agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mantar (https://www.agaclar.net/forum/mantar/)
-   -   istiridye (kavak) mantarı yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/mantar/3094.htm)

murer 15-05-2014 17:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeliha Avci (Mesaj 1282565)
20140415_085837.jpg - directupload.net
20140414_214842.jpg - directupload.net
20140415_085819.jpg - directupload.net
bunlarda pembe mantarlarim ama pembede bida olmadi ikinci pinler tekrar ne Zaman cikar Bilgi veririseniz sevinirim.nerde yanlis yaptim bilmem

Bu pembelerin tat farkı nedir?

Zeliha Avci 17-05-2014 13:27

Pembe mntarin tadini bende tam alamadim soganla kavurdum sunger gibiydi yiyemedik cikan pinler kurudu zaten beyaz oldu o cok guzeldi onunda pinleri kurudu

buluth 20-05-2014 11:33

5 Eklenti(ler)
Selamlar arkadaşlar siteye yeni üye oldum benimde evde istridye mantarı yetiştirme çalışmalarım oldu işin başlarındayım henüz yaptıklarımla ilgili bi kaç foto paylaşıcam çok güzel bir site çok güzel paylaşımlar var ben henüz misel sarımından öte geçebilecek ortamı oluşturamadım (ısı kontrolü açısından) sizlerle bu aşama için fikirlerimden bahsedicem sizlerinde önerilerinizi duymaktan mutluluk duyarım teşekkürederim kolay gelsin...

buluth 20-05-2014 11:36

5 Eklenti(ler)
bunlar klonun ilk görüntüleri

buluth 20-05-2014 11:39

5 Eklenti(ler)
bunlar 3-4 hafta sonraki halleri bulunduğu ortam yalıtımlı köpük kutu içerisinde kapalı şekilde ortalama 23 derece.çok yavaş ilerledi neden acaba?

buluth 20-05-2014 11:42

5 Eklenti(ler)
burdada misel sarımı için yaptığım hazırlık var.bu arada ilk resimlerde gördüğünüz kavak mantarını pazardan aldım ve kesit alarak dextroz agara o mantarı klonladım

buluth 20-05-2014 11:49

5 Eklenti(ler)
ve şuan bulunduğum son noktada bu. iki küçük kavanozda düdüklüde ısıl işlem görmüş patlatmalık mısır var(sadece mısır)miselin bu şekilde sarması 4 ay aldı :) çooook yavaş oldu öldüm bittim beklerken :)[üstteki çokella kavanozundaki kararmaları far etmişsinizdir o kavanozu masanın üstüne düşen mısırlardan yapmıştım :)] petriler bi iki ay önce bu halde geldi ve daha sonra gelişim göstermemeye başladı.artık ısı,nem ve hava akışını kontrol edebileceğim bi ortam hazırlamaya geldi sıra :)

buluth 20-05-2014 12:11

5 Eklenti(ler)
ısı nem hava akışını kontrol ederek mantarlama işleminide bu tip bir soğutucu içinde yapmak istiyorum malum yaz geliyo sıcaklık yükseliyo kışında ev kaloriferli olduğundan yani ev hep 23+ derece.bu şekildeki bir dolapla termostatı sayesinde istediğim 15-20 derecede sabitleme yapabilirim.birde dolaba temiz hava akımı için giriş ve çıkış olmak üzere iki tahliye deliği açmayı düşünüyorum bu tahliye giriş çıkışlarına elyaf filtrede ekleyebilirim.oda sıcaklığıyla çok fazla fark olmadığından enerji tüketimininde düşük olacağını düşünüyorum.ince zaman ayarlı prizde aldım bir adet. dolabın içine birde nem tutucu perlit soğuk buhar nem cihazı termometre ve higrometre ekipmanlarını eklicem.dolap için bulduğum en ucuz fiyat uzun meşrubat dolabının yarısı boyutta 200tl.heves ettim yapacam:) görüş ve önerilerinizi bekliyorum teşekkürler...

murer 20-05-2014 13:48

dolaplar genelde 0-8 dereceye ayarlıdır.15 dereceye ayarlaman için termostatını değiştirmen gerekebilir.Bir de zaman ayarlı priz ne işe yarıcak anlamadım.

murer 20-05-2014 13:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi buluth (Mesaj 1285888)
bunlar 3-4 hafta sonraki halleri bulunduğu ortam yalıtımlı köpük kutu içerisinde kapalı şekilde ortalama 23 derece.çok yavaş ilerledi neden acaba?

Besiyer ortamını nasıl hazırladın biraz tarif edermisin.

buluth 20-05-2014 14:47

1 Eklenti(ler)
*- ısı nem ve hava kontrolü için en son soğutucu kullanma kararında son buldum bi kaç gündür araştırmaya başladım internette ve ikinci el eşya satan alanlara bakabildim tam ayrıntılı fiyat boyut enerji tüketimi ve ısı hassasiyeti gibi ayrıntıya giremedim baktığım kadarıyla pekte giremicem çünkü fiyat-pazar ve benim alım gücüm az çok belli oldu ikinci el orta boy cam kapaklı soğutucu ve termostat değişimi.satıcının dediğine göre bu 15-20 derece aralığında ayarlanabileceğini söyledi belkide gerek kalmıcak.
*-zaman ayarlı prize gelince,soğutucuyu 15-20derece arasında tutmak için kullanabilineceği gibi asıl amacım soğutucu içerisindeki nem oranını %80-90 arasında tutucak şekilde çalışmasını istediğim soğuk buhar cihazı için kullanıcam.

murer 20-05-2014 15:06

Dolabın termostatı 15-20 derece ayarlıysa sorun yok.Yanlız soğuk buhar makinası küçük bir dolap için gereksiz bence.Zaman ayarlı pirizi bu iş için kullanman için nem ölçer cihazından uyarı aalması gerek ama öle bir fonksiyonu yok anladığım kadarıyla.Sen soğuk buhar makinesini belirli aralıklarla çalıştırıp nem dengesini sağlıyacaksın ama bu da küçük bir dolapta zor olabilir.Bunun yerine dolap içine açık bir kapta su koyup içine biraz alkol damlatarak sorunu çözebilirsin.

buluth 20-05-2014 15:09

Besiyeri hazırlayışım; 23,5gr sabouraud dextrose agar'a 500ml su oranında 8 cam petri kabına 2-3mm kalınlığında yer tutacak şekilde agar karışımını hazırladım.bunu ocakta cezvede eriyene ve kıvamlalana kadar karıştırarak pişirdim. daha sonra sıvı haldeki agarı cam kavonoza alıp ağzını folyo ile kapatarak cam petriler ile birlikte 3lt su bulunduran düdüklü tencerede 45dk ısıl işlem uyguladım.

45dk'lık ısıl işlemin ardından malzemelerin 40 dereceye düşmesini bekledim(düdüklü kapak hiç açılmadı) sonrasında petrilere kapaklarını az açarak hızlı ve temizbir şekilde sıvı haldeki agarı 2-3mm kalınlığında 8 petriye paylaştırdım. ve ardından pazardan aldığım taze diri görünümlü kavak mantarlarının iç bölümlerinden aldığım kesitleri mumda ateşte çevirdiğim(her yeni işlemde) saplı neşter ile petrilere yerleştirdim ve petrileri jelatin ile sararak (ve üzerine alüminyum folyo) inkübasyon için kutuladım...

buluth 20-05-2014 15:21

evet nem ölçeri belli aralıklarda açıp kapatarak nem oranını ayarlamayı düşündüm. su içerisine alkol damlatmak nemi etkiler mi? yoksa sadece dezenfeksiyon amaçlı mı? bunu biraz açabilirmisin? ayrıca dolabın zeminine nem tutabilmesi ve nem oranını ayarlamamda yardımcı olabilmesi için perlit koyucam.ve bana biraz cazip gibi geliyo buhar cihazı kullanmam çünkü içeride zaman ayarlı prizle bağlantılıyacağım temiz hava girişi ve egzos çıkışı bulunucak(küçükfan yardımı ile) mesela atıyorum 1dakikalık taze hava giricek içerideki kullanılmış hava çıkıcak fan durucak buhar devreye giricek yeterli oranda çalıştıktan sonra durucak. bu şekildeki tekrarlarla devamedicek.

murer 20-05-2014 19:55

alkol buharlaşmayı hızlandırmak için karıştırılıyor suya.Ama fanla havalandırma yapacaksan yeterli olmaz o zaman soğuk buhar kullanman uygun olur.Puro dolaparını araştırmıştım biraz orda kullanılan bir yontem.Bana kalırsa 3-4 günde bir kapağı açıp kapaman yeterli havalandırmayı sağlar.

murer 20-05-2014 20:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi buluth (Mesaj 1285976)
Besiyeri hazırlayışım; 23,5gr sabouraud dextrose agar'a 500ml su oranında 8 cam petri kabına 2-3mm kalınlığında yer tutacak şekilde agar karışımını hazırladım.bunu ocakta cezvede eriyene ve kıvamlalana kadar karıştırarak pişirdim. daha sonra sıvı haldeki agarı cam kavonoza alıp ağzını folyo ile kapatarak cam petriler ile birlikte 3lt su bulunduran düdüklü tencerede 45dk ısıl işlem uyguladım.

45dk'lık ısıl işlemin ardından malzemelerin 40 dereceye düşmesini bekledim(düdüklü kapak hiç açılmadı) sonrasında petrilere kapaklarını az açarak hızlı ve temizbir şekilde sıvı haldeki agarı 2-3mm kalınlığında 8 petriye paylaştırdım. ve ardından pazardan aldığım taze diri görünümlü kavak mantarlarının iç bölümlerinden aldığım kesitleri mumda ateşte çevirdiğim(her yeni işlemde) saplı neşter ile petrilere yerleştirdim ve petrileri jelatin ile sararak (ve üzerine alüminyum folyo) inkübasyon için kutuladım...

Kullandığın besiyeri malzemesinin hazılanışında yüksek ısıdan kaçınılmalıdır diyor.Düdüklü tencerede 45 dakika da bana biraz fazla geldi.Bu besiyerini bozmuş olabilir yavaş yayılmaya sebep olabilir.

buluth 21-05-2014 08:09

agarın kutusunda 121 derecede 15 dakika diyo. belki süre fazla gelmiş olabilir. ama mısıra aşılama yaptım oda çok yavaş ilerledi,onlarda sadece içinde mısır olduğu içinmi acaba? ince bi noktayı kaçırıyom ama ne?

şafak 21-05-2014 12:31

kavonozlara sade mısır koydum yazmışsın.ph dengelemek için kireç ve alçı karıstırdın mı?

kavonozları usttende bir fotolarmısın? havalandırma delikleri yetersizmi?

buluth 21-05-2014 21:09

evet içlerinde sadece düdüklüde işlem görmüş sert mısır var.başka bi işlem yapmadım.çimlendirmeye geçmediğim için hava deliği açmadım misel sarımının tamamlanmasını bekledim.hala ağızları kapalı durumda.(acaba nem oranı mı? az geldi misel gelişimi için?)

suplilumas 22-05-2014 08:50

@buluth
Anladığım kadarı ile klonlama yaptığın agardaki ilk miseli komposta aşılamışsın? Eğer bu şekilde yaptıysan gecikmenin nedeni bu olabilir. Önce klonlama yaptığın mantarın oluşan iki üç günlük miselini alt tarafından bakacak şekilde ışığa tut. Misel kestiğin parçadan çıkan ışınların bazılarının uzun bazılarının kısa bazı yönlerden de hiç çıkmamış olduğunu göreceksin.
Bu petrilerden en uzun ve hızlı ışının olduğu kısımları kesip bir daha agara al. Bu işlemi üç dört gün içinde her yöne eşit hızda yayılan ve yuvarlak yıldız oluşturacak şekile gelen miseli elde edene kadar devam ettir. Elde ettiğin son miselden küçük bir örneği deney tüpüne alıp buzdolabında uzun zaman muhafaza edebilirsin. Gerektiğinde tüpten çıkarıp aynı işlemleri yapıp ( Bu kez daha kısa sürecektir) bir daha komposta aşılayabilirsin. Bu işlemi yapma nedenini örnek ile açıklamam sanırım daha anlaşılır yapacaktır. Olimpiyatlara atlet klonlayacağınızı varsayın. 2012 100 m koşusundaki atletlerden seçip klonlama şansınız var. İlk grubu aldığınızda bütün atletleri almış oluyorsunuz. İçlerinde sonuncu gelen de var birinci gelen bolt da var. İkinci seçimde boltun olduğu kısmı klonlamış oluyorsunuz. İşlemi ne kadar çok devam ettirirseniz tek başına Boltu klonlama şansınız da o kadar yükselmiş oluyor.
Kompost olarak mısır seçmen bence iyi değil. Nedeni ise mısır pahalı bir ürün daha ucuz malzemelerden üretebileceğin mantarı mısıra aşılamak gereksiz. Ama yine de deneyeceksen mısır tanelerini parçalaman un haline getirmen sarımı hızlandırır. Birinci sorun taneler kabuklarından dolayı suyu kolay çekmezler yeterli nemi sağlamazlar. İkinci sorun aralarındaki boşluk miselin yolunu engeller. Üçüncü sorun miselin mısırın kabuğunu geçip içini sarıp sonra dışını sarması zaman alır bazen hiç gerçekleşmez. Bu da besin almayan miselde enerji olmamasına ve yavaşlamaya neden olur. Mısırla yapacaksan mısırları un ya da kepek haline getir. Sonra bunu ıslattığın vermikulat ile karıştır. Aşılamayı bu komposta yap.

suplilumas 22-05-2014 09:02

Misel için küçük bir buzdolabı ayarlaman uygun diğer malzemeler gereksiz. Nemlendirme için sebze kutusuna ıslak perlit doldurman nem için yeterli ya da ıslattığın süngeri de koyabilirsin. Misel üretiminde dış nemin çok fazla önemi yok petri ya da kavanoz içinde olduklarından nemi içeriden alıyorlar.
Yavrulatma için düşünüyorsan buzdolabı bu iş için uygun değil. İçeriye hem nem hem ısı hem hava giriş ve çıkışı yapman gerekiyor. Böyle bir şey yapacaksan buzdolabı olmasına gerek kalmıyor. Genelde plastik elbise ya da malzeme koymak için kullanılan kutular yavruluk için en uygun ve ucuz malzemelerdir. Yukarıda gönderdiğin resimlerdeki buzulukların yanında dikkatli bakarsan yavruluk olarak kullanılan plastik kutuları görebilirsin. Resimdekilerin tamamı ya misel için ya da miseli kavanozdaki komposta sarmak için hazırlanmış dolaplar.

Unutmadan kavanozlarını kaynatırken kapaklarını biraz gevşek kapat sonra yarısına gelecek kadar folyo ile kapla. Bu içeride oluşan basıncın dışarı çıkmasına kavanozların çatlamaması için gerekli. Folyo ise gevşek kapaktan içeri su girmemesi için gerekli. Kavanozları tamamen folyo ile kaplayıp saklama misel gelişirken gaz çıkışına izin vermen gerekiyor. Gönderdiğin resimlerdeki dolaplara dizilmiş kavanozlara bak folyo o şekilde sarılacak daha fazla sarmak gerekmiyor.

buluth 22-05-2014 16:30

2 Eklenti(ler)
@saplilumas ilgine teşekürederim ince noktalara değinmişsin
*son resimdeki petriler mantardan aldığım kesitin ikinci nesilleri açıklamalarınla petriler arasında neden gelişim farkı olduğuna dair daha net bi görüş kazandım.yani tek petri içindeki agar üzerinde yayılan mantar örüntüsüde kendi içinde farklı kılcallardan oluşan bir gurup.ve bu grubun içerisinden en güçlü kılcalı seç yeniden inkübe et taki en saf kılcal örüntüye oluşuncaya kadar(kılcal gruptaki en güçlüyü seç ve onu olabildiğince tekilleştir)

*evet mısır masraflı oluyo, kabuklu zor nüfus ediliyo nem düşük kalıyo

*misel sarımı sırasında bir gaz çıkışı oluşuyo bu gazında tahliye edilmesi gerekli.tamam kavanozun kapağına küçük bir delik açarım deliğide belki bir sünger parçası , elyaf , filtre kağıdı gibi bir mazlemeyle kapatır kontaminasyonuda önlemiş olurum.

* buzdolabı hala bana cazip geliyo çünkü havalar ısınıyo ve sera dolablarda ısı kontrolünü sağlıcak ustruplu bi düzenek bulamadım. 30 derecelik ortamda 20-25 derece arasında ısı sağlaya bilmem için tek çözüm gazlı yani buzdolabı şeklinde bi cihaz gerekiyo.diye düşünüyorum.hemdaha stabil bi ortam

Zeliha Avci 23-05-2014 11:09

Iyi gunler herkeze bizim bahcede camlar arasinda senelerdir kuru ve yerinde kesilmemis bi erik agaci var ona istiridye mantari asilasam olurmu?Bi fikri olan yazarsa sevinirim simdiden tsk ler

suplilumas 23-05-2014 13:10

@Zeliha Avci
Kurumuş ağacı kesmeniz daha iyi olur. Mantar aşılarsanız bir süre sonra üzerinize devrilir. Devrilmesi için aşılamanıza gerek yok aslında başka böcek ve mantarlar yemeye çoktan başlamışlardır. Komple kesmek istemiyorsanız en azından üç dört yaşlarında bir çocuğun boyunu geçmeyecek kadar kısaltın ağacı.

suplilumas 23-05-2014 13:12

@buluth
Buzdolabında ısı ışık ve bir çok şeyi bir arada ayarlaman gerekecek iç alanının küçüklüğünden yapacağın masrafa ve vereceğin emeğe değmez.

şafak 23-05-2014 14:29

sayın buluth misellerler gelişirkende temiz havaya ihtiyaç var.
nemli besi yeri birbirine yapışmaması için kiloya 1 tatlı kaşığı kireç ph için 2 tatlı kaşığı alçı karıstırıyorum.

sayın suplilamas su youtube da tayvan malezyada yapılan kompost hakkında bilgin varmı? talaş kimyasal gübre karısımı hakkında

buluth 26-05-2014 20:58

petrileri açtım kiloluk komposta karıştırdım ama petriler pekte hoş kokmuyodu halbuki aşı aldığım petri mis gibi mantar kokuyodu koklamaya doyamadım o derece :) bu açtıklarımı ise ikinci kez koklamadım :S sanırım 3 ay petri için çok oldu :))) demekki içindeki havayı atamadığı için gelişim durmuş . peki bu petri olsun küçük kavonoz olsun,kompost olsun havalandırma işini nasıl yapabilirim bulaşma olmadan? Teşekkürler...

buluth 26-05-2014 21:10

kiloluk tahıl karışımı
 
1 Eklenti(ler)
Poşetler fırın poşeti içindeki malzemeyle düdüklüye koydum(öncesinde ılık suda beklettim). soğuduğunda 22. sayfada paylaştığım sarı ve mavi kavonozlardaki mantar tarafından sarılmış mısırları bir kavanozu bir poşete şeklinde karıştırdım.poşetin hava alması için 1santimlik delik açsam üstüne uygun ölçüde temiz bir sünger yapıştırsam nasıl olur?

santrafor_38 27-05-2014 02:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi buluth (Mesaj 1285893)
ve şuan bulunduğum son noktada bu. iki küçük kavanozda düdüklüde ısıl işlem görmüş patlatmalık mısır var(sadece mısır)miselin bu şekilde sarması 4 ay aldı :) çooook yavaş oldu öldüm bittim beklerken :)[üstteki çokella kavanozundaki kararmaları far etmişsinizdir o kavanozu masanın üstüne düşen mısırlardan yapmıştım :)] petriler bi iki ay önce bu halde geldi ve daha sonra gelişim göstermemeye başladı.artık ısı,nem ve hava akışını kontrol edebileceğim bi ortam hazırlamaya geldi sıra :)

Sayın bulut;
Çalışmalarınız için tebrik ederim.
Misel klonlama/oluşturma işlemini resimlerle destekleyerek anlatabilir misiniz?
Bu konuda türkçe bir kaynak yok. Dekstroz veya agar ı nereden aldınız, hangi oranlarda nasıl birleştirdiniz?
Lütfen bize bu konuda bir konu açarsanız çok seviniriz.
Saygılar..
İyi çalışmalar...

suplilumas 27-05-2014 07:09

@şafak
Sözünü ettiğiniz komposttan ve videodan haberim ve bilgim yok.

@buluth
Miselin mantardan başka bir şey kokması bakteri oluştuğunu gösterir kokan miselleri kullanma at. Ayrıca açtığın petrileri ya da kavanozları koklamaya çalışma çünkü koklarken burnundaki ağzındaki nefesindeki bakteriler ile kontamine olur.
Poşette hazırladığın kompostları eğer doğru hazırlamış isen nemini kaybetmez o nedenle dışardan müdahale etmene gerek yok. O şekilde banyoya bırak gelişir.

@santrafor_38
Eski yazılarda aradığın bilgilerin tamamı türkçe olarak var ve sanırım bu forum mantar üretimi konusunda türkçe tek kaynak. Forumu biraz gez dolaş bütün aradıklarını bulacaksın.

buluth 29-05-2014 23:24

1 Eklenti(ler)
@suplilumas :Poşette hazırladığın kompostları eğer doğru hazırlamış isen nemini kaybetmez o nedenle dışardan müdahale etmene gerek yok. O şekilde banyoya bırak gelişir. demişsin benim sorduğum poşette miselin hava alması için hava deliği açayım mı?(yukarıdaki gibi ağızları bağlı hava alıcak yerleri yok).

Bu arada kontamine olayına bir darbe daha vurmak için 50 lt' lik plastik kutu aldım "glovebox" yapıcam.resimlerde örnekleri var bu hafta sonu kısmetse bende yapıp burada paylaşıcam.ve şuan keşke en başında yapsaymışım dediğim bir ekipman...

suplilumas 30-05-2014 11:15

@buluth
Kompostu doldurup aşılamayı yaptığında hemen delikleri de açman gerekiyor. Bir dahaki sefer o şekilde yapmayı unutma.
Bir şey daha kompostu doldurduğun poşetler çok gevşek. Havayı alıp daha da sıkılaştırmalısın ama arada hiç hava kalmayacak şekilde de çok fazla bastırma.

Zeliha Avci 03-06-2014 10:17

*** iyi günler herkeze benim pembe mantarlar gün gectikce rengi beyazlamaya basladi nedeni ne olabilir?Simdiden tsk ler

şafak 03-06-2014 11:00

sayın suplilimas videonun sonuda karıstırılan malzemelerde
magnezyum sulfat gösteriliyor.
วิธีà¸à¸²à¸£à¸—ำà¸à¹‰à¸*นเห็ภ” - YouTube
senin oralarda filipinli bir tanıdığın varsa :D
veya nekadar karıstırılabilir fikrin olurmu?

sinan06 08-06-2014 19:26

s.a arkadaşlar değerli bilgileriniz sayesinde mantar yetiştirmeyi başardım hatta 2. flaşı aldım 1. flaş çok verimli geçti 2. de öyle olacak derken kurumalar başladı pinler oluşuyor mantara benzemeye başlıyor daha sonra kuruyor bunun nedeni ne olabilir sulama işini ancak günde bir kezx yapabiliyorum spreyleme şeklinde sulama yapıyorum su az mı yoksa çokmu geliyor bide ışık yok ancak şarjlı lambalar kullanıyorum eksik gelirse kuruma yaparmı acaba

suplilumas 11-06-2014 02:07

@şafak
Video filipin değil tai dilinde. Magnezyum sulfat kullanılan kompost formülü olarak bunu buldum. İstersen deneyebilirsin ama bu tip karışımlara çok takılma en önemli olan şey devamlı yazdığım gibi en ucuza en kolay elde edebileceğin kompostu hazırlamak. Verim hepsinde hemen hemen aynı olur.

Talaş %75
Prinç Küspesi % 10
Mısır küspesi % 5
Kireç % 2
Yerfıstığı atığı % 5
Süper fosfat % 1
Amonyum sulfat % 0.5
Magnezyum sulfat % 0.05

şafak 11-06-2014 08:49

@suplilimas
tesekkur ederim.
1-2 aya ticari üretime gececeğiz.
çeşitli kompost denemeleri yapacağız.

Mumin OKAN 11-06-2014 09:39

çay kompostu denemesi
 
2 Eklenti(ler)
Çay kompostunda deneme yaptım arkadaşlar, fotolar 6.güne ait, gelişmeleri ileteceğim.

necatK 14-06-2014 20:44

bu akşam üzeri başka bir başlıkta bir çeşit ağaç mantarı bulup çoğaltmaya çalıştığımdan bahsetmiştim. ondan sonra çıktığım akşam gezisinde de istiridye mantarı buldum, tam olğunlaşmamış ama genede alıp hemen kartonlarla parçalarını bir plastik kutuya koydum. sabahta bugdaylarım şişince onlarla şişeliyecem. eğer tutturabilirsem doğadan alıp ürettiğim mantarları yemesi çok keyifli olacaktır.

çay kompostu için de MUMİN OKAN arkadaşımı tebrik ederim. demekki bu canlı herşeye sarıyor:)

necatK 15-06-2014 21:19

selamlar, üstüste mesaj yazmak istemezdim ama herşeyim hazır bir tek merak ettigim konu var;

2 çeşit ağaç mantarını ayrı ayrı kompostlarda hazırlayacam. bu kompost poşetlerini aynı ortama assam birbirlerini olumsuz etkilerler mi?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025