agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mantar (https://www.agaclar.net/forum/mantar/)
-   -   istiridye (kavak) mantarı yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/mantar/3094.htm)

Mumin OKAN 23-04-2014 23:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cuncalak (Mesaj 1274238)
Benim kütükler söğüt ağacı bahçede su kanalının dibinde kocaman kendi kendine çıkan bir agaç var ordan kestim ve hemen ekim yaptım canlı sayılır kütükler yani 29Mart'ta ekmiştim 1 ay olmak üzere sarımın en çok oldugu kütük bu daha bekletmelimiyim torbanın içinde ,yoksa çıkarayımmı artık?
Diğer kütüklerde bu kadar sarım yok üst kısımlarında var onlarında fotosunu yüklerim bir ara .

Nem konusuna da önem verin. Sarım gayet iyi görünüyor. Daha da saracaktır.

Mumin OKAN 23-04-2014 23:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bekir-60 (Mesaj 1274496)
mrbalar derin dondurucuda 35 torbayı zayi ettim ,şimdi ise 25 torba sade samandan yaptım 11. gününde banyoda bir bölme yaptım ,sarım yarı yarııya tamam hastalık yeşil küf yok dijital sıcaklık nem ölçülerim mevcut 19 ila22 nem 85ila95 şuan memnunum konposttu 2 saat kaynattım eldiven kullandım 22.günde pin verirmi yorum lütfen

Hocam 20 derece civarı sıcaklık için derin dondurucuya ne gerek vardı? 22 günde pin konusunu bekleyip göreceğiz.

hknaggun 28-04-2014 09:35

herkese hayırlı günler bende bu aralar istiridye mantarı üretme denemelerinde bulunuyorum tabi her ilk başlayan gibi benimde karşılaştığım problemler oldu.Bu sorunları şöyle sıralıyım
1.ilk denememde hazırladığım kompostları küçük bir odaya koydum ve higrostata bağlı nemlendirme cıhazıyla ortamı nemlendirdim(nem %85-90 civarıydı).yaklaşık 2 hafta sonra poşetlerin iç yüzeylerinde su zerrecikleri ve bunu takip yeşil küflenmeler oldu.hemen nem cihazını kapattım ve odayı olduğu gibi ellemeden bıraktım.yaklaşık bir hafta sonrada poşetlerin büyük bir kısmının beyazlaşığını ve yeşillenmelerin gittiğini gördüm şu an miselleri ekeli 32 gün oldu poşetlerim bembeyaz olmasına rağmen hala neden pin oluşmadı? oda sıcaklığım 17-19 aralığında

2.ikinci denememi evde yaptım samanı pastörize ettikten sonra iyice soğuttum ve sonra miselliyip poşetledim.ancak 1-2 gün sonra kompost iç sıcklığının 33 derecelere çıktığını tespit ettim hemen poşetleri boşalttım ve kompostu tekrar soğutttum ve yeni misel ekip tekrar poşetledim fakat 1-2 gün sonra sıcaklığın tekrar 33 derecelere çıktığını gördüm(sadece poşetin yüzeylerinde beyazlaşmalar var) nerede hata yapıyorum anlayamadım.bana yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum

hknaggun 28-04-2014 09:40

bunlarda ilk denememe ait fotolar

http://i.hizliresim.com/vzn23p.jpg
http://i.hizliresim.com/ydLaXM.jpg
http://i.hizliresim.com/oQrW1q.jpg
http://i.hizliresim.com/Ryoz6R.jpg
http://i.hizliresim.com/278zYA.jpg
http://i.hizliresim.com/7mM3YN.jpg


cevaplarınızı merakla bekliyorum

Mumin OKAN 28-04-2014 21:15

hayırlı olsun hocam, poşetlere delik açtınız mı?

Zeliha Avci 11-05-2014 11:19

20140511_082303.jpg - directupload.net
20140511_082258.jpg - directupload.net
hayirli günler bunlarda benim mantarlar ama pinler kurudu sadece üc tane oldu yardimci olursaniz sevinirim

Zeliha Avci 11-05-2014 11:26

20140415_085837.jpg - directupload.net
20140414_214842.jpg - directupload.net
20140415_085819.jpg - directupload.net
bunlarda pembe mantarlarim ama pembede bida olmadi ikinci pinler tekrar ne Zaman cikar Bilgi veririseniz sevinirim.nerde yanlis yaptim bilmem

Zeliha Avci 11-05-2014 19:36

lutfen yardim edermisiniz ne yapmam gerek

htmyo70 12-05-2014 22:01

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeliha Avci (Mesaj 1282709)
lutfen yardim edermisiniz ne yapmam gerek

Benim actigim akvaryumda mantar urerimini incelerseniz ve uygulayabilirseniz daha cok verin alirsiniz cunku mantarlari posetle bogmamis olursunuz ve heryerden mantar cikar ****** ilk once posette kuluckayi tamamlamasi lazim sonra poseti cikartin rahatlasin miseller ve bir hafta icinde her yer pin olacaktir foto tukluyorum bakarsiniz

Mumin OKAN 13-05-2014 19:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeliha Avci (Mesaj 1282565)
20140415_085837.jpg - directupload.net
20140414_214842.jpg - directupload.net
20140415_085819.jpg - directupload.net
bunlarda pembe mantarlarim ama pembede bida olmadi ikinci pinler tekrar ne Zaman cikar Bilgi veririseniz sevinirim.nerde yanlis yaptim bilmem

On gün **** iki haftadan sonra yeniden meyve alabilirsiniz.

murer 15-05-2014 17:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeliha Avci (Mesaj 1282565)
20140415_085837.jpg - directupload.net
20140414_214842.jpg - directupload.net
20140415_085819.jpg - directupload.net
bunlarda pembe mantarlarim ama pembede bida olmadi ikinci pinler tekrar ne Zaman cikar Bilgi veririseniz sevinirim.nerde yanlis yaptim bilmem

Bu pembelerin tat farkı nedir?

Zeliha Avci 17-05-2014 13:27

Pembe mntarin tadini bende tam alamadim soganla kavurdum sunger gibiydi yiyemedik cikan pinler kurudu zaten beyaz oldu o cok guzeldi onunda pinleri kurudu

buluth 20-05-2014 11:33

5 Eklenti(ler)
Selamlar arkadaşlar siteye yeni üye oldum benimde evde istridye mantarı yetiştirme çalışmalarım oldu işin başlarındayım henüz yaptıklarımla ilgili bi kaç foto paylaşıcam çok güzel bir site çok güzel paylaşımlar var ben henüz misel sarımından öte geçebilecek ortamı oluşturamadım (ısı kontrolü açısından) sizlerle bu aşama için fikirlerimden bahsedicem sizlerinde önerilerinizi duymaktan mutluluk duyarım teşekkürederim kolay gelsin...

buluth 20-05-2014 11:36

5 Eklenti(ler)
bunlar klonun ilk görüntüleri

buluth 20-05-2014 11:39

5 Eklenti(ler)
bunlar 3-4 hafta sonraki halleri bulunduğu ortam yalıtımlı köpük kutu içerisinde kapalı şekilde ortalama 23 derece.çok yavaş ilerledi neden acaba?

buluth 20-05-2014 11:42

5 Eklenti(ler)
burdada misel sarımı için yaptığım hazırlık var.bu arada ilk resimlerde gördüğünüz kavak mantarını pazardan aldım ve kesit alarak dextroz agara o mantarı klonladım

buluth 20-05-2014 11:49

5 Eklenti(ler)
ve şuan bulunduğum son noktada bu. iki küçük kavanozda düdüklüde ısıl işlem görmüş patlatmalık mısır var(sadece mısır)miselin bu şekilde sarması 4 ay aldı :) çooook yavaş oldu öldüm bittim beklerken :)[üstteki çokella kavanozundaki kararmaları far etmişsinizdir o kavanozu masanın üstüne düşen mısırlardan yapmıştım :)] petriler bi iki ay önce bu halde geldi ve daha sonra gelişim göstermemeye başladı.artık ısı,nem ve hava akışını kontrol edebileceğim bi ortam hazırlamaya geldi sıra :)

buluth 20-05-2014 12:11

5 Eklenti(ler)
ısı nem hava akışını kontrol ederek mantarlama işleminide bu tip bir soğutucu içinde yapmak istiyorum malum yaz geliyo sıcaklık yükseliyo kışında ev kaloriferli olduğundan yani ev hep 23+ derece.bu şekildeki bir dolapla termostatı sayesinde istediğim 15-20 derecede sabitleme yapabilirim.birde dolaba temiz hava akımı için giriş ve çıkış olmak üzere iki tahliye deliği açmayı düşünüyorum bu tahliye giriş çıkışlarına elyaf filtrede ekleyebilirim.oda sıcaklığıyla çok fazla fark olmadığından enerji tüketimininde düşük olacağını düşünüyorum.ince zaman ayarlı prizde aldım bir adet. dolabın içine birde nem tutucu perlit soğuk buhar nem cihazı termometre ve higrometre ekipmanlarını eklicem.dolap için bulduğum en ucuz fiyat uzun meşrubat dolabının yarısı boyutta 200tl.heves ettim yapacam:) görüş ve önerilerinizi bekliyorum teşekkürler...

murer 20-05-2014 13:48

dolaplar genelde 0-8 dereceye ayarlıdır.15 dereceye ayarlaman için termostatını değiştirmen gerekebilir.Bir de zaman ayarlı priz ne işe yarıcak anlamadım.

murer 20-05-2014 13:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi buluth (Mesaj 1285888)
bunlar 3-4 hafta sonraki halleri bulunduğu ortam yalıtımlı köpük kutu içerisinde kapalı şekilde ortalama 23 derece.çok yavaş ilerledi neden acaba?

Besiyer ortamını nasıl hazırladın biraz tarif edermisin.

buluth 20-05-2014 14:47

1 Eklenti(ler)
*- ısı nem ve hava kontrolü için en son soğutucu kullanma kararında son buldum bi kaç gündür araştırmaya başladım internette ve ikinci el eşya satan alanlara bakabildim tam ayrıntılı fiyat boyut enerji tüketimi ve ısı hassasiyeti gibi ayrıntıya giremedim baktığım kadarıyla pekte giremicem çünkü fiyat-pazar ve benim alım gücüm az çok belli oldu ikinci el orta boy cam kapaklı soğutucu ve termostat değişimi.satıcının dediğine göre bu 15-20 derece aralığında ayarlanabileceğini söyledi belkide gerek kalmıcak.
*-zaman ayarlı prize gelince,soğutucuyu 15-20derece arasında tutmak için kullanabilineceği gibi asıl amacım soğutucu içerisindeki nem oranını %80-90 arasında tutucak şekilde çalışmasını istediğim soğuk buhar cihazı için kullanıcam.

murer 20-05-2014 15:06

Dolabın termostatı 15-20 derece ayarlıysa sorun yok.Yanlız soğuk buhar makinası küçük bir dolap için gereksiz bence.Zaman ayarlı pirizi bu iş için kullanman için nem ölçer cihazından uyarı aalması gerek ama öle bir fonksiyonu yok anladığım kadarıyla.Sen soğuk buhar makinesini belirli aralıklarla çalıştırıp nem dengesini sağlıyacaksın ama bu da küçük bir dolapta zor olabilir.Bunun yerine dolap içine açık bir kapta su koyup içine biraz alkol damlatarak sorunu çözebilirsin.

buluth 20-05-2014 15:09

Besiyeri hazırlayışım; 23,5gr sabouraud dextrose agar'a 500ml su oranında 8 cam petri kabına 2-3mm kalınlığında yer tutacak şekilde agar karışımını hazırladım.bunu ocakta cezvede eriyene ve kıvamlalana kadar karıştırarak pişirdim. daha sonra sıvı haldeki agarı cam kavonoza alıp ağzını folyo ile kapatarak cam petriler ile birlikte 3lt su bulunduran düdüklü tencerede 45dk ısıl işlem uyguladım.

45dk'lık ısıl işlemin ardından malzemelerin 40 dereceye düşmesini bekledim(düdüklü kapak hiç açılmadı) sonrasında petrilere kapaklarını az açarak hızlı ve temizbir şekilde sıvı haldeki agarı 2-3mm kalınlığında 8 petriye paylaştırdım. ve ardından pazardan aldığım taze diri görünümlü kavak mantarlarının iç bölümlerinden aldığım kesitleri mumda ateşte çevirdiğim(her yeni işlemde) saplı neşter ile petrilere yerleştirdim ve petrileri jelatin ile sararak (ve üzerine alüminyum folyo) inkübasyon için kutuladım...

buluth 20-05-2014 15:21

evet nem ölçeri belli aralıklarda açıp kapatarak nem oranını ayarlamayı düşündüm. su içerisine alkol damlatmak nemi etkiler mi? yoksa sadece dezenfeksiyon amaçlı mı? bunu biraz açabilirmisin? ayrıca dolabın zeminine nem tutabilmesi ve nem oranını ayarlamamda yardımcı olabilmesi için perlit koyucam.ve bana biraz cazip gibi geliyo buhar cihazı kullanmam çünkü içeride zaman ayarlı prizle bağlantılıyacağım temiz hava girişi ve egzos çıkışı bulunucak(küçükfan yardımı ile) mesela atıyorum 1dakikalık taze hava giricek içerideki kullanılmış hava çıkıcak fan durucak buhar devreye giricek yeterli oranda çalıştıktan sonra durucak. bu şekildeki tekrarlarla devamedicek.

murer 20-05-2014 19:55

alkol buharlaşmayı hızlandırmak için karıştırılıyor suya.Ama fanla havalandırma yapacaksan yeterli olmaz o zaman soğuk buhar kullanman uygun olur.Puro dolaparını araştırmıştım biraz orda kullanılan bir yontem.Bana kalırsa 3-4 günde bir kapağı açıp kapaman yeterli havalandırmayı sağlar.

murer 20-05-2014 20:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi buluth (Mesaj 1285976)
Besiyeri hazırlayışım; 23,5gr sabouraud dextrose agar'a 500ml su oranında 8 cam petri kabına 2-3mm kalınlığında yer tutacak şekilde agar karışımını hazırladım.bunu ocakta cezvede eriyene ve kıvamlalana kadar karıştırarak pişirdim. daha sonra sıvı haldeki agarı cam kavonoza alıp ağzını folyo ile kapatarak cam petriler ile birlikte 3lt su bulunduran düdüklü tencerede 45dk ısıl işlem uyguladım.

45dk'lık ısıl işlemin ardından malzemelerin 40 dereceye düşmesini bekledim(düdüklü kapak hiç açılmadı) sonrasında petrilere kapaklarını az açarak hızlı ve temizbir şekilde sıvı haldeki agarı 2-3mm kalınlığında 8 petriye paylaştırdım. ve ardından pazardan aldığım taze diri görünümlü kavak mantarlarının iç bölümlerinden aldığım kesitleri mumda ateşte çevirdiğim(her yeni işlemde) saplı neşter ile petrilere yerleştirdim ve petrileri jelatin ile sararak (ve üzerine alüminyum folyo) inkübasyon için kutuladım...

Kullandığın besiyeri malzemesinin hazılanışında yüksek ısıdan kaçınılmalıdır diyor.Düdüklü tencerede 45 dakika da bana biraz fazla geldi.Bu besiyerini bozmuş olabilir yavaş yayılmaya sebep olabilir.

buluth 21-05-2014 08:09

agarın kutusunda 121 derecede 15 dakika diyo. belki süre fazla gelmiş olabilir. ama mısıra aşılama yaptım oda çok yavaş ilerledi,onlarda sadece içinde mısır olduğu içinmi acaba? ince bi noktayı kaçırıyom ama ne?

şafak 21-05-2014 12:31

kavonozlara sade mısır koydum yazmışsın.ph dengelemek için kireç ve alçı karıstırdın mı?

kavonozları usttende bir fotolarmısın? havalandırma delikleri yetersizmi?

buluth 21-05-2014 21:09

evet içlerinde sadece düdüklüde işlem görmüş sert mısır var.başka bi işlem yapmadım.çimlendirmeye geçmediğim için hava deliği açmadım misel sarımının tamamlanmasını bekledim.hala ağızları kapalı durumda.(acaba nem oranı mı? az geldi misel gelişimi için?)

suplilumas 22-05-2014 08:50

@buluth
Anladığım kadarı ile klonlama yaptığın agardaki ilk miseli komposta aşılamışsın? Eğer bu şekilde yaptıysan gecikmenin nedeni bu olabilir. Önce klonlama yaptığın mantarın oluşan iki üç günlük miselini alt tarafından bakacak şekilde ışığa tut. Misel kestiğin parçadan çıkan ışınların bazılarının uzun bazılarının kısa bazı yönlerden de hiç çıkmamış olduğunu göreceksin.
Bu petrilerden en uzun ve hızlı ışının olduğu kısımları kesip bir daha agara al. Bu işlemi üç dört gün içinde her yöne eşit hızda yayılan ve yuvarlak yıldız oluşturacak şekile gelen miseli elde edene kadar devam ettir. Elde ettiğin son miselden küçük bir örneği deney tüpüne alıp buzdolabında uzun zaman muhafaza edebilirsin. Gerektiğinde tüpten çıkarıp aynı işlemleri yapıp ( Bu kez daha kısa sürecektir) bir daha komposta aşılayabilirsin. Bu işlemi yapma nedenini örnek ile açıklamam sanırım daha anlaşılır yapacaktır. Olimpiyatlara atlet klonlayacağınızı varsayın. 2012 100 m koşusundaki atletlerden seçip klonlama şansınız var. İlk grubu aldığınızda bütün atletleri almış oluyorsunuz. İçlerinde sonuncu gelen de var birinci gelen bolt da var. İkinci seçimde boltun olduğu kısmı klonlamış oluyorsunuz. İşlemi ne kadar çok devam ettirirseniz tek başına Boltu klonlama şansınız da o kadar yükselmiş oluyor.
Kompost olarak mısır seçmen bence iyi değil. Nedeni ise mısır pahalı bir ürün daha ucuz malzemelerden üretebileceğin mantarı mısıra aşılamak gereksiz. Ama yine de deneyeceksen mısır tanelerini parçalaman un haline getirmen sarımı hızlandırır. Birinci sorun taneler kabuklarından dolayı suyu kolay çekmezler yeterli nemi sağlamazlar. İkinci sorun aralarındaki boşluk miselin yolunu engeller. Üçüncü sorun miselin mısırın kabuğunu geçip içini sarıp sonra dışını sarması zaman alır bazen hiç gerçekleşmez. Bu da besin almayan miselde enerji olmamasına ve yavaşlamaya neden olur. Mısırla yapacaksan mısırları un ya da kepek haline getir. Sonra bunu ıslattığın vermikulat ile karıştır. Aşılamayı bu komposta yap.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025