![]() |
Alıntı:
|
Sayın yesill,
Kütük üzerinde mantar yetiştirmeyi düşünüyorsanız bence en iyi yöntem miselleri kavelaya aşılamanız.Miseller kavelayı sardıktan sonra kütüğe aktarmak çok kolay.Ufak bir şarzlı matkapla kütükte delikler açıp miselli kavelayı buraya çakıyorsun.Daha sonra mum eritip deliğin üzerine hava almıcak şekilde sürüyorsun olay bitiyor. |
Teşekkür ederim sayın murer tavsiyenizi dikkate alacağım.
|
s.a arkadaşlar. ben de sizlerin yazılarını okuyarak bir kaç poşete ve kavak kütüklerine misel ekimi yaptım. inşallah başarabilirim. bende baya heyecan yaptı bu mantar işi. birde sizlere bir mantar ismi soracam. bu mantardan misel alıp yetiştirmek istiyorum. buralarda çapaç veya ebişke ismiyle anılır . en son yetişen mantardır. tat koku olarak istiridye mantarına yakındır. ben bu mantarı topladım 1 hafta kadar önce. şu anda bacak kısımlarında beyaz küflenmeler oldu. ben bunları tahıla sardırmayı deneyeceğim.
|
|
Sayın demirbas,
Bahsettiğiniz mantar Clitocybe geotropa.Kültürü yapılamıyor.Misel elde edersin ama meyva alamazsın boşuna uğraşma derim.Bilimsel anlamda bir çalışma yaparsan ona bişi diyemem :) |
Alıntı:
|
@promote
Birinci sorunuzu murer cevaplamış zaten. 2 ise kavanozlarınız başarısız değil aslında ilk denemeye göre gayet başarılı. Unutmayın özel şartlarda laburatuvar ortamında yapılması gereken işlemleri evde yapamaya çalışıyorsunuz. Olduğu kadar olacak hiç bir zaman mükemmel olmaz. Her zaman hatalı kontamine kaplarınız kavanozlarınız olacaktır. O nedenle bir çok örneği bir arada yapıyoruz ki en az bir tanesi risksiz temiz elimizde kalsın. Bahçeye dökerseniz hiç bir şey çıkmaz. :D 3 Petri işine sonra girersiniz şu an acelesi yok. 4 Bu konuda murere katılıyorum domates saplarının işe yarayıp yaramayacağını bilmiyorum. Deneyerek öğrenmeniz gerekecek. Bazı bitkiler kendilerini mantardan korumak için bazı maddeler barındırırlar. Bazı mantarlar bu korumayı aşarken bazı türler aşamaz. 5 Misel ile küf aynı şey. Bir birlerine çok benziyorlar ama her mantarın kendine has küf yapısı yani misel yapısı vardır. Misel ürettikçe hangisinin hangisi olduğunu anlamaya başlarsınız. Ayrıca mantar miseli oluştuğunda miss gibi mantar kokar. :) Mantar kokmuyorsa pis koku geliyorsa o miseller kontamine olmuş demektir. |
65 günde ilk verim. tadı damağımda kaldı :)
1 Eklenti(ler)
|
25 gün önce istiridye mantarı ekimi yaptım. sizlerden edindiğim bilgilere göre 22 gün sonra posetlere kesikler attım. ama posetlerde mantar olusumu olmadı. samanlar daha da beyazlamaya devam etti. acaba daha posetlere kesik atmanın zamanı tam olarak gelmedimi. ben cizik attığım yerleri 4 gün sonra tekrardan kapattım. iyice karıştı iş. hala mantar alma imkanım var mı? alamazsam evdekiler epey gülecekler bana :)
|
1 Eklenti(ler)
Saman bulamadığım için bekletiyordum.
Bunlar aceleci davrandılar. |
Alıntı:
% 80-90 nem, 400-2000 lux ışık, her saat başı en az 8-10 dk havalandırma ve 12-18 derece sıcaklık. bu şartları yerine getirip getirmediğinizi kontrol edin. mutlaka mantar çıkar. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
poşetin içini değil bulunduğu ortamdaki oksijeni artımak için odanın havalandırılması gerekli.
bence sıkıntı sıcaklık ve nem ışık alan mutfakta olabilir. ısı mutlaka 18 derecenin altına düşürmeye çalışın. yine ışık 2000 lüx altında olmalı. çok ışıkta verimi düşürür. |
[QUOTE=egetropical;1088946]poşetin içini değil bulunduğu ortamdaki oksijeni artımak için odanın havalandırılması gerekli.
bence sıkıntı sıcaklık ve nem ışık alan mutfakta olabilir. ısı mutlaka 18 derecenin altına düşürmeye çalışın. yine ışık 2000 lüx altında olmalı. çok ışıkta verimi düşürür.[/Q sıcaklık olarak uygun bir yerim var. daha beyazlamasını beklemem gerekir mi? yoksa bir kaç yerden delip biraz daha serin yere hemen koymalı mıyım? veya şu an için neler yapabilirim ? bu arada ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. |
Poşet hemen hemen kuluçka dönemini tamamlamış.
uygun ortama alabilirsiniz. yapmanız gereken aynı şeyler. % 80-90 nem, 400-2000 lux ışık, her saat başı en az 8-10 dk havalandırma ve 12-18 derece sıcaklık. |
Alıntı:
|
istiridye (kavak) mantarı yetiştirme
5 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar.istiridye mantarı üretimi yapmak isteyen arkadaşlar için yardımcı olacağını tahmin ettiğim kendi araştırma ve donelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.yaptığım deneyde talaş(kavak talaşı)ve saman malzemeleri kullanılmış olup gelişim hızları açısından iki malzemenin arasında mantar oluşumu hızı ve süresi araştırılmaya çalışılmıştır.hala devam eden deneyimin tamamlanan kısımlarını resimli olarak sizlerle paylaşıp zaman ile gelişmelerden haberdar etmeye devam edeceğim umarım sizlerede faydalı olur.:o
|
Kavak Mantarı ( Yetiştirme Denemesi )
5 Eklenti(ler)
Forumdan heveslenip bende mantar yetiştirmeye karar verdim. Agromantar'dan 1 kg kavak mantarı miseli aldım bir kısmını buğdaya sardırdım bir kısmını ise kendi hazırladığım komposta diktim..Kompostu %45 kavak talaşı, %45 saman, %10 kepek oranında hazırladım.. İlk fotoğraf misellerin bana ulaştıktan 1 hafta sonraki hali, ikinci fotoğraf ise misellerin buğdaya sarmaya başladıktan bir kaç gün sonraki hali..
Eklenti 366033 Eklenti 366034 12. ayın ilk haftasında hazırladığım kompostlardan mantar yemeye bu hafta başladık .. Eklenti 366035 Eklenti 366036 Eklenti 366037 |
Tebrikler Sn. nihal_es acaba bugdaya sardırdığınız misellerin durumu nedir?
|
Alıntı:
|
amatör istiridye mantar üretimi
Merhabalar,bende bu işe yeni heveslenmiş birisi olarak birkaç gündür çeşitli sitelerde bilgi toplamaya çalışıyorm. Bu siteyide yeni keşfettim ve tam benim aradığım bilgilere sorunlara ışık tutacağını tahmin ettim ve siteye üye oldum. şimdi istiridye mantarı yetiştirme konusunda bilgi ve tecrübe sahibi arkadaşlardan yardım ve aşağıda yazacağım sorularıma cevap istiyorum. .1- 50 kg kompos hazrlamak istiyrum bunun için ne kadar saman ne kadar kuru madde gerekir (50 kg komposun 50 kg saman + kuru maddemi yoksa hepsimi 50 kg olmalı. . . 2- net oranları yazarmısınız .3- alçı veya kireç katmak şartmı .4- kullanılmayan eski bir ev odasında yapmayı düşünüyorum.buraya herhangi ısıtma,nemlendirme cihazı kullanmadan masraf etmeden üretebilirmiyim.bu mevsim uygunmudur.not:odayı aydınlatma ve karartma şansım var .5- sprey sulama ile nemlendirme yapsam olurmu,olursa günlük kaç defa yapmalıyım.ne günlük kaç defa havalandırma veya ışık vermeliyim. .6- miseli komposun üzerine serpiştirip karıştırdıktan sonramı torbalara koymalıyım yoksa katmanlar halinde bir miktar kompos bir miktar misel koyarakmı torbayı doldurmalıyım. .7- poşetler siyahmı olmalı şeffafmı hangisi daha faydalıdır .8- poşetleri delme işlemi nasıl olmalı.poşetleri hemenmi delmeliyim yoksa miseller oluştuktan sonramı nekadar miktarda delmeliyim . şimdiden sorularımı cevaplayacak arkadaşlara teşekkür ederim.
|
http://www.agaclar.net/forum/fuar-to...isma/29107.htm
Bir çok sorunun cevabını bulabilirsin http://www.youtube.com/watch?feature...&v=1emwhXXP4P8 |
Teşekkürler ismail bey.benim için faydalı bir video oldu
|
benim mantarlarda cıkmaya başladı :)))
|
mantar çıktı
Alıntı:
|
arkadaşlar merhaba foruma yeni üyeyim mantar odalarının dezenfeksiyonuyla ilgili bilgi verebilecek var mı acaba?
|
Merhaba Arkadaşlar;
Bende siteye yeni üye oldum ve bu konuyu yakınen takip ediyorum. Şuanda üretim aşaması devam eden arkadaşlara başarılar diliyorum. Umarım bize de örnek olacak bilgi ve deneyimler aktaracaklardır. Herkese selam |
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orke Sayın Suplilumas Yazılarınızı dikkatle takip ediyorum. Özellikle bu misel üretme konusuna. Oldukça açıklayıcı yazmışsınız ancak siz bunu birebir yaşadığınız için kolayca anlatmışsınız. Hiç denemeyen birisi zor anlayabilir (mesela ben). Affınıza sığınarak soruyorum yardımcı olursanız memnun olurum. 1- Mantardan alınan pirinç tanesi kadar örneği koyduğunuz kap mikrodalga camı demişsiniz. Peki bu kabın içine konulan jeli nasıl elde ettiniz. Ne gibi bir aşamadan geçti. İnternette araştırdığım kadarıyla toz halinde satılan bir madde. Bunu jel haline kaç derecede getirdiniz ? 2- Aldığınız örnekleri jel üzerinde kaç gün ve nasıl bir ortamda beklettiniz ? 3- Elde edilen misel buğday tanelerinde kaç günde gelişiyor ve bu buğdayları saklama koşulu cam kavanoz mudur ? Yani kullanacağımız kadarını aldıktan sonra tekrar kavanozu kapatıp buzdolabına koyabilirmiyiz ? İlginize şimdiden teşekkür ederim ------------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------------- Merhaba 1 O jelin adı agar. Agar agar diye aratırsanız bulabilirsiniz. Aslında bir yosun türü pastaneler ve vejeteryenler jöle ve türevlerini yapmak için kullanıyorlar. Cam kapta sadece denemek için yaptığımı unutmayın lütfen. Gerçekten miseli iyi yetiştirip ıslah etmek istiyorsanız steril petri kapları kullanmanız daha doğru olacaktır. 2 Ben bir iki gün bekledikten sonra hemen örnek alıp bir daha yeni kaba alıyorum ta ki miselden başka hiç bir canlıyı kapta görmeyene kadar ya da miselin yeterli kaliteye ulaştığını görene kadar işlemi devam ettiriyorum. Küçük eski bir buzdolabım vardı atılacak atmadım onu devamlı steril edip miselleri oraya koyuyorum. Kapısı hava geçirmediği için steril kalıyorlar. oda ısısında karanlık her hangi bir yere bırakabilirsiniz. 3 Misellerin buğdayı tamamen sarması bir iki haftayı bulabilir ortam ısısına ve miselin kalitesine türüne göre değişir. Kesin bir süre vermek doğru olmaz en iyisi gözlemlemek. Bütün kavanozu sardığında sallayıp tanelerin ayrılmasını sağlıyorsunuz bir daha bekletiyorsunuz. Tanelere misel bulaştığında baktığınızda hemen anlarsınız zaten. Kullanacağınız kadarını alıp kalanı bekletebilirsiniz ama iyi bir yöntem olmaz. Çünkü kavanozu açtığınızda ne yaparsanız yapın sterilizasyonu bozmuş olursunuz. Ayrıca kavanozlar çok yer kaplar. Uzun süre bekletmek istiyorsanız deney tüpüne agar ve bir parça ahşap malzeme koyup bir iki buğday tanesini içine atmanız yeterli. Bu şekilde buzdolabına koyarsanız yavaş yavaş ilerlemeye devam eder. Kullanacağınz zaman ufak bir örnek alıp petri kabında ilk işlemleri yapıp yine buğdaya ya da komposta aktarırsınız aynı işlemlere devam edersiniz. Sizden ricam sorularınızı forum üzerinden sormanız. Bu şekilde hem aynı soruyu merak edenler sormadan görmüş olur hem de benden başka cevap verenler olduğundan yanlış bir yer varsa ya da eklenecek gözden kaçan bir şey hemen istediğiniz cevabı almış olursunuz. Zaman kazanırsınız. teşekkürler. ------------------------------------------------------------------------------------- Selam arkadaşlar; Suplilumas isimli arkadaşımız ile özelden yapılan mesajlaşmayı aynen aktarıyorum. Kendi isteği ve doğru olan da budur. Ayrıca kendisine ilgisinden dolayı teşekkür ediyorum. |
Sayın Suplilumas;
Bu agar agar denen malzemeyi araştırdım. İstanbul Beşiktaş da bir aktarda mevcut. Ancak toz halinde, hatta toz şekere benziyor. Renk olarak beyaz olmasına karşın benim bulduğumda renklerde sararma mevcuttu. O nedenle güvenip alamadım. Aynı zamanda kardeşim veteriner hekim olduğu için bunun bir labaratuvar malzemesi olabileceğini düşünerek sorduğumda; agar agar ın birçok çeşidinin olduğunu öğrendim. Petri konusunda yardımcı olacak. Petri malzemesini İstanbul Fındıkzade de Karagül İş Merkezinde bulunan firmalardan temin edilebiliyormuş. Merak eden arkadaşlara duyurulur. Şimdi Sayın Suplilumas; acaba benim bulduğum (aktardaki) agar agar doğru malzememidir ? Eğer doğru malzeme ise; toz halinden jöle haline nasıl getirebiliriz. Bu jöle işlemi sırasında sterilizasyona nasıl uymalıyız ? İlginize teşekkür ederim |
@nihal_es
Beyazlaştıkça kavanozunuzu sallayıp buğdayların bir birlerinden ayrılıp tane tane olmalarını sağlamayı unutmayın. Tamamen sararsa hem kavanozdan çıkaramazsınız hemde çıkardıktan sonra kullanması zor olur. Buğdayı komposta serpmeniz daha başarılı sonuçlar verir diğer türlü kalıp halinde bir ya da bir kaç noktadan sarmaya başlar uzun süre gerektirir. @MURAT 05 1 Kuru maddeden neyi kast ettiğinizi anlamadım ama 50 kg kompost için 50 kg saman gerekir. Samanın kendi sizin tekniğinizde kompost zaten. Islatıp misel ektiğinizde ağırlık biraz değişecektir ama bir kaç kg eksik ya da fazla ağır olmasının bir önemi yok. 2 sorunuz 1 inci soruyla aynı 3 üreteceğiniz türe göre alçı katıp katmamanız önemli. Miseli aldığınız yer katın diyorsa katın. Katmayın diyorsa katmayın. 4 Odada ısı ve nem ayarları yapmadan üretmeniz mümkündür ama verim konusu şansa kalır. Bir tek mantar çıkabilir, hiç çıkmayabilir ya da çok çıkabilir. Bir sonraki denemenizde yine bu üç ihtimalden biri olur. Kontrol altında tutarsanız almanız gereken maksimum verim neyse onu alacağınızdan emin olursunuz. 5 Elle nem kontrolü yapmak zordur. Yetiştirme tekniğinize göre de gerekli ya da gereksiz olur. Örneğin poşetlerde yetiştiriyorsanız nem poşet içinde haps olduğundan nemlendirme çok gerekli olmaz. Misel satın aldığınız yer yine bu konuda gerekli detaylı bilgiyi size verecektir. Söylediklerini eksiksiz yapmanız verim almanızı sağlar. 6 Katmanlar halinde yapmanız daha iyi sonuç verir. Bir miktar saman sonra buğdayları üzerine dağıtıp sonra bir miktar daha saman koyun. Bu şekilde miseller daha hızlı saracaktır. 7 Şeffaf olmalı hem ışık görürler hem de siz poşet içindeki durumu gözlemleyebilirsiniz. 8 Hemen küçük delikler açmalısınız ki miseller hava alıp boğulup ölmesinler. Meyve vermeye başladıklarında delikleri büyütürsünüz. @ gürkan20 En basit yöntemlerden biri odayı çamaşır suyu ve su karışımı ile spreylemeniz. Solumamaya dikkat edin. |
Sayın orke
Verdiğiniz bilgi gerçekten çok önemli bir bilgi oldu benimle yazışanlardan çoğu Türkiyede agar bulunmadığından dert yanıyordu. Adresi siz buldunuz. Söylediğiniz gibi agarın çok çeşitleri mevcut. Bulduğunuz agarın bozulmuş olacağını sanmıyorum bozulmuş olsa dahi yemeyeceğiniz için sorun olmayacaktır. :D Benim kullandığım agar ile sizin kullanacağınız büyük ihtimalle farklı ama aynı işi görürler. Agarı su ile karıştırıp ısıtıp soğumaya alınca jel haline geliyor kullanımı bu kadar basit. Ama bizim olayda biraz karışık bir durum var agar tek başına misel için yeterli besin içermiyor. Ben sadece agar jelinde de misel ürettim sonuç aldım ama biraz daha yavaş ve zayıf ilerliyor. Misel için agar hazırlamanın bir çok tarifi var ben patates dektrozu denilen karışımı yapıyorum hem patatesi bulmak her zaman her yerde mümkün hem ucuz hem de kolay. Tariften önce size bir kaç püf noktası yazayım bunları deneyerek bulmak baya zamanımı aldı vaktinde. :D Agar karışımını hazırlayıp bir kavanoz **** kapağını kapatıp düdüklüye yerleştirebileceğiniz boyutta bir şişeye koymanız gerekiyor. Şişeyi tavsiye ederim çünkü sıcak sıcak kullanıyorsunuz tutması kolay bulamazsanız kavanozun tutması kolay olanını tercih edin. Eliniz yandığında işlemleri hızlı yapamıyorsunuz petriler kontamine oluyor. Agar dolu şişeyi düdüklüye koyup kaynatın bu şekilde hem steril olmuş olacak hem de agarınız hazır olmuş olacak. Benim satın aldığım petri kapları 10luk paketler halinde steril naylon paketlerde geliyor. Petri paketini üsten ya da yandan yırmayın. Altan açıp çalışma masanızın üzerine yerleştirin dik olarak paketi sıyırın sonra hemen rulo yapıp bir kenarda bekletin. Şişeyi açıp petri kaplarını en alttaki kap açılacak şekilde kapak ve diğer kaplarla açıp yeterli miktarda agarı koyup kapatıp bir üstteki kaba aynı işlemi yapın. Üsteki en son kaba kadar işlemi aynı şekilde ve yapabildiğiniz kadar hızlı tekrar edin. Bitince rulo yaptığınız paketi kapların üzerine geri geçirip oldukları yerde soğuyup jelleşmesini bekleyin. Kaplarınız bu şekilde kontamine olmadan hazır hale gelecektir. 200 gr patatesi kaynatıktan sonra sudan çıkarın daha sonra bu suyu kahve filitresinden geçirip suyun bir kaba boşalmasını bekleyin. Filitre etmeden de bu suyu kullanabilirsiniz ama bulanık bir su olduğundan misel gelişimini net izleyemezsiniz. 20 gram agarı bu karışıma koyup eritin. kaynattığınızda su azalacağından 1 litre olması için gerekli miktarda su ekleyin. şişeye doldurup 120 derecede 20 dakika düdüklüde kaynatın. İşlem bittiğinde düdüklüyü açmadan petri kaplarınızı ve ortamı hazırlayın sonra çıkarıp yukarıda anlattığım gibi petri kaplarına sıcak sıcak aktarın. Agarda dikkat etmeniz gereken şey çok kuru olursa misel için yeterli nem olmuyor çok sulu olursa bu kez kap yüzeyinde su buharı ve su birikmesi oluyor bu da miselin gelişimini engelliyor ya da öldürüyor. Agar oranı burada kullandığım tür olduğundan siz önce su ve normal kaplarda bir kaç deneme yapıp gerekli kıvamı bulun sonra patates olayını yapıp petri kabına aktarın. Umarım unuttuğum bir şey kalmadı :D Kolay gelsin. |
Suplilumas bu değerli paylaşım için teşekkür ederim. Bu arada jeli hazırlayabilecek bir labaratuvar buldum. Derdimi anlattım sağolsun bir labarant bu şekilde hazırlayacak ve 10 adet petriyi ücretsiz olarak verecek. Sonuç alırsak istediğimiz şekilde hazırlayabiliyorlar. Bu arada ilk 10 petri için ücret almayacak... :)
Sonuçları buradan paylaşacayım. Ayrıca bugün migrosta gördüm bir istiridye mantarı 200 gr lık paketi 3.90 TL ye satıyorlar. Oldukça pahalı geldi. Amatörce deneyeceğim sonuç alırsam eğer işin ticari boyutunu düşünüyorum. Tabi iyide bir alıcı bulmam gerekecek :) Neyse bu düşünce için erken |
O arkadaşa patates dekstrozu agar derseniz bilir ille benim verdiğim tarifi yapmasına gerek yok her hangi başka bir tarif de olur. Ayrıca bakteriler şekeri sevdiğinden ben evde hazırlarken şeker katmıyor laburatuarda bütün imkanlar olduğundan karışıma bir miktar şeker de katabilir. Bir de rica edin petrileri mükkün ise ilk örnekleri o filitre önünde petriye alıp paraflim ile kapatsın. Bu şekilde daha güvenli ve sağlam olur. Kaplara mantarın türünü ve örnek alınan tarihi yazmayı unutmayın ilerde bir sürü kap arasında neyi ne yapacağınızı anlamanız kolay olur. Alacağınız sonucu ben de merakla bekliyorum. Fırsat bulursanız fotoğraflarını çekin. Başarılar.
|
Sayın Suplilumas;
Bu konuda sizi çok rahatsız ediyorum ancak bir hata yaparak herşeyi berbat etmemek için sizin deneyiminiz çok önemli bu nedenle çok soruyor olabilirim kusuruma bakmayın lütfen :) Bugün 10 adet patatez dekstrozunu labaratuvardan aldım. Şimdilik işlem yapmayacağım için çalışmayan için boş bir buzdolabında hazırlanan şekliyle bekletiyorum. Misel işlemi için kendime steril bir ortam hazırlayınca işe koyulacam. Sterilasyon için hazırlamayı düşündüğüm kutu şu şekilde olacak; hertarafını camdan yaparak 50x50 cm boyutlarında bir cam kutu hazırlıyorum. Bunun içini saf alkol ile temizleyip ön kısmını açık bırakacağım (çalışmak için) ve hatta yapabilirsem bu cam fanusun üzerine bir fan takmayı düşünüyorum. Bu konuda fikrine ihtiyacım var. Ayrıca ; 1- Diyelim ki petride misel işlemini tamamladık ve buğdayda aşılamaya geçeceğiz. Ben buğday hazırlama konusunu tam anlayamadım. Buğdayı kuru olarak bir cam kavanoza koyup ağzını kapattıktan sonra (kapak **** alaminyum ile) düdüklü tencerede kaynatıyoruz. 2- Daha sonra kaynattığımız kavanozları çıkartmadan ortamı hazırlayıp petri içindeki miseli bir bıçak yardımı ile kazıyarak buğdayların içine aşılamak için bırakıyoruz. 3- Benim anlattıklarımda bir yanlışlık var mı ? Özellikle şu buğdaylar haşlanıyor mu ? Affınıza sığınarak tekrar yardım istiyorum. |
yazımda *** şeklinde görünen yerde " kapak ya da alaminyum folyo) yazıyor. belirtmek istedim.
|
Hata yapa yapa öğreneceksiniz o nedenle hata yapmaktan çekinmeyin. Çalışma kutunuzu cam ya da plastikten yapabilirsiniz. Aslında biraz gelişmiş bir şey yapmak isterseniz plastik daha uygun. Bir kenarına iki delik açıp bulaşık eldiveni sabitlersiniz. Steril edip kapattıktan sonra ellerinizi eldivene geçirip rahat rahat çalışabilirsiniz. Camı delmek zor olacağından plastik bu tip kutular için daha uygun. Fan takmanız iyi olmaz çünkü ister dışa ister içe hava versin patojen taşır. Alkol ocağı eğer yoksa dış tarafa iki mum bırakın giriş kısmına. Ateş sıcak hava akımı yapınca istenmeyen şeyleri üzerine toplayıp yakıyor.
1- Buğdayı önce nemlendirip sonra kavanoza dolduracaksınız. Üst kısımda bir miktar boşluk bırakacaksınız ki daha sonra bu boşluk misel için gerekli havayı tutsun. Kapağı steril ederken kavanozun patlamaması için gevşek kapatacaksınız. Kapağın üzerini su buharı girmemesi için kavanozun en az üçte birine kadar folyo ile saracaksınız. Düdüklüde agarda yaptığınız gibi steril edeceksiniz. Buğdayları haşlamıyorsunuz aşrı su çekip cıvık cıvık olmamasına dikkat ediyorsunuz. 2- Miseli kazımıyorsunuz. İster ufak bir kesik alıp kavanoza atarsınız isterseniz komple agar ile birlikte petriden alıp kavanoza atarsınız. İkinci yol daha hızlı sonuç veriyor ama miselin ıslah edlimiş agar üstünde hiç bir küf ya da bakteri ürememiş olması gerekiyor. 3- Cevap birinci ve ikincide var zaten. Önce birinci adımı tamamen geçin tekrar tekrar miselinizi geliştirin. Bütün petri üzerinde daire şeklinde bembeyaz gelişmeye başlasın. Sonra diğer aşamaya geçersiniz. Sadece denemek istiyorsanız miselinizi ayırdıktan sonra atacağınız miselleri buğdaya atıp gelişimi izlersiniz. Misel bu işin en önemli ve en zevkli kısmı. Misel konusunda ustalaşırsanız meyve almak ya da bir yerde hata yapmak sizin için hiç sorun olmayacaktır. Küçük bir deney tüpünde uyuttuğunuz misel yıllarca mantar üretmenizi sağlayacak. |
nette gezinirken bulduğum bu site çok fazydalı herkesin emeğine sağlık
|
dıkkat ettim de herkes farklı zamanlarda ürün alıyor
sanırım bu mantar uygun şartlar olursa bir ayın altında rahat hasat edilebiliyor |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:35. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025