bir fideyi 25 cm. saksıya dikerseniz kökü doldurmaya çalışırken, üstte bulunan birkaç yaprakla da kökü de besleyemez hale gelir bir süre sonra, faaliyetini minimuma yani ölmeyecek pozisyona alır bekler, gübre vs. ile gayret edersede beklediğiniz gibi olmaz.

Eğer ortam sıcaksa fidelerinizi küçük saksıya alabilirsiniz, ilk sulamalarını bolca yapın, 10 gün ışıklı gölge bir yerde tutun daha sonra güney bir pencereye alın (Kış için) kısa zamanda değişmeleri görürsünüz, tabaklarında sakın su bırakmayın, kalorifer gibi havayı kurutan şeylerdn uzak tutun, sık sık nemlendirin. Hoşçakalın.

çekirdek 19-11-2007 00:09

2 Eklenti(ler)
Önerilerinizi bir çabuk yerine getirdim. Hazır ay da hilal değil iken.:)
Etrafı da iyice dağıttım, bu işleri yapmak güzel de dağınıklığı toplamak daha az güzel...
İlk resimdeki 5 litrelik su kovasına ekilmişti, bana veren arkadaş tarafından. Çok büyüyeceği düşünüldüğü için beni zahmetten kurtarmak istemiş demekki, yanlış olarak. O kovada kalsaydı yaklaşık beş yıl beklerdim sanırım...

Mucip Gürbüz 19-11-2007 01:08

İş çıkardık diyeceğim ama çiçekleri sevdiğinizi biliyorum. Gördüğüm kadarıyla da maşallah teşkilat hazır her şey var, ay da hilal olmadığına göre geleceği hayırlı demektir:) Hoşçakalın.

kaleydeskop 19-11-2007 17:49

Ben de bugün diktiğim koca saksılardan daha küçük saksılara aktardım Hoyalarımı. Sizler sayesinde bilgilenip doğrusunu yapıyoruz Mucip Bey. Teşekkürler.

hoyadag 19-11-2007 20:17

Ben de deneme amaçlı, kök çürümesinden iki kez kaybettiğim fideden kalan 2 yaprak mum çeliğini suda köklendirip, neredeyse tamamı kırılmış ceviz kabuğundan oluşan bir ortama diktim. İçine çok çok az miktarda torf ve perlit koydum.

Müthiş hafif ve süzek oldu;) Şimdi çürüsünde görelim bakalım. Bu seferde ölmeye niyeti varsa, susuzluktan ölmek zorunda kalacak zira verdiğim su olduğu gibi aşağıdan çıkıyor.

İnşaallah ceviz kabuğunun bitki üzerinde zehirleyici bir tesiri yoktur, yoksa hepten gitti demektir benim carnosa. Sırada fındık kabuğu var, tabi bulabilirsem.

İklimsiz 19-11-2007 20:26

Bizim burada fındık kabuğundan bol birşey yok sevgili Hoyadag:) Temennim çeliklerini çabucak köklendirebilmen.

hoyadag 19-11-2007 20:33

Kabuk fikrini Bu mesajdan esinlendim. Sevgili Devrilgenkayık topraksız, çiçek çiçek gülümseyen bir hoyası olduğundan bahsediyor.

Bakalım hayırlısı. Ama bu iş tutarsa sizden bir çuvalcık fındık kabuğu istirham edeceğim sevgili İklimsiz :)

Bu arada şöyle bir baktım da, topraksız ortam için neler kullanıyorlarmış neler, mangal kömürü, ağaç kabuğu, perlit, hindistan cevizi lifleri vs, vs.

Aranızda hindistan cevizi bahçesi olan var mı arkadaşlar?

İklimsiz 19-11-2007 23:28

Sevgili Hoyadag laf aramızda fındık kabuğunun haricinde hindistan cevizi torfu da var bende;) 4 gün önce küçük bir miktar ıslatıp ( az bir miktar bile ıslanınca bir güzel şişiyor) fesleğen tohumları etmiştim, bugün baktım şapkalı kafalar çıkmış dışarı. Siz bana, eğer bu hafta çeliklerim gelmezse bir sürpriz yapabilirim dediniz ya belki ben de size bir güzellik yaparım ha ne dersiniz;)

hoyadag 19-11-2007 23:54

Nereden buldunuz Hindistan cevizi torfunu Allah aşkına hem de Giresunda. İyi olacak hastanın doktor ayağına gelirmiş derler. Bazılarımızın ihtiyacı, bazılarımızın elinde olmasa nasıl tanışıp kaynaşabilirdik ki.

Bu topraksız yetiştirme ortamları özellikle multiflora gibi toprakta ve suda köklenmesi sorunlu olan(bu bilgi tecrübeye dayanmıyor) özel türler için gerekli olacak bizlere.

Bakalım haftasonuna kadar gelebilecekmi sizin çelikler. Bu arada siz 3 tür için sipariş vermiştiniz değil mi?

İklimsiz 20-11-2007 00:01

Benim siparişim 3 türdü evet. Hoya ,inconspiuca, hoya camphorifolia, hoya cumingiona. Hindistan cevizi torflar tuğla gibi bloklar haricinde, ee arayan bulurmuş:) Sizin için de bulunur meraklanmayın:)

ilknur aşık 20-11-2007 08:59

Mucip bey biraz geç olmakla birlikte ancak cevap yazabiliyorum. Teşekkür ediyorum. Verdiğiniz biilgiler olmasa biz ne yapardık acaba? Gerçekten iyi ki varsınız. Siz olmasaydınız bu çeliklerde bu kadar yüksek tutturma şansı ve her konuda bu kadar çabuk bilgilenme imkanımız olmazdı. Bu arada benim chouke sizlere ömür maalesef.

hfz 20-11-2007 10:53

Sevgili İlknur Hanım, çok üzüldüm.:(:(

Sevgili Elfogi'nin de Lacunosa'sı alarm veriyormuş. Belki kurtulma şansı olabilir mi diye düşünüyorum. Mesela çok nemli ortamda ise topraktan çıkarıp, kurumasını bekleyip tekrar denese gibi. Sevgili Elfogi bozulmanın görüntülerinden bahsederseniz belki Mucip Bey farklı bir yol söyleyebilir size..

Mucip Gürbüz 20-11-2007 10:56

İlknur hanım merhaba,

Chouke'ye bir şans tanıdık ama olmayacağı belliydi, sağlık olsun yarın öbürgün üretebilenlerle değiş tokuş yapılarak herkesin her çeşitten çiçeği olur, biraz sabır gerekiyor sadece.

Sizlere yardımcı olabildimse ne mutlu, paylaşmaktan güzel bir şey yok, işin güzellği de burada. Sevgi ve selamlar.

Mucip Gürbüz 20-11-2007 10:59

Sevgili Elfogi merhaba,

Tehlikede olan çelikten biraz bilgi verirmisin.

sempe 20-11-2007 16:48

Ben densifloradan 2 çelik yapmıştım biri öldü. Çok taze bir çelikti. 12 gün önce dikilmişti. Dibinden kararmaya başladı ve öldü. Toprak nemli olduğu için ilk gün dışında hiç su vermedim.
Taze çelikler gerçekten zorluyor. Diğerleri şimdilik iyi görünüyor.

denizakvaryumu 20-11-2007 18:54

Benim lacunosanın da torf içinde kalan kısmı çürümüş...çürüyen yeri olduğu gibi kesip kalanı tekrar diktim, ama umudum yok...

Umarım lacunosa yı köklendiren arkadaşlar olur...Forumda hoya keriden sonra, sorunlu 2. hoya, hoya lacunosa sanırım...

Hakan Bey sizde lacunosanın durumu nedir?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025