agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Mum çiçeği (Hoya)
(https)

Beğeni Düzeni3238Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-06-2011, 11:54   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 31-03-2010
Tek yaprak kökleniyor fakat sürgün vermesi için mucize gerekiyor Siz bu gidişlen bol bol çelik alırsınız bence Başarılar dilierim...

missmenas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2011, 00:00   #2
Ağaç Dostu

Benim kullandığım ölçüler denenmiş ölçüler bütün hoyalarımda kullanıyorum.
Cocopeat ile torf aynı şey olamaz, cocopeat sadece hindistancevizi kabuğundan elde edilen ürün. Kullandığım torf ise baltık denizi torfu içeriği tamamen farklı, yani spaghnum torfu nette araştırıp bakabilirsinniz içeriklerine ve ph. değerlerine.
orkide toprağı olarak satılan ürün içerisindede hindistan cevizi lifleri kalın parçalı(COCONUT HUSK CHİPS 10-20 mm kalınlığındaki taneleri ile orkide başta olmak üzere süs bitkilerinde kullanılır. Ayrıca malçlama ve dekoratif amaçla kullanılır.
Toprağın drenajını arttırarak kökler için ideal bir ortam sağlar)
ve fıstık çamı kabuğu bulunmaktadır, hazırlanmış olarak alınan poşetlerde içerisinde başkaca karışımlarda mevcuttur.
Bahçe toprağını özellikle kullanmıyorum, belli bir süre sonra saksıdaki karışımda sertleşme ile sonuçlanıyor.
Yanmış keçi koyun gübresi yerine başka gübrelerde kullanılabilir bu kişinin isteğine bağladır, örnek olarak yarasa gübresi ve ya güvercin gübresi kullanılabilir.
Saksı değişimi yaparken gözlemlediğim tecrübeme dayanarak bu malzemeleri kullanıyorum. Ağaç kabuklarının toprağı daha havadar yaptığını ve köklerin kabuk etrafinda dahada bir güçlü oluştuğunu gözlemledim.

Benim verdiğim ölçüler tamamen hoyalarda denenmiş ve gözlemlenmiştir.
Ben kesinlikle hoyalar için bu karışım iyidir demiyorum, dahada iyi toprak karışımı önerisi olan varsa bende denemeye hazırım. Burda hepimiz birbirimizin deneyimlerinden faydalanıyoruz sonuçta, kaldıki ben bitki bilimi falan okumadım tecrübelerime dayanaraktan bu bilgileri aktarıyorum. Yaşadığım sitede, site sakinlerinden 1 kişi botanik bölümü mezunu ve 1 kişide ziraat mühendisi, zaman zaman bilgilerine başvurduğum oluyor bu komşularımın.
Kullandığım karışımda 2 ölçü orman toprağı unutmuşum galiba yazmayı, çam ağaçlarının altından alıyorum.

Eski 28-06-2011, 21:51   #3
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
"Cocopeat ile torf aynı şey olamaz, cocopeat sadece hindistancevizi kabuğundan elde edilen ürün. Kullandığım torf ise baltık denizi torfu içeriği tamamen farklı, yani spaghnum torfu nette araştırıp bakabilirsinniz içeriklerine ve ph. değerlerine."

Spagnum yosunu torf değil de. Burada benim kastım ister cocoopeat yani hindistan cevizinden üretileni. İster torf, nerden geldiği önemsiz. (Spagnum bütünüyle farklı, bir yosun) İşlevlerinin bitki için aynı olması. Köklerin tutunması için.

Farklı amaçlar için hindistan cevizi torfu yerine baltık torfu daha uygun denilebilir. Bu bitkide hem hindistan cevizi hem baltık torfu gerekli demek biraz karmaşık bir durum. . Hepsini bir arada kullanmada çok bir mantık bulmuyorum açıkçası. Bonsai de önemli olduğu için, bu konu üzerinde özellikle uğraştığım bir konudur.
Aynı amaca yönelik kullanmak için birden fazla ürünü kullanmayı ben biraz para harcamak olarak görüyorum.
Çam ağacı altından aldığınız toprak asidik yapıdadır. Mum çiçeğinin asidik toprak sevdiğini mi söylüyosunuz?

Pomza vermiculit perlit bunlar nem tutucu. Bence perlit fazla nem tuttuğu için mum çiçeğindede uygun değil. Bonsaide de eğer ağacın yüksek neme ihtiyacı yoksa, kimseye perlit önermem.
Dediğim gibi koyun keçi gübreleri içeriğinde ne olduğunu bilmemiz pek olanaklı değil. İçeriğini bildiğim gübreleri vermeyi tercih ederim.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2011, 09:32   #4
Ağaçsever

Koray ERKAN's Avatar

Giriş Tarihi: 24-05-2010
Bu iyiye işaret sanırım

Tekrar teşekkürler sayın pembegül..

Eklenen Resimler

Koray ERKAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2011, 21:25   #5
Ağaç Dostu

raddle's Avatar

Giriş Tarihi: 22-09-2007
Galeri: 4
İnanılmaz bir şey ama oldu, yaklaşık 4 yıl sonra mum çiçeğim açtı. Sürekli gidip gelip bakıyorum, şükür namazı kılacağım neredeyse. Koray Bey, ben de sabır diliyorum size hem de çok sabır diliyorum.

raddle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2011, 09:35   #6
Ağaçsever

Koray ERKAN's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi raddle Mesajı Göster
İnanılmaz bir şey ama oldu, yaklaşık 4 yıl sonra mum çiçeğim açtı. Sürekli gidip gelip bakıyorum, şükür namazı kılacağım neredeyse. Koray Bey, ben de sabır diliyorum size hem de çok sabır diliyorum.
Forumdan bu işin duayenlerinden öğrendiğim kadarı ile hoya çiçeği kökleri saksıyı doldurmadan çiçek açmıyor, bende hoya çeliklerimi 8-10 cm çaplı saksılara ektim bakalım sonuçları nasıl olacak,

Bazı çiçekler çok fazla ilgi sevmiyor evimdeki gardenya ile çok uğraştım fakat balkonun bir köşesinde unuttuğumda kendisini bana güzel çiçekleri ile hatırlattı, artık çiçeklerin gübre su ihtiyacı dışında psikolojilerine de indik sanırım.

Eski 30-06-2011, 11:29   #7
Ağaç Dostu

raddle's Avatar

Giriş Tarihi: 22-09-2007
Bizim psikolojimiz ne olaca acaba? Koray Bey yazacaklarım tamamiyle kendi yöntem ve uygulama sonuçlarım. Başlarda muhteşem bir ilgi gösteriyordum,yapraklara su püskürtmek, toprak nemine göre düzenli sulamak,besinini takip etmek .... Tüm bunlara rağmen -saksısı da küçüktü- açmadı, sürekli yaprak yaptı. En sonunda ben yoruldum, 1 yıldır da hiç ilgilenmiyordum hatta yapraklarının büzüştüğü zamanlar bile oldu susuzluktan. Tabii bu ilgisizlikte benim tez yazım sürecimin de etkisi oldu. Dediğiniz gibi unuttum resmen. Hatta hava yağmurlu olduğu için çamaşır askısını ona yakın bir yere koymuştum iki gün önce ve çamaşırları toplarken de deterjanın kokusu ne kadar kalıcıymış diye de düşündüm.) Dün çiçekleri tesadüfen gördüm, epeyce de var açma hazırlığında olan. Üzüldüğüm nokta ise, açtı açmasına da zamanlama sorunu yaşıyoruz, ben evde olmayacağım o çiçeklerini açarken ya da kokularını dağıtırken. Ama bildiğim nokta şu, yok sayıyorum kıt kanaat yaşamasını sağlıyorum yani kendini yaşamını devam ettirememe kaygısında hissetsin diye uğraşıyorum. Acımasızlık gibi gelebilir ama işe yaradı.)

raddle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2011, 10:35   #8
Ağaçsever

Koray ERKAN's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi missmenas Mesajı Göster
Koray Bey,
Kutlarım sizi çok güzel bir düşünceyle hoyalara bulaştınız. Geriside ortak siparişlerle gelir artık
5 tane carnosa çok yer kaplayacak ama sürekli çelik alacağınız için bu sorunuda çözmüş olacaksınız. Asiye' nin kızının görevi çok hoşuma gitti doğrusu. Umarım herşey gönlünüzce olur.
Sayın missmenas

Beş adet hoya için yer ayarlayabilirim sanırım sabah güneşi gören büyük bir mutfak var hepsini duvar dibine sıralarım artık. Çiçek açamsada çok fazla kişiye çelik göndermek amacım, çünkü insanlar çiçeği görüp çelik arayışına giriyor, çelik bulşamayıncada hevesleri yok oluyor, vaz geçiyor. Bana geldiği gibi diğer talep edenlere de çelik ulaştırabilirsek yakında forum çiçek fotograğları ile dolacak. Umarım her şey gönlümüzce olur.

Düzenleyen Koray ERKAN : 08-07-2011 saat 16:57 Neden: edit
Eski 02-07-2011, 09:06   #9
Ağaçsever

elifsirin's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2010
Hoyam mis gibi

Eklenen Resimler

elifsirin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2011, 11:03   #10
Ağaç Dostu

aygün's Avatar

Giriş Tarihi: 23-10-2009
Ne yalan söyliyim, bu hoyaların çiçeklendiğini gördükçe kıskanıyorum.

Çiçek açtırmanın belli bir formülü var mıdır? Paylaşırsanız cidden çok memnun olacağım.
Benimkiler çok mu nazlı, anlayamadım

aygün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2011, 19:16   #11
Ağaç Dostu

Yusuf Yalçın's Avatar

Giriş Tarihi: 13-10-2008
bende yeni katıldım elimde hoya var ama daha yeni çelik 3 hafta kadar oldu hala filiz yok nedendir bilmiyorum bir şeyler yanlış gidiyor sanırım sağlıcakla kalın

Yusuf Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2011, 19:39   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-03-2009
Yanlış giden bir şey yok Yusuf bey hoya yetiştirmenin bir numaralı kuralı SABIR..
Kesinlikle köklenme oldumu diye, merak edip çıkartıp bakmayın köklerine,bir yıldan sonra köklenen hoya var ben de helede bir hoya keri var bir buçuk yıl oldu hala bekliyorum.

Hatice Tarhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2011, 20:02   #13
Ağaç Dostu

alperfect's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2010
Sn missmenasın gönderdiği hoyamda oluşan uzantının ne olduğunu merak ediyorum

Eklenen Resimler

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2011, 20:27   #14
Yeni Üye

Okyanusgözlü's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2010

yaprak çıkarmak için önce bir uzantı oluşturuyor daha sonra onu yapraklarla dolduruyor.... sabredin )

Okyanusgözlü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2011, 23:49   #15
Ağaç Dostu

agozce's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alperfect Mesajı Göster
Bu çiçek sapı bence. Çok sanslısınız. Yıllarca beklemeden kurtuldunuz..)

Düzenleyen agozce : 09-07-2011 saat 00:54
agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2011, 21:33   #16
Ağaç Dostu

alperfect's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2010
Alıntı:
O uzantı bugün kenardaki çeliğe dokundu iki yanında da iki yaprakçık var sanki kollarını uzatmış gibi yarın çekebilirsem eklerim

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2011, 02:48   #17
Ağaç Dostu

Alıntı:
O uzantı bugün kenardaki çeliğe dokundu iki yanında da iki yaprakçık var sanki kollarını uzatmış gibi yarın çekebilirsem eklerim
Sayın Alperfect,
tam emin olamamıştım, ama kesin sürgün demiştim.
Sürgün uzantısıydı o.
Darısı çiçeklerine artık, o mutlu haberide alırız inşallah.

Eski 09-07-2011, 00:25   #18
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2008
Galeri: 66
Bu uzantı bana sürgün gibi geldi.Bir destek ekleyin saksıya ki sarılsın.Yoksa ucu zarar görürse biraz daha beklersiniz sürgün versin diye.

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2011, 13:26   #19
Ağaç Dostu

Yusuf Yalçın's Avatar

benim hoyalarımda bunlar çıkan uzantı sanırım sürgün çok beklememe gerek kalmadı dikim şeklimde resimlerin içinde uzaktan çekilen acaba çeliği sürgün yerinin 1cm kadar üzerinden kesmeli miyim yoksa böylemi kalsın bu işte uzman olanlar bir yardımcı olursa sevinirim.

Eklenen Resimler

Eski 12-07-2011, 15:32   #20
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Sayın Yusuf Yalçın,

Uzman değilim ancak şimdilik kesmemenizi öneririm. Yanlış görmüyorsam sürgün yapraksız olan çeliğinize ait. Hala yeşil duruyor ve çeliğinizde fotosentezi sağlayacak yaprak yok. O bölge de fotosenteze katkıda bulunuyor olmalı ki çeliğiniz sürgün vermiş.

Sürgün yapraklı çelikteyse yine dokunmayım derim

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2011, 11:37   #21
Ağaç Dostu

Yusuf Yalçın's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Sayın Yusuf Yalçın,

Uzman değilim ancak şimdilik kesmemenizi öneririm. Yanlış görmüyorsam sürgün yapraksız olan çeliğinize ait. Hala yeşil duruyor ve çeliğinizde fotosentezi sağlayacak yaprak yok. O bölge de fotosenteze kakıda bulunuyor olmalı ki çeliğiniz sürgün vermiş.

Sürgün yapraklı çelikteyse yine dokunmayım derim
bence de haklısınız hiç böyle düşünmemiştim besin gelmeyince ölecektir biraz daha durması daha iyi olur

Eski 12-07-2011, 22:47   #22
Ağaçsever

akca86's Avatar

Giriş Tarihi: 08-06-2011
Birşey soracağım güneş ışığı isteyen bir bitki olduguna göre bahçe içerisinde yetiştirilirse bir zarar görmez heralde değil mi?

akca86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2011, 12:08   #23
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akca86 Mesajı Göster
Birşey soracağım güneş ışığı isteyen bir bitki olduguna göre bahçe içerisinde yetiştirilirse bir zarar görmez heralde değil mi?
Sayın akça86,
Yaz aylarında bahçede gölgeli rüzgar almayan bir yere hoyanızı yerleştirebilirsiniz. Hava sıcaklarının 10 derecenin altına düşmeye başlayınca içeri alınması gerekiyor. Eksi derecelerde hoyanızı kaybedersiniz.
Geçici bir çözümdür bahçe hoyalar için.

Eski 15-09-2014, 10:24   #24
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-05-2013
benim hoyalarım var iki tane internetten aldım merak ettiğim saksısını büyütürken gelen toprakla beraber mi dikmem lazım yoksa topraktan köklerini tamizleyip hoya toprağına mı dikmem lazım yardım edermisiniz lütfen

marsellaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2011, 12:02   #25
Ağaç Dostu

Yusuf bey,
Resimde gördüğüm kadariylen her iki çeliktede yaprak var. 3 yapraklı olanında yeni yaprak oluşumları var. Yakın bir zamanda yaprak çıkan yerde sürgün uzamaya başlayacaktır. Saksı boyutunuda güzel seçmişsiniz. Saksı harcınız biraz zayıf toprak drenajını biraz artırmanız gerekebilir. Bunuda forumda hoyalar için toprak hazırlamayla ilgili birçok yazı var faydalanabilirsiniz.
Şimdilik hiç dokunmamanızı öneririm. Gelecek bahara bu eksiğinizide tamamladınızmı güzel albenili bir hoya carnosanız olacaktır .

Eski 14-07-2011, 08:35   #26
Ağaç Dostu

Yusuf Yalçın's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi missmenas Mesajı Göster
Yusuf bey,
Resimde gördüğüm kadariylen her iki çeliktede yaprak var. 3 yapraklı olanında yeni yaprak oluşumları var. Yakın bir zamanda yaprak çıkan yerde sürgün uzamaya başlayacaktır. Saksı boyutunuda güzel seçmişsiniz. Saksı harcınız biraz zayıf toprak drenajını biraz artırmanız gerekebilir. Bunuda forumda hoyalar için toprak hazırlamayla ilgili birçok yazı var faydalanabilirsiniz.
Şimdilik hiç dokunmamanızı öneririm. Gelecek bahara bu eksiğinizide tamamladınızmı güzel albenili bir hoya carnosanız olacaktır .
teşekkür ederim daha önce hiç bu bitki ile uğraşmadım biraz acemiyim (aslına bakarsanız çok acemiyim hiç bir şey bilmiyorum)

dün hoyama bakarken aklıma bir şey geldi faydası olur mu bilmiyorum acaba bir bambu alsam canlı hoyayı bambuya sardırsam gelişimde bir farklılık olur mu nede olsa bir sarılıcı ve besini bir kısmını başka bitkilerden sağlıyor erken çiçeklenme de gösterme şansımı olabilir sanırım

Eski 15-07-2011, 16:47   #27
Ağaçsever

umut2007's Avatar

Giriş Tarihi: 02-09-2008
ağaçlar.net sitesine giripte hoş vakit geçirmemek mümkün değil.yazılanları okumak resimleri incelemek bile beni heyecanlandırıyor ne güzel bir site..umarım hep böyle devam eder..bendede e.ü botanik bahçesinden aldığım mum çiçeğim vardı eve getirdiğimde çiçeğime bakıpta iç geçiren bir büyüğüm sayesinde soldu ve kurudu..(bu arada nazara çok inananlardanım..)siteden mesajlaştığım bir arkadaşıma çoğaltmak için kopardığım bir daldı elimde kalan..bir süre suda beklettikten sonra ektim tuttu ve birkaç yaprak verdi ama sonrasında durdu 1.5-2 sene ben ona o bana baktı..şimdi sürgünde..yazlığa gideceğim bir süre yokum,bulunduğu yer sabah güneşi alıyor öğleden sonraya kadarda güneş ayrılmıyor, ne yapayım önerileriniz nedir..gittiğim yere götüreyim diyorum ama ya onuda kaybedersem..

umut2007 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2011, 15:39   #28
Yeni Üye

Hamido's Avatar

Giriş Tarihi: 03-11-2006
Geçtiğimiz günlerde bir dostumu ziyarete gittiğimi yazmıştım.
Hoya pubicalyx çiçek açmıştı, dayanamayıp fotoğraflamış ve sizinle paylaşmıştım.
Bu ziyaretimde başka bir hoyasının çiçek açtığını gördüm.
Adını sordum, silver pink dedi.
Yine dayanamadım ve fotoğrafladım, sizlerle paylaşıyorum.
Bitki boyu yaklaşık 4 metre, ipe sardırılmış, ipin karşı tarafından gelen hoya carnosa ile artık üstüste sarılıyorlar. Birbirleri ile tozlaşıp ortaya yeni bir tür çıkarmı merak ettim ama cevap alamadım

Eklenen Resimler

Hamido Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2011, 16:08   #29
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-10-2010
Galeri: 2
Sayın Hamido, ilk paylaştığız resmi buldum, 177. sayfada. Her iki resim de aynı hoyanın gibi geldi bana. Pubicalyx in iki çeşidi var, pubicalyx silver pink bu sizin paylaştığınız. Birde pubicalyx royal Hawaiian purple (red button olarak ta geçiyor), bu da siyaha yakın bir renk olarak çiçek açıyor. Yanlışım varsa uzmanlarımız düzeltsin lütfen.Tüm hoyalar muhteşem, rengi şekli farketmez bizler için değil mi? Selamlar...

karalale Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2011, 17:13   #30
Ağaç Dostu

yeşillim's Avatar

Giriş Tarihi: 28-01-2008
Galeri: 14
Aman Allahım denecek türden. Peki dostunuzun başka hoyası var mı?
Sn karalalenin dediği gibi ne kadar şanslısınız. Aslında bu güzellikleri
görmek bizim de şansımız olsa gerek. Dostunuza ve size selamlar.

yeşillim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
hoya, mum çiçeği

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025