![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-06-2007
|
♦ Acı mantar olarak tüketilip satılan ve kilosu 10 TL gibi yüksek bir rakama ulaşan Russula delica, R. Audusta, R. Chloroides türü mantarların Avrupa'da satışları yasak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
|
♦ Tellice, gelin parmağı, mercan mantarı olarak adlandırılan Ramaria ailesi mantarlarının cinslerini birbirinden ayırt etmek için uzmanlar mikroskop kullanmak zorunda. Sindirimleri zor olduğu, ve kuvvetli ishale yol açtıklan için bu mantarların Avrupa'da satışları yasak (R. Botrytis hariç). Yağışsız dönemlerde kuruyarak, gerekli yağış oluştuğunda tekrar canlanma yeteneğine sahip. Sezon içinde 8-10 kere tekrar canlanabilen bu güzel görünüşlü mantarlar, her canlanışlarında hazmı daha zor bir hale geliyorlar. Ülkemizde bol kullanılan Ramaria ailesi mantarlarına Uzakdoğu mutfağı da özel bir yer veriyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaçsever
|
♦ Kuzu göbeği olarak adlandırılan ilkbahar mantarlarından Morchella ailesi mantarları, son yıllarda Avrupa'ya ihraç edilmeye başlandı. Ekonomik değeri oldukça yüksek olan bu mantarları zaman zaman pazarlarımızda bulabiliyoruz. Morchella ailesi mantarları çiğ yendiğinde hafif zehirlenmelere yol açar, selüloz yapılı olan bacak kısımları mutfakta kullanılmaz. Uzaktan bu mantarlara benzeyen Gyromitra türü mantarların pazarlarımızda uygun bir fiyatla satışa sunulduğunu dehşetle gözlemledim. Çok dikkat etmeli, çünkü çiğ yenen Gyromitralar öldürücüdür. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
|
♦ Giresun çevresinde, tavuk mantarı olarak satılan Cantharellus cibarius mantarı, dünyanın en leziz mantarlarından biridir. Ancak sezonuna göre bu mantarın Avrupa fiyatlarında ve hatta daha da yüksek fiyata satıldığını gördüm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaçsever
|
♦ Şemsiye mantarı olarak bilinen Macrolepiota procera ve M. Rachodes mantarları ülkemizde yaygın olarak tanınıyor. Pek leziz olmayan bu mantarların, onlara çok benzeyen küçük Lepiota ile karıştırılması çok ciddi zehirlenmelere yol açabilir. Türkiye'de halk arasında genel eğilim, çok lezzetli olmasa da sadece tanımlanması kolay mantarların tüketilmesi yönünde. Küçük sindirim bozuklukları zehirlenmeden sayılmıyor ve mantarların uygun ortamlarda saklanması, bozulmadan tüketiciye sunulması konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaçsever
|
Türkiye'de bol miktarda yetişen, yöresel olarak ihracat amaçlı toplansa da, mutfaklarımızda bulunmayı hak eden kimi mantarlar ise şunlar: ♦ Craterelleus cornucopioides: Borazan mantarı ♦ Boletus edulis, B. Aestivalis, B. Aereus, B. Pinicola: Porchini, cepe de Bordeaux adı verilen bu mantarlar ülkemiz için bir döviz kaynağı olarak görülmelidir. ♦ Amanita caesarea: Belki de dünyanın en leziz şapkalı mantarı. Yöresel olarak yumurta mantarı adıyla bilinen bu mantar, Avrupa pazarlarında 50-100 Euro arasında satılıyor. ♦ Hydnum repandum: Sığır dili de denilen ve yöresel olarak tanınan bu mantar ülkemizde bolca mevcut. ♦ Morchella ailesi mantarları: Şu anda Türkiye, Morchella ailesinin Avrupa'daki en büyük tedarikçisi olma yolunda. Umanm bizler de yakın bir gelecekte bu leziz mantarları iç pazarlarımızda bulabileceğiz. ♦ Russula virescens, R. Aurea: Bu mantarlar İsviçre'de koruma altına alınmak üzere. Ülkemizde ise kesinlikle tanınmıyorlar, bu enfes mantarlardan tonlarcasını, İstanbul çevresindeki ormanlarda bile bulmak mümkün. Bu listeyi Fistulina hepatica, Marasmus oreades, Rhozites caperata, Kheunoromyces mutabilis, Sparasis crispa, Calocybe gambosa, Hygrophorus marzolous gibi onlarca mantarla uzatmak mümkün. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaçsever
|
Mantar Adları Nüfus Cüzdanı Gibidir Mantarların adları genelde iki sözcükten oluşur. Bu sözcükler eski Latince, Yunanca ya da özel bir addan türemiştir. Başta adların karmaşıklığı ürkütücüdür ama bir mantar bilimsel olarak ancak ve ancak orijinal adıyla anılır. Gelin mantarı, küçük gri gibi adlar yanılgıya düşmemize ve zehirlenmelere yol açabilir. Fransa'da üç ayrı bölgede, üç ayrı mantara küçük gri denmektedir. Bunlardan biri öldürücü Amanita phalloides, öteki yenebilen Lepista nebularis'tir. Türkiye pazarlarında rahatça temin edebileceğimiz çıntar ya da Kanlıca adlı mantar aslında Lactarius ailesinden en az beş çeşit mantarı içerir. Bunların arasına rahatça zehirli mantarlar da karışabilir. Türkiye'de gelin parmağı adı verilen Ramaria ailesi mantarları da bu duruma bir örnek. Mikologlar bu ailenin değişik cinslerini ancak mikroskop kullanarak sınıflandırabilirler. Ramaria botrytis dışında bu mantarların hiçbiri yenmez, Avrupa'da satışları yasaktır ve ciddi sindirim sorunlarına yol açabilirler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-02-2010
|
Alıntı:
Ben de mantar konusunda bilgilenmek istiyorum. Sizinle tanışmak ve eğitimlerinize katılmak istiyorum. Eşim Giresunlu. Anne ve babası da Giresun Görele de yaşıyor. Bu konuda ne yapabilirim. Toplantılarınızı beni de haberdar ederseniz sevinirim. Saygılarımla. e-mail : resat99@hotmail.com Reşat A.KAYIPMAZ |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-05-2007
|
![]() Sn.J.Barutciyan acaba bu mantarlar hangi cins mantardır ve ekonomik değeri var mıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-05-2007
|
![]() Sn.Barutciyan bunlarıda severek yiyoruz.Acaba cinsini ve özelliklerini belirtirseniz memnun olurum.Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | ||
Ağaçsever
|
Alıntı:
Alıntı:
Agaricus campestris mantarına benziyor (lamellerin hafif pembe ile koyu kahverengi arasında renklerde olduğundan emin olun). Bu türler kültür mantarlarının akrabaları. Yenebilir fakat ekonomik değerleri yüksek değildir. Sanal ortamda mantar tanımlamanın riskli olduğunu hatırlatırım. |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-01-2009
|
Alıntı:
Giresun'un Görele ilçesinden yazıyorum.Bahsettiğiniz tavuk mantarının resimlerini yolluyorum.Size birde sorum olacak. Tavuk mantarı doğal olmayan ortamda üretilebilirmi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-05-2010
|
![]() Sayın Barutçiyan, resimdeki mantarın ismini öğrenmek istiyorum ve zehirsiz bir mantar türümüdür. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Kaybettik...
|
Jilber Barutçiyan'dan seminer
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Fotoğrafınızdan bir tanı yapmak çok zor dolayısıyla yenebilirliği konusunda hiç bir şey söyleyemem. Agaricus bistorquis mantarı olabilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Cantharellus cibarius mantarı sadece doğal ortamdan toplanıyor ve üretilemiyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|