agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Geniş Yapraklı Ağaçlar > Meşe
(https)




Beğeni Düzeni38Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-10-2006, 09:50   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: PendiK İST
Mesajlar: 170
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan
Saksı başına ~7 adet biraz fazla değil mi?
Hepsi tutarsa nasıl ayıracaksın?
Ben, 10cmlik saksılara, birer adet olmak üzere, 12 adet ektim.
Hepsinin çıkmama ihtimali de var. Çıkarsada ayırırız artık.

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2006, 22:56   #2
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Galeri: 1
Bonsai adayı bir mese

Eklenen Resimler
 
Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2006, 19:16   #3
meraklı
 
ilkbahar 1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2006
Şehir: istanbul ümraniye
Mesajlar: 18
istanbul'da oturanlar yıldız parkında da bol miktarda bulabilirler meşe palamudundan...

ilkbahar 1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2007, 21:53   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: PendiK İST
Mesajlar: 170
Galeri: 3
Meşe ektiğim saksılardan bir saksıda 3 adet meşe fidanı çıktı. Daha önce de başka bir saksıda çıkmıştı ama o kurudu. Yeni çıkanların durumu fena değil. Çatı altında sera biçimli olduğu için erken çıktılar herhalde diyorum. Bir tanesi yaklaşık 10 cm civarında diğer ikiside onu yakalamak üzere. Diğer saksılarda bir hareket yok.

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2006, 10:27   #5
Ağaç Dostu
 
ormanbotanigi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-08-2005
Şehir: Rize-Çayeli
Mesajlar: 433
Galeri: 21
Meşe tohumu ekimi

Ekim derinliği fidanların yaşama yüzdesi ve boy artımı üzerinde etki yapar. Meşe türlerine göre değişmekle birlikte ortalama 3-4 cm derinlikte yapılan ekimler genelde iyi netice verir.

Ekim işlemi Ekim ve kasım aylarında yapılmalıdır. Meşeler genelde ışığı seven ve etrafında hiç bir ağaç bulunmadığı zaman azmanlaşma eğilimi gösteren ağaçlardır. Yani geniş bir taç ve dallanma gösterirler. Dolayısıyla sık ekim veya dikim yapılmalıdır.

Ekimde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da tohumların böcek ve kemiricilerden korunmasıdır. Bunun için tohumlar mazot benzeri maddelere muamele edilerek ekilmelidir.

Yere düşen ilk meşe tohumları genelde boş ve kurtludur. Yere düşen ilk tohumlar temizlendikten sonra ikince seferde düşen tohumlar toplanmalıdır. Tohumların üzerinde her hangi bir delik olmadığına dikkat edilmelidir. Tohumlar hemen ekilmeyecekse ağzı bir kap içeresinde buzdolabında + 4 derecede ilkbahara kadar bekletilebilir. Meşe tohumları fazla bekletilmeye gelmez.

Meşe ile söğüdü karışlaştırmanız doğru değil. İki türün ekolojik istekleri tamamen farklıdır. Meşenin yaşam bölgesinde söğüt türlerini göremezsiniz çünkü yüksek miktarda toprak nemi ister. Bu yüzden dere vejatasyonunda kendilerine yer bulurlar.

Diğer yandan meşe türleride kurak ve karasal (Doğu Karadeniz meşesi Quercus pontica nemli ve yağışlı alanlarda görülür) mıntıkalara adapte olmuş türlerdir. Dere kenarlarında gelişim gösteremezler.

Söğüt türlerinin çok daha hızlı büyüdüğünü net bir şekilde söyleyebilirim. Ama meşe türleride bir çok hayvana besin sağlar. Her ikisinin yararlarını göz ardı edemeyiz.

ormanbotanigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2007, 10:49   #6
Ağaç Dostu
 
yuruyen_bulut's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 153
Galeri: 13
Günaydınlar Ağaç Dostları...Meşe Plamudu ile ilgili bir kaç sorum vardı..Sabahları işe giderken servis bekleme yerinde meşe palamutları bulunmakta ve hergün dökülen palamutları toplayıp biriktirmekteyim.TEMA sitesinden öğrendiğim Meşe dikimi ile ilgili bir konuda;



Meşe ve Meşe Ağaçlandırılması

Meşe ağacı ülkemizde en yaygın olarak bulunan bir ağaç türüdür. Bölgenizde bulunan meşe ağacı Ekim aylarında tohumlarını döker. Bu tohumları (palamut) toplayın ve su dolu bir kovaya koyun. Suyun üstüne çıkacak bozuk tohumları ayıklayın. Kalan tohumları 1,5 ölçek mazot, 8,5 ölçek su karışımına atıp çıkarın. Bu işlem tohumlarınızı çok lezzetli bulan fare, böcek ve kuşlardan koruyacaktır.

Ekim; en az 60 x 80 cm. Ebadında 35-40 derinlikte işlenmiş alanda, üçgenin köşelerine 5-8 cm derinlikte 3 adet tohum YAN konularak yapılır. Tohumlardan çıkan fidanların, bakım, sulama ve koruma işlemleri mutlaka yapılmalıdır.

Kaynak:www.tema.org.tr

Yukarıda Ekim için şu bilgi dikkatimi çekti 3 tane yanyana konulmalı diyor.sizce neden?Egem Ağaçlandırma vakfı ve diğer Tema gibi kurluşların aldığım bilgi doğrultusunda Dağ Yürüyüşü (Trenkkin) ,Dağcılar,İzciler ve paraşütçilerin de dahil olduğu bir çok doğa savaşçıları Kuruluşlarda bulunan "Tohumları",paraşütçüler havadan yüzeye serpecek,dağcılar ve diğerleride yolculuk sırasında yine yüzeye bırakacaklarmış.peki bırakılan bu tohumların çıkma şansı nedir arkadaşlar?

Kendim bu tohumları gelecek hafta Doğa Yürüyüşüne çıktığımda zıpkınla toprakta yer açıp TEMA nın anlattığı yazı biçiminde mi yapmalıyım 3 adet 45 derece eğik veya yatay şekilde?
Not:Elinizde doğaya gönderilicek tohum varsa dağ yürüyüşüne çıktığımda sizler için bırakabilirim Ağaç Dostları.Meşe Palamudu bilgisi olanlar varsa daha geniş dikimle ilgili bilgilenmek istiyorum.

Teşekkürler (Wah,doe)


Biz ağaçlara zarar vermek istemeyiz. Ne zaman onları kesmemiz gerekse, önce onlara tütün ikram ederiz. Odunu asla ziyan etmeyiz, lazım olduğu kadar keser, kestiğimizin hepsini kullanırız. Eğer onların hislerini düşünmez ve kesmeden önce tütün ikram etmezsek, ormanın diğer bütün ağaçları gözyaşı dökecektir, bu da bizim kalbimizi yaralar.

yuruyen_bulut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2007, 11:54   #7
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Sevgili Yürüyen Bulut, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yuruyen_bulut Mesajı Göster
...Dağcılar,İzciler ve paraşütçilerin de dahil olduğu bir çok doğa savaşçıları Kuruluşlarda bulunan "Tohumları",paraşütçüler havadan yüzeye serpecek,dağcılar ve diğerleride yolculuk sırasında yine yüzeye bırakacaklarmış.peki bırakılan bu tohumların çıkma şansı nedir arkadaşlar?
Diye soruyorsunuz.

Sorunun cevabı, yazınızda var. Bakın şöyle diyorsunuz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yuruyen_bulut Mesajı Göster
Ekim; en az 60 x 80 cm. Ebadında 35-40 derinlikte işlenmiş alanda, üçgenin köşelerine 5-8 cm derinlikte 3 adet tohum YAN konularak yapılır. Tohumlardan çıkan fidanların, bakım, sulama ve koruma işlemleri mutlaka yapılmalıdır.

... tohumları 1,5 ölçek mazot, 8,5 ölçek su karışımına atıp çıkarın. Bu işlem tohumlarınızı çok lezzetli bulan fare, böcek ve kuşlardan koruyacaktır.
60x80 ebadında 45 işlenmiş alan nasıl bir şeydir? En basitinden, bu verilen ebatlardaki arazi parçasının belirtilen derinlikte kazılıp toprağın havalandırılması ile elde edilen alandır.

Not:Verilen ölçülere katılmadığımı belirtmeliyim. Derinliğe itirazım yok.

Bir taraftan toprağın bu şekilde hazırlanması, diğer taraftan da tohumun hazırlanması, bunlar insanlara eziyet etmek için tavsiye edilimiyorsa, sizin zıpkınla açtığınız deliklere bırakacağınız tohumların çimlenme olasılığını siz takdir ediniz.

Tabii bir de: "Tohumlardan çıkan fidanların, bakım, sulama ve koruma işlemleri mutlaka yapılmalıdır." deniliyor. Gerçi siz, tohumlardan çıkan fidanların ne kadarının büyüyebileceğini, sormuyorsunuz.

Lütfen darılmayınız. Sormasanız bunları anlatmayacaktım. Tohumlar sağlamsa, şans sıfırdan, her zaman büyüktür.

Sitenizde "Toplamış Olduğunuz Şeftali - Kayısı - Erik - Vişne ve Kiraz Çekirdeklerini 3 Gün Gölgede Kuruttuktan Sonra Poşete Koyup ... Şubesine Gönderiniz." şeklinde bir duyuru var. Tohumlar bu şekilde temin edilmişse şans yoktur demek zorundayım.

Nedenini hemen söyleyeyim. Bu duyurudaki meyvelerden, herhangi birinin çekirdeği, üç gün içinde, gölgede, yeteri kadar kurumayacaktır. Üç gün sonra naylon poşete konulduğında nemli tohumlar bozulacaktır.

Ha, unuttum, bu konu sitemizde bir başlıkta konuşuluyor. "Her Çekirdek Bir Ağaçtır"

Ne yazık ki her çekirdek bir ağaç değildir.


Düzenleyen Yücel Özlem : 18-09-2007 saat 12:17 Neden: Alıntıları işaretlemek.
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2007, 12:43   #8
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Bizde Bursa Ekibi olarak tohum toplayacağız ama bunlar sadece meyve tohumları değil. Meşe palamudu tohumlarıda bunun içinde. Fakat Yücel Bey doğaya ilgisi iyice azalmış olan insanlarımıza bunu bu şekilde anlatırsak, bu çalışamaya hiç başlamayalım o zaman. Evet çimlenmeme olasılığının olmama gibi bir ihtimali var, ama bir tarfatan da çimlenebilirler. Bir tane bile çimlense bizim için kardır. Bu düşünceye bu kadar olumsuz bakmanızı bende pek tasvip etmiyorum.

Saygılarımla....

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2007, 18:07   #9
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Sebahattin Bey, Her çekirdek bir ağaç değildir. Çekirdekler ancak uygun şartlarda ağaç olabilir. Sitede ellerindeki tohumu çimlendiremeyen, fidanı büyütemeyen bir çok arkadaşımız, bu uygun şartları sağlama veya uygunsuzluğun nerede olduğunu bulup giderme savaşı veriyor.

Name:  IMG_2429_1.JPG
Views: 14854
Size:  50.2 KB

Üzülmeyin, Bakın çınar tohumu nerede filiz vermiş. Ankara taşı kaplı bir alanda derzin içinde yeşermiş.

Bir çınarın, bir kokarağacın, bir akçaağacın kaç tane tohum verdiğini biliyor musunuz? Bu çınarcık da Ankara sokaklarına dökülen milyarlarca tohumdan bir tanesi. Ya geri kalan tohumlar...

Siz, tasvip etmeseniz de durum böyle. Ben bu sitede özellikle de ağaçlar konusunda doğruların konuşulması gerektiğine inanıyorum.

Bilgi anlamında bir yanlışım varsa, işaret edersiniz, ben de severek düzeltirim.

Sevgiler.


Düzenleyen Yücel Özlem : 18-09-2007 saat 22:02 Neden: Yazım yanlışı.
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2007, 18:19   #10
Ağaç Dostu
 
heDera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 268
Evet birşeyler yapılacaksa en doğrusu yapılmalı sadece biz elimizden geleni yaptık gerisi toprak ana'ya kalmış demek biraz haksızlık olur.
Doğru tohumu dikmessek nasıl yeşerebilir ki? Atladığımız yerler var bu bir gerçek.

heDera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2007, 22:03   #11
Ağaç Dostu
 
yuruyen_bulut's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 153
Galeri: 13
Ben pek anlatamadım Yücel Hocam Bugün kuruluşlarımız kampanya düzenleyip katkı yapıyorlar doğaya ama ne derecede yürülüyor ? Ben kitapta olanı varsa da fikirlerinizi alacaktım ama mesajıma cevap aldım ,ki bunu bende yazdığımı biliyorum Doğa Savaşçılarımız ve paraşütçülerimiz gönüllü olarak bu tohumları toprağa atmaları yerine kitaba göre yapılsa daha mı iyi olur?Eğer o tohumlar atılıyorsa o şekilde havadan veya karadan sizce yanlış değil mi ?Yanlışsa demek ki dün de yapmış olduğum meşe bağış kampanyasında param hiç bir işe yaramayacak Tutar mı tutmaz mı bende bilmiyorum.Kitaptaki uygulamayı tercih ettim ve bundan sonra tohumları kendim ekeceğim.Bağış parasınıda yol parası yaparım Meşe ekimini bilen başka dostlarımız varsa lütfen bilgilendirin değişik yöntemler olabilir

yuruyen_bulut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2007, 23:58   #12
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Rukiye Çetin Mesajı Göster
....
Onlar da daha önce böyle bir proje için değerlendirme yapmışlar.
Ancak bazı nedenlerle bu çalışmanın başarı şansının düşük olduğuna karar vermişler. Teknik terrimleri bilmiyorum yanlış kullanırsam mazur görün.
Çekirdeklerin atılması değil, çimlendirilip şaşırtma yaptıktan sonra bile tutma başarısı yüzde sekiz civarındaymış.
Sevgili Yürüyen Bulut, siz bazı çelişkileri veya boşlukları görmüş araştırıyorsunuz. Ben de size doğru bilgi ulaştırmaya çalışıyorum. Bakınız yukarda alıntıladığım yazıda bir bilgi naklediliyor. (#99)

Ben işin uzmanı değilim. Ancak yaklaşık elli yıldır bitki ve ağaçla uğraşıyorum. İlk okuldayken başladım bu tür kampanyalara katılmaya.

Her yıl törenle ağaç bayramı kutlardık. Ne hikmetse bu bayramlar bir türlü olması gereken zamanda kutlanamaz, hep ağaç dikmek için geç olan bir zamanda yapılırdı. Pek tabii ağaç bayramı kutladığımıza göre ağaç dikmemiz de gerekirdi. Dikeceğimiz fidanları da kendimiz temin ederdik. Tutmayacağını bile bile götürüp bize gösterilen yere fidanlarımızı dikerdik. ilk katıldığım ağaç bayramından bu yana sanıyorum elli beş yıl geçti. O bayramlardan geriye bir tek tutmuş ağaç yok.

Buna rağmen ben ağaç dikmeye devam ediyorum. Sadece dikmiyorum yeri gelince bakım yapıyorum.

Alıntıladığınız yazıda bir de kazılacak çukura itiraz etmiştim. Verilen ebat benim şu anda üzerinde çalıştığım bilgisayar masasından büyük. Bunlar ya çukur kazmamışlar ya da ölçü bilmiyorlar. Üç palamut dikmek için önerilen ölçü çok abartılı.

Sizin de ilgilendiğiniz kampanya ile ilgili başlıkta da sorulara yanıt verilmedi. Belki binlece insan sizin gibi çabalar gösterecek. Masraf edecek. Sonuç...

İnsanlara doğru bilgiler verilir. Biz şunları yapmak istiyoruz. Bundan da şu sonuçları bekliyoruz. Bu yapacağımız işleri şu uzmanlarla müzakere ettik olumlu görüş bildirdiler. Gibi şeyler söylenir. Bence sorumluluk en az bunları gerektirir.

Bakınız Bursa Ekibi "Meyve Çekirdeği Toplama" Projesi başlığında benzer bir konu tartışılıyor. Özellikle (#107) numaralı yazıyı okumanızı önereceğim.

Başarılar diliyorum. Sevgilerimle.


Düzenleyen Yücel Özlem : 19-09-2007 saat 00:35
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2007, 08:40   #13
Ağaç Dostu
 
yuruyen_bulut's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 153
Galeri: 13
Günaydınlar...Sayın Yücel Hocam verdiğiniz linklere baktım ve belirtmiş olduğunuz konularda da tam bir eylemsel sonuç bulamadım gerçekten.Ama bunca kampanya yapılıp da sonuç çıkmadımı umutlar azalır gözümde(kampanya yapan kuruluşlar).Ama kendim yapacağım uğraşlar beni güçlü kılacaktır.Bu hafta Ankara Zirve Dağcılık Klübüyle yanımda Pratik olan kürek ve çapamı da götüreceğim ve her hafta sonu yapacağım Doğa Yürüyüşü etkinliğinde gruptaki arkadaşlara da rica edip tohumları ekeceğim. 40 cm de olsa kazayım artık Eğer Arkadaşlarımız'a tohum ekmeyi aşılarsam ki eminim onların ruhlarında vardır ; o zaman Siz Ağaç Dostlarımıza rica eder elinizdeki tohumları alırım ve hangi tohum ne şekilde ekilir ve coğrafi şartları neyi gerektirir ona göre Doğacı Arkadaşlarımla eylem gücümüzü ve sonucu yeşerteceğimize inanıyorum.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim Yücel Hocam.Wah-doe

Hepimiz Dünayada Bir Bütünün Parçalarıyız,Dengeyiz...Bu dengede İnsanlar , Bitkiler ve Hayvanlar Çemberin içinde yer alır...Mita kuye Oyasin...!Yürüyen Bulut Konuştu...

yuruyen_bulut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2007, 11:14   #14
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Yürüyen Bulut Günaydınlar. Size başarılar diliyorum.

Sevgilerimle.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2007, 22:55   #15
Ağaç Dostu
 
heDera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 268
Meşe ağacının doğadaki faydaları:
Ülkemizin her coğrafi bölgesine yayılmış 18 türü vardır.


Derin ve saçak kök sistemi ile toprağı korur, erozyonu önler,


Yeraltı sularının geçirgenliğini artırır, yağış sularını yeraltına indirerek yeraltı sularının, kaynakların ve akarsuların beslenmesini, sürdürülebilirliğini sağlar,


Çeşitli hayvanlara doğal barınak olur,


Yaprakları ve meyvaları ile toprağı ve hayvanları besler, ıslah eder,
Ekolojik, ekonomik ve biyolojik değere sahiptir.


Düzenleyen heDera : 19-09-2007 saat 22:59 Neden: eksik kelime
heDera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2007, 22:44   #16
-
 
Giriş Tarihi: 07-10-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 1
1000 tane meşe palamudu

Ben bu sene 1000 tane fln dikmeyi düşünüyorum meşe palamudu genelde sert ve üzerinde delik olmayan kahverengi ve yeşilimsi tohumları topluyorum büyük saksılar alıp kahverengi iç anadolu topragında yetiştirmeyi düşünüyorum sizden istedigim bilenler ve daha önce yetiştirenler gübre kullamalımıyım kaç sene saksıda bekletmeliyim topragını ne ölçüde havalandırmalıyım yaprakları kuruyunca ne tür ilaçlar kullanmalıyım ve bunun gibi küçük detayları yazarsanız sevinirim

dallix Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2007, 18:30   #17
Ağaç Dostu
 
quercuslover's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
Merhaba meşe palamutlarını çimlendirebilen arkadaşlara soruyorum bu palamutların filizlenme süreleri nedir evde saksıya ekilen palamutlar ne kadar bir süre sonra filiz verir?

quercuslover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2007, 09:43   #18
Ağaç Dostu
 
şükran ünal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 432
Galeri: 8
Sevgili arkadaşlar bende Gar yönünden Ulus a 19 Mayıs Stadyumuna doğru gidilen yolda yüzlerce meşe ağacının bulunduğunu ve altınada bolca palamurlarının döküldüğünü bu sabah yaptığım yürüyüşte gördüm. En kısa zamanda bende toplayıp nereye ekebilirsem ekeceğim. evimizin karşısında boş bir arazi var orası çok güzel güneş alıyor ilk etapta orası aklıma geldi ama ne kadar sahipsiz kalabilecekler emin değilim. Birde topladıklarımı herhangi bir işlemden geçirecek miyim bu kısmını tam bilmiyorum. Şimdi tam zamanı diye biliyorum.

şükran ünal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2007, 20:59   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-11-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 1
Selamlar herkese,
Damdan düşer gibi aciliyetten bir sorum olcak. Bir ağaçsever beni yönlendirirse çok sevinirim. Nihayet yıllardır hayalini kurduğum meşe palamudu ekimini gerçekleştirmek üzereyim. İşyerimde kampanya ile meşe palamudu dağıtılınca hemen bir tane hazır aldım. Bildiğim kadariyle tohum küçük uzun sihat bir torbada yan yatmış olarak dikilmiş. Evimde balkon yok ama yeterince güneş görüyor. Henüz toprak kuru ve sulamaya başlamadan evvel herşeyi doğru yaptığımdan emin olmak istedim. Meşe palamutları bir saksı çiçeği gibi 2 günde bir toprağını nemlendirecek kadar sulanır mı? Çocuğumun (palamut tohumunun) bir an önce dünyaya gelmesini istiyorum bu yüzden sabırsızlıkla yardımlarınızı istirham ediyorum. Nasıl başlamalıyım?

meramdi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2007, 15:41   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Merhaba arkadaşlar,

Bende evimizin önündeki toprak araziye meşe palamudu ekmek istiyorum. 2-3 gün önce topladığım yaklaşık 30 kadar meşe palamudu tohumlarım var. Bunları bir ağaç haline getirebilmem için en uygun aşamalar nelerdir? Paylaşırsanız sevinirim.

Yani ilk once evin icinde cimlenmelerinimi saglamaliyim? İlkokuldayken pamuklarin arasına fasulye koyardık ve icinden birsey fiskirmasini gozlemlerdik(bu arada buna cimlendirme mi deniyor?). Kestane de mi aynı şekilde olacak? Eger onlar cimlenirse ne zaman gidip araziye dikebilirim ya da ilk once bir saksiya dikip buyumelerinimi beklemeliyim? Açıkçası bu konuda biraz bilgisizim. Beni aydınlatırsanız sevinirim. Herkesin yardımını bekliyorum.

Bu arada Ankara'da oturuyorum. Biliyorsunuz ki Ankara'nın kışı soguk gecer. O yüzden Ankaralı oldugumu goz onunde bulundurarak tavsiye verirseniz daha iyi olur. Şimdiden herkese çok teşekkürler.

evrims Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2007, 23:22   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi evrims Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar,

Bende evimizin önündeki toprak araziye meşe palamudu ekmek istiyorum. 2-3 gün önce topladığım yaklaşık 30 kadar meşe palamudu tohumlarım var. Bunları bir ağaç haline getirebilmem için en uygun aşamalar nelerdir? Paylaşırsanız sevinirim.

Yani ilk once evin icinde cimlenmelerinimi saglamaliyim? İlkokuldayken pamuklarin arasına fasulye koyardık ve icinden birsey fiskirmasini gozlemlerdik(bu arada buna cimlendirme mi deniyor?). Kestane de mi aynı şekilde olacak? Eger onlar cimlenirse ne zaman gidip araziye dikebilirim ya da ilk once bir saksiya dikip buyumelerinimi beklemeliyim? Açıkçası bu konuda biraz bilgisizim. Beni aydınlatırsanız sevinirim. Herkesin yardımını bekliyorum.

Bu arada Ankara'da oturuyorum. Biliyorsunuz ki Ankara'nın kışı soguk gecer. O yüzden Ankaralı oldugumu goz onunde bulundurarak tavsiye verirseniz daha iyi olur. Şimdiden herkese çok teşekkürler.
cevap verecek olan var mı?
teşekkürler...

evrims Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2007, 12:00   #22
Ağaç Dostu
 
quercuslover's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
Meşe - Oak - Quercus

Name:  ithaburensis anadolu palamut meşesi.jpg
Views: 12897
Size:  34.6 KB Name:  Q.ALBA.jpg
Views: 7450
Size:  19.0 KB

Name:  Q.CANARİENSİS.jpg
Views: 7567
Size:  21.2 KB Name:  q.cerris saçlı meşe.jpg
Views: 9786
Size:  25.8 KB

Name:  Q.DENTATUS.jpg
Views: 7437
Size:  16.3 KB

quercuslover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2007, 12:03   #23
Ağaç Dostu
 
quercuslover's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
Name:  q.macranthera ispir meşesi.JPG
Views: 7579
Size:  2.3 KBName:  Q.PETRAEA sapsız meşe.jpg
Views: 8268
Size:  16.4 KB

Name:  Quercus_cocci  fera kermes meşesi.jpg
Views: 7852
Size:  11.4 KBName:  saçlı meşe.JPG
Views: 7807
Size:  22.4 KB

Name:  turkey-oak-small.jpg
Views: 7278
Size:  21.0 KB

quercuslover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2008, 10:49   #24
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
Merhaba,
Bu dönem meşe palamutu toplayanların köklendirdiği bir dönem. Bu konuda çeşitli sorular var, yardımcı olursanız sevinirim.
  • Köklendirilmiş ve saksıda ev içinde olan meşe fidanları için ne tavsiye edersiniz?
  • Fidan ev içinde sağlıklı gelişir mi?
  • Evde ya da dışarda saksıda ne kadar süre tutulabilir?
  • Toprağa dikildiğinde bakım gerekir mi?
  • Hayvanlardan korumak gerekir mi?

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2008, 01:15   #25
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Bazı soruların cevapları, önceki yazılarda belki vardır. Yine de bildiğimce cevaplamaya çalışayım.

Her canlı gibi meşeler de en güzel gelişmeyi, doğal ortamlarında gösterirler. Bu söylediğimden evde çimlendirilmesine karşı çıktığım gibi bir anlam çıkarılmasın.

Benim de evimde, çimlendirdiğimiz bir miktar meşe fidanım var. İki yıldır bakıyoruz. Araziye dikeceğimiz meşeler için, önceden yer hazırlığı yaparak, palamutları doğrudan toprağa dikmek daha uygundur. Ancak evde çimlendirmek de tanışmak, duygusal bağlar oluşturmak açısından faydalı oluyor.

Bazan onlardan hiç ayrılamıyacakmışız gibi geliyor. Bu Şubat ayında araziye dikmeyi düşünüyorum. Dikeceğim yer etrafı tel çit ile çevrilmiş, korunaklı bir özel ağaçlandırma alanıdır.

Meşeleri bazılarının yaprakları sert ve kenarları dikensi oluyor. Bunlara hayvanlar yiyecek olarak itibar etmiyorlar. Bir çok meşe cinsinin, taze yaprak ve sürgünlerini hayvanlar yiyorlar. Bilhassa keçi ve eşek bu korunulması gerekli hayvanların başıda gelir.

Meşelere evde bakıldığı sürede, olabildiğince havadar ve güneşli bir yerde bulundurmak, aşırı nemden de korumak, toprak kurumadan sulamamak gerek. Bunlara dikkat edilmezse mantar ile uğraşmak zorunda kalırız. Meşelerimiz sağlığını, biz de meşelerimizi kaybedebiliriz.

Fidanlarımız büyüdükçe, saksılarını da büyüterek; evde veya saksıda istediğimiz kadar tutabiliriz. Saksı değiştirirken veya toprağa dikerken bir konuya dikkat etmek gerekir. Fidanları bulundukları saksıdan çıkardığımızda saksıdaki toprak ile saksı arasıda köklerden oluşmuş bir ağ görürüz. Bu ağı oluşturan köklerin budanarak, toprağın yüzünden temizlenmesi gerekir. Bu işlem fidanın yeni kökler sürerek kolayca yerine alışmasını sağlıyacaktır.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2008, 14:50   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3
Bu meşeye ne oluyor böyle?!

Arkadaşlar merhaba,

Sonbaharda topladığım meşe palamutlarını çimlendirmeyi başarmıştım. Meşeler çok hızlı büyüdükten sonra birdenbire durdular ve üç haftadır hiçbir filiz vermiyorlar, boy atmıyorlar.

Hatta yavaş yavaş solmaya ve kurumaya başladılar.

Bakın birinin fotoğrafı şöyle:

Ben şimdi napıcam??

Eklenen Resimler
  
aytacus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2008, 14:12   #27
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Sevgili Ankara'lı dostlarıma buradan selam gönderip. Hatırlayacakları üzere A.Ü.Fen Fakt.bahçesinde topladığımız palamutları ekmiştim. İşte son halleri:

Eklenen Resimler
  
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2008, 22:09   #28
Ağaçsever
 
cevizci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2007
Şehir: kayseri
Mesajlar: 53
meşe ile bizim kayseri yöresinde pelit diye adlandırdığımız..aynı şeymi..burdaki pelitler kavak veya selvi gibi uzayabiliyor boyları..bingölde görmüştüm kaysı ağacı gibi dallanıyor..
palamutları burdakiler uzun..ordakiler kısa ve küt yuvarlağa yakın yaprakları biraz farklı,kaç çeşit meşe var acaba..selamlar

ayrıca 100-150 arası pelit i ev bahçesinde yetiştirip..baharda topraktan söküp,3 yılında boyları 30-40 santim kalınlığı serçe parmaktan ince olarak dağa yarım gün uğraşarak diktik..ayrıca palamut olarak ta diktik.
yaz sonu fidan olarak dikilenlerin yaşamadığını gördük.palamutlar çıkmış 5-6 cm olmuş kurumuşlar..topraksız çıplak kökle taşıma meşede olmamaktamıdır..yoksa susuzluğamı dayanamadı..sulunabilen yere de ektim sonuç aynı..
uygun olanı palamut olarak mı dikmek..iç anadolu yazın kurak hangi türü dayanabilir..

birde meşeye antep fıstığı aşı yapılabiliyormuş..yapan ve ticari olarak başarı elde edenler varmı...

cevizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2008, 22:31   #29
Ağaç Dostu
 
ormanbotanigi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-08-2005
Şehir: Rize-Çayeli
Mesajlar: 433
Galeri: 21
bu meşelerin türü ne ????

Lübnan meşesi (Quercus libani) olduğu aşikar.

ormanbotanigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2008, 22:57   #30
Ağaç Dostu
 
ormanbotanigi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-08-2005
Şehir: Rize-Çayeli
Mesajlar: 433
Galeri: 21
Sayın cevizci, pelit ve meşe halk arasından aynı anlamda kullanılıyor. Meşe türlerinin dikimi çok hassastır. Ufak bir kök zararında tutma şansı çok azalır aynı durum çınar türleri içinde geçerli. Çıplak köklü fidanların kullanımını meşe türlerinde tavsiye etmiyorum kaplı fidan veya doğrudan palamut ekerek başarılı olabilirsiniz. Tohum ekiminde bazen sincap ve benzeri hayvanlar meşe tohumlarını toplayabiliyor ya da bazı zararlı böcek türlerinin saldırısı yaşanıyor. Bütün bunlardan kurtulmak meşe tohumlarını mazota batırın.

İç Anadolu bölgesi için en uygun tür palamut meşesi. Kurumanın nedeni şunlardan biri olabilir.

*Taban suyu bulunmaması
*Toprak yapısı
*İklimin türün gelişimine olanak vermemesi
*Toprak pH
*Hastalık veya böcek zararlısı
*Yanlış dikim

İlk aklıma gelenler

ormanbotanigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
dikim, meşe, tohum, yardım

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026