![]() |
Misel için küçük bir buzdolabı ayarlaman uygun diğer malzemeler gereksiz. Nemlendirme için sebze kutusuna ıslak perlit doldurman nem için yeterli ya da ıslattığın süngeri de koyabilirsin. Misel üretiminde dış nemin çok fazla önemi yok petri ya da kavanoz içinde olduklarından nemi içeriden alıyorlar.
Yavrulatma için düşünüyorsan buzdolabı bu iş için uygun değil. İçeriye hem nem hem ısı hem hava giriş ve çıkışı yapman gerekiyor. Böyle bir şey yapacaksan buzdolabı olmasına gerek kalmıyor. Genelde plastik elbise ya da malzeme koymak için kullanılan kutular yavruluk için en uygun ve ucuz malzemelerdir. Yukarıda gönderdiğin resimlerdeki buzulukların yanında dikkatli bakarsan yavruluk olarak kullanılan plastik kutuları görebilirsin. Resimdekilerin tamamı ya misel için ya da miseli kavanozdaki komposta sarmak için hazırlanmış dolaplar. Unutmadan kavanozlarını kaynatırken kapaklarını biraz gevşek kapat sonra yarısına gelecek kadar folyo ile kapla. Bu içeride oluşan basıncın dışarı çıkmasına kavanozların çatlamaması için gerekli. Folyo ise gevşek kapaktan içeri su girmemesi için gerekli. Kavanozları tamamen folyo ile kaplayıp saklama misel gelişirken gaz çıkışına izin vermen gerekiyor. Gönderdiğin resimlerdeki dolaplara dizilmiş kavanozlara bak folyo o şekilde sarılacak daha fazla sarmak gerekmiyor. |
2 Eklenti(ler)
@saplilumas ilgine teşekürederim ince noktalara değinmişsin
*son resimdeki petriler mantardan aldığım kesitin ikinci nesilleri açıklamalarınla petriler arasında neden gelişim farkı olduğuna dair daha net bi görüş kazandım.yani tek petri içindeki agar üzerinde yayılan mantar örüntüsüde kendi içinde farklı kılcallardan oluşan bir gurup.ve bu grubun içerisinden en güçlü kılcalı seç yeniden inkübe et taki en saf kılcal örüntüye oluşuncaya kadar(kılcal gruptaki en güçlüyü seç ve onu olabildiğince tekilleştir) *evet mısır masraflı oluyo, kabuklu zor nüfus ediliyo nem düşük kalıyo *misel sarımı sırasında bir gaz çıkışı oluşuyo bu gazında tahliye edilmesi gerekli.tamam kavanozun kapağına küçük bir delik açarım deliğide belki bir sünger parçası , elyaf , filtre kağıdı gibi bir mazlemeyle kapatır kontaminasyonuda önlemiş olurum. * buzdolabı hala bana cazip geliyo çünkü havalar ısınıyo ve sera dolablarda ısı kontrolünü sağlıcak ustruplu bi düzenek bulamadım. 30 derecelik ortamda 20-25 derece arasında ısı sağlaya bilmem için tek çözüm gazlı yani buzdolabı şeklinde bi cihaz gerekiyo.diye düşünüyorum.hemdaha stabil bi ortam |
Iyi gunler herkeze bizim bahcede camlar arasinda senelerdir kuru ve yerinde kesilmemis bi erik agaci var ona istiridye mantari asilasam olurmu?Bi fikri olan yazarsa sevinirim simdiden tsk ler
|
@Zeliha Avci
Kurumuş ağacı kesmeniz daha iyi olur. Mantar aşılarsanız bir süre sonra üzerinize devrilir. Devrilmesi için aşılamanıza gerek yok aslında başka böcek ve mantarlar yemeye çoktan başlamışlardır. Komple kesmek istemiyorsanız en azından üç dört yaşlarında bir çocuğun boyunu geçmeyecek kadar kısaltın ağacı. |
@buluth
Buzdolabında ısı ışık ve bir çok şeyi bir arada ayarlaman gerekecek iç alanının küçüklüğünden yapacağın masrafa ve vereceğin emeğe değmez. |
sayın buluth misellerler gelişirkende temiz havaya ihtiyaç var.
nemli besi yeri birbirine yapışmaması için kiloya 1 tatlı kaşığı kireç ph için 2 tatlı kaşığı alçı karıstırıyorum. sayın suplilamas su youtube da tayvan malezyada yapılan kompost hakkında bilgin varmı? talaş kimyasal gübre karısımı hakkında |
petrileri açtım kiloluk komposta karıştırdım ama petriler pekte hoş kokmuyodu halbuki aşı aldığım petri mis gibi mantar kokuyodu koklamaya doyamadım o derece :) bu açtıklarımı ise ikinci kez koklamadım :S sanırım 3 ay petri için çok oldu :))) demekki içindeki havayı atamadığı için gelişim durmuş . peki bu petri olsun küçük kavonoz olsun,kompost olsun havalandırma işini nasıl yapabilirim bulaşma olmadan? Teşekkürler...
|
kiloluk tahıl karışımı
1 Eklenti(ler)
Poşetler fırın poşeti içindeki malzemeyle düdüklüye koydum(öncesinde ılık suda beklettim). soğuduğunda 22. sayfada paylaştığım sarı ve mavi kavonozlardaki mantar tarafından sarılmış mısırları bir kavanozu bir poşete şeklinde karıştırdım.poşetin hava alması için 1santimlik delik açsam üstüne uygun ölçüde temiz bir sünger yapıştırsam nasıl olur?
|
Alıntı:
Çalışmalarınız için tebrik ederim. Misel klonlama/oluşturma işlemini resimlerle destekleyerek anlatabilir misiniz? Bu konuda türkçe bir kaynak yok. Dekstroz veya agar ı nereden aldınız, hangi oranlarda nasıl birleştirdiniz? Lütfen bize bu konuda bir konu açarsanız çok seviniriz. Saygılar.. İyi çalışmalar... |
@şafak
Sözünü ettiğiniz komposttan ve videodan haberim ve bilgim yok. @buluth Miselin mantardan başka bir şey kokması bakteri oluştuğunu gösterir kokan miselleri kullanma at. Ayrıca açtığın petrileri ya da kavanozları koklamaya çalışma çünkü koklarken burnundaki ağzındaki nefesindeki bakteriler ile kontamine olur. Poşette hazırladığın kompostları eğer doğru hazırlamış isen nemini kaybetmez o nedenle dışardan müdahale etmene gerek yok. O şekilde banyoya bırak gelişir. @santrafor_38 Eski yazılarda aradığın bilgilerin tamamı türkçe olarak var ve sanırım bu forum mantar üretimi konusunda türkçe tek kaynak. Forumu biraz gez dolaş bütün aradıklarını bulacaksın. |
1 Eklenti(ler)
@suplilumas :Poşette hazırladığın kompostları eğer doğru hazırlamış isen nemini kaybetmez o nedenle dışardan müdahale etmene gerek yok. O şekilde banyoya bırak gelişir. demişsin benim sorduğum poşette miselin hava alması için hava deliği açayım mı?(yukarıdaki gibi ağızları bağlı hava alıcak yerleri yok).
Bu arada kontamine olayına bir darbe daha vurmak için 50 lt' lik plastik kutu aldım "glovebox" yapıcam.resimlerde örnekleri var bu hafta sonu kısmetse bende yapıp burada paylaşıcam.ve şuan keşke en başında yapsaymışım dediğim bir ekipman... |
@buluth
Kompostu doldurup aşılamayı yaptığında hemen delikleri de açman gerekiyor. Bir dahaki sefer o şekilde yapmayı unutma. Bir şey daha kompostu doldurduğun poşetler çok gevşek. Havayı alıp daha da sıkılaştırmalısın ama arada hiç hava kalmayacak şekilde de çok fazla bastırma. |
*** iyi günler herkeze benim pembe mantarlar gün gectikce rengi beyazlamaya basladi nedeni ne olabilir?Simdiden tsk ler
|
sayın suplilimas videonun sonuda karıstırılan malzemelerde
magnezyum sulfat gösteriliyor. วิธีà¸à¸²à¸£à¸—ำà¸à¹‰à¸*นเห็ภ” - YouTube senin oralarda filipinli bir tanıdığın varsa :D veya nekadar karıstırılabilir fikrin olurmu? |
s.a arkadaşlar değerli bilgileriniz sayesinde mantar yetiştirmeyi başardım hatta 2. flaşı aldım 1. flaş çok verimli geçti 2. de öyle olacak derken kurumalar başladı pinler oluşuyor mantara benzemeye başlıyor daha sonra kuruyor bunun nedeni ne olabilir sulama işini ancak günde bir kezx yapabiliyorum spreyleme şeklinde sulama yapıyorum su az mı yoksa çokmu geliyor bide ışık yok ancak şarjlı lambalar kullanıyorum eksik gelirse kuruma yaparmı acaba
|
@şafak
Video filipin değil tai dilinde. Magnezyum sulfat kullanılan kompost formülü olarak bunu buldum. İstersen deneyebilirsin ama bu tip karışımlara çok takılma en önemli olan şey devamlı yazdığım gibi en ucuza en kolay elde edebileceğin kompostu hazırlamak. Verim hepsinde hemen hemen aynı olur. Talaş %75 Prinç Küspesi % 10 Mısır küspesi % 5 Kireç % 2 Yerfıstığı atığı % 5 Süper fosfat % 1 Amonyum sulfat % 0.5 Magnezyum sulfat % 0.05 |
@suplilimas
tesekkur ederim. 1-2 aya ticari üretime gececeğiz. çeşitli kompost denemeleri yapacağız. |
çay kompostu denemesi
2 Eklenti(ler)
Çay kompostunda deneme yaptım arkadaşlar, fotolar 6.güne ait, gelişmeleri ileteceğim.
|
bu akşam üzeri başka bir başlıkta bir çeşit ağaç mantarı bulup çoğaltmaya çalıştığımdan bahsetmiştim. ondan sonra çıktığım akşam gezisinde de istiridye mantarı buldum, tam olğunlaşmamış ama genede alıp hemen kartonlarla parçalarını bir plastik kutuya koydum. sabahta bugdaylarım şişince onlarla şişeliyecem. eğer tutturabilirsem doğadan alıp ürettiğim mantarları yemesi çok keyifli olacaktır.
çay kompostu için de MUMİN OKAN arkadaşımı tebrik ederim. demekki bu canlı herşeye sarıyor:) |
selamlar, üstüste mesaj yazmak istemezdim ama herşeyim hazır bir tek merak ettigim konu var;
2 çeşit ağaç mantarını ayrı ayrı kompostlarda hazırlayacam. bu kompost poşetlerini aynı ortama assam birbirlerini olumsuz etkilerler mi? |
kendi sorumu kendim cevaplayım bari;
zaten çoğalttığım mantarların ikisinide aynı kütükten toplamıştım, bu yüzden aynı ortamda yetiştirmeye karar verdim. bu arada ilk mantarı karton parçalarda çimlenmeye bırakmıştım 10 günde ancak beyaz küfler grünmeye başladı. istiridye mantarını ise bugday şişesinde çimlendirmeye bıraktım, maşallah 2 günde pamukladılar. istiridye mantarının agresifliginden degil ise bugday ortamını baya baya seviyorlar demek. şişelere 1 er 2 şer örnek koyduğumdan bu pamukların şişeyi sarıp komple misel oluşturmaları 1 haftayı bulur sanırım. misellerim oluşup ışığa çıktıktan sonraki kısımları artık resimli paylaşırım kısmet olursa. o aşamada misellerim doğadan alınma haliyle olacak ve ilk üretimimi bu şekilde yapacağım. bir taraftanda ıslah edip kaliteli misele ulaşmaya çalışacağım. ben doğal miselin çok güçlü olduğuna inanıyorum ama ıslah edilmiş haliyle de karşılaştırmak zevkli bir deneyim olacak. hem bu başlıkta biraz hareketlenmiş olur, görüşmek üzere.. |
arkadaşlar facebookta yüklediğim kütük denememe ait fotoğraflar. ancak bazı sorunlar var mantarlar büyümeden kuruyor **** çürüyor. sorunu çözmedim yardımcı olabilirmisiniz resimlere bakarak https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater
|
@isko74
çok tecrübeli değilim ama gördügüm kadarıyla nem sorununuz var. 1 leğeni gezdirerek kütükleri nemlendirmeye çalışıyorsunuz biraz yorucu olsa gerek, buna ilaveten çıkan mantarlarıda fısfısla su sıkarak nemlendirmek lazım. ortamı naylonlamadan %80 ve üzeri nemi tutmak içanadoluda mümkün olmuyor sizin yerinizi bilemem. sürekli gölgelik yerde kendinden çıkan mantarlara baktım kütük hep nemli ve çevresindeki doğal yaprak ağaç örtüleri de nemi tutuyor. 3-5 daha leğen, gölgeleme ve fısfıs ile sorununuz çözülür bence, kolay gelsin |
bu başlığı tekrar okuyunca zaten kavak mantarı için gerekli herşeyin paylaşıldığını anladım, ilginin az olması da bundan sanırım.
paylaşılmamış bir bilgiyi de ben vereyim; yaz ortamında misel almak 30 dereceyi geçen sıcaklıklar yüzünden mümkün olmuyor. özellikle kargo araçlarında ısı dış ortamdan daha da yüksek oluyor. bu nedenle ben misel sarılı dübellerden aldım. bunlar ısıya daha dayanıklı ve bozulmadan elime ulaştılar. ekimlerini komposta yaptım, bir kütüğe de yarın aşılayacam. yaz mevsiminde mantara heves edipte 3-4 ay beklemek istemeyen arkadaşların bilgilerine arz olunur.. doğal ortamından alıp çoğaltmaya çalıştığım mantarlardan ilki öldü diye atmıştım ama sonradan öğrendim miselleri geç saran türmüş. neyseki digerinde problem yok bakalım.. |
merhaba arkadaşlar, uzun süredir forumlara bakamıyorum.
ilk olarak çay kompostuma elveda demek zorunda kaldım, ortam ısısını kontrol edemediğimden dolayı. işyerindeyim sıcaklık 30 derece civarında neredeyse. ikinci olarak @isko74 arkadaşım ortamı nemli tutmak gerek, leğenlerle ne yazıkki pek verimli olmuyor. hem oda sıcaklığını hemde nem i korumamız gerekli. (sadece sizin için demiyorum bu genel bir bilgidir.) benim çay kompostu bu sebepten olmadı. mantar, doğal olarak mart ayı civarında meyve verir. ortam nasıldır? hava sıcaklığı 10-15 derece arası, nem yağış varsa %100 civarında. bunun sanal ortamını yaratmak önemli. bu sebepten iklimlendirme, nemlendirme makineleri araştırıyor veya kendimiz yapmaya çalışıyoruz. bir de ben geçen yıl bu zamanlar misel almıştım, buzdolabının sebzelik bölümünün üstündeki rafta saklıyordum. azar azar kullandığım için daha elimde bir kilo civarında var ve onları da kullanıyorum, arada kompost deneyleri yapmak için. yani ömürleri uzun, haberiniz olsun. @necatK dübel miseli nereden buldunuz? adres verebilirmisiniz? |
@Mumin OKAN
Nalburlardan uygun büyüklükte ahşap dübel alın. Dübelleri suya koyup bir güzel nemi çekmesini sağladıktan sonra bir kavanoza alıp düdüklüde steril edin. Sonra da misel aşılayın ya da elinizdeki misellerin içine atıp iyice sarmasını bekleyin. Fitil dübelleri bu şekilde üretiliyor. |
Alıntı:
|
@necatK dübel miseli nereden buldunuz? adres verebilirmisiniz?
internetten aldım. bayağı ilgililer ama sanırım pembe mantar miselleri yollamışlar. ısıya dayanıklı olsun diye. gerçektende bu mevsimde bayağı iştahlılar. tadı da güzelse sarımı hoşuma gitti |
Hayirli ramazanlar herkeze tekrar yardim ederseniz sevinirim.mantarlarin ilk verimi bitince tekrar sicak ortamami almak gerek yoksa ayni yerdemi duracak?simdiden tsk ler
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025