View Single Post
Eski 09-11-2009, 01:35   #19
Halil Önen
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Köpeklerde '' otur '' eğitimi

Köpeklerde '' otur '' eğitimi onları kontralde tutma/kontrole alma, kısıtlama eğitimidir.

Boynuna bir tasma bağılıyorsunuz ve ipini önüne koyuyorsunuz.

Köpeğinizin soluna geçiyorsunuz, sol elinizle ensesinden tasmasından tutuyorsunuz. Sağ elinizle kıçına hafif bir iki defa dokunup sertce bastırıyorsunuz. '' Otur '' komutu veriyorsunuz. Sol elinizle de tasmasını yukarı çekiniz. Oturacaktır. Direnirse ısrar edin.
Bunu 10 ya da 15 defa yapın, alışsın.

(Bazı eğitimlerde bu '' cene altından tutun. başını yukarı kaldırın şeklindedir ki yanlıştır. Alfa bunu yapmaz. Oyunlarda boğazdan tutmaya çalışma alfa olma çabasıdır. Dövüşte ise burası boğulma alanıdır ve en tehlikeli bölgedir.)

Dokunmadan '' otur '' komutu verildiğinde oturuyorsa birinci aşama tamamlanmıştır.

Yavaş adımlarla tam önüne geçin ve avcunuzun içini göstererek '' otur '' komutunu tekrarlayın. Pozisyonunu bozarsa tekrarlayın. Başarıncaya kadar.
Sonra yavaş adımlarla bir kaç metre geri geri uzaklaşın. Durumunu bozarsa baştan başlayın.

Bu eğitimi 15 dakidadan fazla yapmayın. Onu bıktırmayın. Otoriter olun ama her başarısından sonra başının üstünden sevin, ara sıra bisküvi verin ama abartmayın, elinize ikide bir ödül için bakmasın. Onların en büyük ödülü sevgidir.
Bu eğitim sonunuda '' gel '' deyin '' gel '' kelimesini öğrensin. Son araştırmalarda köpeklerin yüz kadar kelimeyi öğrendikleri bilinmektedir

Size koşarak gelecektir. Başınının üstünü okşayın. Sonra önüne diz çökün aynı seviyeye gelin, gözlerinin tam içine bakın, gözlerini hafif kaçıracak bir az mahcup olacaktır, yüzünüzü çenenizi ve boynunuzun altını yalamak isterse izin verin.
Bu sizin alfa olduğunuzun onaylanmasıdır, kabulüdür. Artık Lider sizsiniz.

Bu eğitim köpeğinizi herhangi bir yerde ve koşullarda '' otur '' komutu verdiğinizde ve oturduğunda başarıya ulaşmış demektir.

Not: Eğitimlerde ve sonrasında köpeklere (topraktan geldiğine inanan ve itaat eğitimi verilemeyen kediler de dahil) kesinlikle ödül olarak şeker verilmemelidir. Her yaşta şekerli tatlılar verilmemelidir. Bu onların gözlerini bozar ve bağırsak sistemlerini kitler.

Ayrıca köpeğinize eğitim verirken köpeğinizin her hangi bir rahatsızlığı olmamalıdır.

Siz de eğitime hazır olmalısınız, sinirliyseniz, moraliniz bozuksa 'o' bu enerjinizi anlar ki bu şartlarda sabır isteyen bu durumda eğitim veremezsiz.

Kolay gelsin

Düzenleyen Halil Önen : 12-11-2009 saat 09:16
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön