agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Evde elma, üzüm sirkesi yapımı (https://www.agaclar.net/forum/kiler/2324.htm)

berduray 25-01-2010 13:40

Sanırım koku ve tat belirleyicidir.

nrş 25-01-2010 13:45

Bir de yanılmıyorsam arada karıştırarak havalandırma sirke lehine . Anaerop üreme alkol lehine sonuç veriyordu?

berduray 25-01-2010 13:51

Evde şarap yapımı başlığı size istediğiniz bilgileri verecektir.

nrş 23-02-2010 21:11

Arkadaşlar üstteki sorumdan sonra sirke yapımına başladım. Benim yaptığım tarif bir önceki sayfada 'susam'ın yaptığı tarif ile örtüşüyordu.

Elmaların kabuklarını ve yenmeyen orta kısımlarını biraz tuz , biraz bal ve evde bulunan çarşı malı sirkeden biraz mayalık olarak karıştırıp elmaların yarısına gelecek kadar su doldurup kapağı milim aralık olacak şekilde (tülbent bulamadım da) cam bir kavanoza koydum .

Ayrıca her gün kapağı tam açarak şöyle bir sallayarak çalkaladım Birinci hafta olmadan elmaların diğer arkadaşların bahsettiği hoş kokusu olmaya başladı. Eşimin önerisiyle bu zamanda elmaların üzerini geçecek şekilde su ilave ettim . Bir hafta daha öyle devam etti. Koku gittikçe alkollü çürüme kokusu yerine ekşi sirke kokusuna bırakıyordu. Yalnız sirkenin üst kısmında beyazlıklar oluşmaya başladı Sirke anası mı yoksa çiçeklenme mi anlayamadım doğrusu.

En sonunda ikinci haftanın sonunda dayanamayarak elmaları süzdüm . Maşallah sirkem olmuştu. Kokusu tam sirke kokusu gibiydi. (Ev halkından sonra neredeyse apartmandaki komşulara dahi koku turuna çıkacaktımda neyse...:D )

Şimdi sirkemi bardağa koyup rahatlıkla yudumluyorum. Aşırı keskin değil ; yani yudum yudum rahatlıkla içilecek gibi . Şu an bahsettiğim beyazlıklar da bir sorun teşkil etmiyor.

Sözün özü bu sirke oldu ama bir-iki önemli sorum olacak :
Birincisi sirkemin fazla keskin olmaması sebebi kısa bir zaman sonra süzmem olabilir mi ?
İkincisi bahsettiğim beyazlıklar sirke anası mı yoksa çiçeklenme mi?
Üçüncüsü daha büyük kapta sirke yapımına başlasak sirke oldukça içinden sirke alıp ardından elma ve su ekleyerek devamlı dönüşümü olan rezervuar elde eder miyiz yoksa nasıl başladıysak devam etmeli ve olan sirkeyi kaldırıp yerine yenisini mi kurmalıyız?

nrş 23-02-2010 21:14

2 Eklenti(ler)
Fotolar da burada ...

Halil Önen 23-02-2010 23:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nrş (Mesaj 584435)
Birincisi sirkemin fazla keskin olmaması sebebi kısa bir zaman sonra süzmem olabilir mi ?

İkincisi bahsettiğim beyazlıklar sirke anası mı yoksa çiçeklenme mi?

Üçüncüsü daha büyük kapta sirke yapımına başlasak sirke oldukça içinden sirke alıp ardından elma ve su ekleyerek devamlı dönüşümü olan rezervuar elde eder miyiz yoksa nasıl başladıysak devam etmeli ve olan sirkeyi kaldırıp yerine yenisini mi kurmalıyız?

Hayır sirkenizin keskin olmaması buna bağlı değil. Erken süzmeden değil.

Sirkenin tam keskin olması için bir yaz bir kış geçmelimiş.

Üzerindeki beyazlık çiçeklenme değil. Ana'yı almayın, o sirkenizi daha olgunlaştıracak

Sirkenizin içine ne atarsanız (elma..!) turşu olur.

Akif 24-02-2010 07:11

Merhaba;

Konuyu okurken çocukluğuma gittim geldim. Çocukluğumda (Takribi 22 yıl geçmiştir) köyde herkes kendi sirkesini kendisi yapardı. Çünkü satın alabilecekleri bir yer yoktu. Gerçi o dönemlerde bizim köyde elektrikte yoktu yolda yoktu. Hepsi daha sonralarında yapıldı ve bakkal çakkal olayı da böylece başlamış oldu. Şimdi düşünüyorum da yaz aylarında köye gittiğimde herkes hazır sirke kullanıyor. Çocukluğumda ki o sirkeli salataların (Kurutulmuş biber haşlanarak bol soğan ve sirke ile birlikte servis edilir) tadını artık alamıyorum bir türlü.

Anılarım depreşti yine.

Saygılar.

Kiraz 24-02-2010 08:31

Elma sirkesini çok kullandığım ve satılanların doğallığına inanmadığım için hazır almamaya karar verdim, güvenilir olarak satılanların küçük bir şişesine 25 TL bile fiyat istendiğini gördüm.

Küçük bir deneme yapmıştım tadı hoştu ama keskin değildi (toprağı kabartmadı :)), denemenin çok küçük olmasına bağlamıştım, bu sefer kullandığım elma malzemesini biraz daha arttırdım, henüz bir hafta oldu beklemedeyim.

"Sirkenin tam keskin olması için bir yaz bir kış geçmelimiş. " Sn. Halil Önen bunu bilmiyordum, öyleyse doğru yoldayım, denemeye devam edeceğim.

Sn. Nrs, önceki tariflerden okuduğum kadarıyla, evde yapılan sirkede süzme işleminden sonra da iki-üç hafta havalandırmaya devam edilebilirmiş, mayalanma devam ediyormuş. Daha sonra tekrar süzüp, ağzı kapalı olarak buzdolabında saklanabilir.

nrş 25-02-2010 10:47

Çok teşekkürler , cevaplarınız oldukça yol gösterici oldu.


Şimdi ikinci kavanoz elma sirkesi ve bir kavanoz kuru üzüm sirkesine başladım . Arada bir kavanoz fire de verdim. Meyva sıkacağında sıkarak suyunu ve posasını çıkardığım bir kavanoz elma tamamen küf oldu. Bu yüzden şimdiki denmemi ilki gibi gross elma parçalarıyla yapıyorum inşallah bu da tutarsa Halil Önen Bey'in dediği gibi uzun süreli mayalanma için büyük bidonlara geçeceğim.
Kuru üzümleri de elmalardaki presleme sonrası kötü tecrübem nedeniyle tam olarak sıkmadan koydum Acaba üzümlerde sıkmayarak hata mı yapıyorum?

praecox 25-02-2010 11:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nrş (Mesaj 568856)
Herkese çok teşekkürler. Peki sirkenin tamamen sirke olduğundan ;tam olarak alkolleşmediğinden yani üzüm için şarap diğerleri için likör olmadığından; nasıl emin olabiliriz.

Öncelikle şekerin alkole dönmesi şart. Bu alkollerdir ki acetikaside yani sirke asidine aerob bakterilerce dönüştürülür.

Şaraptan dönme sirke keskin olur. derler.

Güzel bir sirke için önce üzüm suyunun bir güzel fermante olup alkollü bir hale dönmesi gerek. Mümkünse hava alımını bir ay ve üzeri engelleyin. belki bir ay da enzimatik aktivitelerle alkol oranının armasını bekleyin. Zira % 12 alkol oranı fermantasyon bakterilerinin hayatta kalabilmesi için üst sınırdır. Bu sınıra dayanırsanız diğer küflenme ve üremeler çok kolay gözlemlenmez.

Şarap kıvamında elde etiğiniz bu üzüm suyunu süzün şişelere doldurun içerisine kırmadan 2-3 çubuk makarna sokun ve şişenin kapağı açık surette bekletin.

Arta kalmış içilmeyen şarplarınıza da bu şekilde makarna koyarak bekletirseniz nefis bir sirke elde edersiniz.

Üzümden keskin sirke elde etmek isterseniz üzümün şeker oranına göre litre başına 100 g şeker eklerseniz çok daha keskin olacaktır.

Elma sirkesi için ise tatlı elma kullanın, yine 100 g hatta fazlası şeker ekleyip bunu az beyaz üzümden elde ettiğiniz şıra ile inkube edin.
yoksa elmada küflenme fermantasyonun önüne geçip işi bozar.

mmenekşe 31-03-2010 11:21

Elmaların kabukları ile tadı daha güzel oluyor.5 litrelik bir kavanoza 1/3 elma kabuğu,1/3 su,1/3 hava olacak şekilde yerleştirilir.Çekirdekleri konmaz.Mayalanması için içine eski doğal sirke eklenebilir veya ekşi mayalı bir dilim ekmek konur.Üzeri iki kat temiz tülbentle kapatılır..Eğer üzüm sirkesi olacaksa su konmadan ,sadece üzüm sıkılarak yapılır..1.5-2 ayda olur..Tadı da müthiştir.Hazır sirkelerin çoğu asetik asidin sulandırılması ve boyar madde ve aroma ilavesi ile yapılıyor.Gerçek fermentasyon sirkesi biraz bulanık oluyor...

buyukcoban 05-04-2010 22:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 585469)

Şarap kıvamında elde etiğiniz bu üzüm suyunu süzün şişelere doldurun içerisine kırmadan 2-3 çubuk makarna sokun ve şişenin kapağı açık surette bekletin.

Arta kalmış içilmeyen şarplarınıza da bu şekilde makarna koyarak bekletirseniz nefis bir sirke elde edersiniz.

Sayın praecox,

Bende arta kalmış 3/4 şişe kırmızı ev şarabı vardı. Bunun ağzını açarak bırakmıştım. Ancak yazınızı okuduktan sonra 3 tane spagetti içine uzattım. Acaba bu makarnaların yararı nedir? Bir de kaç gün böyle durunca sirke olmuş olacak?

lbalkanay 12-10-2010 13:50

bende elma sirkesi yapıyorum şöyle ki;
eylülden itibaren her gün yenen tatlı elmaların kabuk ve eşeleklerini büyükçe bir kavanoza koyuyorum. üzerine 3 lt. su (yaklaşık) yarım su bardağı da şeker ekliyorum (ELMANIN ŞEKERİ AZ GELİYOR) her gün kabuk ilavesiyle 2-3 ay bekletiyorum ağzını sıkıştırmadan gelişigüzel kapatıp, arada kavanozu çalkalıyorum.sirke kokusu ve tadı olduğunda süzerek şişelere alıyorum. ertesi sene turşularımı bu sirkeyle kuruyorum,ayrıca kışın yeşil sebzeleri yıkarken bu sirkeyi kullanıyorum

fatma sunay 11-12-2010 21:12

Arkadaşlar birde alıç sirkesi var Bolu yöresinde çok yapılıyor. Yapımını bilen arkadaşlar aşama aşama yazarlarsa çok sevinirim. Alıç sirkesi yapmak istiyorum fakat nasıl bir işlemden geçiyor bilmiyorum.

mavikartal5 03-04-2011 20:09

bütün üyeler sirke yapımı üzerine yazmış ama, keskin sirke küpüne zarar ne demek? sayın halil önen'den yanıt bekliyorum (sirke yaparken kavga edecek birisini buluyor ya ondan)
saygılar

Halil Önen 04-04-2011 23:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mavikartal5 (Mesaj 779116)
bütün üyeler sirke yapımı üzerine yazmış ama, keskin sirke küpüne zarar ne demek? sayın halil önen'den yanıt bekliyorum (sirke yaparken kavga edecek birisini buluyor ya ondan)
saygılar

Eskiden sirkeyi küpde yaparlarmış.

Sirkeyi yaparken şaraba giden 'o' ince ve keskin yoldan geri döndürürsen, sirke keskin olur ve küpünü çatladır; ondandır bu söz...;)

Sirke bir çok meyveden, çeşitli yollarla ve yöntemlerle yapılır, yöresel damak tatlarıdır belirleyeci olan _ ki oda tartışılmaz, üzerinde kavga edilemez...:)

s.eren 07-10-2011 15:35

Ben nerde hata yaptım???
 
3 Eklenti(ler)
Yaklaşık 3 lt.lik cam kavanoza rondodan geçirdiğim siyah ve beyaz üzümlerine 2-3 çorba kaşığı mayalık hazır üzüm sirkesi ilave ettim.Yaklaşık 15-20 gündür güneş görmeyen oda ısısında "ağzı kapalı olarak" bir yerde muhafaza ettim.Galiba beceremedim.Üzeri bembeyaz çiçeklenmiş.Şimdi bu şişedeki üzümleri atmalı mıyım?
Fikri, bilgisi olan deneyimli arkadaşlardan yardım bekliyorum.. :((

s.eren 08-10-2011 14:36

Fikri olan yok mu?? Bu küflenme oldu sanıyorum. Dökeceğim ama bir yorum alıp ona göre devam edeyim istiyorum.. Yoksa salı günü pazardan üzüm alıp tekrar deneyeceğim..Bu kötü deneyimle yılmak istemiyorum..

İlk defa deniyorum sirke yapımını..Biz genç nesil olarak bu işleri yapmalıyız ki, çocuklarımızda faydalansın..Ama önce bizim öğrenmemiz gerek.. :(( Bu doğal ürünlere ve doğal beslenmeye alışkın olsunlar inşallah..

Kiraz 10-10-2011 08:34

Tecrübeli arkadaşlar daha uygun cevap yazabilirler ama bildiğim kadarı ile üstteki küfü taşırarak atabilirsiniz. Sirkenin geniş ağızlı kapta, üzeri tülbentele kapatılarak hava alarak yapılması gerekiyor, havası az gelince bu şekilde küflenebiliyormuş.

adiyez 10-10-2011 20:23

Ev yapımı elma sirkesi

Kendi sirkemizi kendimiz yapmak eğlenceli ve keyifli olabilir. Ama unutmayalım ki bu işlem kolay değildir, iyi neticeler elde etmek için, bu işleme uygun malzemeleri ve yöntemleri kullanmanız gerekir.
Bu arada meraklıları için, en basit sirke tarifi. Şayet bu işten keyif alırsanız, misafirlerinize değişik tadlardaki sirkelerinizden sunabilir ve mutfağınızı daha leziz bir şekle getirebilirsiniz.

• İsteğinize göre elmaları seçiniz (elmaların işlem görmemiş olması gerekmekte): yabani elmalar bu iş için en uygun olanlarıdır çünkü nadir bulunan elementler açısından oldukça zengindirler. En uygun olanı ekşi ve tatlı elmaları karıştırmaktır. Bunlar diğerlerine göre daha şekerli olduğundan daha sonra aside dönüşecek olan alkolü üreteceklerdir.

• Elmaları kabuklarını soymadan kesin ve kararmasını bekleyin, sonra katı meyve sıkacağında suyunu çıkartın.

• Elde ettiğiniz elma suyunu bir testiye doldurup ağzına bir balon geçirin: alkol mayalanması sürdükçe bu balon şişecektir ve bu arada içindekilerin hava ile temasını engelleyecektir. Şeker alkole dönüştükten sonra elma şarabı elde etmiş olacağız. Bu mayalanmayı hızlandırmak için, içinde elma suyu bulunan testiyi sıcak bir ortamda (25-26 derece) bulundurun. Yaklaşık bir ile altı hafta süren bu işlem ortam sıcaklığı ve elmalann kalitesine bağlıdır.

• Elma şarabını daha sonra bir salata kâsesi içine dökün, bu işlem şarabın hava alma yüzeyini genişletecektir. Üzerine de tozdan, böceklerden korumak için bir tülbent örtün ve ikinci mayalanma için bir süre bekletin. Şayet elinizde saf sirke varsa, bundan şarabın yüzeyine dikkatlice biraz ekleyin (söz konusu aerobakteriler çok narin ve hassastır) bu işlem aylar gerektiren süreci biraz hızlandıracaktır.

• Sirkeniz hazır olduğunda süzüp kullanmaya başlayabilirsiniz.

İpucu: Biraz daha zaman kazanmak için, elma şarabının içine biraz melas veya taze bira mayası katabilirsiniz.

Alıntıdır... Kitap : GENÇLİK VE SAĞLIK İKSİRİ SİRKE
Yazar : MARIE – FRANCE MULLER

ssengoren 02-11-2011 12:20

Pazardan sürekli alışveriş yaptığım birisine ''sirke yapacağım ama zirai ilaç atılmamış elma bulabilirmiyim'' diye sorduğumda maalesef olumlu cevap alamadım.Mademki evde elma sirkesi yapacağım meyveside doğal olsun istedim.Olumsuz cevabın yanında şöylede farklı bir bilgi edindim.Ormanda kendi kendine yetişen,meyveleri fındıktan az büyük olan yabani elma(üvez)dan bahsedildi.Bugün pazarda buldum.Ayrıca çok aradığım alıç meyvesinide buldum.Hem yabani elmadan hemde alıç tan sirke yapacağım.Konuyu bilenlerin görüşüne ve tecrübelerine ihtiyacım var.

ekinoks22 26-12-2011 20:47

burada yazanalara göre denedim sirke yapmayı.ama sanırım benimkide şarap oldu.3 haftayı geçti.süzdüm hala bekliyorum.önce alkolleşip sonra sirkeye dönüşüyor yorumlarından yola çıkarak beklemeye devam ediyorum.

ece2 27-12-2011 22:30

Merhabalar
Bende her sene sirke yaparim.Bahcemde kokulu uzum var onu kullaniyorum.Oncelikle uzumleri yikayip tanelerine ayiriyorum.Bunlari buyukce bir kovaya dolduruyorum ( ust kisimdan 20cm bosluk birakarak) elimle eziyorum.Uzerine tulbent ortup bekletiyorum.Haftada bir kere karistirip 3 hafta bekletiyorum.Bu surede sirke kokusu mis gibi dagiliyor tabiiki.Sonra tulden yaptigim torbaya dokup sirkeyi kovada bir hafta daha bekletiyorum.Kovayi yuksekce bir yere koyup serum hortumunu icine daldirip bir nefes cekip akmasini saglayarak cam veya plastik siselere dolduruyorum.Rengi berrak tadi sahane sirkenin yapilisi bu kadar basit.
Kalan posayida akan suyun altinda yikiyorum cekirdekler altta kaliyor kabuklar suyla akip gidiyor.Cekirdekleri suzgece alip kurutuyorum ogutucude iyice ogutup gunde bir tatli kasigi kadarini yarim cay bardagi suyla karistirip iciyorum.

hcmc 13-02-2012 14:04

Sirke üzerindeki küfler içindeki bakteriler sonucu çıkan atıklardır.Sirkenin mayalanmasını hızlandırmak için içine birkaç tane nohut atılabilir.Sirke içindeki bakterileri beslemek için içine şeker **** bal atılmalıdır.

MOKAY 10-08-2012 09:05

Arkadaşlar bende yıllardır kendi sirkemi kendim yaparım.Sizlerin tarifi ile hemen hemen aynı sizlerden farkı ben tuz katıyorum.

Ben üzüm ve elmayı karışık veya ayrı ayrı da kuruyorum.Ben bahçeden veya pazardan aldığım.Kesinlikle olgunlaşmış tatlı elmaları yıkayıp en az dört parçaya bölüyorum 5 lt veya daha büyük cam kavanozlara bastırarak dolduruyorum sonra üzerine 1 tatlı kaşığı turşuluk kalın tuzdan katıyorum.

Sonra yarısına kadar su dolduruyorum.Ağzını kapatıyorum.Mutfakta dolap altında bir tepsinin üzerine koyuyorum.Bazen taşma yapabiliyor.Her sabah ve akşam kavanozu karıştırıyorum.

İlerleyen günlerde elimle ezerek karıştırıyorum. Her kapağı açtığımda sirke kokusunu duymaya başlıyorsunuz.Artık sirkeniz kavanozda kabarma ve taşma yapmıyor .

ondan sonra kavanozlarımı ellemiyorum .Kapaklarını sıkmadan üzerinde bırakıyorum.Bundan sonra kavanozun üzerinde ebe oluşmaya başlıyor.

ebenin kalınlığı 1 parmak olmadan sirkeyi sıkmıyorum .Ben keskin sirkeyi seviyorum.

Ondan sonra derin bir kabın üzerine ilistiri (delikli süzgeç) koyuyorum kavanozu dökuyorum.Akan suyu hemen şişelere huni yardımı ile koyuyorum.Bunun tortusu az oluyor.

Ondan sonra kalan posayı ilistirden geçiriyorum onun posası fazla oluyor .Sonra bu posası bol olan sirkeyide ince delikli süzgeçten süzüyorum.Ben sirkemi böyle yapıyorum.

Size bir anımı anlatmak istiyorum.Arkadaşımın babası damak zevki çok iyi olan bir bey onada sirkeden hediye etmek istedim.Sirke şişesinin azını açtı tadına baktı .Bana döndü bu sirke değil dedi......Ben şaşırdım sirkemden eminim.Sonra bu İLAÇ.. İLAÇ ...diye söyledi.

Bende rahatladım.sonra şöyle dedi'' Sirkeyi hasta olmamak için içeceksin, hasta olduktan sonra sirke içmeyeceksin faydadan çok zararını görürsün'' demişti.

Maviş 15-08-2012 17:18

Hoş geldiniz sayın çiroz bahçeniz çok güzel elma sirkesi kurmuşsunuz kavonozlar çok küçük mayalandığı zaman taşar. Elma sirksesi harcınıza biraz tatlı üzüm,yarım bayat beyaz ekmek, kuru pak maya, üstüne çok az tuz. Biz her sene üzüm ve elma sirkesi yaparız. Bir sene beklesin gelecek yaz başı üstünde jöle kıvamında paloza kabuk oluşmuşsa sirke olmaya başalmış demektir. :D:D Sirke için başarılar.

ciroz 15-08-2012 17:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maviş2 (Mesaj 1009364)
Hoş geldiniz sayın çiroz bahçeniz çok güzel elma sirkesi kurmuşsunuz kavonozlar çok küçük mayalandığı zaman taşar. Elma sirksesi harcınıza biraz tatlı üzüm,yarım bayat beyaz ekmek, kuru pak maya, üstüne çok az tuz. Biz her sene üzüm ve elma sirkesi yaparız. Bir sene beklesin gelecek yaz başı üstünde jöle kıvamında paloza kabuk oluşmuşsa sirke olmaya başalmış demektir. :D:D Sirke için başarılar.

Teşekkürler Sayın maviş2,

Birçok konu gibi, Sirke de ilk defa denediğimiz bir şey,

Acelemiz yok, maya ya da başka bir hızlandırıcı koymadık içine, sadece elma, elmaların yarısına kadar su ve biraz da "DOĞA marka" elma sirkesinden koyduk sirke başlatıcı olarak. Gün aşırı karıştırıyoruz malzemeleri

İmeceevi' nin tarifini uyguladık bu sene.

Kuralı 2 haftayı buluyor, sanırım süreç başladı, fermantasyon hızı yavaş olduğundan, taşma olmayacak diye ümit ediyoruz.

Gözümüz üzerinde her ihtimale karşı...

İlk fırsatta sizin tarifinizi de uygularız. Bir sorumuz olacak, sirke anasını nasıl ve hangi ortamda sakliyorsunuz ?

Maviş 15-08-2012 19:42

Sirkenin anası ne demek istediniz? Doğa marka elma sirkesinin rengi tadı nasıl sirkesini ve fotografını görüntelerseniz sevinirim. Sirke konusunda her türlü denemleri anemle beraber yaptık. Bazı markalada sirke çabuk olsun diye ilaç kullanıyorlar. O ilaç mideye zarar veriyor. Biz marka sirke ve ilaç kullamıyoruz. Sirke sene geçirdiği zaman üstün mayası oluşuyor, işte o zaman sirke olmaya başlıyor. Üstünde mayası olmadığı zaman çürük eşki iğrenç bir kokusu olur. Yani benimki doğal ürünleri kullanıyorum. Daha bunun ikinci aşaması var. Sizin yaşadığınız il İstanbul iklimin ve hava sıcaklığını düşünmek lazım. Ilık ve gölgede muhafaza etmek lazım. Birinci aşama için.:) 10 seneden fazla sirke annemle beraber sirke yaparız.

ciroz 15-08-2012 19:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maviş2 (Mesaj 1009393)
...yaz başı üstünde jöle kıvamında paloza kabuk oluşmuşsa...

Sayın maviş2,

Bu sizin yukarıda tarif ettiğiniz şeye sirke anası diyorlar, araştırdığımız kadarıyla.
Yani sirkenin üzerinde oluşan jölemsi şey, bir daha ki sirke kurulumunda maya olarak kullanılıyor.

Sirke kurduğumuz anın fotoğrafını paylaşmıştık ama merak etmeyin halen orada durmuyorlar :)

Geri dönüşüm merakımızla, palet tahtalarından kendimizin yaptığı tel dolabın altında karanlık / loş bir yerdeler...

Kullandığımız sirkenin ( maya olarak ) ve sirkelerin şu an durdukları yeri fotoğraflayıp paylaşırız.

Sizin tecrübelerinizi paylaşmanıza ayrıca teşekkür ederiz. Bizler çıraklık dönenimizi atlatmaya çalışan öğrencileriz. Öğrendikçe dipsiz kuyuyu daha da seviyoruz.

saygılar.

Maviş 15-08-2012 20:09

Teşekürler Sirke yaptığınıda marka satılan sirkelerden tadı daha güzel olur. Elmanın şekeri az olunca takviye etmek lazım en iyisi tatlı üzüm. **** biraz üzüm pekmezi olabilir. Teşekürler sizin bahçenizi takip edeceğim.:)

ciroz 15-08-2012 20:56

Elma Sirkesi Denemesi / 2. Hafta
 
4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maviş2 (Mesaj 1009393)
....Doğa marka elma sirkesinin rengi tadı nasıl sirkesini ve fotografını görüntelerseniz sevinirim...

Eklenti 325629
DOĞA demistik ama Doğanaymış markası / 100% doğal elmadan üretilmiştir ibaresi vardı üzerinde. Tabii üretim metodlarını bilemiyoruz.

Eklenti 325630
İçerisinde antimikrobiyal E 223 varmış. Gözümüzden kaçmış.
Neymiş bu E 223 dedik ve biraz araştırdık. Biraz gözümüz korktu açıkcası. Az miktarda kullandık gerçi ama yine de kullanmamayı tercih etmeliymişiz...

Forumda ilgili başlık vardır mutlaka ama burada da belirtmekte fayda var sanki.

E 223 Sodyum metabisulfit, / Patent isimleriyle maddeleri yazıp, maddenin gerçek ismini yazmamaları da etiketleri nasıl okuyacağımız gerektiği hakkında bir konu başlığı açılsa iyi olur dedirtiyor insana...

E223 Sodyum metabisulfit :Koruyucu olarak kullanılır. Kömür katranından elde edilir. Tüm sülfürlü ilaçlar zehirlidir ve kullanımı sınırlandırılmıştır (Amerika'da, FDA¹ çiğ meyve ve sebzelerde kullanımını yasaklamıştır); astım nöbetlerini azdırdığı ve böbrek fonksiyonları zayıflamış olanlarda metabolizmayı zorladığı, 'B1 vitamini'ni yok ettiği bilinmektedir; içecekler, kurutulmuş meyveler, meyve suyu, sirke ve patates ürünlerinde kullanılır.


Kaynak: Koruyucu Katk Maddeleri Listesi

Kaynağa da bakmakta fayda var. Diğer koruyucu maddelerle ilgili detaylarda belirtilmiş. Tablo olarak buraya aktarmaya çalıştım ama Editörde Html kodları kullanımını beceremedim.

Farklı bir kaynakta farklı detaylar da mevcut:
http://www.livestrong.com/article/20...metabisulfite/


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maviş2 (Mesaj 1009393)
...Ilık ve gölgede muhafaza etmek lazım. Birinci aşama için.:) 10 seneden fazla sirke annemle beraber sirke yaparız.....

Eklenti 325631
Tel dolabın altında duruyorlar. Şu an için durumları böyle.

Eklenti 325632
Flashlı çekmek zorunda kaldık fotoğrafları ...

İlginize ve desteğinize teşekkürler...

Maviş 16-08-2012 14:53

Teşekürler sayın çiroz. Bende bizim yaptığımız sirkeleri ve sirke mayasını fotografını yükliyeceğim. :)

Maviş 16-08-2012 15:13

4 Eklenti(ler)
İki sene önce annem ve ben kurduğumuz sirkeler. Açık renkli elma sirkesi. Koyu renkli üzüm sirkesi. Tamamen doğal hiç bir katkı madesi yok.:):):D

Eklenti 325772
Bu seneki elma sirkesinin mayası. Bu maya oluştuğu zaman sirke oluşumunda ikinci aşamaya hazır demektir. Eylül ayında suyunu sıkarız. Size bir soru Siz elma sirkesi harcını nasıl sıkacaksınız? Elma dilimleri çok yumşak olur.:)
Eklenti 325773
Sirkenin mayası koyduğumuz mağzemeler ve hava ortamıyla beraber kendiliğinde oluşuyor. Sonradan içine sirke mayası koymuyoruz.
Eklenti 325774

Eklenti 325775

ciroz 16-08-2012 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maviş2 (Mesaj 1009617)

...Size bir soru Siz elma sirkesi harcını nasıl sıkacaksınız? Elma dilimleri çok yumşak olur.:)

Sayın maviş2,

Sizin ve annenizin tecrübelerinin yanında bizimkisi anaokulu sınıfındaki etüd çalışması olur ancak :)

Ellerinize sağlık gerçekten.

Biz 2. aşamada elmaları tülbentten geçirip sıkmayı düşünüyorduk.
Ama engin tecrübelerinizden bizi mahrum bırakmayın lütfen...

teşekkürler.

Maviş 16-08-2012 18:09

İkinci aşama süzme kısmı
 
Ben ve annem tülbentle yapıyorduk. Ama çok zorlanıyorduk sıkma işlemini sakın yapmayın. İlk önce temiz bir kova üstüne krom veya bakır süzekten sirke harcınızı geçirin. Leğen veya çukurca bir kap içine temiz, delik olmayan beyaz un çuvalın içine süzekten geçirdiğiniz bulamaç kıvamındaki sirke hacını dökün hafiften çuvalın ağızını kıvırın (sakın sıkmayın sıkarsanız birden bulamaç kıvamı çıkar.) Sirke harcın suyu yavaş yavaş sızmaya başlıyacaktır. Sızan sirke küçük bir tasla temiz kaba alırsınız sonra şişeye koyar içinde tortu varsa dibine çöker şişeyi çalkalamada yavaş yavaş başka kaba aktarırsanız. :D:D:):)

Maviş 17-08-2012 13:41

Benim sirkenin ikinci aşamanın tarifi.
 
Süzülen sirke tam sirke değildir. Tekrar temiz bidona veya kavonoza konulur. Bu sefer güneşte bekletilir. Akşam üstüne kalın bir kumaş örtülür sirke soğumasındiye.Üzerene tekrar maya kaplıyanadek. Bekletilir. Üzerine maya kaplandığı zaman sirke olmuş demektir. İşlem bitti. Afiyet olsun.:D:D

Maviş 18-08-2012 21:45

Annemin Ve Benim Sirkem 1. Aşama
 
1 Eklenti(ler)
Annem ve ben on senedir elma ve üzüm sirkesi yaparız. İlk önce mağzemeler artık mağzemelerden olmaz. Elma en tatlısı, çürükleri ve çekirdekleri ayıklanmış temiz ve yıkanmış olacak. Üzüm tatlı çürüğü ayıklamış ve yıkanmış olacak. Biz 30 Litrelik bidonlarda yaparız. Taşma ihtimaline karşın. Bize sonbaharda akrabalardan ve komşudan üzüm ve elma gelir.

Malzemeler

Üzüm sirkesi:Temiz çürüğü ayıklanmış tatlı üzüm( üzümün kilosu önemli değil ne kadar çok üzüm olursa sirke o kadar güzel olur. Tahminen 10 kilodan fazla olur.) , yarım beyaz ekmek,üç yemek kaşağı ekmek mayası (kuru pak maya), üstüne az tuz Su konmayacak. Beyaz bidon veya cam kavonoz. (Büyük cam kavonzun kırılma ihtimalı var.Dikkat etmek lazım.) Bu karışım bir sene ılık gölgede bekliyecek.



Elma sireksi: Elma (tatlı elma), üç yemek kaşağı ekmek mayası (kuru pak maya), üstüne az tuz mağzemenin üstünü örtecek kadar aratılmış kireci az, klorsuz su.
Bir çok denememizden dolayı elma sirkesi için tatlı elmanın şekeri yerteri değil. Üstüne ek olarak ya tatlı üzüm ya da üzüm pekmezi. Ek mağzeme koymazsak malesef maya oluşmuyor.

Elmalar yıkanıp, dilimlenip, çekirdek ve çürük varsa bıçakla temizlenecek beyaz bidona veya cam kavonoza konulacak. Bu karışım bir sene ılık gölgede bekliyecek.

Bir sirkenin mayalanması için en önemli noktası hava sıcaklığı ayarlamanız lazım.
Bu seneki sirke karışımı.
Eklenti 358070

Maviş 18-08-2012 22:54

Sirkenin Mayası
 
4 Eklenti(ler)
Bu seneki elma sirkesinin mayası. Bu maya oluştuğu zaman sirke oluşumunda ikinci aşamaya hazır demektir. Maya oluşmazsa sirke olmaz. Önemli olan mayayı oluşturmak. Hiçbir ilaç ve katkı maddesi kullanmıyoruz.
Maya jölemsi paloza kıvamında kaygan. İçine sirke mayası koymuyorum bir sene sonunda kendiliğinden mayalanıyor.
Eklenti 326224

Eklenti 326225

Eklenti 326226

Eklenti 326227

Maviş 18-08-2012 23:17

Annemin Ve Benim Sirkem İkinci Aşama Süzme Ve Sıkma Kısmı
 
2 Eklenti(ler)
Üzüm Sirkesi: mayalanmış harcı bakır veya krom süzekten geçir. Sonra sirke karışımı ince tel süzgeçten süzülür.

Elma sirkesi:Ben ve annem tülbentle yapıyorduk. Ama çok zorlanıyorduk sıkma işlemini sakın yapmayın. İlk önce temiz bir kova üstüne krom veya bakır süzekten sirke harcınızı geçirin. Leğen veya çukurca bir cap içine temiz, delik olmayan beyaz un çuvalın içine süzekten geçirdiğiniz bulamaç kıvamındaki sirke hacını dökün hafiften çuvalın ağızını kıvırın (sakın sıkmayın sıkarsanız birden bulamaç kıvamı dışarı çıkar.) Sirke harcın suyu yavaş yavaş sızmaya başlıyacaktır. Sızan sirke küçük bir tasla temiz beyaz bidon veya kavanoza koyarsınız. Eylül, ekim gibi sirke harcını annem ve ben sıkarız.
Eklenti 358071

Eklenti 358072

Maviş 18-08-2012 23:34

Annemin Ve Benim Sirkem 2. Aşama
 
1 Eklenti(ler)
Süzülen sirke tam sirke değildir. Tekrar temiz bidona veya kavonoza konulur. Bu sefer güneşte bekletilir. Akşam üstüne kalın bir kumaş örtülür sirke soğumasındiye.Sabah tekrar güneşe konur. Bu işlem sürekli tekrarlanır. Üzerene tekrar maya kaplıyanadek bekletilir. Üzerine maya kaplandığı zaman sirke olmuş demektir. Sirke tadını almış demektir. Afiyet olsun.:D:D:)
Süzülen sirke. Üstüne maya kaplamasını bekliyeceğiz.
Eklenti 358073


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025