agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Mantar
(https)




Beğeni Düzeni6Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-11-2010, 18:49   #1
dlk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-09-2010
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 339
Mantara gitmeyi çok severim. Ayrı bir zevktir. Ama hiç anlamam. Yanımdakilerin yardımıyla toplayabiliyorum. Bizim buralarda melki boldur. Tadıda çok güzeldir. El açması böreğini yaparım ve çok severim. Geçen nöbetimde 12 kişi mantardan zehirlenip gelince artık emin değilim. 3 kişinin durumu ciddiydi ve sevk edildi. Küçümsenmemesi gereken bir durum.

dlk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2010, 08:34   #2
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dlk Mesajı Göster
Mantara gitmeyi çok severim. Ayrı bir zevktir. Ama hiç anlamam. Yanımdakilerin yardımıyla toplayabiliyorum. Bizim buralarda melki boldur. Tadıda çok güzeldir. El açması böreğini yaparım ve çok severim. Geçen nöbetimde 12 kişi mantardan zehirlenip gelince artık emin değilim. 3 kişinin durumu ciddiydi ve sevk edildi. Küçümsenmemesi gereken bir durum.
Hemşehriyiz...

Çanakkale'mizin Lapseki,Merkez ilçe,Ezine,Bayramiç,Ayvacık ilçelerinde genelde mantar için MELKİ tabiri kullanılır..
En meşhurları çam melkisi (kırmızı) ve pırnal (beyazımsı) melkisidir..
Çam melkisinin tazesini almak veya bulmak önemlidir..Kırmızı renkli bu mantar biraz bayatlayınca mavilimsi yeşilimsi beneklenmeye başlar..
Güzel pilavı olur..

Asıl lezzetli olan PIRNAL MELKİSİ'dir..Pırnal dediğimiz ve keçilerin zevkle yedikleri çalıların diplerinde olur..Doyumsuz lezzeti vardır..Kıtır kıtırdır yerken..
Bir şişe geçirip hafifçe tuzlayarak pişirebilirsiniz..

Bu tip lezzetli mantarları pirinç türü şeylerle karıştırıp yemeğini yapmamak gerek..Mantarın rayihasını,tadını almak için hiçbir şeyle karıştırmamak gerek bence..
Ben bunları bi güzel yıkarım..Üzerine tuz ve hafif zeytinyağı gezdiririm..Sonra bir tepside fırınlarım 30-40 dakika..Sonra suyunu süzerim çorba yapmak için..
Haşlanmış mantarları daha sonra 10 dakika kadar yine zeytinyağıyla kavururum..Bu haliyle çok güzeldir..İsterseniz pilav üstü olarak ta kullanabilirsiniz..İsterseniz bu kavrulmadan sonra yine bir tepsiye koyup üzerine kaşar rendesi ilave ederek fırınlayıp ta yiyebilirsiniz.

Eskiden Lapseki'nin Güreci köyü altındaki asfalt yolda çocuklar bu pırnal melkilerini bir ipe dizer satarlardı..Bilmem şimdi oluyor mu?

Güven konusunda haklısınız..Ben uzun yıllar kendim çok topladığım için yenen mantarları çok iyi tanırım..Bu yüzden satın aldığım mantarları tek tek gözden geçiririm.Ufak bir hata büyük üzüntüler yaratabilir..


Düzenleyen pria : 19-11-2010 saat 09:19
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024