![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-02-2009
|
monotropa uniflora bir mantar çeşidi midir? bunu öğrenebilirmiyim acaba? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
agaclar.net
|
Morchella Anatolica ![]() Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Elmalı Köyü’nde bulunan endemik bir tür Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu Dr. Hakan Allı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Amillaria Bulbosa
Alıntı:
![]() ![]() ![]() Scientific American'a göre ise tespit edilebilen en büyük canlı (birçok boyutta en büyük!) Armillaria Ostoyae imiş. 965 hektar (bir hektar 10 dekar / dönüm, yani 10.000 m²'dir, bu arkadaş 965 hektar yani 9.650.000 m² alanda yaşıyor, ne diyeyim dünyada mekan ... !) 2600 yaşında olduğu kesin gibi de 8.650 yaşında da olabilirmiş. Ömrüne bereket diyor, daha uzun ömürler diliyoruz, çünkü hala yaşıyor! Armillaria Ostoyae ile ilgili (web'den) fotoğraflar ise müteakip yazıda, bizden ayrılmayın!. ![]() gece boyut duygusu kısmen dumura uğramış forum kişisi! |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Armillaria Ostoyae hakkında biraz bilgi ve web'den birkaç fotoğraf: Bilimsel Sınıflandırma Alem: Fungi Bölüm: Basidiomycota Sınıf: Agaricomycetes Takım: Agaricales Aile: Physalacriaceae Cins: Armillaria Tür: A. ostoyae ![]() Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için. ![]() Zaten hepimiz biriz, 'hepimiz bir fidanın güller açan dalıyız.' ![]() ![]() Tanıyabilmek için fotoğrafları böyle çekmek gerek sanırım. Ayrıca A. Ostayae hakkında agaclar.net'in yeni haberdar olduğunu zannetmek büyük hata, bakın, harita bile eklenmiş, yıllar, yıllar önce... İlgili linkte her ne kadar, aybala yenilemez olduğunu aktarmış ise de wikipedia yenilebilir olduğunu söylüyor. Kim ne derse desin ya da alıntılasın, apaçık olan şey ise; öyle internetten, fotoğraftan bakarak mantar yememek gerektiği. Bu iş tamamen, bu konuyu tam olarak bilen insanlardan öğrenilmelidir, şakası yoktur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-07-2022
|
İnsan Sağlığı için Mikrodoz Mantar Kullanımı
Yıllardır bir çok yanlış bilgi var mantarların kullanımıyla ilgili. Ne yazık ki ülkemizde yetişen ne varsa sadece YEMEKTE yenilir mi algısı yüzünden bir çok faydalı mantara ne yazık ki önem vermiyoruz. Bu mantarlar belirli organlar tarafından toplanarak avrupa gibi ülkere satılıyor ve avrupalılar bu mantarları bir güzel işleyerek sağlıklarına sağlık katıyorlar. Mesela namı değer Amanita Muscaria - Sinek Mantarı diye biliyoruz. İnsan üzerinden çok olumlu olabilecek etkilere sahip mikrodoz kullanımlarında ki ben 2 yıldır Chaga, Amaniya Muscaria, Lion Mane gibi mantarlar kullanıyorum ve hastalığım iyileşti. Sadece zaman ve anlamak önemli. Her şey yemek gibi öğün olarak tüketilmemeli ki bu bakış açısı yüzünden ülkemizde bir çok hastalık aşırı yağlı yemeklerden, fazla pişirilmiş yemeklerden kaynaklanıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
|
Alıntı:
![]() benim bu yıl ormanda bulduğum kuzu mantarı (kuzu göbeği). ev ortamı kendi yetişdigi habitat gibi olmaz gibi geliyor. çoğu deneyenler başaramazlar. en azından ağaç ve çimenlerin bulunduğu yerleri denemeliler bu da garati değil yetiştirmek için. habitat kiti olayında ekilecek alana odun külü ve talaş seriliyor ki bu yapılan yer yabancı ülkelerde kavakların altına yapılıyor. izlediğim videolarda bunu yapan adamlar en az 5-6 dekar kavaklık arazilerine uyguluyorlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-10-2010
|
Bu haftaki mantarlar
dede külahı ve kırmızı olanlar da büftek mantarı. Dede külahlarını iyi bildiğim için yedim. Ama diğerlerini yemeğe cesaret edemedim. Bilen tanıyan arkadaş varsa memnun olurum. Çünki gerisi oldukça fazla burada.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-10-2010
|
Bu haftaki mantarlar
ilk iki resimdeki kırmızı mantarları da tanıyamadım. alttaki kırmızı mantar büftek mantarı olmasından ümitliyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-06-2007
|
bulduğun göbek mantarını güneş gören bir yere parçala at üstüne topraktan 3-4 milim üstte olacak şekilde buzdolabı kartonnu çamaşır makinesi kartonu koy üstünü nemlendir yani su dök bir kaç gün sonra kontrol et altında milyonlarca göbek göreceksin, büyüdükçe kartonu yukarı kaldır hafiften... afiyet olsun |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-08-2013
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-08-2013
|
Bu mantarın türü hakkında bilgisi olan ? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-06-2010
|
evde mantar üretmek aslında kolay ama bildikten sonra gittiğim bi arkadaşta evinde şeffaf sterilize bir torbada prinç saplarıyla ot yani mantar miseli aşılanmış buğdayları karıştırıp poşetin ağzını sıkıca bağlayıp banyoya koymuş sonra torbayı etrafında delikler açmış mantar büyümüş bende denicektim ama tam bilmediğimden yapmadım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-02-2010
|
Bu mantarların isimlerini bilen var mı ? Ormanda bol miktarda var. Yeniyor mu yoksa zehirli mi ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Yeni Üye
|
Bu mantar memleketim Kastamonuda AYICA ismiyle anılır.Zehirli değildir,yenilebilir.Özellikle topraktan yeni çıkan tazeleri dış kabuğu soyularak közlenerek yenilirse güzel bir tadı olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2010
|
Bu mantar porcini değil.Lezzetsiz bir mantardır. Kozde dediğin gibi porcini olur.Karıştırmayalaım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Salonda ve balkondaki saksılarımdan arada sırada mantar gelişiyor. Bugün gördüğüm mavişimin saksısından çıkan mantar ilginç geldi. Sardunyaların saksısında da var. Yenir mi demeyeceğim, miktar olarak çok az ama türünü merak ettim ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-01-2012
|
Bilimsel adı "Agaricus Campestris" olan ülkemizde çayır mantarı olarak bilinen bir türe çok benzetiyorum. Eğer o ise ülkemizde hemen hemen her bölgede bulunan çayırlıklarda ve terk edilmiş otlaklarda görülür. Bu mantar türü topraktan ilk çıktığında şapkası yuvarlaktır, zaman içerisinde şapkası giderek açılır... şapkanın alt kısmının rengi koyu mat pembemsi **** bordo olabilir. Zehirsizdir. Not: Doğadan yabani mantar toplamak uzmanlık gerektirir. Bilmeyenler için tehlike arz edebilir çünkü zehirsiz mantarların dahi birçoğunun çok benzeyen zehirli kopyaları aynı coğrafyada yetişmektedir... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
|
Bu içi kırmızı olan mantar bildiğiniz kültür mantarının doğada organik yetişen halidir.Kastamonu da KIZIL İÇ diye bilinir.Zehirli değildir,yenilebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2010
|
Bu mantarın kültür mantarıyla uzaktan yakından alakası yok.İçikızıl çok lezzetli bir mantardır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-12-2006
|
Sayın Nariel Benim topladıklarıma benziyor. Aynısı ise ben yedim daha sonra bir vukaatı olmazsa tecrübeme dayanarak zehirsiz olduğunu düşünüyorum. Resimlerini yükleyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-12-2006
|
Mantar fotolarım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2011
|
Diğerlerini bilmem ama bu fotolarda ki mantarların hepsi yenilir. Çünkü bizim buralarda da bu mantar türlerinden var ve de çok lezzetlidirler. Buralarda denk geldiğim zaman kesinlikle toplar yerim bunlardan. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Nariel, türünü soruyor, tanımda kesin yol olsa da yesek diyor, siz ise türünü bile belirt(e)meden, yediğinizi, (bu) tecrübenize dayanarak zehirsiz olduğunu "düşünüyorsunuz". Yani sadece fotoğraftan, tanımını bile yap(a)madığınız bir mantarın yenilebileceğini söylüyorsunuz. Kendiniz, intihara niyetli ya da meyilli olabilirsiniz ancak başkalarını buna yönlendirmek ne kadar doğru, söyler misiniz? gece mantar konusuna ilgi, mantar konusunda bilgi, hele tecrübe bu mudur? Diye soran forum kişisi. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-07-2011
|
Alıntı:
ölümcül zehirli sınıfta maalesef ![]() |
|
![]() |