agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Mum çiçeği (Hoya carnosa) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/1209.htm)

hoyadag 22-09-2007 19:37

Şenol bey, merhabalar, aramıza hoşgeldiniz.

Uzman olmadığımdan benden daha tecrübeli arkadaşlara bırakmıştım soruları. Şu kadarını söyleyebilirim 4 aydır yanyana duran 5 mum çiçeğim var. Arkadaşları boy atma yarışında iken bir tanesi kımıldamıyor. Bakım ve ışık koşulları aynı olduğu halde hiç filiz vermiyor. Ancak birkez filizlenmeye karar verince hızlı büyüyor gerçekten. Sizinki de filizlenmeye başladığına göre bırakın büyüsün.

Ancak şu tavsiyeleri verebilirim. Kesinlikle ama kesinlikle aşırı sulamadan kaçının. İki sulama arasında toprağın bir miktar kurumasına izin vermelisiniz. Okuduğum onlarca yabancı kaynakta aynı ifade geçiyordu. Aksi takdirde benim daha önceden başıma geldiği üzere kök çürümesine neden olabilirsiniz. Çiçeklenme dönemini bilemem ama normal zamanlarda toprağın kuruması bitkiye iyi geliyor. Bir de sulama yaptığınızda saksının tabağında bulunan suyu almalısınız, tabağında su kalmamalı kesinlikle.

Bir de sevgili uzmanımız mehtap hanımın tavsiyesine uyarak iple bağlamalısınız mutlaka. Benim Hoya Publicalyx sık yaprak veriyor pek uzamıyordu. İple bağladığımdan bu yana bitki anormal hızla uzamaya başladı(aman maşaallah diyelim)

Benden bu kadar, bir hatam varsa uzmanlarımız müdahalede bulunacaklardır eminim, selamlar, sevgiler...

Sevilay 22-09-2007 19:51

Şenol bey merhabalar,
Eğer konunun ilk sayfasına bakarsanız ilk 66 sayfadaki bilgilerin derlenmiş halini bulabilirsiniz.

Bu bilgiler mum çiçeği yetiştiren ve bu konuda tecrübeli arkadaşların forumda paylaştıkları bilgiler.

Sevgili Arzu hanım ve Hoyadağ arkadaşımız da size bu aşamada uygulayacağınız bilgileri vermişler.

Yine de vaktiniz oldukça forumda taramalar yapabilirsiniz.

Saygılar.

mehtap gürbüz 22-09-2007 20:10

Merhaba Senol bey, mum çiçeğiniz sürmeye başlamış endişe etmeyin, fakat gördüğüm kadarı ile hem aşırı sulama var hemde tabakta su var. Bu ikiside olmamalı. Sevgili Hoyadag çok iyi bilgiler vermiş, Arzu hanımda birbirlerini tamamlamışlar.
Daha önce yazmıştım kesinlikle ip bağlayın sarılacağı yeri hissettirin, sarılıcı türlerin tamamı tutunacağı yeri hisseder ve oraya yönelir, yakın olursa işi kolaylaşır, yardımcı olursanız harekete geçecektir.
Burada herkesin dikkat etmesi gereken önemli bir konuda şu, kullandığınız TORF sıfır gıda içeren, aslında biz çiçekçilerin hızlı ve çabuk köklendirmede kulladığımız bir meteryal. Kök gelişimi devam ederken yaprak gübreleri ile de üst kısmını geliştiririz. Sizler bu çiçekleri yetiştirirken en azından iyi bir bahçe toprağı ile yarı yarıya karıştırın, ticari kaygısı olmayan sizlerin pahalı malzemelere para harcamasına gerek yok.
Şu mevsimde toprağını değiştirmeyin. Kolay gelsin. Hoşçakalın.

şenol dalkıran 22-09-2007 21:29

Cevaplar için teşekkür ediyorum.Mehtap hanım fotoyu çiçeğe su verdikten hemen sonra çektim,normalde tabakta pek su kalmıyor ama bunan sonra daha dikkatli olmakta fayda var.Yarın ilk iş çiçeğe zarar vermeden ip bağlamak olacak.Bu konu başlığında o kadar çok şey yazıldıki nerde ne yazılmış bulup çıkarmak artık çok zor.Son yazılarda fide getirilecekmiş ben konu tam olarak hangi sayfada açılmış bulmak için epey ugraştım.Saygılar

sapudeaure 24-09-2007 09:55

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,beni kanser eden çiçeğim konusunda bir yorumda bulunsanız.Dikildiğinden beri bir tek yaprak vermedi.Köklendirme gördüğünüz vaziyette yapılmıştı.Ama daha önceki 2 acı tecrübeden sonra(birini güneşte yaktım,biri taşınırken )hırsımdam dolayı çok uzun bir çelik almıştım.Bu siteyle tanışmamıştım.Şu anda saksı yarım toprak.Üzerine gübre falan ilave etsem faydası olurmu.Canımın sıkıntısından 5 çelik daha ektim.
Galiba sevgili Sempe'nin dediği gibi yeşil parmak hikayesi.Makine her pil çıkarışımdan sonra tarih düzeltmemi istiyor.Bende unutuyorum.

cezzar 24-09-2007 11:25

Sayin sapudeaure;
Biraz ayrintili bilgi verseniz?
Ne zaman diktiniz, nerede duruyor gunes aliyor mu, nasil sulama yapiyorsunuz vb....? Ayrica konu basligindaki bilgileri okudunuz mu? Hangi tavsiyeleri uyguladiniz da olmadi? vb vb..
Yoksa kimse birsey soyleyemez :D
Selamlar..

sapudeaure 24-09-2007 12:01

Konu başlığındaki tüm bilgileri aşağı yukarı okudum.Daha önce bildiklerim vardı.Yerin sık değişmemesi,az sulanması,yeni sürgünlerin elile temasatan kaçınılması.Ama siteyle tanıştıktan sonra gerçekten bu konudaki profosyonel insanların bilgilerinide okudum.
Salonumda balkon çıkış kapısı ve pencere arası yerde yani çok ışıklı ama direk güneş almayan yerde duruyor.Toprağı alelade tarla toprağı.Dar yer hikayesinden dolayı özellikle saksıyı tümden doldurmamıştım.Bahar başlangıcında FeSo4(Demir Sülfat) ilave etmiştim.Tüm çiçeklerime yaparım.Arada azot ve fosfor ihtiva eden yaprak gübrelerinden spreylerim.2006 eylülünde falan ekmiştim.Tarih 1 ay hata yapabilir:)

cezzar 24-09-2007 12:12

Yani hic bir eksiği yok desenize. Haklıymışsınız strese girmede yani ;). Peki ne kadar zamandır bu halde? Bahar başlangıcından söz ettiğinize göre, en azından 6 aydır hiç kıpırdamıyor yani?
Şimdi belki çok saçma bir yorum olacak amma, acaba ip mi istiyor diyesim geldi ;) ??
Selamlar..

sapudeaure 24-09-2007 12:21

Sevgili Cezzar,söylemeyi unuttum.Aslında teşhisiniz doğru olabilir.Mehtap Hanımın uyarısından sonra ip bağladım.Ama iple daha yeni bağladım.Acaba ipsizlik bu kadar etkilermi:)

hoyadag 24-09-2007 12:44

Sevgili hemşehrim, böyle konuları uzmanlarımıza bırakayım diyorum ama dayanamıyorum. Bana kalırsa iple pek ilgili değil. Bitki hiç sürgün vermiyorsa başka birşeyler olmalı, kökler ne durumda acaba? Tamamen tarla toprağı demiştin sanırım, belki de o kadar sıkışık toprakta kök yaymakta zorlanıyordur. Biraz torf fena olmazdı hani.

mehtap gürbüz 24-09-2007 12:55

Merhabalar, Çiçeğin bulunduğu yer doğru, ip bağlamış olmanız da güzel, ancak saksının toprağı çok az, resimde görünen toprak bulaşmış yere kadar doldurun (oturma payınıda düşünün) toprağın içinde kalacak yaprakları kesin ve sulayın yeni toprak bitki ile bütünleşsin.
Çiçek iki kapı arasında ise hava cereyanında kalıyorsa tedbir alın. Zaten sizde 2006 dan beri bolca kullandığınız SABIR'ı bolca ekleyin düzelecektir.
Forumdaki ismi yanlış yazarım diye kullanmadım kusura bakmayın.
Selamlar.Mucip.

sapudeaure 24-09-2007 12:58

Sevgili hemşerim,aslında benim içimden geçende azıcık torfla birlikte yanmış koyun gübresi ilave etmek.

sapudeaure 24-09-2007 13:06

Sevgili Mucip bey ve Mehtap Hanım sizin bildiklerinize saygısızlık olarak düşünmeyin.Sizlere ve tecrübelerinize saygım sonsuz.Gönderme zamanım sizinkinden sonra olsada sizin notunuzu sonra okudum.Kusurum varsa affedin.Yazdığım cümleleride hem sorar hemde kendi cevap verir demezsiniz inşlh:)

ajuga 27 24-09-2007 17:06

Sevgili arkadaşlar.Benim mum çiçeğim varken,ince çitalarla yüksekce bir kafes yapmıştık.Çiçekleri içinden geçirip aşağı doğru sarkıtırdım.Hem böylece yıkama ihtiyacı olduğunda kolaycada yıkanır.İplere asıldığında tozuda fazla topluyor.selamlar.

Altar 24-09-2007 21:55

1 Eklenti(ler)
İlkin hanım kapınız muhteşem. Sanırım mum çiçeğinin de bu manzara karşısında hiçbir şikayeti olmayacaktır. :)

Mum çiçekleri genellikle resimdeki gibi tasnif edildiklerinden aşağıya doğru sarkmanın bir sorun olacağını zannetmiyorum.

Hakan KINACI 27-09-2007 08:56

1 Eklenti(ler)
Eklenti 21506

Sn.Luya;
Sizinle paylaşmak isterdim ancak benim mum çiçeğim henüz yuarıdaki resimde gördüğünüz gibi :) Birde bir tanıdıkta gördüğüm ancak çeltik almak için neresinden nasıl keseceğimi bilmediğim için mum çiçeğine zarar vermek istemedim.
Eğer direkt yaprak kopartılıp dikiliyorsa 3 ~4 yaprak alabilirim.

Sevilay 27-09-2007 18:12

Köklenmesini beklediğim bazı çeliklerim(diğer köklenenleri geçen hafta dikmiştim)hem köklenip hem de yaprak sürgünü veriyorlar.

Bu Diversifolia gibi.Umarım hepsinin büyümesi de bu kadar çabuk ve sağlıklı olur.:p

Bu arada Hoya sp.GPS 7-35 ve Obscura hala dinleniyor.Kök falan yok.:mad:


Eklenti 21541

Eklenti 21542

hoyadag 27-09-2007 19:43

Sevilay hanım, maşaallah, Allah nazardan saklasın, sürgün vermeye başlamış bile. Darısı diğer çeliklerinizin başına.

Sevgili Nevsune, bir hatırlatmada bulunayım. Hakan bey'in yaprak çeliği Hoya Silverpink, yani uğraşmaya değer bence. En azından Hollanda siparişleri elimize ulaşıncaya kadar.

Hakan bey, yaprak çeliğinizin önümüzdeki bahara kadar kıpırdanması imkansız gibi birşey. Yaprak çeliklerinin sürgün vermesi en az 1 yıl sürer kanımca.

Bu arada oksijenli su mevzusuna ben de bir katkıda bulunayım. Oksijenli suyun sadece dezenfektan görevi gördüğünü söylemek haksızlık olur diye düşünüyorum. Bitki için aktivatör görevi de gördüğünü belirtmişti Mine hanım. Maksadımıza binaen soru ve cevabı biraz kısaltarak aynen buraya alıyorum:

Arkasaray'ın Sorusu:
Mine hanım anladığım kadarıyla
bitkilerin 1. ve 2. sulamalarında
oksijenli su kullanılmasını öneriyorsunuz.
Bir de hatırladığım kadarıyla tohum ekmeden önce
toprağı oksijenli suyla bir kez sulamak faydalı diye
yazmıştınız.
Sürekli olarak oksijenli suyla sulamanın zararı var mı?
Bunu soruyorum çünkü oksijenli sulamadan sonra
bazı bitkilerimde bariz canlanma oldu.

Mine Hanım
'ın Cevabı:
Oksijenli su aktivatör olarak da çalışıyor. Ancak her sulamada vermeyin.İlk birkaç sulamadan sonra her 3 sulamada bir tekrarlayın.

Sevilay 27-09-2007 19:56

Sevgili Hoyadağ,ben bu kısmı okumamışım demek ki.
(ne kadar ayıp):o

Bu durumda yukardaki çeliklerimin daha suda iken aynı zamanda hem kök,hem sürgün vermesi muhtemelen bu yüzdendir.

Ayrıca bu yazıyı buraya aktardığın için teşekkür ederim.Zira daha sonra da oksijenli suyla sulamam gerektiğini şimdi öğrendim.

serder 28-09-2007 08:27

Ne biri bana mı seslendi?? :))
 
Cezzar doğru söylüyor. 4. senesi olacak neredeyse ve hiç gübre vermedik. (Çok nadir süt vermiştim. Çok nadir.) Hala aynı saksıda (yaklaşık 12cm çapında) ve şu sıralar olanca gücü ile yaprak ve sürgün veriyor. Resim çekip koyarım....

Not: Yan taraftaki yüz resimlerine nazar boncuğuda eklensin. Maşallah der nazar boncuğu ekleriz.... Yönetimin dikkatine....

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cezzar (Mesaj 156660)
Ilkin Hanım, bu hadise "Fala inanma, falsız da kalma" gibi birşey.. :D
Sayın serder'den hatırlarsanız, kendisi hiç gübrelemeksizin o çiçek dolu mumçiçeğini büyütüyordu.. Bizim evdekini de hiç gübrelemedik yıllarca..
Yani, tamam bu bilgileri okuyalım ama, bu gübre olayını uygulamanıza gerek yok; yukarıdaki atasözümüze ;) bağlarsak..

Selamlar..


Hakan KINACI 28-09-2007 09:13

Arkadaşlar vermiş olduğunuz cevaplar için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Bu durumda ben de 200 ml'ye bir çay kaşığı ile sulama yapayım. Ancak bu sulama genelde toprak suyunu iyice çektikçe ( toprak kurudukça ) vereceğim.

Remedios 28-09-2007 11:11

Herkese Merhaba, Mum çiçeklerinin yapraklarının üzerindeki beyaz lekeler bitkinin doğal özelliği mi yoksa bir hastalık mı? Bilgi verebilirseniz çok mennun olurum.

Penelophe 28-09-2007 11:14

Bitkinin doğal özelliği. Bildiğime göre üzerindeki beyaz lekeler yüzünden 'mum çiçeği' deniliyor.

cezzar 28-09-2007 11:53

Penelophe, benim bildiğim çiçeklerinin sert ve dokunduğunda muma dokunmuş hissi veren yapısı yüzünden ismi mum çiçeği...

mehtap gürbüz 28-09-2007 12:01

Ek olarak; çiçek tomurcuklarının mum'a batırılmış gibi olmasından mum çiçeği denilmiştir.

denizakvaryumu 28-09-2007 13:54

Mehtap Hanım
siz hoya çeliklerini köklendirirken oksijenli su kullanıyormusunuz?

mehtap gürbüz 28-09-2007 14:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 157008)
Mehtap Hanım
siz hoya çeliklerini köklendirirken oksijenli su kullanıyormusunuz?

Merhaba, biz mum çiçeklerini köklendirirken hiç bir şey kullanmıyoruz,çeliği hazırlayıp perlit, torf veya hazır harç'a dikiyor ve seraya koyuyoruz hiç sorun olmuyor. Aslında bu çiçek güzelliğine rağmen tam amatörler için yaratılmış sanki.
Önemli bir konuda çelik hazırlamak; bir çelikte bir altta birde üstte göz olmalı, alt gözün tüm yaprakları kesilir ve gözün altından 5 mm sap bırakılır kesilir, üst göz ise tek yaprak bırakılır çelik boyunun yarısı kadar gömülerek dikilir.
Forumda gördüğüm kadarıyla çelikleri tek gözle yapıyor ve zorlanıyorlar çelğin üstünde de bir kaç yaprakla birlikte dikiyorlar, bu bitkiyi yoruyor kendinimi beslesin kökmü versin üstelik birde sürgün vermesi bekleniyor.
Bu bilgileri yazmıyoruz sormadan çünkü herkesi biliyor sanıyor ukalalıkta etmek istemiyoruz. Selamlar.

Hakan KINACI 28-09-2007 14:33

Sn.Mehtap Gürbüz,
Çelik hazırlama işini resimlerle desteklesydiniz çok daha bilgilendirici olurdu. Hiç değilse çelik almak için yanlış bir yerleri kesipde çiçeği mahvetmeyelim.

mehtap gürbüz 28-09-2007 14:58

Hakan bey üzgünüm resim özürlüyüz.

mehtap gürbüz 28-09-2007 15:00

Eğer anlatımım yeterli değil karışıksa sorun cevap veriyim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025