View Single Post
Eski 10-11-2007, 17:15   #2
Oğuzhan
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
KANLICA MANTARI (Lactarius deterrimus)

KANLICA MANTARI (Lactarius deterrimus)
Bu bölümde yurdumuzun çok bulunan bir mantarı tanıtmaya çalışacağız. Mantarın bilinen adı Kanlıca Mantarı dır. Melki Mantarı da denilmektedir. Mantarın adı, büyük bir porsiyon yendikten sonra çiş renginin kırmızılaşmasından gelmektedir. Bunda korkulacak bir yan yoktur.
Name:  kanlıca1.jpg
Views: 65255
Size:  3.4 KB

Nasıl Tanınır?
1.Mantar bütünüyle gevrek yapıdadır. Kolaylıkla kırılarak küçük parçalara ayrılabilir.
2.Gövde kesildiği, kırıldığı **** berelendiğinde havuç suyuna benzer, koyu portakal rengi bir sıvı çıkar.
3.Şapkanın üzeri açık **** koyu portakal renginde dar, merkezi halkalarla kaplıdır.
4.Gövde üzerinde değişik şekil ve büyüklükte yeşil lekeler bulunur.
5.Şapkanın altında bulunan lameller gövde ile aynı, portakal rengindedir.
6.Sap (ayak) portakal renginde ve düzdür.
7.Sapın kesiti gözenekli **** ortası deliktir.
8.Mantarın eti beyazdır. Ancak kesildiği **** zedelendiğ zaman, çıkan sıvı tarafından az **** çok portakal rengine boyanır. Bir süre sonra bu renk önce şarap kırmızısına daha sonra da yeşile dönüşür.
9.Şapkanın kenarları önceleri aşağı doğru kıvrıktır. Zamanla düzelerek şapka hunimsi bir görünüm kazanır.
Kokusu:
Kendine özgü hoş bir kokusu vardır.
Tadı:
Geçkin mantarların tadı biraz sert olabilir. Bunu gidermek için mantar parçalara ayrılıp kapalı bir kapta bir kaç dakika ilave su içinde kaynatılıp suyu dökülür.
Yetiştiği yerler ve özellikleri:
Genel olarak iki türü bulunur. Bir tür köknar ağacı ile diğer türü çam ağacı ile sembiyoz yaşadığından genel olarak bu tür nemli ormanlarda yetişir. Çam iğnelerinin altında gruplar halinde ya da tek tek görülürler
Toplama ve temizleme:
Özellikle sulak yerlerde yetişenler kolaylıkla sinek larvalarının istilasına uğrarlar. Toplanan mantarlar ortasından boylu boyunca kesip bu durum kontrol edilmelidir. Eğer var ise larvalı kısımlar kesilip atılır. Hem bu nedenle hem de sertleşmiş olabileceği için çapları 7-8 cm den büyükleri toplamamak daha iyi olur.
Kanlıca mantarlarının temizlenmesi oldukça kolaydır. Mantar gövdesi döndürerek koparıldıktan sonra sadece küçük topraklı ayak ucunu kesip atmak yeterlidir. Şapkanın üzeri yapışkan olmadığından ayrıca temizlemeğe gerek olmaz


Tereyağda kızartması çok güzel olur.Birde odun ateşinde tereyağlı gözlemesi çok lezzetli olur.
Name:  kanlica2.jpg
Views: 65568
Size:  24.3 KB


[ATTACH]Name:  Lactarius_deterrimus.jpg
Views: 114131
Size:  57.0 KB[/ATTACH]

Eklenen Resimler
 
Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön