View Single Post
Eski 21-02-2010, 09:07   #77
kürşad
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Daha önceki mesajlarımda bahsetmiştim ben, isterseniz tekrar edeyim: bulduğunuz mantarın yenilebilir olduğundan %100 emin değilseniz toplamayın. Bunlar da ancak yöredeki mantarları toplayıp tüketen kişiler ile birlikte mantar toplamaya çıktığınızda size yardımcı olmaları ile mümkündür.

Bunun tanında Ayı Mantarının diğer ebe denilen mantardan ayırdedilmesi: Ebe denilen mantarın sapı çubuk gibi aynı kalınlıktadır. Şapka altında süngerimsi bir katman vardır bunun şekli ayı mantarı ile aynıdır fakan Ebe Mantarının süngerimsi yapısı sarı, Ayı Mantarınınki beyaz-krem renktedir. Bundan başka Ayı Mantarının sapı yerden çıktığı esnada incedir, sapın ortası kalınlaşır ve şapka ile birleştiği yeri yine hafifce incelir. Ayı mantarının ayırdedilmesinde birkaç kriter daha vardır ancak birisinin verdiğim tarifle çıkıp toplamasını da önermiyorum.

Ben hiçkimseye çıkın şu mantarı toplayın demedim bugüne kadar demem de. Ancak kendi tecrübelerimi de paylaşmaktan çekinmem.

Almanyada Allfrisch markette 8-10 civarında kurutulmuş poşetlenmiş mantar çeşidi vardı. Bizde neden Kültür mantarından başka birşeyi yemeyin deniyor. Azıcık paçaları sıkıp üretsinler diyeceğim ancak zaten her yıl mantardan yüzlerce kişi zehirleniyorken ticari kar kaygısıyla bu işe de girmez hiçkimse.
En iysi kültür mantarı ancak bizim eve yılda 2-3 kez ya girer ya girmez.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön