agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Evde elma, üzüm sirkesi yapımı (https://www.agaclar.net/forum/kiler/2324.htm)

TCM 09-02-2018 09:59

Niye kabukları ayrı sirke içi ayrı sirke?

Sûz-i Dilârâ 09-02-2018 10:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1530695)
Niye kabukları ayrı sirke içi ayrı sirke?

Kabukları soymamam gerektiğini sirkeyi kurduktan sonra hatırladığım için:D Hem bir deneme olur içi nasıl oluyor kabuğu nasıl?

sardunya18 12-02-2018 09:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1524392)
Sirkemizin neden tam bir ana oluşturmadığı ve ne zaman süzülebileceği hakkında çok net yanıtlar alamadık :p Ama biz yeni fotoğraflar ekleyelim, maksat hareket olsun :p :p

Sirke anası olması gereken şey neden kalınlaşmıyor, hâlâ bu sorunun cevabını merak ediyorum :confused:

Merhabalar erdal bey elma sirkesinin anası çok kalın olmuyor .Birde içinde meyva az gibi geldi bana .Ben meyveli tepenin önerisiyle elmayı katı meyva sıkacağından sıktım suyundan yaptım hem daha aromalı hem de çok sirken oldu .Sirke anası dibe çökünce de süzdüm .Kolay gelsin bereketli olsun

Erdal Hoca 14-02-2018 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 (Mesaj 1530937)
Merhabalar erdal bey elma sirkesinin anası çok kalın olmuyor .Birde içinde meyva az gibi geldi bana .Ben meyveli tepenin önerisiyle elmayı katı meyva sıkacağından sıktım suyundan yaptım hem daha aromalı hem de çok sirken oldu .Sirke anası dibe çökünce de süzdüm .Kolay gelsin bereketli olsun

Sayın sardunya18, merhabalar. Cevabınız ve tavsiyeniz için teşekkür ediyorum. Sirkemi süzdüm ve posaları attım. Yaklaşık 1 aydır sirkem içinde oluşan sirke anasıyla birlikte süzülmüş halde bekliyor.Bu kez acelem yok. Şu an 4 ay oldu kurulalı. En az 2 ay daha beklemeyi planlıyorum. İlk fırsatta fotoğrafını yüklerim.

Saygılar,

Erdal Hoca 17-02-2018 10:12

1 Eklenti(ler)
1 ay önce süzülmüş elma sirkemin hali böyle. Renk açık sarı. Görünüm şeffaf..Süzmeden önceki sirke anası dibe çöktü. Üzerinde yine çok ince bir tabaka var.

Sûz-i Dilârâ 17-02-2018 16:59

Sayın Erdal Hoca sizin yerinizde olsam dibe çöken sirke anasını alır başka bir kavanozda tekrar sirke kurardım, elma sirkesi sürekli lazım oluyor, temizlikte, bulaşıkta, çamaşırda.

Üstteki ana oluşumundan anlaşıldığı gibi fermantasyon devam ediyor, ikinci ananız da oluşur bir süre sonra. :)

Erdal Hoca 18-02-2018 19:03

Çok teşekkürler sayın Sûz-i Dilârâ, tavsiyeniz için. Söylediğinizi en kısa zamanda yapmak isterim. Ancak semt pazarlarında bir türlü organik ( ya da organiğe benzer ) elma göremiyorum. Hepsi aynı tornadan çıkmış gibi olan elmalarla da sirke yapmak istemiyorum. Ama bu hafta fırsat buldukça yeniden ve daha dikkatlice göz atayım. Belki şansım yaver gider. ;)

Saygılar,

TCM 18-02-2018 22:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1531704)
Çok teşekkürler sayın Sûz-i Dilârâ, tavsiyeniz için. Söylediğinizi en kısa zamanda yapmak isterim. Ancak semt pazarlarında bir türlü organik ( ya da organiğe benzer ) elma göremiyorum. Hepsi aynı tornadan çıkmış gibi olan elmalarla da sirke yapmak istemiyorum. Ama bu hafta fırsat buldukça yeniden ve daha dikkatlice göz atayım. Belki şansım yaver gider. ;)

Saygılar,

@ Erdal Hoca m, elma zamanı değil artık, şimdi pazarda satılanlar soğuk hava deposunda bekleyen ticari elmalar. Kendi yemeklik elmasını topalayanlar yedi bitirdi elmalarını. Belki az bir kısmı benim gibi yaylada duruyordur ancak yumuşamaya başlamıştır kalanlar da. Önümüzdeki hafta yukarı nasipse çıkıp depodakilere bakayım diyorum ben de, yenilecek gibileri yer kötüce olanları sizin gibi evdeki dibe çöken analarla sirke yaparım.

Erdal Hoca 19-02-2018 19:33

Sayın TCM, desenize benim vuslat ağustos-eylüle kaldı :D Ne yapalım, bekleriz.:D

Kozanli 19-02-2018 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1531921)
Sayın TCM, desenize benim vuslat ağustos-eylüle kaldı :D Ne yapalım, bekleriz.:D

SİRKE | İçmeli Doğal Ürünler

Daha geniş bilgi edinmek için bakalım.

Sûz-i Dilârâ 21-02-2018 09:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1531921)
Sayın TCM, desenize benim vuslat ağustos-eylüle kaldı :D Ne yapalım, bekleriz.:D

Sirkeyi kullanacaksanız, dipteki anayı, bir şişeye bir miktar sirkeden koyup bu anayı da bu şişeye alıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Bir dahaki sirke kurumunda hem anayı hem de şişedeki sirkeyi katarak sirke oluşum sürecini hızlandırırsınız.

Geçen gün manavda kurtlu mu kurtlu elmalar buldum aldım ama kızım ben sirke kurana kadar bitirdi (kurtlu yerlerini bana ayıklatarak)

Sûz-i Dilârâ 11-06-2018 21:55

Nar, portakal, limon ve elma sirkesi çalışmalarımdan sadece elma sirkesi başarıya ulaştı.

Limon ilk havlu atan oldu, daha havalar soğukken koktu, küflendi.

Portakalda hiç sirkeleşme olmadı, üstte anaya benzer bir mantar vardı ama kokuda sirke kokusu olmayınca hepsini döktüm.

Nar sirkesi az kalsın olacakmış:D üstte ana da oluştu, baskın sirke kokusuna rağmen burnuma hafiften çalınan kötü koku yüzünden onu da çöpe attım.

Elma en çalışkanları çıktı. Hem sirke hem de anası oluştu. Sirke kokusu mis gibi. Kavanozlardan biri ilerideki sirke çalışmalarım için mayalık olarak ayrıldı.

Artık elimde mayalık sirkem de olduğuna göre (yukarıdakilerin tamamı mayasız denendi) inşallah nar ve portakal, limon, hünnap, zencefil gibi sirke denemelerim devam edecek mevsimleri geldiğinde. :D

Başarana kadar devam:D

Resulgur 30-09-2018 12:36

Elma Ve Üzüm Sirkesi
 
1 Eklenti(ler)
02.09.2018 tarihinde sürece başlamıştık.

Sirke analarımız oluşmuş durumdalar. Mis gibi kokusu var. :cool:

Eklenti 681328

erkanbey 30-09-2018 17:55

1 Eklenti(ler)
Sayın Resulgur,sirkeleriniz güzel görünüyor,erken olmaya başlamış gibi geldi bana,inşallah sonuçda güzel olur.

Bende bu sene ki çalışmamı paylaşayım o zaman.Şu anda sadece üzüm yapma niyetindeyim,baya yüklü miktarda üzümle başladım,bir kapta elimde plastik eldiven ile hiç erinmeden 7 lt saf üzüm suyu çıkacak kadar üzüm ezdim.El ile sıkılan üzümler tamamen sıkılamıyor,geriye kalan posanın bir kısmını içine su ekleyerek içmek için kaynatalım bakalım sonuç ne olacak diye denedim,gayet kıvamlı bir içecek çıktı ortaya.Geri kalan posayıda iki ayrı 8 er lt lik kavanozlara koydum 3 er lt kadarda su ekledim eski elma sirkemden ve şeker ekleyip işe başladık.İki kavanoz posalı üzüm,bir kavanoz saf üzüm suyu kurdum yani.12 eylülde başladım,ilk üç gün bez taktım,sonra eldivene geçtim,yalnız eldivenin parmak uçlarını delmeyi unutmamalı,aradada havasını elle kaçırmalı.28 eylülde eldivenleri çıkardım,bez taktım üstlerini örttüm,3-4 gün daha,günde bir kere karıştırırım.Sonucu gene burada paylaşırım.

Ayazkızı 01-10-2018 20:28

Benimde sirke sezonum başladı. Alıçla başladım. Henüz 2 gün olmasına rağmen üzerinde sirke sinekleri uçuşmaya başladı. Sinekcikler bana sürecin iyi gittiğini düşündürüyor. Dikkatli olmak gerektiğini hatırlatıyor. Bu yıl starter olarak geçen yıl yaptığım alıç sirkesini kullandım ve miktarı biraz çoğalttım.

Perşembe günü pazara gidip siyah-beyaz üzüm, hünnap, hurma ve elma alacağım. Bu arada çarşıya gidip yabanmersini de alacağım. Geçen yıl yaptığım yaban mersini sirkesini gözlerinde "sarı nokta" başlangıcı olan bir arkadaşa hediye etmiştim. Bu sene kendim içeceğim.

hepimize kolay gelsin.

sardunya18 02-10-2018 16:03

2 Eklenti(ler)
Sirke sezonu hepimize hayırlı olsun :pBende elma ve üzüm sirkesi kurdum .Üzümü ve elmayı katı meyva sıkacağından sıktım .Üzümün çoğu posaya çıktı öyle olmaz deyip ayran süzdüğümüz torbalara koyup iyice sıktırdım .İçine biraz kendi bahçemizin üzümünden elimle ezip de attım.Süzmeden önceki hali böyleydi .
Eklenti 681384


Bu da son halleri .Tabi sinir bozucu sinekler baş rolü aldı .Bir an önce olsa da sineklerden kurtulsam :(

Musa Gündoğan 02-10-2018 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayazkızı (Mesaj 1548906)
Benimde sirke sezonum başladı. Alıçla başladım. Henüz 2 gün olmasına rağmen üzerinde sirke sinekleri uçuşmaya başladı. Sinekcikler bana sürecin iyi gittiğini düşündürüyor. Dikkatli olmak gerektiğini hatırlatıyor. Bu yıl starter olarak geçen yıl yaptığım alıç sirkesini kullandım ve miktarı biraz çoğalttım.

Perşembe günü pazara gidip siyah-beyaz üzüm, hünnap, hurma ve elma alacağım. Bu arada çarşıya gidip yabanmersini de alacağım. Geçen yıl yaptığım yaban mersini sirkesini gözlerinde "sarı nokta" başlangıcı olan bir arkadaşa hediye etmiştim. Bu sene kendim içeceğim.

hepimize kolay gelsin.

sirke sinekleri iyiye gittiğine işareti normal bir durum mudur? çünkü benim sirkelerde bir tane bile sinek yok yanlış yöne mi doğru giiyorum acaba

Musa Gündoğan 09-10-2018 15:46

şimdi sirke oluyor mu olmuyor mu ?
 
2 Eklenti(ler)
evde sirke yapmaya başladım fakat elma sirkesinde hiç bir sorun yok gayet her şey yolunda üzüm sirkesi daha önce baktığım fotolarda genel olark herkes elma sirkesinin fotosunu paylaşmıştı o nedenle üst kısımlarını takip etmek pek mümkün olmadı. aşağıda resimde olanlar sirke anası mı yoksa küf mü söyler misiniz?
Eklenti 681680
Eklenti 681681

TCM 09-10-2018 18:44

@ Musa Gündoğan, küfün kokusunu alırsınız, bu anaya benziyor.

Musa Gündoğan 10-10-2018 08:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1549500)
@ Musa Gündoğan, küfün kokusunu alırsınız, bu anaya benziyor.

bir kaç kişiye sorduğumda kef dediler sonra küf olur dediler.
iyic derinlemesine koklamaya çalıştım. sirke mi değil mi bilemedim. kötü kokan bir kokusu değilde alkolle sirke arasında bir koku var sanırım. akşam başka kişilerede koklatacağım. üzerini aldım yeniden karıştırdım umarım bundan sonraki süreçte sirke oluşumuna devam eder

erkanbey 10-10-2018 12:39

Sirke olacaktır az sabredin,küfe benzemiyor.

Ayazkızı 16-10-2018 12:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1549487)
evde sirke yapmaya başladım fakat elma sirkesinde hiç bir sorun yok gayet her şey yolunda üzüm sirkesi daha önce baktığım fotolarda genel olark herkes elma sirkesinin fotosunu paylaşmıştı o nedenle üst kısımlarını takip etmek pek mümkün olmadı. aşağıda resimde olanlar sirke anası mı yoksa küf mü söyler misiniz?
Eklenti 681680
Eklenti 681681

Musa Gündoğan bence de ana oluşturuyor sirkeniz. Benim alıç sirkesinin üzerinde de buna benzer bir tabaka oluştu. Sirkem ana yapıyor diye seviniyorum. Çünkü eğer sirkelerim ana yaparsa seneye yapacağım sirkelere bu anaları koyacağım.

Ben 8 litrelik 2 kavanoza elma sirkesi yaptım. mutlu mesut köpürmeye başladılar. Şimdi Yaban mersini arıyorum. Bizim buralara gelmemiş henüz sırada yaban mersini ve ilk defa yapacağım hurma sirkesi var. Hurma sirkesini geçen sene yapamamıştım.

Resulgur 16-10-2018 22:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1548824)
Sayın Resulgur,sirkeleriniz güzel görünüyor,erken olmaya başlamış gibi geldi bana,inşallah sonuçda güzel olur.

Bende bu sene ki çalışmamı paylaşayım o zaman.Şu anda sadece üzüm yapma niyetindeyim,baya yüklü miktarda üzümle başladım,bir kapta elimde plastik eldiven ile hiç erinmeden 7 lt saf üzüm suyu çıkacak kadar üzüm ezdim.El ile sıkılan üzümler tamamen sıkılamıyor,geriye kalan posanın bir kısmını içine su ekleyerek içmek için kaynatalım bakalım sonuç ne olacak diye denedim,gayet kıvamlı bir içecek çıktı ortaya.Geri kalan posayıda iki ayrı 8 er lt lik kavanozlara koydum 3 er lt kadarda su ekledim eski elma sirkemden ve şeker ekleyip işe başladık.İki kavanoz posalı üzüm,bir kavanoz saf üzüm suyu kurdum yani.12 eylülde başladım,ilk üç gün bez taktım,sonra eldivene geçtim,yalnız eldivenin parmak uçlarını delmeyi unutmamalı,aradada havasını elle kaçırmalı.28 eylülde eldivenleri çıkardım,bez taktım üstlerini örttüm,3-4 gün daha,günde bir kere karıştırırım.Sonucu gene burada paylaşırım.

Sn. erkanbey anladığım kadarıyla siz de Sn. meyvelitepe nin tarifi ile sirke yapım sürecini başlatmışsınız. Bende bu şekilde yapmaya çalıştım. Havaların sıcak olduğu dönemde fermantasyon hızlı bir şekilde devam etti, sirke anaları yaklaşık bir ay süre sonunda oluştular. Elma sirkesi 1. anayı oluşturdu ve çöktü 2. anayı oluşturduğunda süzme işlemini yaptım. Üzüm sirkesi anası daha çökmedi ama bayağı kalınlaşmış halde , onuda ana çöktükten sonra cam kaplara alacağım. Bekliyoruz hayırlısı ;)

erkanbey 17-10-2018 06:49

Benim sirkeler şu anda 1 aylık oldular,kalınca ana da oluştu, dün akşam süzdüm,tekrar ana bağlayıp dibe çökünce bende şişelere alırım.Bu bahsettiklerim üzüm posasından yapmış olduklarım.Saf üzüm suyundan yaptığım hala ana bağlamadı,hafif alkol kokusu var gibi,şeker miktarı bol heralde ki süreç yavaş ilerliyor.Sonuca bakacağız artık geç olsun da iyi olsun.

Selma_321 17-10-2018 12:01

Peki üzümü taneleriyle sıkmadan yapsak olmaz mı ki, illa sıkmamız mı lazım

erkanbey 17-10-2018 15:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selma_321 (Mesaj 1550054)
Peki üzümü taneleriyle sıkmadan yapsak olmaz mı ki, illa sıkmamız mı lazım

Olur tabi neden olmasın,ama ezmenin süreci hızlandıracağını düşünüyorum.Süzerkende daha rahat olur.

Musa Gündoğan 17-10-2018 16:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selma_321 (Mesaj 1550054)
Peki üzümü taneleriyle sıkmadan yapsak olmaz mı ki, illa sıkmamız mı lazım

bende aynı sizin gibi hangisini yapsam diye düşünürken elime bir miktar üzümü alarak kavanoz içerisine üzüm taneleri patlayacak şekilde sıktım koydum. İçerisine işlemin hızlı olması için bir miktar bal kattım.

burada en önemli kısmın karıştırmak olduğunu çok sonra farkettim çünkü ben günde 1 kez **** 2 güne 1 kez karıştırıyordum daha doğrusu hep unuttuğumuzdan geç karıştırıyorduk. sonra üzüm üzerinde kef oluşmaya başladı hemen burada yukarıda da yazdım. bir arkadaş kefi al karıştırmaya devam et muhtemelen yine oluşum devam edecektir demişti. dediği gibi kef i attım 2 hün günde 2-3 defa karıştırınca şuan sirke anası oluşmaya başladı.

yani velhasıl kelam ister suyunu çıkarın ister çıkarmayın olay karıştırmakta :) :) :)

Selma_321 17-10-2018 17:03

Teşekkür ederim..

Ayazkızı 25-10-2018 21:53

Bu sene yaban mersini senesi galiba yaban mersininin padişahını buldum. 8 litrelik kavanoza kurdum... Her gün karıştırıyorum... yarın öbür gün çarşıya inip hurma aşacağım ve hurma sirkesi kuracağım. Çok faydalı olduğu söyleniyor.

TCM 26-10-2018 08:52

@ şehirliköylü, sanırım bu beyazlıklar (selülözik yapı) birleşip sirke anasını oluşturacak tekrar.

sardunya18 26-10-2018 10:21

@şehirliköylü tekrar süzüp ağzı dar şişeye koyun ve buz dolabında saklayın.
@erkanbey sizin üzüm suyundan yaptığınız sirke ne durumda benim yaptığımda henüz ana oluşumu yok .Aynı gün elma suyundan yaptığım sirkede ana oluşmaya başladı .Her sirke deneyimi ayrı bir olay oluyor .İlk defa trabzon hurması sirkesi de kurdum onun oluşumunu merak la beklemekteyim

erkanbey 26-10-2018 19:46

Posalardan yaptığım üzümler bayağı bir kalın ana oluşturdular,saf üzüm suyu oluşturmuyor diye,ananın birini onun içine atıverdim,biraz zamana bırakacağız artık.

Ayazkızı 12-12-2018 12:01

Alıç Sirkesi 1cm'e yakın ana yaptı. Arkadaşım annesine şifa olsun diye isteyince süzüp hepsini verdim. Posayı atmadım. Üzerine su Küçük bir ana parçası ve şeker ilave ettim bakalım ne olacak diye beklemeye aldım. Bir kaç gün geçti tekrar ana yapmaya başladı.

Bir kaç yıl önce sirke yapan bir arkadaşım bizim yaptığımız sirkeler için. "Biz sizin sirke dediğiniz şeye tükenmez" deriz. "Sirke öyle olmaz. Biz meyvenin suyunu sıkarız içine hiçbir şey katmadan sirkeleşmeye bırakırız. Esas sirke böyle olur." demişti. Haklı mı ne?

Amaan neyse ne. Ben bizim yaptığımızı sirke niyetine içiyorum, salatalarıma koyuyorum. Önemli olan niyet. Bahçe alıp bolluğa kavuşunca sirkeyi birde onun tarifine göre yaparım. :)

Musa Gündoğan 12-12-2018 13:27

arkadaşlar bu sirke olayı gerçekten çok güzel bir şey. sadece merak ettiğim konu ise şu. daha önce üzüm sirkesi denemiştim lakin karıştırma sürecinde biraz geç davrandığım için sirke kötü kokulu bir sirkeye dönüşmüştü bende tavsiye üzerine temizlik malzemesi olur diye ayırıp ağzınıda kapatıp komuştum sonrasında baktım üzerinde epeyce kalın sirke anası oluştu ancak ben onu da attım kötü kokulu sirkeden oldu diye şimdi sorum şu kullanılabilir miydi? elimde mevcutta halen elma sirkesi anası mevcut.

Sûz-i Dilârâ 22-02-2019 08:29

1 Eklenti(ler)
Bu yılın üzüm sirkesi, oldukça berrak ve güzel çıktı. :D
Eklenti 687518

TCM 22-02-2019 13:46

Şuraya bir nokta koyayım da daha sonra bir sorum olacak.

TCM 24-02-2019 09:09

Sirkeleri 5 - 10 lt. lik cam kavanozlarda yapıyorum. Altı kavanozun ikisinde sirkenin üzerinde sirke anası ile camın birleştiği sınırda renk koyulaşması oldu. Küf gibi. Temizledim baktım iki hafta sonra tekrar. Bu iki kavanozun birindeki sirkenin tadı da kokusu da sirkeye benzemediği için döktüm. Diğerindeki oluşumlar çok fazla değil, tadı da kokusu da sirke ancak değişik bir koku ve aroma da var. Tüm işlemler aynı olmasına rağmen niye iki kavanoz böyle oldu anlamadım.

Geçen ay sağlam kavanozun birini süzdüm, kalan posanın üzerine yine su doldurdum ;) Yeni elmalar olana kadar böyle devam, bakalım nasıl olacak.

sardunya18 01-03-2019 10:07

2 Eklenti(ler)
Merhabalar sirke sever arkadaşlar bende ilk defa karışık sirke demiyorum .Malzemeler yeşil çay ,zeytin yaprağı, biberiye ,zencefil ,elma ,yarım greyfurt, bir limon ,bir avuç kuru üzüm ,bir acve hurması ,bir kabuk tarçın ve şeker yarım çay bardağı ev yapımı elma sirkesi koydum .Malzemelerden hangi amaçla kullanmak istediğimi anlamışsınızdır .:p Bakalım sonuç nasıl olucak :confused:

Üç kiloluk kavanoza yapmıştım .Beşlik kavanoza boşalttım

erkanbey 28-07-2019 19:19

3 Eklenti(ler)
Bir sirke sezonu daha geldi.Geçen yıl yaptığım çeşitli sirkelerden,saf üzüm suyuyla yaptığımı daha yapmayacağım,Üzümü ezerek içerisine su ilave ederek yaptığım sirke hem daha erken oldu hem daha hoş oldu gibi,saf üzümde berrak ve keskin oldu ama ben dediğim gibi üzüm tanelerini ezerek yaptığımdan daha çok hoşlandım.Su katkısı olmayan baya geç olgunlaşıyor.Saf üzüm suyu için uğraşmaya gerek yok yani,hatta suyunu sıkıp içtiğim,posasıyla da su ekleyerek yaptığım sirke bile baya iyiydi.
Bunlar saf üzüm suyundan,su katılmadan yaptığım sirkeler,görünüşü çok güzel.Diğerleri daha koyu görünüme sahip.

sardunya18 29-09-2019 16:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 (Mesaj 1560929)
Merhabalar sirke sever arkadaşlar bende ilk defa karışık sirke demiyorum .Malzemeler yeşil çay ,zeytin yaprağı, biberiye ,zencefil ,elma ,yarım greyfurt, bir limon ,bir avuç kuru üzüm ,bir acve hurması ,bir kabuk tarçın ve şeker yarım çay bardağı ev yapımı elma sirkesi koydum .Malzemelerden hangi amaçla kullanmak istediğimi anlamışsınızdır .:p Bakalım sonuç nasıl olucak :confused:

Üç kiloluk kavanoza yapmıştım .Beşlik kavanoza boşalttım

Maalesef bu sirkem çöp oldu .Alıç sirkesi kurdum yeni .Kiraz ve vişne de kef temizlemek ten bıktım .Erik te meyveler dibe çöktü .Nasip elmaya üzüme artık hepimize kolay gelsin


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025