agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Evde elma, üzüm sirkesi yapımı (https://www.agaclar.net/forum/kiler/2324.htm)

neslihank4 25-07-2015 11:46

selam arkadaşlar. bende kiraz sirkesi yaptım zahidenin programında tarif vermişlerdi. fakat kiraz sirkesini süzdüm henuz ustunde ana olmadan kullanmaya başladım çünki tarife göre kısa surede oluyor ve kullanıyorsun. ama yanlış bişi yapmaktan da korkuyorum kiraz sirkesi deneyen bilen varmı

neslihank4 25-07-2015 11:50

ha unutmadan şimdi çilek sirkesi kurdum daha 15 gun oldu ilk süzme işlemimi yaptım, tarife göre her 10 gunde suzulecekmiş bakalım nasıl olacak onuda paylaşırım. birde enginar sirkesi yapmıştım suzup karanlık yere kaldırdım sanırım anası oluşacak gibi duruyor ellemedim. unuda olunca anlatırım

Ozlem A 25-07-2015 15:45

Sayın Neslihank4, öncelikle agaclar.net'e hoşgeldiniz ve paylaşımlarınız için teşekkürler.

Forumumuzun aşağıdaki bölümlerine uğrarsanız hem biz sizi daha iyi tanıyabiliriz, hem de forumumuzun işleyiş kurallarına göz atmış olursunuz.

http://www.agaclar.net/forum/uyeler-...niyor/2595.htm
SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net
http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/1669.htm

thisisme 27-07-2015 12:57

[QUOTE=Ozlem A;1388730]Öncelikle agaclar.net'e hoşgeldiniz.

İnce tabakanın sirke anası olmayıp küf olduğundan eminseniz, evet bozulmuştur. Eğer sirke anası ise, sirkenin doğla oluşumudur ve olması istenen bir unsurdur.

Merhaba,

Ben de yıllardır ilaçlamadığımız ağacımızın elmalarından sirke yapıyorum. zaman zaman üstünde küf oluştuğu olur ama ben o tabakayı atıp gerisini süzerim. ben yanlış mı yapıyorum. üzerinde küf oluşmuşsa bozulmuş mu demektir. hepten dökmeli miyim bu durumda. ama tadı ve kokusu güzel oluyor rengi de öyle.

Ozlem A 27-07-2015 20:36

Küf olduğunu düşündüğünüz tabaka beyaz ve köpüksü ise, küf olmayıp turşularda da oluşan fazla fermentasyon ile oluşan hafif katman olabilir. Küfü süzseniz bile geride kalan sirkede kokusu olacağından kullanamayacağınız düşüncesindeyim.

Sûz-i Dilârâ 01-08-2015 13:01

1 Eklenti(ler)
Bu da benim elma sirkesi denemem. Tarif, İbrahim Saraçoğlu'nun çıktığı bir tv programında verdiği tarif.

Elmalar, köyden getirdiğim ilaçsız, kurtlu, çürük elmaların sağlam yerleri.

İki litre suya, 9-10 elma (çekirdek yatakları alınacak), bir tatlı kaşığı tuz, iki yemek kaşığı bal.

Üzeri bir tülbentle bağlanıp karanlık bir köşede bir ay bekleyecekmiş, sirke sinekleri ve ekşi koku oluşunca olmuş demekmiş. :o İlk bir hafta her gün çalkalanacakmış, sonra arada bir.

Şişenin ağzındaki tülbentin kenarı işlemeli olsun isterdim:D bayılıyorum o minik işlemeli tülbentlere:D ama kayınvalidemle tülbentten süzek yaparken bu kumaş arttı, kenarını dikmeye vakit bulamadan kavanoza geçiriverdim.

Eklenti 569250

Ozlem A 01-08-2015 17:39

Fırsat bulursanız aşamalardan da notlar ve fotoğraflar bekleriz.

Muharrem Yalcin 05-11-2015 10:15

Sirke

5 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Özlem A, Meyvelitepe yanıtlayabilirseniz sevinirim.
Yaklaşık altı-yedi aydır evde sirke yapımına başladım. İnternetteki bilgi kirliliğinden dolayı bazı bilgilere ulaşmam kolay olmadı. Özellikle sirke yapımında buradan doyurucu bilgiler edindim. Halen tam emin olamadığım sirkeleşmenin son bölümüyle ilgili sorularım var.

Birincisi; Buradaki yazıları okuyup küflenmeyle, sirke anası oluşumu arasındaki farkı öğrenmişken, şimdi beni bu kez çiçeklenme korkusu sardı:) Yaptığım elma, üzüm ve armut sirkelerinde sirke anası oluştu. Oluşan sirke anaları tabaka halinde ama renkleri farklı. Armut sirkesi daha beyaz ve silikon şeklindeyken, elma sirkesinin anası biraz daha sarıya çalan renkte oldu. Özellikle bunu tabağa koyup daha ayrıntılı fotoğrafladım. Bu durum çiçeklenme değildir umarım:(

İkincisi; Meyve posalarını ilk aşama olan gaz çıkışı bittikten sonra atıp sürece sadece sirke anasıyla mı devam etmeliyim, yoksa sirkeleşme tamamlanıp küçük şişelere alıncaya kadar tüm içerik kavanozda durmalı mı?

Üçüncüsü; Sirke anası oluştuktan sonra karıştırmak gerekir mi?

Dördüncüsü; Sirke belli bir olgunluğa eriştikten sonra (45-60 günün sonunda) bir süre daha keskinleşmesini istiyorsak yine tülbentle mi kapanmalı, yoksa artık kavanozun kapağını kapatabilir miyiz?

Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

pikancevizi 18-11-2015 22:24

Aranıza yeni katıldım arkadaşlar bu sirke konusuyla çok ilgiliydim çok denemeler yaptım fakat istediğim kıvama ulaşamamıştım birgün bir tv kanalında dr.ümit aktaşın verdiği bir sirke tarifini gördüm ve denedim sonuç harikaydı çok keskin bir sirkem olmuştu Tarif şöyleydi 2kg üzümü cam kavonozun içinde elinizle ezip bırakın 1 litre su ilave edin 2 yemek kaşığı bal karıştırıp ağzını tülbentle kapatıp hergün tahta kaşıkla 1 kere karıştırıyorsunuz 4-6 hafta sonra sirkeniz oluşuyor süzüp cam şişeye koyuyorsunuz sirkeniz hazır size çok sert gelirse biraz suyla hafifletiyorsunuz ben çok memnunum bu tariften dr.ümit aktaşın sayesinde sağlıklı sirke yapımını öğrendim dr ümit beyede teşekkür ederim.(Ben süzdürdüğüm posalarıda bir sonraki sirkemede mayasıyla birlikte bir miktar koyuyorum.

TCM 11-12-2015 15:50

2 Eklenti(ler)
3 lt. lik (galiba) iki cam kavanoza koyduğum elma, bal, ekmek, nohut, su, karbonat karışımı bir süre sonra köpürdü, sineklendi, üzeri kaymak bağladı (kavanozun birini hala ellemedim) ve sonunda geçen hafta süzerek üç ayrı kavanoza koydum. Üzerindeki kaymakımsı (sirke anası) tabaka ile daha büyük cam kavanozda tekrar elma sirkesi kurdum. Süzerek ayırdığım küçük kavanozdaki elma sirkelerinin üzeri ise tekrar tabaka bağlamaya başladı, sanırım süreç devam ediyor. Tadı mükemmel, 'bedava sirke baldan tatlıdır' diyen halt yemiş. İki gündür orta tabakadan enjektörle birer kaşık alıp içiyorum. Tat muhtemelen zaman geçtikçe ekşiyecek.

Eklenti 588495

Eklenti 588496

Sûz-i Dilârâ 13-12-2015 11:00

4 Eklenti(ler)
İlk fotoğraf yukarıdaki mesajda yaptığım elma sirkesinin bir hafta sonraki hâli. Üzeri beyazlaşıp sirke anası oluştu zamanla. Süzdükten sonra maalesef sirke anasını attım.:( Şişeleyip buzdolabına koyduktan sonra bir tane daha sirke anası oluştu. Bunu çamaşır makinesinde yumuşatıcı yerine kullandım.
Eklenti 588759
Eklenti 588760

Bu da üzüm sirkesi denemem. Köyde kır gezilerimde rastladığım koruklardan salkım salkım koparıp kovama atıyordum. Sirkem kırmızı olsun istediğim için daha çok mor koruk topladım. Arada evlerde atılacak gibi olan sarı üzümleri de kıyamayıp kovama atıverdim.

Üç ay ağzı kapalı karanlık bir yerde bekledi. İçine elma, armut kabukları haricinde hiçbir şey atmadım. Tarsus'ta komşu teyzenin her yıl yaptığı tarifi uyguladım. Bol kurtlu (sirke sineği kurdu), sinekli ve ekşi kokulu bir sürecin ardından dün süzüp şişeye aldım. ;) Teyzeye tattırıp olup olmadığına göre salatalarda kullanacağım:D
Eklenti 588761
Eklenti 588762

Buzdolabı kapağındaki ilk şişe sirke değil, yabanî (taş eriği) erik ekşisi.

Elma sirkesi yaptığım şişenin iş bittikten sonra yıkadığımda elmas gibi parladığını eklemeden edemeyeceğim :)

Sûz-i Dilârâ 19-12-2015 11:49

Yukarıdaki sirkeyi dün salatada kullandım, market sirkesinden çok rahatsız olan eşim buna bayıldı. Ben de çok beğendim tadını.

Kesinlikle tavsiye ederim, yapımı da öyle kolay ki! At kovaya üzümleri üç ay karanlık kullanılmayan bir odada ya da balkonda sineklensin, kurtlansın :) -yoğun sinek çok rahatsız edici ev içini tavsiye etmem- sonra da ez, süz, kullan, misler gibi.

TCM 17-01-2016 01:28

2 Eklenti(ler)
Üstteki kavanozdaki elma sirkeleri ağızlarında ters konmuş kavanozlarla (yani hafiften havalansın diye) karanlık serince bir yerde bekliyorlar. İkinci sirke analarını 10 gün kadar önce almıştım resimdeki gibi...

Eklenti 592607

Eklenti 592608

Baktım hala sirke anası oluşumu kavanozlarda devam ediyor. Bu kaç tur devam edecek acep?

ekinnaz 28-01-2016 16:23

Elma ve portakal sirkesi

Merhaba, yaklaşık 55 gün önce internetten araştırıp elma sirkesi yaptım. Tarife göre 5 litrelik kabın yarısına elma doldurdum. Üzerine dolacak şekilde içme suyu koydum. Sonra içine 1 çay bardağı sirke, 1 avuç nohut, 2 kaşık bal ve 1 çorba kaşığı kadar salamuralık tuz koydum. Ağzını tülbent bez ve lastikle kapattım. 15-20 gün boyunca her gün tahta kaşıkla karıştırdım. Sonra aklıma geldikçe karıştırdım. Bir süre sonra su bulanıklaştı. Elmalar dibe çökmeye başladı. Üzeri beyazlaştı. Bugün sirkeyi süzdüm. Tadına baktım. Genzimi yakacak keskinlikte sirke oluşmuş. Şaşırdım. 55 günde sirke mi oluyormuş? Şimdi süzdüğüm sirkenin içine yine bir avuç nohut ve tuz attım. Ağzını tekrar tülbentle kapattım. Normalde şu an sirkem kullanılabilecek durumda. Bundan sonra sirkeyi kullansam mı yoksa böyle bir süre daha bekletmeli miyim?
Bu arada 1 ay önce temizlik için portakal sirkesi de yaptım. Yıkayıp suyunu sıktığım portakalları 5 litrelik kabın 4'te 3'üne doldurdum. (Suyunu ailecek afiyetle tükettik. :) ) Üzerini içme suyuyla tamamladım. Sonra içine 1 çorba kaşığı salamuralık tuz ve 1 çay bardağı sirke attım. Onu da aynen elma sirkesinde olduğu gibi 15 gün boyunca her gün karıştırdım. Bugün süzdüm. Tadında portakal kabuğunun acılığı ve sirke tadı vardı. Bu sirkenin içine de bir avuç nohut ve tuz attım. Ağzını tülbentle kapatıp bekleteceğim.

özfidan 27-03-2016 21:19

Sn. ekinnaz yaptığınız sirkeye nohutu niçin atıyorsunuz ? Ben atmadım faydası nedir?

Dogayadost 05-04-2016 17:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi özfidan (Mesaj 1450049)
Sn. ekinnaz yaptığınız sirkeye nohutu niçin atıyorsunuz ? Ben atmadım faydası nedir?

Nohut anladığım kadarıyla fermentasyonu hızlandırıyor. Tecrübeli arkadaşlar daha iyi bilirler tabi :)

aydemiraydın 23-04-2016 12:41

sirke yapımıyla ilgili o kadar çok tarif varki hangisi doğru şaşırdım. kimisi karanlık ve sıcak ortam diyor. kimisi güneşe koyun diyor. kimisi serin yere koyun diyor.

sirke yapımının bilimsel mantığa uygun tarifini bilen yazabilirmi?

Ozlem A 23-04-2016 19:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1456284)
sirke yapımıyla ilgili o kadar çok tarif varki hangisi doğru şaşırdım. kimisi karanlık ve sıcak ortam diyor. kimisi güneşe koyun diyor. kimisi serin yere koyun diyor.

sirke yapımının bilimsel mantığa uygun tarifini bilen yazabilirmi?

Meyvelitepe blog yazıları iyi bir kaynak, aşağıdaki en güncel olanı, diğerlerini de blogda görebilirsiniz.

Sirke yapmamak olmaz! | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak

aydemiraydın 25-04-2016 13:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1456340)
Meyvelitepe blog yazıları iyi bir kaynak, aşağıdaki en güncel olanı, diğerlerini de blogda görebilirsiniz.

tek derli toplu ev sirkesi yapımınıda Meyvelitepe nin blogunda gördüm.

pin@r 28-04-2016 11:22

Sayın aydemiraydın bende sirke yapımını merak ederek en sonunda başardım. Benim gözlemlediğim çok sıcak ve güneş olmaması gerektiği. Aksine karanlık ve normal bir sıcaklık yetiyor. Sormak istediğiniz başka bir şey varsa ben kendi yaptığım kadarı ile cevaplayabilirim.

sardunya18 13-06-2016 11:57

Merhabalar bende evde sirke yapmak istedim suzidilara nın tarifini aynen uyguladım .Ama sirke anası oluşmadı sirke sinekleri de yok kokusu tadı sirke gibi kullanabilir miyim acaba bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim karanlık dolaptaydı onun etkisi olurmu ?

aydemiraydın 13-06-2016 14:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 (Mesaj 1468213)
Merhabalar bende evde sirke yapmak istedim suzidilara nın tarifini aynen uyguladım .Ama sirke anası oluşmadı sirke sinekleri de yok kokusu tadı sirke gibi kullanabilir miyim acaba bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim karanlık dolaptaydı onun etkisi olurmu ?

sn. meyvelitepe nin yazılarını okursanız çok yararını görürsünüz.

aydemiraydın 13-06-2016 14:27

sn. meyvelitepe , sirke yapımında tuz katmamış buda önemli bi ayrıntı.

sardunya18 13-06-2016 16:56

Teşekkürler ling size verilince hemen okudum bir dahakini öyle yapacağım ama bu yaptıklarımı ne yapsam onu bilemedim Sirke anası olmadan sirke olmaz mı .Bir miktar ev sirkesi de katmıştım içine kullanabilir miyim acaba .Meyveli tepe yeterli sıcaklık olmazsa sirke olmaz meyve boşa gider demiş seneye nasip artık

aydemiraydın 14-06-2016 06:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 (Mesaj 1468290)
Teşekkürler ling size verilince hemen okudum bir dahakini öyle yapacağım ama bu yaptıklarımı ne yapsam onu bilemedim Sirke anası olmadan sirke olmaz mı .Bir miktar ev sirkesi de katmıştım içine kullanabilir miyim acaba .Meyveli tepe yeterli sıcaklık olmazsa sirke olmaz meyve boşa gider demiş seneye nasip artık

karanlık ve uygun sıcaklıkta yılın her dönemi sirke yapılır. seneyi beklemeye gerek yok.
sanırım sirkenizde olmuştur. çoğu zaman kuşkucu davranıyoruz.

pin@r 16-06-2016 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 (Mesaj 1468213)

Sayın sardunya18 karanlık sirke oluşumunda iyi diye düşünüyorum benim deneyimlerimden. Tuz atmadım. Benim yaptığım sirkelerde sirke anası oluşturmayanlar sirke olmadı. Sirke sinekleri de oluyor ama bu konuda emin değilim belki oluşmaz ortama göre değişir? Sirke oluşumunda ince bir tabakada olsa mutlaka sirke anası oluşuyor. Emin misiniz tadının sirke gibi olduğundan? İlk sirke denemelerimi yaparken hafif bir ekşiliği bende oldu sanıyordum ama ilk sirkemi yaptığımda anladım , normal , keskin bildiğiniz sirke tadını alıyorsunuz. Bu arada siyah dut, elma, üzüm, nar ve ayva sirkesi yaptım ben. En kolay nar sirkesi en zor olanda siyah dut sirkesi oldu. Sizde dönemine göre meyveleri deneyebilirsiniz. Biraz sabırlı olmak gerekiyor. Pes etmeyin başka mevsim meyvelerini deneyebilirsiniz.

aydemiraydın 09-08-2016 08:03

sağlığımız için tüketeceğimiz bütün fermente ürünlerin tarifi hurafelerden arındırılmış tamamen bilimsel.

Fermente Mutfağım

Adalet Yağcı 09-08-2016 08:11

Link için çok teşekkürler aydemiraydın..

rainac 09-08-2016 11:17

Çok faydalı oldu teşekkürler..

aydemiraydın 09-08-2016 13:43

sosyal medya üzerinden Ferda uslu hanımla tanıştıktan sonra ne kadar çok doğru bildiğimiz yanlışlarımız varmış anladım.
probiyotik mayalar konusundada Doğadan Bizim sitesinden yararlanabilirsiniz. sitenin sahibi bu konuların uzmanı Haydar yılmaz bey.

Erdem 01 19-10-2016 14:41

Sirkenin formülü böyledir. Şekerli meyve suyu + Mayalı Havasız ortam = Alkollü Şarap + Mayalı Havadar ortam= Sirke. Sirkenin olması için alkolü yapmak gerekir. Ben Üzüm şarabını yaparken alkol oluşturmak için hava almasın diye çırpınıyorum. Alkollü şarap hava alınca bakteriler sirkeye dönüştürür biliyorum. Bu nedenle oluşan şarap hava alıp bozulmasın diye çabalıyorum. Şarabı yapıyorum bir de sirkeyi denemek istedim. Buradaki sirke yapımlarını okuyunca şunu anlamadım. Çeşme suyuna meyve atıp üstüne örtü serip havadar ortamda mayalandırıp ekşitiliyor. Bir de tuz atmayı anlamadım. Gerçek sirke oluyor mu. Havadar ortamda alkolü nasıl oluşturdunuz. Alkolü sirke bakterileri bozar sirke oluşur. Alkolü havasız ortamda üretmeden nasıl sirke yapılıyor. Yoksa ekşimiş meyve suyu sirke diye mi kullanılıyor. Şarabın sirkeye dönüşmesi Tırtılın Kelebeğe dönüşmesi gibidir. Ne sirke şaraba benzer ne de Kelebek tırtıla.

Sûz-i Dilârâ 07-11-2016 07:21

1 Eklenti(ler)
Bu yılki sirkem :)

aydemiraydın 07-11-2016 12:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdem 01 (Mesaj 1482940)
Sirkenin formülü böyledir. Şekerli meyve suyu + Mayalı Havasız ortam = Alkollü Şarap + Mayalı Havadar ortam= Sirke. Sirkenin olması için alkolü yapmak gerekir. Ben Üzüm şarabını yaparken alkol oluşturmak için hava almasın diye çırpınıyorum. Alkollü şarap hava alınca bakteriler sirkeye dönüştürür biliyorum. Bu nedenle oluşan şarap hava alıp bozulmasın diye çabalıyorum. Şarabı yapıyorum bir de sirkeyi denemek istedim. Buradaki sirke yapımlarını okuyunca şunu anlamadım. Çeşme suyuna meyve atıp üstüne örtü serip havadar ortamda mayalandırıp ekşitiliyor. Bir de tuz atmayı anlamadım. Gerçek sirke oluyor mu. Havadar ortamda alkolü nasıl oluşturdunuz. Alkolü sirke bakterileri bozar sirke oluşur. Alkolü havasız ortamda üretmeden nasıl sirke yapılıyor. Yoksa ekşimiş meyve suyu sirke diye mi kullanılıyor. Şarabın sirkeye dönüşmesi Tırtılın Kelebeğe dönüşmesi gibidir. Ne sirke şaraba benzer ne de Kelebek tırtıla.

çeşme suyu değil , içme suyu kullanın. tuz katmayın. şarap sirkeye dönüşür. sirke şaraba dönüşmez. sirke yapımı şaraba göre basit ve fazla araç gereç gerekmez.

erkanbey 11-11-2016 14:27

1 Eklenti(ler)
Bende sirke yapanlar kervanına katılmış bulunmaktayım.Üzümler için biraz geç kalmış olsamda,köye gidip bana yetecek kadar kokulu üzüm ve tatlı elma buldum.Meyveler tamamen doğal bir damla gübre içermiyor.İki kavanoza yarıdan fazla üzüm doldurdum,üç kavonoza yarıdan fazla elma doldurdum içlerine yarımşar su bardağı kadar şeker koydum,kaynatılmış ve soğumuş musluk suyu ile üstten dört parmak kadar boşluk kalacak şekilde doldurdum.İlk başta daha fazla su doldurmuştum ama eldivenleri takınca köpükler kavanozun ağzına kadar ulaştı,o yüzden biraz eksiltmek zorunda kaldım.Kavanozların içindekileri iyice karıştırıp ağızlarına kestiğim atletimi para lastiği ile lastikledim.Bu aşamada meyveleri her gün karıştırdım veya kavanozları iyice çalkaladım.

İki gün sonra köpürmeler arttığından bezleri çıkarıp eldivenleri taktım.Karşılaştırmak için az miktardaki üzümümün katı meyve sıkacağında suyunu çıkardım,iki lt kadarda elma suyu ile aynı işlemleri uyguladım ama bunlara su eklemedim.Bunlardan bir hafta sonrada marketten alınmış nar ile bir kavanoz daha yaptım.Narları iyice ezip ortalama bir lt nara 1 lt kaynatılmış soğumuş su ve şeker ekleyip aynı işlemleri uyguladım.

Eldivenleri kavanozlara geçirdikten sonra şişmeye başladıklarında uçlarını iğne ile deldim patlamasınlar diye.O halde bile arada havalarını almam gerekti gaz çıkışı bazen çok fazla oluyor.Sanırım dayanamayıp çok yakında portakal ve limondan oluşan bir sirke daha yapacağım,buda temizlik için olacak.
Sirke olayına biraz hızlı başladık anlayacağınız.Gördüğünüz gibi bütün eller havada mayalanma devam ediyor.

erkanbey 11-11-2016 16:02

1 Eklenti(ler)
İlk yaptığım kavanoz ilk iki günü bez ile örtülü olmak üzere toplam 12 günlük oldu.Bugüne kadar sürekli bir köpürme vardı,bugün gaz çıkışı durma aşamasına geldi eldivenin havası söndü.Bende delik olmayan bir eldiven taktım elmaları karıştırdım,tekrar şişti.Kavonozun içindeki su tatlı şerbeti kıvamına gelmiş.Akşam havasını alacağım daha şişmez ise eldiveni çıkarıp bez takıp son aşamaya geçeceğim.

Merak ettiğim bu kadar sürede alkol oluşma sürecinin sona ermiş olması mümkün mü?Ben daha uzun sürer diye düşünüyordum.Ayrıca şu anda elmalardan dibe çöken yok,acaba kaç günden sonra dibe çökmeye başlar?

Şu andaki izlenimim,meyvenin suyuyla yapılan sirke meyvenin kendisine su ilave edilerek yapılan sirkeden daha hızlı olgunlaşıyor gibi,gerçi ilerleyen zamanlarda daha iyi anlaşılacaktır.

Elmanın mayalanıp alkol'e dönüşme aşamasındaki köpürmesinin resmini ekliyorum.

MeyveliTepe 11-11-2016 16:22

Elmalar yaklaşık 5-6 hafta sonra dibe çöküyorlar.

erkanbey 12-11-2016 08:31

1 Eklenti(ler)
Akşam eve gittiğimde elmadaki eldiven biraz şişmişti,iki kavanoz üzüm ve küçük üzüm suyu kavanozunun havaları inmişti.Bu kavanozları iyice karıştırıp delik olmayan eldiven taktım,sabah kalktığımda hepsinin havasıda inikti,böylece ilk aşamanın(Mayalar'ın alkol üretmesi işlemi)bittiğine karar verdim.Eldivenleri çıkarıp,atletimden yırttığım bez parçalarını kavanozların ağızlarına lastikledim.Üstlerini iki katlı bir örtüyle kapattım ışık görmesin diye.

Şu anda iki kavanoz üzüm,bir kavanoz elma ve küçük bir kavanoz üzüm suyu ikinci aşamaya(Asetik asit bakterileri'nin oluşan alkolu sirke'ye çevirme işlemi)geçmiş durumda.İki elma,bir elma suyu ve bir nar hala birinci aşamada,gaz çıkışı devam ediyor.30 ekimde yaptığım elma ile 2 kasımda yaptığım üzümler aynı zamanda ilk aşamayı tamamladı,şartlar eşit durumda,demekki üzüm daha hızlı fermente oluyor.Küçük üzüm suyunu 3 kasımda yapmıştım oda aynı zamanda ilk aşamayı tamamladı.2 kasımda yaptığım iki kavanoz elma,3 kasımda yaptığım bir kavanoz elma suyu ve 7 kasımda yaptığım nar şu anda ilk aşamadalar.

Sirke konusunda bir çok kaynağı araştırdım,sonuç olarak sayın Meyvelitepe'nin bloğundaki tarifi aynen uyguluyorum.Her konuda olduğu gibi bu konuda da sorularımızı yanıtsız bırakmadığı için kendisine teşekkürü bir borç biliyorum.

Teşekkürler Meyvelitepe

erkanbey 17-11-2016 20:55

1 Eklenti(ler)
30 Ekim'de kurduğum elma sirkesinin elmaları 19 gün gibi bir sürede dibe çökmeye başlamış.Üstteki oluşum jölemsi bir kıvam değilde küf gibi görünüyor,resime bakarak bir fikir edinilebilir mi?

TCM 17-11-2016 21:53

Küf mü koklayınca anlaşılır. Her gün karıştırmadınız mı?

Benim üç-dört gün önce kurduğum elma sirkesi soğuk havaya denk geldi köpürme falan yok daha :(

erkanbey 17-11-2016 22:41

Koklayınca alkol kokusu geliyor hala,kötü bir koku yok.Nerdeyse hergün karıştırdım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025