agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mantar (https://www.agaclar.net/forum/mantar/)
-   -   istiridye (kavak) mantarı yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/mantar/3094.htm)

esa_38 21-02-2013 13:42

sanırım bu forumda kimse yardımcı olmak istemiyor bi de arkadaşlar yazmışlar mesaj atın yardımcı olurum diye
neyse biri çıkar sanırım

ilkazra 22-02-2013 10:42

Dün iki paket istiridye mantarı hobi kit siparişi verdim :)Bakalım hoşuma giderse misel siparişi verip kavak kütüğünde denicem.Tadı nasıldır merak ediyorum.Kaç kilo mantar alıcam bir paketten ve ne kadar süre ürün verecek. Birde saman talaş karışımını yapıp mevcut hobi kitle karıştırsam sonraki aşamada yine ürün alırmıyım :p

suplilumas 22-02-2013 12:58

@esa_38
Misel ve meyve zamanları farklı ısı farklı nem ve farklı ışık ister mantarlar. Değişik değerler görmen ondan dolayı.
@ilkazra
Ürün miktarı ne tür kit aldığınıza göre ve yapacağınız işlemlere göre değişir. Sorunuzu kiti aldığınız yere sorarsanız daha sağlıklı bilgi alırsınız. Ayrıca kit içindeki kompostu başka şeylere karıştırmayın kontamine edersiniz. Kitinizi nasıl kullanmanız gerektiğin yazıyorsa bire bir o şekilde kullanın.

esa_38 22-02-2013 15:43

bende kit mi alayım kendim mi hazırlayım karar veremedim
ilkazra sen nerden ve kaç liraya temin ettin kitleri

esa_38 22-02-2013 15:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkazra (Mesaj 1106561)
Dün iki paket istiridye mantarı hobi kit siparişi verdim :)Bakalım hoşuma giderse misel siparişi verip kavak kütüğünde denicem.Tadı nasıldır merak ediyorum.Kaç kilo mantar alıcam bir paketten ve ne kadar süre ürün verecek. Birde saman talaş karışımını yapıp mevcut hobi kitle karıştırsam sonraki aşamada yine ürün alırmıyım :p

esa_38 22-02-2013 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas (Mesaj 1106684)
@esa_38
Misel ve meyve zamanları farklı ısı farklı nem ve farklı ışık ister mantarlar. Değişik değerler görmen ondan dolayı.
.

suplilumas ilk önce teşekkür ederim

benim demek istediğim yetişme ortamı için bazıları 10-15 derece yazmıç bazıları da 20-25 derece yazmış. misel ve meyve zamanını yazmamış direk değerler verilmiş. peki olması gereken nedir? ve benim odam ölçümüme göre 12 derece gösteriyor bu değerde verim alınır mı yoksa ek bişeyler yapmam mi gerekiyor

ilkazra 22-02-2013 15:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esa_38 (Mesaj 1106773)

Agromantardan tanesini 15 liraya 2 adet istiridye mantarı hobi kiti siparişi verdim pzt elimde olur sanırım.Bana zor geldi kompostu hazırlamak ilk hobi kiti deniyeyim sonra kompostu denerim diye düşündüm..:p

esa_38 22-02-2013 15:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkazra (Mesaj 1106785)
Agromantardan tanesini 15 liraya 2 adet istiridye mantarı hobi kiti siparişi verdim pzt elimde olur sanırım.Bana zor geldi kompostu hazırlamak ilk hobi kiti deniyeyim sonra kompostu denerim diye düşündüm..:p

kaç kilo bu kitler sordunuz mu acaba ve kargo ücretini de öğrensek fena olmazdı :rolleyes:

suplilumas 24-02-2013 02:19

Önce kit ile deneme yapıp olayı öğrenmeniz en iyisi. Kitlerin kaç kilo olduğu ve ne kadar mantar verdiğinin önemi yok. Kitler mantar yetiştirmeyi kolay öğrenmeniz için hazırlanıyor. Adı üzerinde hobi kiti. Kit alıp ticaretini yapamazsınız ya da ailenizin mantar ihtiyacını karşılayamazsınız ama mantar yetiştirmenin son aşamalarını kolay uygulayabilirsiniz. İlginizi çekerse daha sonra ilk aşamaları yavaş yavaş öğrenirsiniz.
@esa_38
Hobi kiti alıp hobi olarak üreteceğinizden sizin için tek bir mantarın yetişmesi dahi başarıdır. O nedenle evinizdeki ısının çok önemi yok.

ilkazra 24-02-2013 13:11

Benim hobi kit dün geldi üzerinde küçük küçük mantarları vardı sanırım yerinide sevdi 1 günde büyümüş geldi bana ben kaloriferin yanına koydum karton kutu içinde altınada 1 tabak su koydum fotoğraflarını yüklerim birazdan ..Hobi kitin tahminen kilosu 2-2,5 kilo.Kargoya gelince şuan için bilmiyorum eşime sormam lazım.Ben sadece hobi kit istiyorum agromantardan cinsi istiridye dedim.Kolay iş :p

esa_38 24-02-2013 14:28

@esa_38
Hobi kiti alıp hobi olarak üreteceğinizden sizin için tek bir mantarın yetişmesi dahi başarıdır. O nedenle evinizdeki ısının çok önemi yok.[/QUOTE]

teşekkür ederim sanırım en başta kit ile başlasam deneyim kazanmam için iyi olacak dediğniz gibi.

esa_38 24-02-2013 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkazra (Mesaj 1108186)
Benim hobi kit dün geldi üzerinde küçük küçük mantarları vardı sanırım yerinide sevdi 1 günde büyümüş geldi bana ben kaloriferin yanına koydum karton kutu içinde altınada 1 tabak su koydum fotoğraflarını yüklerim birazdan ..Hobi kitin tahminen kilosu 2-2,5 kilo.Kargoya gelince şuan için bilmiyorum eşime sormam lazım.Ben sadece hobi kit istiyorum agromantardan cinsi istiridye dedim.Kolay iş :p

ben aradım sordum agromntarı üç kite kadar sanırım kargo 12 lira dedi
merak ettim şimdi nasıl bişey bir an önce yüklerseniz bende alıp denemek isterim sabırsızlıkla bekliyorum;)

mantarlara dalıp bizi de bilgisiz bırakmayın sakın :p

Chotanaq 24-02-2013 15:10

Birkaç basit sorum olacak lütfen cevaplar mı bilen bir üstad?

Ben de ne zamandır hobi olarak yetiştirmek istediğim bu mantarları en kolay nasıl yetiştiririm diye sormak istiyorum yani şu şekilde;

İster hazır olsun ister kendimiz naylon içine koyalım karışımın içinde olduğu bir paket var ortada, bu paket kaçıncı günden sonra hava alması için delinmeli?

Pastorize ne demek ürün nasıl pastorize edilir?

Mantarların içinde siyahlaşmış olanlar varsa onlar yenmez mi sadece beyaz mı olmalı?

Ve bu kitlerde ilk ürün alındıktan sonra tekrar aynı kiti kullanabiliyor muyuz bu arada bir steril işlemi var mı ve tekrar tohum mu ekiyoruz her hasattan sonra?

Son sorum bu kiti bodruma koyacağım her hangi bir böcek veya fare bunu yemek isteyebilr mi?

promote 24-02-2013 20:29

selam suplilumas ,
Biraz aradan sonra tekrar merhaba 2. print almak ve misel yetiştirme işine havaların ısınması ile geri dönüyorum , daha önce sabırla misel konusunu anlatmıştınız nasıl teşekür etsem bilemiyorum böyle ticari bir konuda kolay kolay kimse bilgilerini paylaşmaz çünkü , yarın prin alıcam şimdi bu konuda en hijyen nasıl yapabilirim anlatırsanız sevinirim ? aslında birçok videodan seyrettim ama emin olmak için birde siz anlatırsanız iyi olacak , agar olayını anlatmışssınız birde onu denicem ....

ilkazra 24-02-2013 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esa_38 (Mesaj 1108218)
ben aradım sordum agromntarı üç kite kadar sanırım kargo 12 lira dedi
merak ettim şimdi nasıl bişey bir an önce yüklerseniz bende alıp denemek isterim sabırsızlıkla bekliyorum;)

mantarlara dalıp bizi de bilgisiz bırakmayın sakın :p

evet kargo 12 liraymış.Ben aktarma kablosunu bulamadım:(üzgünüm ama her gün fotoğrafını çekicem .Kabloyu bulunca toplu atarım artık.Siz o zamana kadar almış olursunuz kesin.

esa_38 25-02-2013 15:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkazra (Mesaj 1108422)
evet kargo 12 liraymış.Ben aktarma kablosunu bulamadım:(üzgünüm ama her gün fotoğrafını çekicem .Kabloyu bulunca toplu atarım artık.Siz o zamana kadar almış olursunuz kesin.

araştırma yapıyorum hala :)
ses çıkmayınca bende dedim mantara daldınız inceliyorsunuz artık :)

kiti merak ediyorum aslında nasıl olduğunu ona göre alacam ***. kendimde denicem ama miselller kilo olarak çok satılıyo en az 8 kiloluk buldum o da 75 tl diyor artı kargo ücreti ne kadar bilinmez tabi.:confused:

ilkazra 25-02-2013 19:21

Misel agromantarda 30 liraydı.Yanlışlıkla misel siparişi verilmişti sonradan hobi kite çevirmiştik.Fotoğrafı yüklerken hata veriyor.Tekrar denicem. Mantarın da tadı çook güzeldi söylemeden edemicem

ilkazra 25-02-2013 19:30

1 Eklenti(ler)
Kargo yine aynıydı 12 lira.

esa_38 25-02-2013 19:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkazra (Mesaj 1108997)
Kargo yine aynıydı 12 lira.

oooooooo mantara bak;)

yandan da görebilsek ii olurdu :) tepeden çıkmış ve anlaşılan yazılardan da belli koparılmış bile :p

hayırlı olsn güle güle büyütün :p

esa_38 25-02-2013 19:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkazra (Mesaj 1108993)
Misel agromantarda 30 liraydı.Yanlışlıkla misel siparişi verilmişti sonradan hobi kite çevirmiştik.Fotoğrafı yüklerken hata veriyor.Tekrar denicem. Mantarın da tadı çook güzeldi söylemeden edemicem

nasıl olr ben aradım sordum en az 5 kilo veriliyor ve kilosu 11 lira dendi. 5 kilodan fazla olursa kilosu 6 lira dendi bana:confused:

ilkazra 25-02-2013 19:48

5 Eklenti(ler)
Gün gün çektiğim fotoğraflar

ilkazra 25-02-2013 19:51

Aynen öyle eşimde 5 kilo misel siparişi vermiş kilosu 6 liradan :) 30 tl. Çiftlik kurcam zannetmiş olcak :))

esa_38 25-02-2013 19:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkazra (Mesaj 1109013)
Gün gün çektiğim fotoğraflar

fotolara bakacam diye yemek yiyemedim artık mantardan verirsiniz:p
15 lira demek bi tanesi az görünüyor birde neden tepesinden çıkmış altta misel yok mu acaba **** delik mi yok çıkması için:confused: ama geçen bi video izlemiştim yine tepesinden çıkmıştı anlamış değilim :rolleyes:

esa_38 25-02-2013 19:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkazra (Mesaj 1109014)
Aynen öyle eşimde 5 kilo misel siparişi vermiş kilosu 6 liradan :) 30 tl. Çiftlik kurcam zannetmiş olcak :))

ama bana ilk beş kilo kilosu 11 lira dendi alla alla bu ne çelişki şimdi:rolleyes:

ilkazra 25-02-2013 20:00

Sanırım hava alan tek yer kompostun boğaz kısmı. Sadece ordan mantar çıkmış alanlar sevinsin diye yapılan bir uygulama olsa gerek güzel bir uygulama tek kalan mantarıda streçe sardım spor bırakırsa buğdaya sardırıcam bakalım tabi steril olcak kaynamış kavanoz buğday ..sonrada kompostu hazırlamayı düşünüyorum..Mantar için geç kaldınız ilk parti yendi bitti,yeni çıkanlardan artık

esa_38 25-02-2013 20:06

kolay gelsin hayırlı çalışmalar...

suplilumas 26-02-2013 13:10

@Chotanaq
1 Poşetleri kompostu doldurduktan sonra deliyorsunuz ki hava alsınlar ölmesinler. Sonra bebek mantarları görünce delikleri büyütüyorsunuz.
2 Sterilizasyonun nasıl yapılacağını daha önce yazdım o kısmı okursanız uygulayabilirsiniz.
3 Mantarın türüne göre kendi rengi olur ne tür mantar yetiştiriyorsanız o tür çıkar ve yersiniz. Beyaz siyah dediğiniz şey misel ile kontamine olmuş misel sanırım. Kontamine olmuş misel mantar vermeyeceği ya da verimi az olduğundan atılır.
4 Mantarların tohumu yoktur. Spor ya da misel ile üretirsiniz. Kitler misel ekilmiş mantar vermek üzere olan kompostlardır. Kompostaki yiyecek ve su bitene ayrıca uygun ortam devam edene kadar ürün alırsınız.
5 Evet afiyetle yerler. :D

@promote
Spor print alırken hijyene çok dikkat etmenize gerek yok. Çünkü mantarın üzerinde ne varsa sporlarla birlikte almış olacaksınız. Steril etme ve ayrıştırma işlemlerini sporu misele çevirdikten sonra yaparsınız.
Spor print alımını yazmıştım arayın bulamazsanız sorun tekrar yazarım.

@ ilkazra
Torbaları kalem gibi temiz bir aletle bir çok yerden delin. Sonra da torbalarınız banyoya asın. Deliklerde mantar görmeye başladığınızda delikleri dikkatlice büyütün.

ilkazra 26-02-2013 13:42

Teşekkürler Sayın suplilumas. Aynen yapıcam dediklerinizi .Banyo pek içime sinmesede nemli başka yer bulamadığımdan mecburen öyle yapıcam

esa_38 26-02-2013 18:48

ben şu spordan misel üretimini merak ettim
ilkazra şimdi elindeki mantardan misel üretip tekrar mı yetiştireceksin bu süreci paylaşırsan sevinirim. misele para vermesek mi ne :)

promote 27-02-2013 22:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas (Mesaj 923847)
Misel alımı hepsinde hemen hemen aynı olur ayrıca klonlama da yapabilirsiniz. Reishi lanse edildiği kadar zor bir mantar değil kuru resihiden bile önceden işlemden geçirilip öldürülmemiş ise klon alabilirsiniz. Reishi lanse edildiği gibi ahım şahım bir mantar değil yiyemezsiniz o nedenle bol miktarda üretmenizin eğer satmayı düşünmüyorsanız size bir faydası olmayacaktır. kütük yerine kompostta üretmeniz daha uygun olacaktır. Çünkü daha çabuk sonuç alırsınız ve ihtiyacınız kadar üretirsiniz. Yenecek bir mantar değil tadı çok acı yapısı sert. Suya atıp kaynatıp çayını şifa niyetine içebilirsiniz ama söylendiği gibi kanıtlanmış bir etkisi yok. Onun yerine aynı işleri yaptığı söylenen shiitake ya da benzeri bir mantarı kütüğe aşılarsanız afiyetle yiyebileceğiniz için söylediği şeyi yapmasa bile beslenmiş olacaksınız. Ben öyle yapıyorum inanın bana reishi için uğraşmaya bile değmez. Özellikle yüksek fiyatlara satılan reishi ürünlerini hiç almayın. Üretim kitleri burada 5 - 10 lira arasında satılıyor. Bir kitten sadece 5 mantar almış olsanız bu internette satılan ürünlerden 200 - 300 kutu üretirisiniz. :D Ne nadirdir ne de pahalı.
Reishi ve bazı mantarların internetten kudret helvası diye satıldığını görmem nedeniyle evde mantar üreti ile ilgili bir yazı hazırlıyorum. Yazı bittiğinde internette yayınlayıp linkini burada payalaşağım. Oradaki yazılardan marketten aldığınız mantardan spor ya da klonlama ile misel oluşturmadan kompost hazırlamaya, misel fitili hazırlamadan bunları hangi uygun ağaca aşılamaya kadar bildiğim her şeyi yazmaya çalışıyorum. Ayrıca elimden geldiğince aşamaları fotoğraflamaya çalışıyorum. Bugün kütüğe shiitake aşılayıp fotoğrafladım. Yakında yayınlar linki yazarım evde üretim yapmak isteyen arkadaşlar oradaki bilgilerden faydalanabilirler.

burda bahsettiğiniz yazıyı hala sabrla bekliyorum :rolleyes::rolleyes:

ilkazra 28-02-2013 10:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esa_38 (Mesaj 1109622)
ben şu spordan misel üretimini merak ettim
ilkazra şimdi elindeki mantardan misel üretip tekrar mı yetiştireceksin bu süreci paylaşırsan sevinirim. misele para vermesek mi ne :)

Buğday alarak işe başlamam lazım burdan öğrendiklerime göre buğdayı kaynatıcam sonra kavanoz kaynayacak steril olması için ocakta ısıtılmış bıçakla mantardan parça alıp yapıcam veya sporunu suyla karıştırıp buğdaya sardırıcam ya da iki yöntemi birlikte deniyeyim birinden biri tutar heralde.Aşama aşama fotoğraflarım sayın esa umarım başarılı olurum başarırsam misel gönderirim ;)

esa_38 28-02-2013 11:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkazra (Mesaj 1110671)
Buğday alarak işe başlamam lazım burdan öğrendiklerime göre buğdayı kaynatıcam sonra kavanoz kaynayacak steril olması için ocakta ısıtılmış bıçakla mantardan parça alıp yapıcam veya sporunu suyla karıştırıp buğdaya sardırıcam ya da iki yöntemi birlikte deniyeyim birinden biri tutar heralde.Aşama aşama fotoğraflarım sayın esa umarım başarılı olurum başarırsam misel gönderirim ;)

bende nette baktim biraz bu buğday olayına ama steril olması lazım kesinlikle yoksa mantar için misel yapalım derken misel yerine mantar-küf oluşuyormuş;)
bende denemek istiyorum ama iki firmadan daha haber bekliyorum piyasa araştırması yapıyorrum da :p
ilkazra sporlara ne oldu :rolleyes:

ilkazra 28-02-2013 13:15

İstiridye mantarımı streçe sardım buzdolabına attım buğday alıp işleme başlıcam :p

ilkazra 28-02-2013 13:18

Sayın Suplilumas kontamine olur dedi ama mevcut satın aldığımız hobi kiti kendi hazırladığız tabi steril bir şekilde hazırlanan kompostla karıştırsak sanki daha başarılı ve kolay olur gibime geliyor..:rolleyes:

esa_38 28-02-2013 13:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkazra (Mesaj 1110966)
İstiridye mantarımı streçe sardım buzdolabına attım buğday alıp işleme başlıcam :p

onuda foto cekip paylaşır mısınız denemelerinizi merakla bekliyorum :rolleyes:

esa_38 28-02-2013 17:31

birkça yerle iletişime geçtim onları paylaşım sizinle

agromantar
ilkazra ya gelenden de hatırlıyoruz ki bir kit 2,5 kilo ve fiyatı 15 lira +kargo=12 tl
misel ise en az 5 kilo kilosu 11 liradan 55 lira sonraki her kilosu 6 lira

istiridyemantar.com
kit 13-17 kilo geliyormuş toplamda 35 lira+kargo 20-30 lira
misel minimum 8 kilo toplamda 75 lira

erkel mantar
kit 9 ar kiloluk iki adet satışı kargo dahil adres teslim fiyatı 45 lira
misel minimum 10 kilo toplamda kdv dahil 54 lira+kargo 18-20 lira

artık siz düşünün gerisini :)

esa_38 28-02-2013 17:33

bu arada bunlar bana söylenen ve gelen maillerden size aktarılandır.ekleme yapılmadan aktardım sizlere....

suplilumas 01-03-2013 11:37

@esa_38
Fiyatlarda kit yazdığın şey kompost ve evde yetişmeye hazır olsun diye beraberinde gelen araçlar. ( Anladığım kadarı ile türkiyede kit denildiğinde sadece kompostun küçük torbalara hazırlanmış şekli satılıyor. Dışarda kit böyle değildir. Mantarın içinde yetişeceği ortamı sağlayacak küçük sistem ve bunun için gerekli araçlardır.)
Misel ise farklı bir şey zaten tek başına satılabilecek bir şey değil. Anladığım kadarı ile aşılama yapmak için hazırlanmış misel sarılı materyallere misel diyorlar. Misel sizin işinize yaramaz. Çünkü bir kilo misel demek mantarın yetişeceği ortam değil komposta karıştırılacak malzeme demektir. Bir kilo misel ile örneğin 100 kilo kompost aşılarsınız. Evde yetiştirmek istediğinizden size 100 gram dahi fazla gelir. :) Misel olayından vazgeçin ilerde üretmeyi kendiniz denersiniz. Kitleri araştırmanız vakit kaybetmemeniz için size daha faydalı. Önce bulabildiğiniz en küçük ve en ucuz kiti alın. Gerekli ortamı ayarlayıp o kitten mantar çıkmasını sağlayın. Sonra kendi kompostunuzu kendiniz hazırlarsınız.

@ilkazra
Mantıken kolay görünüyor ama değil. Kompost misel sardığı için sertleşmiş olacak sizin bunu ayırıp başka bir yere aktarmanız ile birlikte bir çok istenmeyen bakteri ve mantarı da birlikte aktarmış olacaksınız. Bu şekilde yapacaksanız size daha kolay ve eğlenceli bir yöntem yazayım daha kolay ve uygulamak istediğiniz yöntemden daha az riskli.
Bir rulo tuvalet kağıdını nemlendirin. Islatmayacaksınız nemlendireceksiniz bu kısım çok önemli. Ortasına kadar bütün kağıt nemlenmiş olacak. Sonra bu ruloyu uygun bir kavanoza yerleştirip düdüklüde kaynatın. Buna imkanız yoksa kaynar suda bekletin işlemi bir kaç kez yaparsanız daha garanti olur. Soğuttuktan sonra bir adet mantarın şapkasını kesip kağıdın torbasına koyun. Tamamen misel sardıktan sonra ruloyu torbadan çıkarıp nemini kaybetmeyeceği bir ortama alın. Mantarlarınız çıkmaya başladığında bakıp bakıp bol bol gülün. :) Yemeyi unutmayın ;)

ilkazra 01-03-2013 14:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas (Mesaj 1111568)
@esa_38
@ilkazra
Mantıken kolay görünüyor ama değil. Kompost misel sardığı için sertleşmiş olacak sizin bunu ayırıp başka bir yere aktarmanız ile birlikte bir çok istenmeyen bakteri ve mantarı da birlikte aktarmış olacaksınız. Bu şekilde yapacaksanız size daha kolay ve eğlenceli bir yöntem yazayım daha kolay ve uygulamak istediğiniz yöntemden daha az riskli.
Bir rulo tuvalet kağıdını nemlendirin. Islatmayacaksınız nemlendireceksiniz bu kısım çok önemli. Ortasına kadar bütün kağıt nemlenmiş olacak. Sonra bu ruloyu uygun bir kavanoza yerleştirip düdüklüde kaynatın. Buna imkanız yoksa kaynar suda bekletin işlemi bir kaç kez yaparsanız daha garanti olur. Soğuttuktan sonra bir adet mantarın şapkasını kesip kağıdın torbasına koyun. Tamamen misel sardıktan sonra ruloyu torbadan çıkarıp nemini kaybetmeyeceği bir ortama alın. Mantarlarınız çıkmaya başladığında bakıp bakıp bol bol gülün. :) Yemeyi unutmayın ;)

Sayın Suplilumas dediğiniz gibi o ne öyle taş gibi bişey. Hiç bir şey bilmeyen çok şey biliyorum zannedermiş ya cahil cesareti olmalı benim ki;) Ama olsun ben zor olanı seçicem deneme yanılma yöntemiyle bilgim artar ama şunu söylemeliyim ki sabır gerektiren bir iş benim kompostlarda hiç kıpırtı yok:( hergün su fıslıyorum banyoyada astım beklemedeyim

esa_38 01-03-2013 14:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkazra (Mesaj 1111671)
Sayın Suplilumas dediğiniz gibi o ne öyle taş gibi bişey. Hiç bir şey bilmeyen çok şey biliyorum zannedermiş ya cahil cesareti olmalı benim ki;) Ama olsun ben zor olanı seçicem deneme yanılma yöntemiyle bilgim artar ama şunu söylemeliyim ki sabır gerektiren bir iş benim kompostlarda hiç kıpırtı yok:( hergün su fıslıyorum banyoyada astım beklemedeyim

sayın ilkazra
cesaret güzel deneyelim ki öğrenelim değil mi:p
geçen yazmış olmalıyım aldığımız kitlerdeki misel durumunu bilmiyoruz normal mi yoksa göstermelik mi tepesinden çıkanlar sadece bende bunda tereddüt etmiştim. *** delinen yerlerden mantar çıkar hevesimiz kırılmaz ;)
birde mantarlar çıkınca ortam ısısını değiştirmek lazımmış banyo kaç derece acaba :rolleyes:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025