![]() |
Niye kabukları ayrı sirke içi ayrı sirke?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Saygılar, |
1 Eklenti(ler)
1 ay önce süzülmüş elma sirkemin hali böyle. Renk açık sarı. Görünüm şeffaf..Süzmeden önceki sirke anası dibe çöktü. Üzerinde yine çok ince bir tabaka var.
|
Sayın Erdal Hoca sizin yerinizde olsam dibe çöken sirke anasını alır başka bir kavanozda tekrar sirke kurardım, elma sirkesi sürekli lazım oluyor, temizlikte, bulaşıkta, çamaşırda.
Üstteki ana oluşumundan anlaşıldığı gibi fermantasyon devam ediyor, ikinci ananız da oluşur bir süre sonra. :) |
Çok teşekkürler sayın Sûz-i Dilârâ, tavsiyeniz için. Söylediğinizi en kısa zamanda yapmak isterim. Ancak semt pazarlarında bir türlü organik ( ya da organiğe benzer ) elma göremiyorum. Hepsi aynı tornadan çıkmış gibi olan elmalarla da sirke yapmak istemiyorum. Ama bu hafta fırsat buldukça yeniden ve daha dikkatlice göz atayım. Belki şansım yaver gider. ;)
Saygılar, |
Alıntı:
|
Sayın TCM, desenize benim vuslat ağustos-eylüle kaldı :D Ne yapalım, bekleriz.:D
|
Alıntı:
Daha geniş bilgi edinmek için bakalım. |
Alıntı:
Geçen gün manavda kurtlu mu kurtlu elmalar buldum aldım ama kızım ben sirke kurana kadar bitirdi (kurtlu yerlerini bana ayıklatarak) |
Nar, portakal, limon ve elma sirkesi çalışmalarımdan sadece elma sirkesi başarıya ulaştı.
Limon ilk havlu atan oldu, daha havalar soğukken koktu, küflendi. Portakalda hiç sirkeleşme olmadı, üstte anaya benzer bir mantar vardı ama kokuda sirke kokusu olmayınca hepsini döktüm. Nar sirkesi az kalsın olacakmış:D üstte ana da oluştu, baskın sirke kokusuna rağmen burnuma hafiften çalınan kötü koku yüzünden onu da çöpe attım. Elma en çalışkanları çıktı. Hem sirke hem de anası oluştu. Sirke kokusu mis gibi. Kavanozlardan biri ilerideki sirke çalışmalarım için mayalık olarak ayrıldı. Artık elimde mayalık sirkem de olduğuna göre (yukarıdakilerin tamamı mayasız denendi) inşallah nar ve portakal, limon, hünnap, zencefil gibi sirke denemelerim devam edecek mevsimleri geldiğinde. :D Başarana kadar devam:D |
Elma Ve Üzüm Sirkesi
1 Eklenti(ler)
02.09.2018 tarihinde sürece başlamıştık.
Sirke analarımız oluşmuş durumdalar. Mis gibi kokusu var. :cool: Eklenti 681328 |
1 Eklenti(ler)
Sayın Resulgur,sirkeleriniz güzel görünüyor,erken olmaya başlamış gibi geldi bana,inşallah sonuçda güzel olur.
Bende bu sene ki çalışmamı paylaşayım o zaman.Şu anda sadece üzüm yapma niyetindeyim,baya yüklü miktarda üzümle başladım,bir kapta elimde plastik eldiven ile hiç erinmeden 7 lt saf üzüm suyu çıkacak kadar üzüm ezdim.El ile sıkılan üzümler tamamen sıkılamıyor,geriye kalan posanın bir kısmını içine su ekleyerek içmek için kaynatalım bakalım sonuç ne olacak diye denedim,gayet kıvamlı bir içecek çıktı ortaya.Geri kalan posayıda iki ayrı 8 er lt lik kavanozlara koydum 3 er lt kadarda su ekledim eski elma sirkemden ve şeker ekleyip işe başladık.İki kavanoz posalı üzüm,bir kavanoz saf üzüm suyu kurdum yani.12 eylülde başladım,ilk üç gün bez taktım,sonra eldivene geçtim,yalnız eldivenin parmak uçlarını delmeyi unutmamalı,aradada havasını elle kaçırmalı.28 eylülde eldivenleri çıkardım,bez taktım üstlerini örttüm,3-4 gün daha,günde bir kere karıştırırım.Sonucu gene burada paylaşırım. |
Benimde sirke sezonum başladı. Alıçla başladım. Henüz 2 gün olmasına rağmen üzerinde sirke sinekleri uçuşmaya başladı. Sinekcikler bana sürecin iyi gittiğini düşündürüyor. Dikkatli olmak gerektiğini hatırlatıyor. Bu yıl starter olarak geçen yıl yaptığım alıç sirkesini kullandım ve miktarı biraz çoğalttım.
Perşembe günü pazara gidip siyah-beyaz üzüm, hünnap, hurma ve elma alacağım. Bu arada çarşıya gidip yabanmersini de alacağım. Geçen yıl yaptığım yaban mersini sirkesini gözlerinde "sarı nokta" başlangıcı olan bir arkadaşa hediye etmiştim. Bu sene kendim içeceğim. hepimize kolay gelsin. |
2 Eklenti(ler)
Sirke sezonu hepimize hayırlı olsun :pBende elma ve üzüm sirkesi kurdum .Üzümü ve elmayı katı meyva sıkacağından sıktım .Üzümün çoğu posaya çıktı öyle olmaz deyip ayran süzdüğümüz torbalara koyup iyice sıktırdım .İçine biraz kendi bahçemizin üzümünden elimle ezip de attım.Süzmeden önceki hali böyleydi .
Eklenti 681384 Bu da son halleri .Tabi sinir bozucu sinekler baş rolü aldı .Bir an önce olsa da sineklerden kurtulsam :( |
Alıntı:
|
şimdi sirke oluyor mu olmuyor mu ?
2 Eklenti(ler)
evde sirke yapmaya başladım fakat elma sirkesinde hiç bir sorun yok gayet her şey yolunda üzüm sirkesi daha önce baktığım fotolarda genel olark herkes elma sirkesinin fotosunu paylaşmıştı o nedenle üst kısımlarını takip etmek pek mümkün olmadı. aşağıda resimde olanlar sirke anası mı yoksa küf mü söyler misiniz?
Eklenti 681680 Eklenti 681681 |
@ Musa Gündoğan, küfün kokusunu alırsınız, bu anaya benziyor.
|
Alıntı:
iyic derinlemesine koklamaya çalıştım. sirke mi değil mi bilemedim. kötü kokan bir kokusu değilde alkolle sirke arasında bir koku var sanırım. akşam başka kişilerede koklatacağım. üzerini aldım yeniden karıştırdım umarım bundan sonraki süreçte sirke oluşumuna devam eder |
Sirke olacaktır az sabredin,küfe benzemiyor.
|
Alıntı:
Ben 8 litrelik 2 kavanoza elma sirkesi yaptım. mutlu mesut köpürmeye başladılar. Şimdi Yaban mersini arıyorum. Bizim buralara gelmemiş henüz sırada yaban mersini ve ilk defa yapacağım hurma sirkesi var. Hurma sirkesini geçen sene yapamamıştım. |
Alıntı:
|
Benim sirkeler şu anda 1 aylık oldular,kalınca ana da oluştu, dün akşam süzdüm,tekrar ana bağlayıp dibe çökünce bende şişelere alırım.Bu bahsettiklerim üzüm posasından yapmış olduklarım.Saf üzüm suyundan yaptığım hala ana bağlamadı,hafif alkol kokusu var gibi,şeker miktarı bol heralde ki süreç yavaş ilerliyor.Sonuca bakacağız artık geç olsun da iyi olsun.
|
Peki üzümü taneleriyle sıkmadan yapsak olmaz mı ki, illa sıkmamız mı lazım
|
Alıntı:
|
Alıntı:
burada en önemli kısmın karıştırmak olduğunu çok sonra farkettim çünkü ben günde 1 kez **** 2 güne 1 kez karıştırıyordum daha doğrusu hep unuttuğumuzdan geç karıştırıyorduk. sonra üzüm üzerinde kef oluşmaya başladı hemen burada yukarıda da yazdım. bir arkadaş kefi al karıştırmaya devam et muhtemelen yine oluşum devam edecektir demişti. dediği gibi kef i attım 2 hün günde 2-3 defa karıştırınca şuan sirke anası oluşmaya başladı. yani velhasıl kelam ister suyunu çıkarın ister çıkarmayın olay karıştırmakta :) :) :) |
Teşekkür ederim..
|
Bu sene yaban mersini senesi galiba yaban mersininin padişahını buldum. 8 litrelik kavanoza kurdum... Her gün karıştırıyorum... yarın öbür gün çarşıya inip hurma aşacağım ve hurma sirkesi kuracağım. Çok faydalı olduğu söyleniyor.
|
@ şehirliköylü, sanırım bu beyazlıklar (selülözik yapı) birleşip sirke anasını oluşturacak tekrar.
|
@şehirliköylü tekrar süzüp ağzı dar şişeye koyun ve buz dolabında saklayın.
@erkanbey sizin üzüm suyundan yaptığınız sirke ne durumda benim yaptığımda henüz ana oluşumu yok .Aynı gün elma suyundan yaptığım sirkede ana oluşmaya başladı .Her sirke deneyimi ayrı bir olay oluyor .İlk defa trabzon hurması sirkesi de kurdum onun oluşumunu merak la beklemekteyim |
Posalardan yaptığım üzümler bayağı bir kalın ana oluşturdular,saf üzüm suyu oluşturmuyor diye,ananın birini onun içine atıverdim,biraz zamana bırakacağız artık.
|
Alıç Sirkesi 1cm'e yakın ana yaptı. Arkadaşım annesine şifa olsun diye isteyince süzüp hepsini verdim. Posayı atmadım. Üzerine su Küçük bir ana parçası ve şeker ilave ettim bakalım ne olacak diye beklemeye aldım. Bir kaç gün geçti tekrar ana yapmaya başladı.
Bir kaç yıl önce sirke yapan bir arkadaşım bizim yaptığımız sirkeler için. "Biz sizin sirke dediğiniz şeye tükenmez" deriz. "Sirke öyle olmaz. Biz meyvenin suyunu sıkarız içine hiçbir şey katmadan sirkeleşmeye bırakırız. Esas sirke böyle olur." demişti. Haklı mı ne? Amaan neyse ne. Ben bizim yaptığımızı sirke niyetine içiyorum, salatalarıma koyuyorum. Önemli olan niyet. Bahçe alıp bolluğa kavuşunca sirkeyi birde onun tarifine göre yaparım. :) |
arkadaşlar bu sirke olayı gerçekten çok güzel bir şey. sadece merak ettiğim konu ise şu. daha önce üzüm sirkesi denemiştim lakin karıştırma sürecinde biraz geç davrandığım için sirke kötü kokulu bir sirkeye dönüşmüştü bende tavsiye üzerine temizlik malzemesi olur diye ayırıp ağzınıda kapatıp komuştum sonrasında baktım üzerinde epeyce kalın sirke anası oluştu ancak ben onu da attım kötü kokulu sirkeden oldu diye şimdi sorum şu kullanılabilir miydi? elimde mevcutta halen elma sirkesi anası mevcut.
|
1 Eklenti(ler)
Bu yılın üzüm sirkesi, oldukça berrak ve güzel çıktı. :D
Eklenti 687518 |
Şuraya bir nokta koyayım da daha sonra bir sorum olacak.
|
Sirkeleri 5 - 10 lt. lik cam kavanozlarda yapıyorum. Altı kavanozun ikisinde sirkenin üzerinde sirke anası ile camın birleştiği sınırda renk koyulaşması oldu. Küf gibi. Temizledim baktım iki hafta sonra tekrar. Bu iki kavanozun birindeki sirkenin tadı da kokusu da sirkeye benzemediği için döktüm. Diğerindeki oluşumlar çok fazla değil, tadı da kokusu da sirke ancak değişik bir koku ve aroma da var. Tüm işlemler aynı olmasına rağmen niye iki kavanoz böyle oldu anlamadım.
Geçen ay sağlam kavanozun birini süzdüm, kalan posanın üzerine yine su doldurdum ;) Yeni elmalar olana kadar böyle devam, bakalım nasıl olacak. |
2 Eklenti(ler)
Merhabalar sirke sever arkadaşlar bende ilk defa karışık sirke demiyorum .Malzemeler yeşil çay ,zeytin yaprağı, biberiye ,zencefil ,elma ,yarım greyfurt, bir limon ,bir avuç kuru üzüm ,bir acve hurması ,bir kabuk tarçın ve şeker yarım çay bardağı ev yapımı elma sirkesi koydum .Malzemelerden hangi amaçla kullanmak istediğimi anlamışsınızdır .:p Bakalım sonuç nasıl olucak :confused:
Üç kiloluk kavanoza yapmıştım .Beşlik kavanoza boşalttım |
3 Eklenti(ler)
Bir sirke sezonu daha geldi.Geçen yıl yaptığım çeşitli sirkelerden,saf üzüm suyuyla yaptığımı daha yapmayacağım,Üzümü ezerek içerisine su ilave ederek yaptığım sirke hem daha erken oldu hem daha hoş oldu gibi,saf üzümde berrak ve keskin oldu ama ben dediğim gibi üzüm tanelerini ezerek yaptığımdan daha çok hoşlandım.Su katkısı olmayan baya geç olgunlaşıyor.Saf üzüm suyu için uğraşmaya gerek yok yani,hatta suyunu sıkıp içtiğim,posasıyla da su ekleyerek yaptığım sirke bile baya iyiydi.
Bunlar saf üzüm suyundan,su katılmadan yaptığım sirkeler,görünüşü çok güzel.Diğerleri daha koyu görünüme sahip. |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025