![]() |
Merhaba ; uzun zaman internetim yoktu ,sırf sirke hakkında sormak için 'wın' aldım .
Ben elma sirkesi yaptım .Oldu. Fakat ben çok asitli bir sirke istiyorum .Asit istiyorum .Sirkemi nasıl asitlendirebilirim? Tam iki ay oldu .İçilebilir sirke oldu .Sirke dediğin asitli olmalı ,tıpkı hazır sirke gibi .Asit için yine ve yine asitlenene kadar şeker ,bal ,pekmez vs mi katmalıyım .Neyi eksik yaptım ? Yoksa daha fazla mı zaman gerekiyor ? Lütfen tecrübeli arkadaşlar yol göstersin ,teşekkürler . |
Fatma Nihal Doğan'ın "vişne sirkesi" tarifi:
Bahar ayları geldi mi bizim evde evlere şenlik durumlar yaşanır! Büyük anneannemden başlayan, anneannem ve annemden bana gelen bitki yetiştirme, üretme geleneği ile bir yanda annemin kuruttuğu çiçekler, otlar... Diğer yanda benim (tabi düne kadar annemindi) sirkeler... Merak işte, İnşaAllah birgün "doğal sirke" fabrikası kuracağız. Gül, çilek, üzüm, karadut, elma, vişne... Hepsi ayrı güzel, hepsi farklı lezzette... Evet, siz de vişne sirkesi yapmak isteseniz; ilk deneme için 1 kg. vişne alın, saplarını ayıklayıp güzelce yıkayın. Çekirdeklerini ayıkladıktan sonra cam bir kavanozun içine koyun ve iyice ezin, üzerine bir çay bardağı kadar su, 2 yemek kaşığı kadar da toz şeker (%100 pancar şekeri) ilave edin ve hava alacak şekilde üzerine bir tülbent veya iki-üç kat gazlı bez örtüp gölgede ama sıcak bir ortamda beklemeye bırakın. Ara ara kontrol edin 5-6 gün sonra mayalanmayma başlar, 10-15 gün sonra süzüp cam bir şişeye alın. 40 gün boyunca; 10 günde bir süzmeye devam edin, keskin sirke tadını ve kokusunu aldıktan sonra koyu renkli bir şişeye alıp muhafa edebilirsiniz. Vişne sirkesi; havuç, pancar ve marul gibi yeşilliklerle yapılan salatalarda harika oluyor ve hazımsızlık problemi çektiğinizde çok fayda sağlıyor... Fatma Nihal Doğan'ın "vişne sirkesi" tarifi: |
Ben de elma sirkesi sevdiğimden şu şekilde kendim yapıyorum:
Yaklaşık 2-3 lt. lik kavanoz içindir. Bu ölçüyü arttırabilirsiniz. 3-4 tane kırmızı elmanın kabuklarını soyup kavanoza koyuyoruz üzerine dolana kadar su ekliyoruz. 8-10 tane kuru nohut 2 tane küp şeker 1 dilim kuru ekmek (ince) kapağını sıkıca kapatıp sıcak bir yerde mayalanmasını bekliyoruz. Bu süre en erken 3-4 haftadır. Sonra tadına bakıyoruz sirkeleşme oluşmaya başlayınca istediğimiz sertliğe gelmeye başlayınca süzüp üzerine biraz elma sirkesi ekliyoruz mayalamayı hızlandırması için, birazcık ta tuz. Ben bunu genelde kışın yapıyorum... |
Her sene deniyorum nerdeyse bakalim belki bu sene tuttururum.
|
Sağolsun ''meyvelitepe'' sayesinde üzüm ve elma sirkesi yapmayı merak ettim.Son sirkeler ise harika oldu.Elma suyunu ve üzüm suyunu önce şaraba sonrada sirkeye çevirdim.Anladığım kadarıyla en iyi sirke en iyi şaraptan oluyor.Sezon sonu olması sebebiyle sirkelerden birer şişe kaldı.Bitecek diye kullanmaya kıyamıyoruz desek abartı olmaz.Elma sirkesini şifa niyetine yemeklerden yarım saat önce bir bardak suya bir çorba kaşığı kadar katıp içiyorum. Özellikle de gece yatmadan önce.
|
Deneyiyim bakalım becerebilecekmiyim..
|
Üzüm sirkesi yapımı.
2 Eklenti(ler)
Aslında geçen yıla kadar hiç sirke yapmayı beceremeyen ben, geçen yıl Ürgüp'lü akrabamızdan tarifini aldığım ve o yaparken fotoğrafladığım üzüm sirkesi bilgilerini fotoğrafları ile paylaşıyorum.
İhtiyacımız olan malzemeler; Tercihen 5 litrelik cam kavanoz, pet kavanoz da ola bilir ama, sirke olgunlaşıp süzülme aşamasına geldiğinde mutlaka cam kavanoza konmalı. 2 kg. kadar üzüm, biz siyah Dimrit üzümü kullandık. Bir kâse üzüm pekmezi Bir dilim ekmek 1 tane elma 2 yemek kaşığı tuz Bir çay bardağı kadar eski sirke veya sirke mayası(sirke mayasının nasıl bir şey olduğunu elma sirkesini yazarken paylaşacağım). Üzümleri yıkayıp sirke yapacağımız kabın içine koyduk. Elimizle sıkarak suyunu çıkardık. Eklenti 438876 Eklenti 438877 |
3 Eklenti(ler)
Bir kase pekmezi kabın içine boşalttık.
Eklenti 438879 Eklenti 438880 2 yemek kaşığı tuzu ekledik. Eklenti 438881 |
3 Eklenti(ler)
Elmayı ilâve ettik.
Eklenti 438882 Eklenti 438883 5-6 parmak boşluk kalacak şekilde su ilâve ettik. Eklenti 438884 |
2 Eklenti(ler)
Ekmeği de ilâve ettik.
Eklenti 438885 Bu arada, sirke mayası evde yokmuş komşudan bir kaç saat sonra geldiği için fotoğraflayamamıştım. Son hali bu, ağzı bir bezle kapatılıp fermantasyon için beklemeye alındı. Eklenti 438886 Sirkenin olgunlaşması ısıya göre değişiyor. |
1 Eklenti(ler)
Mersin'e döndüğümde, yukarıdaki tarifi aynen uygulayarak "bir kez daha deneyeyim bakalım" dedim.
Bahçemde beyaz üzüm vardı, iyice olgunlaşmışlar, ben 10 litrelik kavanoz kullandım, tabii malzeme de ona göreydi. Sonuç; Mükemmel bir sirke oldu, bundan iyisi balsamik sirke :) Eklenti 438888 |
Elma sirkesi yapımı.
3 Eklenti(ler)
Geçen seneden cesaretlendim ya, bu sene de evdeki elmalardan elma sirkesi yapayım dedim :)
3 kg. kadar elmadan kışlık komposto yapmıştım, kabuklarını değerlendirdim. 1,5 kg. kadar da elma dilimledim. Eklenti 438891 Eklenti 438892 3 yemek kaşığı tuz 2 yemek kaşığı şeker Bir parça ekmek. Eklenti 438893 |
3 Eklenti(ler)
Malzemeler toplu halde, biberiye dalı da konacak içine(arzuya bağlı).
Eklenti 438894 İşte sirke mayası bu, geçen yıl yaptığım sirkenin içinde kendiliğinden meydana gelen oluşum. Eklenti 438895 Sirke mayası Eklenti 438896 |
3 Eklenti(ler)
Sirke kabı 10 litrelik.
Elma parçalarını ve kabuklarını yerleştirdim, suyu hazırladım, bahçeden biberiye kopartıldı. Eklenti 438897 Eklenti 438898 Tüm malzemeler içinde. Eklenti 438899 |
2 Eklenti(ler)
Kabın üzerinde 6-7 parmak boşluk kalacak şekilde suyunu doldurdum.
Eklenti 438901 Ağzını bir bezle kapatıp olgunlaşması için terasın güneş gören bir yerine koydum. Tahminimce 1,5-2 ay içinde fermante olur. Eklenti 438902 |
ellerinize sağlık
:cool:1 hafta kadar önce pazardan danelenmiş üzüm aldım. ekonomik oldu ama beyaz ve çekirdeksiz izmir üzümü diye hayıflanıyordum. sirke yapmayı kafaya koyduğumdan dolayı önce tarifini bulmam lazım dedim. tarifine bakmadan 1 hafta yıkanıp temizlenmiş şekilde ağzı kapalı bidonda bekledi şeffaflaştılar ama hareket yok...
şimdi baştan sona hepsini okuduğum bilgilerden şu sonuca vardım. önce alkol oluşması için havasız ortamda bekletilmesi gerekiyor. yani kapalı olarak durması doğru. bu şekilde keskinliği artacak. ama üzümleri ezmediğim için uzun süreceğini anlıyorum. sıcaklık yüksek ve loş olacak bunuda bilmeden yapmış durumdayım. rengini biraz kırmızı istediğimden birazda siyah üzüm katmayı düşünüyorum. kapalı ve havasız şekilde şaraplaştıracağım. dertlenip şarap yapmayı becerdiğim halde içmezsem 4 hafta kadarfermantasyon yani mayalanma devam edecek. ben bu suyu süzüp ekmek şeker ve nohut ekleyerek birazda tuz katkısıyla sirkeleşme bölümüne geçeceğim. bu bölüm hava alması gerekiyor. bakteriler havasız ortamda alkol havalı ortamda ise alkolü sirkeye çevirecek. bu süreç üstte kalın ana tabir edilen bakteri tabakası oluşuncaya kadar devam edecek. sıcaklık ve bu sefer loş ortamda( loş kısmından emin olamadım. güneşte bekletilecek kısmı kafamı karıştırdı.) en son gaz çıkarmayı kestiği ve bakteri faaliyetlerinin sonlanmaya başladığı aşamada üstteki ana denilen mayayı alacağım. ve limon tuzu atıp şişelere dolduracağım. limon tuzunun amacı bakteri faaliyetini durdurmasından kaynaklanıyor. çünki koruyucu madde olarak kullanılan sitrik asitin öbür adı limon tuzudur. tabi aromayı bozmaması için az kullanacağım. belki kaşık ucuyla. sorular şunlar : üzümleri hırpalamadan atmak hatamıydı? üzerine sonradan siyah üzüm katmak işi bozarmı? ve en önemlisi ana denen maya tabakası nasıl muhafaza edilir? öldürmeden yoğurt gibi sonraki sirke yapımlarımızda daha kaliteli ve hızlı sonuç için bunu öğrenmem şart. komşunun bahçesinde elma ağacının altında tenezzül edip toplamadığı çürük kurtlu elmalar ilaçsız ve doğal. onları hırhızlasak elma kıymete binermi? o elmaları toplayıp çürüklerini kesip temizleyerekmi temizlemeden mi bir kaba doldurmalıyım? ne yaparsam yapayım önce şaraplaştırma aşaması yanı ağzı kapalı ortamda bekletmem en doğrusumu ? hatamı ediyorum? kavga edecek birini bulup hır çıkarınca hakkaten sirke güzel ve keskinmi olur? keskin olunca kavga çıkardığım kişi ile arayı düzeltebilecek kapasitede bir sirke elde edebilirmiyim? elde edemezsem bilgiyi sunan arkadaşı dava etmelimiyim? hayat memat meselesi. kırkımdan sonra sirke üretmeye merak saldım sayenizde. hemde burada eski üye olup geç farketmekten utandığımı söyleyeyim peşinen. arzederim. saygılarımla.:) |
Sayın abrakadabra;
Önce mesajınızı geç görüp geç cevaplayabildiğim için üzüldüğümü ifade edeyim. Şimdiye kadar olan olmuştur artık, bundan sonra bir şekilde müdahil olup, kavga, gürültü, adliye avukat uğraşmayı göze alamadım doğrusu :) Benim verdiğim tarif denenmiştir, yani şahitim ve ispatım vardır, ama siz tarifi saptırmışsınız, ne diyeyim, inşallah bomba gibi bir sirkeniz olur. Neticeyi buradan bizlerle paylaşırsanız seviniriz. |
Alıntı:
hanım söyledi ben dinledim yani. biraz tuz atsam berraklaşır diye düşünüp tuzda kattım korkarak. önce macun rengindeydi bugün baktım sirke rengine dönmeye ve dpte tortulanmaya başlamış. bu arada bikaç damla limonu koruyucu madde olarak ekledim. renk ve kalite bozulmasın diye düşünmüştüm. içine az miktarda piyasadan aldığım sirkedende kattım. bakteri aşılamak maksadıyla tabi. yoğurt gibi mayaladığımı düşünüyorum. ağzı açık olarak rengini almaya berraklaşmaya başladı. hayırlısı olsun. umarım başarmışımdır. kurban bayramı arefesinden beri bekleyen ve dün süzdüğüm malzemem den çok az posa kalmış geriye. nerdeyse malzemem kadar özüt elde ettim. |
malzemeyi tamamen değil ama mayalanma başlamadan önce(alkol fermantasyonu) arasıra açıp elimle ezdim öfeledim. malzeme çok bulanık hal aldı. bu malzemenin tamamen suya geçmesini sağladı. hanımın süzgeç mafoldu ama oda kavga için lazımdı...
|
İlk kullanımdaki izlenimlerinizi merak ediyorum :)
|
Ah şuan öyle kötü oldum ki sormayın, çok üzüldüm.
Ağaçlar net in evde sirke yapımı sayfasından habersiz, geçen sene (aslında bütün sayfalara bakarım ama gözümden kaçmış demek ki) elma sirkesi kurdum, hemde organik on kg kadar. Her gün ağzını açık bırakıyorum belli sürelerde, açık zamanda tülbentli. Gaz çıkması bitince koydum bir köşeye epeyce ilgilenemedim hastalık olayları yüzünden. Ağzını açtığımda üzerinde şu an (maya) olduğunu öğrendiğim tabakayı görünce bu bozulmuş diye döktüm.Kısmet değilmiş demek ki. |
Sevgili ahsenn o maya tam bir yılda oluşuyor, siz sirke yapmayı öğrenmişsiniz, yine yaparsınız üzülmeyin.
|
Sayın Adalet Yağcı, teşekkür ederim. Bir sene geçmemişti ama üç ayı geçkin kaldı.
Uzun süre hastalık üç, dört ay geçmişti ve durduğu yer sıcak bir ortamdı. Dediğiniz gibi bundan sonrakiler iyi olur. |
4 Eklenti(ler)
İlk defa sirke yapıyorum. Bir şişe elma bir şişe üzüm sirkesi yaptım. Fotoğraflarından yola çıkarak gidişatı hakkında bilgi verebilir misiniz?
İlk 4 fotoğraf üzüm sirkesi. 15 gün sonra üzümlerini süzdüm bu sadece suyu. 2 gündür üzerinde böyle birikmeler oldu. Bunlar ne ola ki??? |
3 Eklenti(ler)
Bu fotoğraflar da yani son üç fotoğraf elma sirkeme ait. Bunun seyri daha farklı üzümden. Meyveleri içinde duruyor. Yapalı 20 gün oldu. Üzerinde beyaz birikimler var. Hangi aşamadalar? Doğru mu ilerliyorlar? Bilgi verirseniz sevinirim.
|
Kavanozun üstündeki sıvıda oluşan kısım fermantasyonun başladığını gösteriyor.
Ancak, üzüm sirkesindeki harcı 15 gün sonra neden süzdünüz anlayamadım. İçine karıştırdığınız her şey sirke olgunlaşıncaya kadar kalacaktı. Hava soğuk, bu mevsimde birkaç ay beklemesi gerekirdi olgunlaşması için, ama artık çıkartmışsınız yapacak bir şey yok. Ara sıra tadına bakıp anlayabilirsiniz sirkenizin olgunlaşıp olgunlaşmadığını. Sabırlı olun :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Ben de evde elma ve üzüm sirkesi yapıyorum. Ancak sirkeyi süzdükten sonra eğer buzdolabında muhafaza etmezsem tekrar ana oluşturmaya başlıyor. Rengi bulanıyor. Yani çalışmaya devam ediyor. Siz nasıl saklıyorsunuz sirkenizi ? |
Alıntı:
|
Alıntı:
Siz tadına bakın, sirke tadı gibi gelmiyorsa bozulmuş demektir. |
Alıntı:
Belki bir kısmı maya oluşturmak için süzmeden muhafaza edilebilir, her yıl yeniden kullanmak için. |
nar sirkesi
merhaba nar sirkesi yaptım 28 gün beklettim.28. gün süzmeye karar verdim ancak sirkenin üzerinde plastik benzeri silikonada benzeyen kavanozun ağızının şeklini almış kalıp gibi bir madde oluşmuş bu ne olabilir bilen arkadaşlar yanıtlarsa sevinirim.
|
Alıntı:
|
Merhabalar yaklaşık 5 ay önce üzüm sirkesi yapıp kuzeydeki balkona bırakmıştım. Kocaman bir anası var dibinde yatıyor. Ama tadı bir değişik olmuş. Acı gibi sanki ama birazda yavanlığı var. Ph ına baktım az önce 3 müş. Neden tadı böyle oldu acaba.?
|
Elimde don vurduğundan yumuşamış limonlar ve bir miktar portakal var.Bunlardan biraz temizlik sirkesi yaptım ama merak ettiğim bir şey var. Neden limondan sirke yaparken normal sirke aşamalarını takip etmiyoruz. Nette bulabildiğm bilgilerden kabuğu soyulmus limon ve tuz ile kuruluyor.Bilgisi olan varmı acaba?
|
Arkadaşlar yaptığınız yöntemler farklı farklı fakat size yöntemlerden bir tanesini anlatım. Öncelikle kullanacağınız elmalar organik olmalı ve kesinlikle yıkanmamalı.
Malzemeler 2 kg elma Bulgur ( Mümkünse Siyez Bulguru) Elma şırası pekmezi veya bal ************************** 3 Lt lik cam kavanoza doğal kaynak suyu veya Distile olmadı kaynatılıp soğutulmuş şebeke suyunu koyunuz. Elmaların kabuklarını kalın bir şekilde doğrayınız. Üzerine Bulgur ve Yarım çay bardağı elma şırası pekmezi veya bal dökmelisiniz. Kavanozun kapağını hava girişi olacak şekilde tülbentle sarıp karanlık ve 15 C derecenin altına düşmeyen bir yere koyun arasıra tahta kaşıkla karıştırabilirsiniz. 4-5 hafta sonra karışımı süzdükten sonra 2-3 ay içinde sirke hazırdır. |
Teşekkürler sayın hexus.
Aklıma takılan birkaç soruma açıklık getirirseniz konu daha iyi anlaşılacaktır. a- Siyes bulguru dediğiniz esmer bulgur mu, ince ya da kalın olması önemli mi? b- Elmalar kalınca soyulur demişsiniz, sadece kabuk kısmı mı kullanılıyor, etli kısım kullanılmayacak mı? c- Kesinlikle yıkanmayacak demişsiniz, nedeni ne dir? d- Konulacak bulgur miktarı ne kadar olmalı? Teşekkürlerimle. |
Siyes bulguru aynı Karakılçık gibi Anadolu'nun doğal buğdayından yapılan bulgur. Bu bulguru ben Antalya'da 2-3 ayda bir yapılan yöresel ürünler fuarından bulabiliyorum. Kastamonulu bir firma ticari olarak bu ürünü pazarlıyor. Gerçekten vazgeçilmez bir tad...
|
Merhaba,ben de 2 ay bekleterek elma sirkesi yaptım fakat az önce açtığımda üzerinde ince bir küf tabakası olduğunu gördüm.Sirkem zarar görmüş olabilir mi?Yardımcı olursanız memnun olurum,teşekkürler..
|
Öncelikle agaclar.net'e hoşgeldiniz.
İnce tabakanın sirke anası olmayıp küf olduğundan eminseniz, evet bozulmuştur. Eğer sirke anası ise, sirkenin doğla oluşumudur ve olması istenen bir unsurdur. Sirke yapımı ile ilgili görsellerden fikir edinmeniz mümkün olmadı ise, buraya bahsettiğiniz tabakanın iyi çözünürlükte fotoğrafını çekerek yüklerseniz küf mü sirke anası mı olduğunu anlamanıza bilen üyelerimiz yardımcı olabilir. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:38. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025