View Single Post
Eski 20-04-2008, 22:54   #116
Harun Parlak
Ağaç Dostu

Harun Parlak's Avatar

Giriş Tarihi: 19-01-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi abone34 Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar. ben 2 sene önce kasım ayında istanbul yıldız parkında topladığım yaklaşık 15-20 tane meşe palamutunu yine kasım ayında büyük bir kovaya ektim.bu palamudların bir kısmı çıkmadı bir kısmını böcek yedi ve şu anda yaklaşık değişik boylarda 10 tane meşe fidanım var.bir tanesi aldı başını gidiyor maşallah.rüzgardan çevredeki etkenlerden zarar görmeyecek bir büyüklüğe gelince sitenin bahçesinde çeşitli yerlere dikmeyi düşünüyorum.Benim merak ettiğim meşelerimin türü..araştırdığım sitelerde (http://uadiguzel.blogcu.com/736490/ ve http://uadiguzel.blogcu.com/736516/ ) yapraklarını bir kaç meşe türüne benzettim ;doğu karadeniz meşesi,mazi meşesi,iran palamut meşesi,lübnan meşesi gibi fakat hangisi olduğuna karar veremedim.benim meşeler hiç yaprak dökmedi sürekli yaprakları yaz kış var.bu konuda tahmin değilde kesin bilgisi olan biri varmı acaba Teşekkürler....
Quercus aucheri BOZ PINARLI MEŞE (Hep yeşil meşeler gurubu)
Avrupanın güneyi Akdeniz çevresi Ülkeleri ile Yunanistan TÜRKİYEDE doğal olarak yetişir. Türkiyede Akdeniz ve Ege bölgelerinde lokal yayılış gösterir. Maki vejetasyonu içinde 400-500 rakımına kadar çıkar.
Derin gübreli verimli toprakları sever. Kirece dayanıklıdır. Mutedil derecede donlara dayanıklı bitkiler olup hayatda kalabilirler ancak biraz bodurlaşırlar.
İki yılda olgunlaşan meyveleri sapsızdır. Kadeh pulları mızrak biçiminde parlak kahve renginde ve basıktır.
Hep yeşil yaprakları küçük derimsi dip kısmı yuvarlak **** yürek biçimli üst kısmı dişlidir. Yaprakların üst kısmı çıplak ve yıldız tüylü alt yüzü grimsi beyaz renklidir.Yapraklar çok kısa saplıdır.
Ben yapraklarını yukarıdaki özelliklerde olan meşeye benzetdim yazılan özelliklerden sizinki ne benzer özellikler varmı? Hep yeşil diğer türlerin adlarını alt da yazıyorum bu isimlerle aratırsanız siz daha iyi karar verirsiniz hangisine benzediğini.
Quercus aucheri (BOZ PINARLI MEŞE)
Quercus coccifera ( KERMEA MEŞESİ)
Quercus ilex ( PIRNAL MEŞESİ)

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön