![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Köpekler nasıl düşünür?
Kanadalı psikolog Stanley Cohen, Köpeğinizle konuşmanın yolları adlı kitabında, köpeklerin kendilerine özgü dili olduğunu yazdı. Cohen'e göre köpekler mesajlarını açıkca iletiyorlar ancak insanoğlunun kapasitesi bunları anlamaya yetmiyor. Köpekler insanları, diğer köpeklerden farklı görmüyor. Kendi ırkından gibi görüyor. O bizi köpek gibi görüyorsa biz onu insan gibi göremeyiz. Ançak, sahibi en basit şeyleri bile algılayamadığından köpek, onun aptal olduğunu düşünmeye başlıyor. Cohen' e göre köpeğin farklı hareketlerinin anlamı; Önce havlayıp sonra inliyorsa; yalnızım benimle ilgilen. Havlayıp inledikten sonra iç geçiriyorsa; deprasyondayım, kimse beni anlamıyor.. Kuyruk sallıyorsa; mutluyum, sen benim liderimsin, seni her yerde takip ederim... Kuyruğunu düşürüp yavaşca sallıyorsa; ne dediğini anlamıyorum, sana derdimi anlatmaya çalışıyorum ama sen beni anlamıyorsun, Kulaklarını arkaya yatırıp, eğiyorsa; burada olup bitenden beni şüphelendiriyorsun, halimden memnun değilim ya da kavga çıkarabilirim, Kulaklarını dikiyor ve dişlerini gösteriyorsa; her an üstüne atlayıp, seni parçalayabilirim... demekmiş. Köpekler konusunda başka bir uzman, M.T. Varro, çiğ yemek artıkları ile beslenen köpekleri saldırgan ve tehlikeli olduklarını yazmıştı. Bu basit bir olgu gibi düşünülmemeli. İster av köpeklerine ister diğerlerine çiğ et ve kemikler biraz suda pişirildikten sonra verilmelidir.Tabii suyu ile beraber, içine havuç, patates vb. sebzeler de atılabilir. Burada köpeği saldırgan ve tehlikeli yapan tam olarak, çiğ etin kendisi değil, içinde bulundurduğu (taze) kan kokusudur. Kanın gizemi onu ataları olan kurtun içgüdülerine götürür. İnsan ve hayvan kanının benzerliği, insanı da kendi ırkından gibi görmesi durumu, bir çok olumsuzlukların eklenmesi ile onları saldırgan ve tehlikeli yapmaktadır. Sadece bu sebebten dolayı bir çok köpeğin teklikeli ve saldırgan sınıfına sokulup insanlanlarda yalıtlanmasına, beslenmesinine yasaklar getirilmesine sebeb olmuştur. Bu olguyu biz avcılar çok daha yakıcı yaşarız. Çiğ etle beslenen iz sürücü av köpekleri olan kobaylar, vurulan tavşanı yemeye çalışmaları hatta yedikleri gözlenirken, diğerlerinde bu durum rastlanmaz. Yine pişmiş etle beslenen kuşcu av köpekleri bir şekilde sonradan çiğ ete alışmalarının sonucu vurulan av kuşunu yedikleri, ağzından vermek istemedikleri, yuttukları ve yemek için kaçırdıkları gözlemlenmiştir. Taze kan kokusuna ve ete alışan av köpeklerinin avlakta diğer hayvanlara_ koyun, keçi ve yavrularına_ saldırıp öldürdükleri çok sık rastlanmaktadır. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
|
|