agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Mantar
(https)




Beğeni Düzeni82Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-07-2007, 23:08   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 426
Galeri: 10
Mantar Türleri

Name:  Kuzu_04.JPG
Views: 83570
Size:  37.3 KB
Morchella Spp. (Conica)

Belkide dünyanın en lezzetli mantar türü. Zehirli olan bir alt türü olduğunu da okumuştum. Aman burayı okuyupta zehirlenmeye falan kalkmayın.Bu mantar türü hakkında bildiklerim tamamen tecrübelere dayanmaktadır ve bilimsel niteliği yoktur. Ayrıca zehirsiz olan türlerinin de pişirilmeden yenilmemesi ve bir oturuşta fazla miktarda tüketilmemesi tavsiye ediliyor.

Toplandıktan sonra bir süre suda bekletilmesi ve iyice temizlenmesi gerekiyor. İçi neredeyse boş ve şapka çukurları oldukça müsait olduğundan, içinde börtü böcek olabiliyor. Yavaş ateşte uzun süre pişirilmesi de verilen tavsiyeler arasında. Buradan ötesini mutfaktan anlayan uzmanlara bırakıyorum.

Denizli'nin Babadağı yaylalarında yıllardır toplanır. Türkiye'mizin farklı yörelerinde de bulunduğunu düşünüyorum. Fransız gurmelerin baştacı ettiği, kilosuna onlarca avro verdikleri ve kültür ortamında yetiştirme çalışmaları dünyanın dört bir yanında devam etse de başarılamamış nadide bir tür. Yalnız wiki de okuduğuma göre Fransa'da bunu başarmışlar ve sır gibi saklıyorlarmış, aslı var mı bilmiyorum.

Tübitak'ın internet sitesinde bulduğum bilgiyi aynen alıyorum:

"Ülkemizde kuzu göbeği mantarı olarak bilinen Morchella spp, doğadan toplanan oldukça değerli bir mantar türüdür. Çam ormanlarında, yol ve akarsu kenarlarında, yanmış orman alanlarında meşe, ayıfındığı, akçaağaç, kayın, dişbudak gibi yaprak döken ağaçların altında, kireçli-kumlu topraklarda tek tek ya da 2-3'lü gruplar halinde yetişir. Bu mantar gördüğü talep üzerine ülkemizin birçok yöresinde bahar aylarında mantar toplama uğraşına neden olmaktadır. Doğada mart-mayıs aylarında yazın geç geldiği yörelerdeyse haziran-temmuz aylarında yetişir. Doğadan toplanan Morchella ihtiyacı karşılamada yetersizdir. Toplama sırasında topraktan misel yumağıyla birlikte sökülmesi giderek azalmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla Morchella�nın yüksek talebini karşılamak için doğadaki populasyonu artırıcı çalışmalar yanında suni üretim teknikleri geliştirilmektedir. Bu konuda pek çok çalışma yapılmaktadır"


Bitkiler hakkında hemen her tür bilginin bulunduğuna göre, belkide kuzu göbeği hakkında değişik tecrübe ve bilgi sahibi arkadaşlar paylaşmak isterler.

Son söz, lezzeti harika

Not:Bu bilgi ve fotoğrafa dayanarak mantar toplamaya ve yemeye kalkmayın, ne olur ne olmaz.

hoyadag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2007, 17:15   #2
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
KANLICA MANTARI (Lactarius deterrimus)

KANLICA MANTARI (Lactarius deterrimus)
Bu bölümde yurdumuzun çok bulunan bir mantarı tanıtmaya çalışacağız. Mantarın bilinen adı Kanlıca Mantarı dır. Melki Mantarı da denilmektedir. Mantarın adı, büyük bir porsiyon yendikten sonra çiş renginin kırmızılaşmasından gelmektedir. Bunda korkulacak bir yan yoktur.
Name:  kanlıca1.jpg
Views: 65253
Size:  3.4 KB

Nasıl Tanınır?
1.Mantar bütünüyle gevrek yapıdadır. Kolaylıkla kırılarak küçük parçalara ayrılabilir.
2.Gövde kesildiği, kırıldığı **** berelendiğinde havuç suyuna benzer, koyu portakal rengi bir sıvı çıkar.
3.Şapkanın üzeri açık **** koyu portakal renginde dar, merkezi halkalarla kaplıdır.
4.Gövde üzerinde değişik şekil ve büyüklükte yeşil lekeler bulunur.
5.Şapkanın altında bulunan lameller gövde ile aynı, portakal rengindedir.
6.Sap (ayak) portakal renginde ve düzdür.
7.Sapın kesiti gözenekli **** ortası deliktir.
8.Mantarın eti beyazdır. Ancak kesildiği **** zedelendiğ zaman, çıkan sıvı tarafından az **** çok portakal rengine boyanır. Bir süre sonra bu renk önce şarap kırmızısına daha sonra da yeşile dönüşür.
9.Şapkanın kenarları önceleri aşağı doğru kıvrıktır. Zamanla düzelerek şapka hunimsi bir görünüm kazanır.
Kokusu:
Kendine özgü hoş bir kokusu vardır.
Tadı:
Geçkin mantarların tadı biraz sert olabilir. Bunu gidermek için mantar parçalara ayrılıp kapalı bir kapta bir kaç dakika ilave su içinde kaynatılıp suyu dökülür.
Yetiştiği yerler ve özellikleri:
Genel olarak iki türü bulunur. Bir tür köknar ağacı ile diğer türü çam ağacı ile sembiyoz yaşadığından genel olarak bu tür nemli ormanlarda yetişir. Çam iğnelerinin altında gruplar halinde ya da tek tek görülürler
Toplama ve temizleme:
Özellikle sulak yerlerde yetişenler kolaylıkla sinek larvalarının istilasına uğrarlar. Toplanan mantarlar ortasından boylu boyunca kesip bu durum kontrol edilmelidir. Eğer var ise larvalı kısımlar kesilip atılır. Hem bu nedenle hem de sertleşmiş olabileceği için çapları 7-8 cm den büyükleri toplamamak daha iyi olur.
Kanlıca mantarlarının temizlenmesi oldukça kolaydır. Mantar gövdesi döndürerek koparıldıktan sonra sadece küçük topraklı ayak ucunu kesip atmak yeterlidir. Şapkanın üzeri yapışkan olmadığından ayrıca temizlemeğe gerek olmaz


Tereyağda kızartması çok güzel olur.Birde odun ateşinde tereyağlı gözlemesi çok lezzetli olur.
Name:  kanlica2.jpg
Views: 65567
Size:  24.3 KB


[ATTACH]Name:  Lactarius_deterrimus.jpg
Views: 114130
Size:  57.0 KB[/ATTACH]

Eklenen Resimler
 
Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2007, 23:48   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sinekçi Mantarı etobur bitki midir?

http://www.agaclar.net/galeri/showim...p?i=7532&c=510

Arkadaşlar,
gelin mantarı ya da sinekçi mantarı üzerine gelen sineklerin yapışıp ölmesi ile tanınır...acaba diyorum etobur bitkilerle bir bağı var mı?
================================================== =
Sinek mantarı (Amanita muscaria), Gelin mantarı olarak da bilinen, Amanitaceae familyasından zehirli ve halüsinojen bir mantar türüdür. İbotenik asit, müsimol gibi zehirli bileşikler içerir ve Pantherina sendromu zehirlenmesine yol açar. Yarattığı delilik krizleri 4-6 saat sürer. Bu mantardan etkilenenlerde; ruh halinin değişmesi, (keyifli veya kaygılı durum), nedensiz gülme, hayal görme, konuşma güçlüğü, kas spazmları, görme ve işitme bozukluğu, yorgunluk gibi belirtiler görülür. Bu mantardan zehirlenmelerde ölüm olayı nadirdir, özellikle küçük çocuklarda tehlikeli olabilmektedir.

Parlak kırmızı ve turuncuya renklerde olabilir. Diğer amanita türleri gibi beyaz renkli, yumurta şeklinde bir kapsülden çıkar, genelde üzerindeki zar'ın kalıntılarından kaynaklanan beyaz noktalar taşır.

Avrupa'da sinek mantarının şans getirdiğine inanılır.

Ortaçağ'da üzerine konan sinekleri sersemletip boğduğu için bu mantarın suyu sineklerden korunmak için kullanılmıştır. Etimolojik açıdan incelendiği zaman Yunancada amanitai "detaysız mantar", musc ise sinek anlamına gelir.

Bu mantar her zaman insanların ilgisini çekmiş, süslemelerde, çocuk kitaplarında kırmızı renkli beyaz benekli sevimli bir mantar olarak resmedilmiştir. Sibirya'da şamanlar tarafından çeşitli amaçlarla kullanıldıkları, Vikinglerin de bir yeri işgal etmeden önce cesaret vermesi için bu mantarı yedikleri bilinmektedir. Şamanlar ayinlerini düzenlemeden önce bu mantarlardan yerler ve uykuya yatarlar. Mantarın getirdiği uyku hali ve halüsinojenik etkilerle gördükleri rüyaları anlatarak kehanette bulunurlar.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Sinek_mantar%C4%B1


denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2007, 00:56   #4
Ağaç Dostu
 
avukatkemal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 512
Peki öldürdükleri sinekleri sindiriyorlar mı?

avukatkemal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2007, 08:36   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi avukatkemal Mesajı Göster
Peki öldürdükleri sinekleri sindiriyorlar mı?
İşte o konu hakkında hiç fikrim yok

Neden yemeyeceği-sindirmeyeceği sinekler için bu tür bir yapı içinde olsun gibisinden bir fikir yürütüyorum...acaba sporlar için de bir etkisi olabilir mi?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2007, 14:30   #6
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Zoophag'ları yani etobur mantar türlerini merak eden varsa bilahare bildiklerimi burdan eklerim ...
lakin bu zoophaglar hiç de gözle görünür bir aksyon içinde değiller daha çok mikroskopik boyutlarda resmen Sarracenia psittacina kapanlarına benzer çok küçük tüneller, tuzaklar oluşturmaktalar.

Tabii bu zoophaglar bitki sınıfında olmadıklarından konunun buraya taşınmasını uygun gördüm.

Saygılarımla

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2007, 15:16   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Etobur mantarlar hakkındaki açıklamalarınızı merakla bekliyoruz

Bu arada nette bulduklarım:

Bu mantar türleri genellikle ormanlarda yaşarlar. Asıl ilginç yanları, avlarını yakalamak için akla gelmeyecek tuzaklar kurmalarıdır.

Bir beyaz küf olan "Entomophtorales", toprağın altındaki sularda yaşayan amiplerle beslenir. Çevresinde dolaşan bir amip gördöğü zaman, dokunaçlarıyla onu yakalayarak tüm hücrelerini emer, geriye sadece zarını bırakır. Aynı şekilde, "Zoophagus insidans" adı verilen mantar da, "rotifer" denilen küçük yaratıkları mideye indirerek beslenir.

Toprakta yaşayan ve uzunlukları bir milimetreye ulaşan solucanlar ve ipliksolucanlarıyla beslenen mantar türü sayısının 50 dolayında olduğu tahmin ediliyor. Bu mantar türlerinin bazıları, ipliksolucanlarını yakalamak için çok gelişmiş tuzaklar kuruyorlar, çok çeşitli stratejiler deniyorlar.

Örneğin, "Dactylaria" grubu mantarlar, hücrelerinin üç tanesiyle çember biçiminde bir tuzak hazırlıyor ve büyük bir sabırla avlarının onun içine düşmesini bekliyorlar. "Dactylaria gracilis" biraz daha ileriye gidiyor; bu hücrelerini tuzağa düşen ipeksolucanının etrafına bir yüzük gibi sarıyor ve onu iyice hareketsiz hale getiriyor.

Daha sonra saniyenin onda biri bir süre içinde, tuzak olarak kullandığı hücrelerini suyla doldurarak iyice şişiriyor ve böylece avının ezilip ölmesine neden oluyor. "Dactylaria candida" daha da acımasız bir mantar... Tuzağına düşen ipliksolucanının en küçük bir şansı bile yok. Örneğin, solucan son bir gayretle kendisini çembere alan hücrelerden vücudunun yarısını feda edip kurtulsa bile, hücrelerin bir bölümü solucanın kurtulan vıcut parçasında kalıyor ve daha sonra burada gelişip yeni bir mantara dönüşüyor ve ipliksolucanına saldırıyı sürdürüyor.

"Arthrobotrys oligospora" isimli etobur mantarın halk arasındaki adı ise "örümcek mantarı"... Tıpkı bir örümcek gibi minik bir ağ ören bu mantar, ağa takılıp hareketsiz kalan avını büyük bir iştahla yiyor.

http://www.ogm.gov.tr/sites1/etobur.htm

Eklenen Resimler
 
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2007, 00:59   #8
Ağaçsever
 
bottistar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
Sinekçi mantarı. Gerçeğini görmek için sabırsızlandığım bir canlı. Hangi zamanlarda nerelerde bulunduğu konusunda bilgi sahibi olanınız var mı?
Bir de, gördüğüm yerde dayanamayıp okşasam birşey yapar mı?


Düzenleyen bottistar : 03-12-2007 saat 01:02 Neden: yeterli anlaşılırlığa sahip olmadığını farketmem
bottistar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2008, 01:01   #9
Yalniz bir cicek...
 
KIRLARIN SESI's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: gloucestershire
Mesajlar: 54
Galeri: 25
mantarin ismini bilmiorum ama...

Bunu yuruyus yaparken ormanda gordum ve resmini cektim. Degisik bir goruntusu var. Disadonuk bir yapisi var. Ismini bilen var mi acaba??
Sevgilerimle



KIRLARIN SESI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2008, 00:41   #10
Ağaçsever
 
nature57's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-12-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KIRLARIN SESI Mesajı Göster
Bunu yuruyus yaparken ormanda gordum ve resmini cektim. Degisik bir goruntusu var. Disadonuk bir yapisi var. Ismini bilen var mi acaba??
Sevgilerimle


Bu mantarın adı "Sarcoscypha coccinea" dır. aygılarımla

nature57 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2008, 15:40   #11
Yalniz bir cicek...
 
KIRLARIN SESI's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: gloucestershire
Mesajlar: 54
Galeri: 25
tesekkur ederim

cok tesekkurler. Ama ayni yere yuruyus yaptigimda bu mantarin agac govdesinde buyudugunu gordum. Hala ayni mantarmidir sence?
tesekkurler

KIRLARIN SESI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2008, 00:10   #12
Ağaçsever
 
nature57's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-12-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KIRLARIN SESI Mesajı Göster
cok tesekkurler. Ama ayni yere yuruyus yaptigimda bu mantarin agac govdesinde buyudugunu gordum. Hala ayni mantarmidir sence?
tesekkurler
Ben Daha önce bu mantardan toplamıştıştım epifitik olarak yani ağaç üzerinden. Hatta ince bir dal üzerinden. Görünüş aynı ise muhtemelen aynı türdür.
Selamlar..

nature57 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2008, 13:41   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
http://wb332306.bahnhofbredband.se/m...ps#293,1,Slayt 1

Nette gizli kalmış, çok güzel bir site.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2009, 18:53   #14
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Kuzu göbeği (Morchella)

http://www.sporeworks.com/morchella.html

Bu mantarın kültür üretimi yapılıyor mu?

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2009, 19:19   #15
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
http://www.sporeworks.com/morchella.html

Bu mantarın kültür üretimi yapılıyor mu?
Araştırdığım kadarı ile kültürü yapılmıyor. Ormanda dikkatimi çeken daha evvel ( 1 kaç yıl evvel) mangal yakılmış odun külü içinde çok sayıda büyüyorlar.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2009, 22:16   #16
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Ben de daha önceleri araştırmıştım, kültür üretimi yapılamamış hâlâ. Çocukken dağlara kuzugöbeği mantarı toplamaya çıkardık ama bulamazdık. Sonra mezarlıkta harika kuzugöbekleri olduğunu keşfetmiştik, inanılmaz büyüklerdi (15 cm boy civarı). Korka korka da olsa bir sürü toplamıştık. Ondan sonra da bir daha bu mantarı yeme şansım olmadı. Hayatımda yediğim en lezzetli mantar.

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2009, 23:11   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
http://www.sporeworks.com/morchella.html

Bu mantarın kültür üretimi yapılıyor mu?
Firmamız ayrıca Morchella spp. (Kuzu göbeği)gibi mantar türlerinin de tohumlarını satmaktadır.

http://www.agromantar.com/agromycel.html

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2009, 03:57   #18
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Bu türün tohumu satılıyor evet ama bahsi geçen sitenin yetkili kişisi ile yaptığım telefon konuşmasında; tohumları doğal ortama serpiyorsunuz, gerekli koşullar doğada oluştuğunda mantarlar büyüyor şeklinde bir açıklama yapıldı. Tohumu ektiğinizde mantarların oluşma garantisini ya da oranını veremiyorlar.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2009, 12:34   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Peki kendileri bu mantarın misellerini nasıl buluyor?

Bu mantarın, misel yani tohumunu satabilmek için kültür ortamında yetiştirilmesi gerek.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2009, 17:00   #20
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Morchella

İnternet'den laboratuvar ortamında 7 adımda Morchella sporundan üretiminin yapıldığına dair bir sitede makale görmüştüm. Aynı siteyi bulamıyorum.

Araştırmaya devam edelim.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2009, 02:13   #21
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Peki kendileri bu mantarın misellerini nasıl buluyor?

Bu mantarın, misel yani tohumunu satabilmek için kültür ortamında yetiştirilmesi gerek.
Bunu bilemiyorum.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2009, 23:43   #22
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Mersin'in Gülnar ilçesinde tanıştığım, o yörede bolca tüketilen "çukurçanak" denilen mantarın tadı hala damağımda. Geçen günlerde İstanbul'da da bu mantardan gördüm ve fotoğrafını çektim.

Adının "Pseudoplectania nigrella" olduğunu zannediyorum.

Acaba bu türe benzeyen zehirli mantarlar var mıdır? Bu kesin o mudur diye merak ediyorum..

Gördüğüm çukurçanaklar:

Eklenen Resimler
    
Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 13:37   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 487
Akhisar yöresinde çukurçanak mantarına kılavuz denir,yumurtalısı güzel olur.Bu aralar tam zamanı.Hoşçakalın.

Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2009, 21:00   #24
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Bu mantar Kanlıca mantarı mıdır acaba?

Eklenen Resimler
   
Yasemin Deniz beğendi.
Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2009, 16:03   #25
Yeni Üye
 
Schrodinger's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi avukatkemal Mesajı Göster
Peki öldürdükleri sinekleri sindiriyorlar mı?
Amantia ailesindeki mantarların genel nitrojen kaynağı böceklerdir. Böcekleri kendilerine çekerler ve sonra zehirleyerek öldürürler lakin mantarların bitkilerle olan akrabalıkları insanların tek hücrelilerle olan akrabalıkları kadar uzaktır. Bunun yanında bir bilim insanının "İlkel mantarlar, ilkel bitkilerin atasıydı" gibi bir önermesi de bulunmaktadır. İlgili belgesel filmi aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.

http://blog.ted.com/2008/05/paul_stamets.php

Schrodinger Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2009, 18:11   #26
Ağaç Dostu
 
turko-g's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 121
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nariel Mesajı Göster
Bu mantar Kanlıca mantarı mıdır acaba?
NARİEL bu mantar kesinlikle kanlıca mantarı değil. Annem'den de teyidini aldım. (Kendisi Kastamonu'lu olduğundan kanlıca, koç, tellice, kavak daha bir çok mantarı bilir.)

turko-g Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2009, 02:23   #27
Ağaçsever
 
tugrul bıyıklı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 52
monotropa uniflora bir mantar çeşidi midir? bunu öğrenebilirmiyim acaba? eğer bilgisi olan varsa yetiştirilmesi nasıldır? diğer mantarlardan farklımıdır?

tugrul bıyıklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2009, 18:47   #28
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Morchella Anatolica

Name:  Morchella_Anatolica.jpg
Views: 59406
Size:  47.3 KB

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Elmalı Köyü’nde bulunan endemik bir tür

Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu
Dr. Hakan Allı

ümitibrahim beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2009, 20:15   #29
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Amillaria Bulbosa

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi J.Barutçiyan Mesajı Göster
Bunları Biliyor musunuz?


...

♦Tek bir Armillera bulbosa mantarının kök yapısısının 5 hektarlık bir alana yayıldığı ve toplam ağırlığının 10 tondan fazla olduğu hesaplanmıştır.


Agaricus bistorquis mantarı betonu ve asfaltı delerek çıkabilir. Şehirlerde sıklıkla görülen bu mantar yenebilir.

♦Hâlâ mantar veren bazı miselyumların 1500 yaşında
olduğu tahmin edilmektedir.
Armillaria Bulbosa'yı merak edenler için buradaki dokümanı buldum. Web'den meyvelerine ait birkaç da fotoğraf ekleyeyim (eskiden hepsi bu sanırdık, meğerse 'buzdağının görünen kısmı' deyimi bile devede kulak kalmış da haberimiz yokmuş!

Name:  Armillaria_bulbosa.jpg
Views: 58939
Size:  35.6 KB Name:  ArmillariaBulbosa.JPG
Views: 56304
Size:  26.1 KB

Name:  Armillaria_bulbosaGR.jpg
Views: 69396
Size:  71.1 KB

Scientific American'a göre ise tespit edilebilen en büyük canlı (birçok boyutta en büyük!) Armillaria Ostoyae imiş. 965 hektar (bir hektar 10 dekar / dönüm, yani 10.000 m²'dir, bu arkadaş 965 hektar yani 9.650.000 m² alanda yaşıyor, ne diyeyim dünyada mekan ... !) 2600 yaşında olduğu kesin gibi de 8.650 yaşında da olabilirmiş. Ömrüne bereket diyor, daha uzun ömürler diliyoruz, çünkü hala yaşıyor!

Armillaria Ostoyae ile ilgili (web'den) fotoğraflar ise müteakip yazıda, bizden ayrılmayın!.


gece
boyut duygusu kısmen dumura uğramış forum kişisi!

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2009, 20:29   #30
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Armillaria Ostoyae hakkında biraz bilgi ve web'den birkaç fotoğraf:


Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Physalacriaceae
Cins: Armillaria
Tür: A. ostoyae


Name:  Armillaria_Ostoyae_.jpg
Views: 61869
Size:  69.9 KB
Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için.

Name:  JCS Armillaria ostoyae 13062.jpg
Views: 67590
Size:  58.3 KB
Zaten hepimiz biriz, 'hepimiz bir fidanın güller açan dalıyız.'

Name:  nadon_armillaria_ostoyae_04.jpg
Views: 59112
Size:  35.3 KB
Tanıyabilmek için fotoğrafları böyle çekmek gerek sanırım.


Ayrıca A. Ostayae hakkında agaclar.net'in yeni haberdar olduğunu zannetmek büyük hata, bakın, harita bile eklenmiş, yıllar, yıllar önce...

İlgili linkte her ne kadar, aybala yenilemez olduğunu aktarmış ise de wikipedia yenilebilir olduğunu söylüyor.

Kim ne derse desin ya da alıntılasın, apaçık olan şey ise; öyle internetten, fotoğraftan bakarak mantar yememek gerektiği. Bu iş tamamen, bu konuyu tam olarak bilen insanlardan öğrenilmelidir, şakası yoktur.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024