![]() |
1 Eklenti(ler)
Geçen hafta köyden elma geldi.Bu sefer hepsini katı meyve sıkacağında sıktım,tahminimce 3-4 lt arasında sıvı çıktı.8 lt lik cam kavonaza doldurup bir su bardağı kadar şeker katıp iyice karıştırıp,ağzına bez lastikledim.Bu aşamada meyvenin suyunu köpüğünden ayırıp,sadece suyu ile mi kurmalıyım kararsız kaldım.İllaki köpüğününde bir faydası olur deyip köpüğünü de ekledim(bayağı kalın köpük tabakası).Elma suyundan sirke yapıpta köpüğünü kullanan var mı,sizcede kullanılmalı mı?
Meyve ile kurarken üstlerindeki bakterilerle mayalanıyordu sirkemiz.Meyvenin suyunu sıkınca posasındaki bakteriler sıvıya geçiyordur inşallah,yoksa mayalanma kısmında sıkıntı yaşamayalım.Gerçi her şekilde mayalanma gerçekleşiyor gibi görünüyor,ilk elma suyu ile yaptığım kendiliğinden mayalandı. Bu sene başlamama rağmen baya değişik meyvelerle ve değişik şekillerde sirke denemesi yapıyorum.Bu sene olmazsa bile önümüzdeki sene köpüğünü süzüp sade meyve suyu ile de deneyeceğim,en sağlam fikri o zaman edinebilirim sanırım. Bu defa meyve posalarını atmadım,herkes meyve kabukları ile kurmuş bende deniyeyim dedim.8 lt lik kavanozu elma gibi yarıdan fazla doldurdum ama evdeki hesap çarşıya uymadı.Suyu doldurdukça posalar suyu emdi,yarısını boşalttım ama gene koyu,kepçeyle zor karışıyor.Bugün kuralı 3 gün oldu,akşam elma suyundan olanın ağzına eldiveni geçireceğim.Posanın olduğu kavanozun en az yarısını boşaltıp tekrar su ve şeker ekleyeceğim bir kaç gün daha ağzında bez ile bekleteceğim. Neden bu kadar detaylı anlattın derseniz,meyve posalarıyla kuracaklar benim düştüğüm hatalara düşmesinler diye.Eğer meyveyi sıkıp posalarıyla ayrı kuracaksanız,8 lt bir kavanozunuz var ise en fazla 2 lt posa koyun,suyu koydukça emecek çünkü. Kasımın 2 sinde kurduğum sirkelerden bir elma sirkesi diğerlerinden daha uzun sürsede bugün gaz çıkışı sona erdi (diğerleri 3 gün önce gaz çıkışını sonlandırmıştı)akşam onunda eldivenini çıkaracağım.Kasımın 7 sinde kurduğum nar,kavanozun içinde ezdiğimdenmidir bilmem ama ilk aşamayı en hızlı tamamlayan sirke oldu(8 gün kadar). İşin özeti,ilk parti sirke çalışmalarımda,ilk aşama bütün kavanozlarda18 gün içinde sona erdi.Şimdi sonucu bekliyorum büyük bir heyecan ile. |
1 Eklenti(ler)
Bu seferde evdeki hesap çarşıya uymadı,bakteriler benden çalışkan çıktılar.Akşam eve bi girdim şok oldum,yukarda resimde de görürsünüz,o kadar boşluk dolmuş ve kavanozum taşmış.Halının bir kısmının ıslandığına mı üzüleyim,bakterilerimin çok çalışkan olduğuna mı sevineyim bilmiyorum.
Geç kalmış olsamda taşan kavanozumun(içinde elma posası dolu olan)içindeki malzemenin yarısını 10 lt lik plastik turşu bidonuna aldım,iki kabıda su ile doldurdum,bu sefer taşacağını sanmam.İçine şeker ilave edip karıştırıp ağızlarına bez lastikleyip yerlerine aldım.Bu ara o kadar sirke yaptım ki daha kavanoz almamaya karar verdim,sonu gelmiyor çünkü 😀 O yüzden bir tanesi plastik bidon'da olmuş oldu,fazla malzemeyi çöpe atacağıma öyle değerlendireyim dedim. |
1 Eklenti(ler)
Son durumları bu şekilde,bu da taşmasın artık bi zahmet.
|
1 Eklenti(ler)
İlk parti sirkelerimin hepsinin ağızları bezli üstleri kapalı,ikinci parti sirkelerim de başlarında nöbet tutuyorlar.Başaralı olabilirsek baya bi sirkemiz olacak inşallah.
|
Umarım başarılı olursunuz erkanbey . Bende pazar günü elma sirkesi kurdum .Meyveli tepenin tarifini uyguladım 2 gün iki katlı bez örtmüştüm .Şimdi eldiven taktım iğneyle delmeme rağmen çok şişiyor akşama kadar patlamaz inşallah .Taşıyor bide ben altına leğen koydum .
Bu ikinci denemem bu sefer olur inşallah |
Alıntı:
Size başarılar dilerim... |
Evde doğal fermantasyon elma sirkesi yapmak için
bu kadar zahmet çekmek nedir anlıyamıyorum. sirke yapmak gayet basittir.
İlk aşama mutlaka ilaçsız doğal yetişmiş ya da organik sertifikalı elma kullanmak. İlaçsız olması önemli çünkü zirai ilaç kalıntıları vücudumuza verdiği zararlar bir yana fermantasyonu negatif yönde etkiler. Yani bu zehir kalıntılarıyla sirkede gelişmesini beklediğimiz bakteriler ölür ve sirkemiz sirke olmaz kokuşur ve çürür. Tatlı bir elma kullanmak gerekiyor. Sebebi bakterilerin beslenip sirkeleşme meydana getirmesi için şekere ihtiyacı vardır çünkü tek besin kaynakları şekerdir. Benim tarifimde elma sirkesine ekstradan şeker ya da bal eklenmiyor. Elmanın kendi şekeri bakterileri besleyeceği için tatlı elmadan yapmak önemli. Elmanın dışında bulunan doğal floradan faydalanmamız lazım. Bu yüzden elmaları yıkayıp kurumalarını beklemek şart. Elmaları ne kadar mink doğrarsanız o kadar çabuk sirkeleşme gerçekleşir. Elmaların çürük ve kurtlu yerlerini mutlaka ayıklayıp ayırın. Maya olarak kullanabileceğiniz iki şey var. Doğal fermantasyon çiğ elma sirkesi ya da bu sirkenin anası. Market sirkeleri her ne kadar fermente ibaresiyle satılsa bile pastörize edildiği için bu sirkelerden maya olmaz. Çünkü uygulanan ısıl işlem sayesinde o sirkeler canlı bakteri barındırmaz. Kullanılacak maya mutlaka canlı olmalı ki ortamda sirke bakterileri gelişebilsin. Ben her 8 lt lik kavanoz için 1 su bardağı kadar doğal fermente sirke ya da 1 sirke anası kullandım. Sizkendi kuracağınız miktara göre oranları ayarlayabilirsiniz. Kavanozları yarından fazlasını elma ile kalan kısmını içme suyu ile doldurdum. Kullanacağınız kavanozun kaç lt lik olduğunun önemi yok. Aynı şekilde uygulayabilirsiniz. Mutlaka içme suyu kullanılmalı. Klorlu su ile sirke olmaz, sirke bakterileri klorlu suda gelişemez. Kavanozda çoğunluk elma olmalı su değil. Bu şekilde lezzetli ve koyu bir sirke elde ederiz. Mutlaka cam kavanoz kullanılmalı, ya da çelik. Plastik fermantasyon için son derece zararlı bir malzemedir. Tahta kaşık hiçbir aşamada kullanılmamalı çünkü bakteri yuvasıdır, sirkenin kokuşmasına çürümesine ve olmamasına en büyük sebeptir. Çelik, cam, seramik ve silikon dışında malzemelerden kaçının. Elmalar dibe çökene kadar her gün mutlaka karıştırılmalı. İkinci günden itibaren köpürme başlar, bu fermantasyonun başladığının belirtisidir. Köpürme başlayınca taşma yaşanmaması için kavanozlar ağzına kadar doldurulmaz bir kaç parmak boşluk bırakılır. Elmalar çökünce ağzına kalın dokumalı bir bez örtüp kenarlarını çok sıkı sabitlemeli. Burada amaç sirke sineklerinin kavanoza larva bırakmasını önlemektir. Seyrek dokumalı tülbent, gazlı bez vs sineklerin kavanoz içine girmesini engelleyemez. Kalın dokumalı bezi kavanoza çok sıkı bir lastik ya da iple sabitleyin. Elma yüzünde oluşan ana dibe çökmeden sirkenizi süzmeyin. Süzülen sirkenizi şişeleyin ve oda ısısında karanlık bir yerde muhafaza edin. Şişelerken fermantasyonu yavaşlatmak için dilerseniz 1 fiske tuz atabilirsiniz, şart değil. Kulaktan dolma bir bilgi olan tuz alkolleşmeyi önler sözü son derece saçmadır çünkü sirke şaraba dönmez ama şarap sirkeye döner. Burada tuz sadece fermantasyonu yavaşlatma etkisine sahiptir. Sirke anasını sirke içinde oda ısısında karanlık bir yerde ağzı kapalı saklayabilirsiniz. Sirkeniz süzüldükten sonra bekledikçe lezzeti, aroması ve keskinliği artacaktır. Fermnetemutfagım. |
Her yerde farklı bir bilgi var kimisi kesinlikle metal kaşık kullanmayın derken kimisi yukarıdaki yazı gibi ağaç kaşık kullanmayın diyor :( Ben ağaç kaşık kullandım market sirkesi kullandım maya için nolucak şimdi :confused:
|
Sayın aydemiraydın,abarttığınız kadar bir zahmeti yok yahu,ben yaptığım işleri tüm ayrıntısına kadar yazıyorum,size o yüzden zahmetli gibi gelmiş olabilir.Ben bu işlerle uğraşırken zevk alıyorum,yapmışkende çeşit çeşit deniyorum ki başkalarına da bir faydası olabilsin.
Bu işlemlerin zahmetli olduğunu düşünsem,giderim markete herhangi bir marka sirke alır gelirim.Kaldı ki yukarıda alıntı yaptığınız mesajdaki kişi'de baya bir zahmete girmiş,baksanıza o kadar işlemi yapmış erinmemiş birde yazmış.Herkes bu kadar uğraşmaz değil mi? Bu arada ben tüm sirkelerimde tahta kaşık kullandım doğal olduğunu düşünerek.Aksine zararlı olduğundan bahsedilmiş. |
Alıntı:
|
alıntı yaptığım yazılar bu konularda uzman kişilerin. bende sirkeyi,turşuyu, yoğurdu,kefiri evimde kendim yapıyorum. probiyotik gıdalar , sağlımızın sigortası. bende çok hatalar yapmışım şimdi doğrusunu öğrenip bu yanlışlardan dönmeye çalışıyorum.
tv. lerdeki şarlatanlar insanların sağlıkları ile oynuyor. |
3 Eklenti(ler)
İlk elma sirkemi kuralı tam 1 ay oldu.Bir hafta önce küf gibi bir görünümü vardı,beni baya korkutmuştu ama şimdi durum iyi görünüyor.İlk resim bir hafta önceki hali diğerleride şimdiki hali.Kokusu hala alkol kokuyor,artık 3-4 günde bir karıştıracağım,sirke anası havayla teması kesmedin diye.Şu anki görünümü parlak köpük gibi,silikon gibi.
|
5 Eklenti(ler)
Erkanbey'in yukarıdaki çalışmalarından cesaret alarak ben de evde sirke yapmaya karar verdim. Bunun için de elma ve ayva kabuğu sirkesi yapmaya çalıştım. Arkadaşımdan aldığım kendi yaptığı elma sirkesinden ve 1 tatlı kaşığı kadar balı mayalandırmak için kullandım. Mutfak dolabında ve ısının 20 derece dolaylarında olduğu bir ortamda sakladım. Sürahi ve kavanozun ağzı kapalı değildi. Kapaklar sürekli yarı aralık durdu. 45 gün sonra geldiğimiz nokta şu:
1- Aşağıdaki fotoğraflarda görüleceği üzere ayva dibe çöktü, elmalar henüz dibe çökmedi. 2- Ayvalar daha doğrusu ayva kabukları dibe çökeli 10 gün kadar oldu. Buna rağmen neden " sirke anası" neden oluşmadı? Konuyla ilgili çok fazla yazı-mesaj okudum. Genel yargı " dibe çökme olduktan sonra karıştırmayı bırakın, sirke anasının oluşmasını bekleyin" şeklindeydi. Bire bir uygulamaya çalıştım. Ama henüz " ana " oluşumu konusunda bir umut yok :p 3- Fotoğraflarda görüldüğü gibi elmalarda hala mayalanma devam ediyor. Tadı değilse de kokusu gittikçe keskinleşip sirkeye benziyor. 4- Elmalar dibe batmadığı için hergün bir kez karıştırmaya devam ediyorum. 45 gün boyunca mayalanmanın devam etmesi normal mi? 5- Ayva kabukları 10 gün önce dibe çöktüğüne göre bu kavanozu süzüp ayrı bir şişeye alabilir miyim :confused: |
Ayva sadece kabuk olduğu için erken çökmüştür, yoksa 10 günde süreç tamamlanmaz.
|
Sayın TCM,
Bu durumda elmaların 45 günde çökmemesi normal mi diyorsunuz? :confused: |
Kesinlikle.
|
Elmaları atın artık birdahaki sefere elmaları daha ince dograyın birde ekmek mayası ve seker ekleyin
|
Baslangıçta seker fermantasyonun hızlı baslamasını saglıyor meyvalardaki seker suya gecene kkadar zaman geciyor
|
EKMEK MAYASI BİRA MAYASI VEYA SARAP MAYASI AYNI ŞEYDİR DOGAL OLARAK BİRÇOK MEYVANIN DIŞINDA BULUNUR ENÇOK SİYAH ÜZÜMDE VARDIR BU MAYA OKSİJENSİZ ORTAMDA ALKOL OKSİJENLİ ORTAMDA ASETİK ASİT(sirke asidi) üretir. bu yüzden sirke yapmak için kavanozun kapağı yerine bezle kapatıyoruz
|
Sirke ustası arkadaşlar benim beş ay önce kurduğum elma sirkesinde henüz sirke anası oluşmadı elmalar dibe çökeli çok oldu .Ne yapmam lazım süzeyimmi ????Yoksa sirke anası oluşana kadar öyle dursun mu ???.Bir yapamadım gitti şu sirkeyi cevap için şimdiden teşekkür ederim .
|
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Üstümdeki eringenliği atıp kış boyu çabaladığım ve çok olumlu sonuçlar aldığım sirke yapım çalışmalarımın resimlerini ekliyorum.Önceki mesajlarımda eklediğim resimlerimde ana tam oluşmamıştı,anladımki sirke oluşumunda sıcaklık önemli bir faktör,sıcaklık biraz daha artınca sirkede,analarıda oluştu.Bu arada anaları saklamaya uğraşmadım,attım.Yeni sirke yaparsam mevcut sirkelerimden ekleyeceğim.
Şişelerde,üzüm,nar,elma ve elmanın saf suyundan birde portakal ile limon karışımı sirkeler var.Portakal limon karışımını temizlik amaçlı yaptım,odayada spreyle sıkıyorum,güzel bir koku veriyor. |
2 Eklenti(ler)
Birkaç kez boşa giden çalışmadan sonra bu son denemede başarılı oldum. Erkan Bey'in söylediği gibi sıcaklıkla çok yakından ilgisi var. 12 Mart günü yaptığım sirkeyi dün süzdüm. Anasını da kavanoza aldım, duruyor. Çok lezzetli ve keskin bir sirke ortaya çıktı. Küçük kızım da yarım litrelik bir şişeyle kendine aldı, götürdü.
Sirke olup olmadığını denemek için de küçük bir oyun düzenledim. Cam sürahide yaptığım sirkeyi kavanoza aktarırken lavaboya ve mutfak tezgahına da birazcık dökülmüştü.Bilerek temizlemedim oraları. Biraz sonra içeri giren eşim : Bu ne yaaa, ne yaptınız burada? Her taraf sirke kokuyor! deyince başarılı olduğuma emin oldum. :cool: Şimdi sorularım şunlar: 1-Bu sirkeyi ağzı sıkıca kapalı olarak buzdolabında mı saklamalıyım :confused: 2- Zincir bozulmasın diye hemen güzel elma bulup yenisini hazırlamak istiyorum. Bunun için maya olarak sirkenin kendisinden mi, yoksa anasından mı faydalanmak daha doğru ve etkili olur :confused: Bunlar da fotoğraflar: |
Hocam ağzı kapalı ama dolapta değil,serin karanlık bir yerde muhafaza edin,mutfak tezgahının altı olabilir.Yeni yapacağınıza ana veya yaptığınız sirkeden ikiside olur,hiç bir şey katmasanızda oluyor ama imkanınız varken istediğinizi katın.
|
1 Eklenti(ler)
Bu başarımdan :p cesaret alarak bugün hemen yeni sirkemi yaptım. Bu sefer kavanozu da büyüttüm :cool:
Umarım bu da güzel bir sirke olur. Havalar bizim buralarda çok sıcak. Bundan öncekini 47. günde süzdüm. Sanırım bunun için 40 gün yeter. ( Bu mesajdan tarihi de takip edebilirim. ) Bekleyelim, görelim ;) |
20. Gün
4 Eklenti(ler)
1 Mayıs'ta yaptığım elma sirkesinin bugünkü görünüşü. 2-3 gün önce elmalar dibe çökmeye başlamıştı. Ben de karıştırma işini bırakmıştım. Bugün gördüm ki elmaların tamamı dibe inmiş. Ve sirke anası oluşmuş.
İlk sirkeyi baharın başlangıcı gibi yapmıştım ve 47. günde süzmüştüm. Buralarda havalar bir ara o kadar sıcak gitti ki 20. günde sirkemiz bu hale geldi. Peki şimdi ne olacak, hemen süzmeli miyim, yoksa birkaç gün daha beklemeli miyim? İşte fotoğraflar : |
O ana kalınlaşacak dibe çökecek,acele atmeyin,toplamda en az bi 45 lük olsun.
|
3 Eklenti(ler)
36. günde durum aşağıdaki gibi.. Sirke anasının üzeri küf değil ama küf benzeri bir görüntü almış. Aynı durum Erkan Bey'de de olmuş ve sıkıntı çıkarmamış. O nedenle telaş etmiyorum.
Ama sirke anasının benim beklediğim kalınlığa neden ulaşmadığını da merak ediyorum.:o Acaba sirke anasına zarar vermeden süzüp elma posalarını atayım mı? Yoksa en az 45. güne kadar bu şekilde mi bekleteyim? |
1 Eklenti(ler)
|
Sirke yapmak için, mutlaka olgun meyve mi olması gerekiyor? Şu anda bahçemde şeftali ve elma seyreltmesi yapıyorum. Bu seyreltmede yere attığım meyvelerden sirke olur mu? Kusura bakmayı biraz absürd bir soru oldu galiba. ;)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
toz şeker ilavesi yapabilirsiniz bakterilerin çalışması için. kışın temizlikte kullanmak için turuçgillerden sirke yapıyorum. fakat sirke yapımında nohut ,ekmek v.b. kullanmayın. klorsuz su, meyve, birazcıkta fermente sirke katın içine yeterli . meyveler çökene kadarda çelik malzeme ile karıştırın. sirke anası çökene kadarda dinlensin. |
Biz dibe dusen butun elmalari olgunlassin **** olgunlasmasin aliyoruz sirke icin
|
Daha dun kurdugum 5 litrelik elma sirkesini ilk gun sık sık karistiracagim diye agzini acik birakmistim. Hemen bulmuş minicik sinekler. 3 tane gordum kavanozun icinde cikarmaya calistim. Daha sonra da karistirip orttum agzini. Icine sinek karisti mi tam olarak emin olamiyorum.
Devam edeyim mi dokeyim mi bilemedim. |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Kıyamadım dokmedim sirkeyi. Temizlikte kullanirim dedim. Uzeri beyazlandi. Kopuklenmeden mi kaynaklaniyor bilmiyorum. Alkol kokusu da baskin. Meyvelerin dibe cokmeye hic niyeti yok gibi.
Işlem dogru ilerliyor mu sizce? |
1 Eklenti(ler)
Bir soruda benden 15gün önce kurduğum üzüm sirkesinin üstü bu şekilde beyazladı .Bu nedir acaba çiçek mi ?
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Umarim dogru yoldadir ama sivi bulanik ve sallamalardan vebuharlasmadan kaynakli kavanozun üst bolumu 1-2 cm. tortu tutmus. Alkol kokusu azalmis ama hala var meyve kokusuyla yarisiyor.
Kavanozu oldugu gibi temiz bir kavnoza aktarasim var. Uygun olur mu? |
2 Eklenti(ler)
Elma sirkemin üsten ve yandan görüntüsü aslında üstünde daha bütün bir oluşum vardı .Ben elimi sürünce oluşum alta indi .
Bende doğru yolda olmayı umuyorum :p |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:56. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025