![]() |
Alıntı:
|
Sevgili Tura
Kavanozu boşaltıp yeniden sarımsak koyacağım, teşekkür ederim. |
Sayın Cemo sarımsağın mavileşmesinin nedeni bakır sülfat oluşumudur. Sarımsaktaki sülfürlü bileşikler, asidik ortamda (turşudaki limon-sirke bunu sağlıyor) bakırla reaksiyona girip bakır sülfat oluşturur. Bakır turşunun içine nasıl girdi derseniz... Bununla ilgili fazla yorum yapamayacağım, ancak kullanılan ilaçların kalıntıları muhtemel bir sebep olabilir.
Bakır sülfatın insanlarda zehirli olma sınırı 11mg/kg . Turşudan çıkardığınız mavi sarımsakları yememişsinizdir umarım :confused: Turşunun kalan kısmında da az bir miktar da olsa bakır kaldığı kesin diyebilirim, ancak zehirleme riski var mıdır bilemiyorum. |
Sayın Cemo; Sayın elek'in bu açıklayıcı bilgisi doğrultusunda şu aklıma geliyor.
Hazır satılan limon suyu veya limon sosu mu kullandınız acaba? Bence siz hepsini imha edip Güler Hanım'ın orjinal tarifi ile bir kez daha yapın. Bu tadı tatmalısınız. |
2 Eklenti(ler)
Fotoğrafta görüldüğü gibi, sarımsakların ortası yeşil gibi. Taze limon sıkıp kullanmıştım. Aynı tarifteki gibi yaptım.
İçime sinmez artık ben bunu dökeyim:( |
Sayın Cemo, biraz daha araştırdım. Çok düşük bakır konsantrasyonları dahi (kullandığınız suyun içinde bulunabilecek) bu şekilde bir reaksiyon için yeterlidir ve bu sarımsakları yemek güvenlidir de deniliyor değişik yerlerde. Gönlüm turşunun dökülmesine hiç razı değil ama yine de siz bilirsiniz :(
|
Alıntı:
Onu ökmeseniz. Mukayese imkanı var mı. Yeni yapacağınız turşuda sirkeyi değiştirin. Su hiç kullanmayın. |
Tamam bu kalsın böylece, ben yeniden deniyeyim.
İlle de yemem lazım bu turşudan inat ettim:))) |
Alıntı:
Biberleriniz tatlıysa 2 adet acı biber koyun. |
Ben de denedim bu turşudan. Bu 3. gün biberlerim sarardılar bile ama tadını tam alabilmem için bir kaç gün daha beklemem gerekecek.
|
Ben de dün bahçenin biberlerinden bir kavanoz yaptım. Tam yapmıştım ki, Güler Hanım'ın acı biber notunu gördüm. Acı biberim yok ama şekerli olduğu için acının çok yakışacağını düşünüyorum, bu kavanoza sonradan ilave edeceğim.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Güler hanımın verdiği tarife göre; acı kıl biberden de yaptım turşuyu, kullandığım acı biber turşu suyunu domates ve küçük dolmalık biberde kullandım. Hani merak işte tatlı biberden oluyor da acı biberden nasıl olur, hem de içine şeker konuyorsa dedim. Güzelmiş, beğeyendim.:) Eklenti 247668 Bunlardan başka üç parti daha yaptım. Bana oranlar çok gibi geldi. Yarıya düşürdüm. Yani hepsinden birer çay bardağı koydum. Örneğin; sirkeden, limon suyundan, zeytin yağından 10 ar çay bardağı ve şekerden 8 çay bardağını bir kapta iyice karıştırdım ve kepçe ile dolu kavanozlara döktüm. Acı biberin suyundan_ ayrı yerde daha önce yapmıştım_ da bir bardak karışıma ilave ettim. Hiç su koymadım. Şu anda bir hafta oldu yemeğe bile başladım.:) Yalnız şu kavanozları ters çevirme, yan yatırma işini kıvıramadım. Sızdırdılar ve yere aktılar biraz, hanımdan nerede ise kepçeyi yiyecektim. :D Bu defa geniş bir tepsiye koydu hanım, ters çevirdik yine sızdırdılar. Bu defa olmuş mu diye kavanozu açınca _ fermantasyon devam ediyor mudur nedir_ yerlere döküldü. Bir fırça da oradan yedik.:) Bunlar hiç kimsenin başına gelmiyor mu? :p |
Alıntı:
"Yalnız şu kavanozları ters çevirme, yan yatırma işini kıvıramadım." Ah dostum ahhh o iş herkese göre değil işte, kıvırmak ayrı bir sanat dalıdır benimde beceremediğim bir konu. :) "Sızdırdılar ve yere aktılar biraz, hanımdan nerede ise kepçeyi yiyecektim." Amma gülerdim haaa :D Bence sen kapakları değiştir, kepçeyi yemekten kurtul. :D Benden tavsiye, hanımların işine burnunu sokma, ben öyle yapıyorum hiç başımada oklava kepçe yemiyorum. :D |
Kapakları kapatmadan önce iyice kaynatın ve sıcakken kapatın kapakları o zaman sızdırma yapmayacaktır ;)
|
Ben de kapakları sıcak suda biraz tuttuktan sonra kapatıyorum, hiç de sızma yapmıyor. İyice sıkarak kaparın.
Çok ufak körpe tatlı biberler içine 3 tane de acı biber koyunca çok güzel dengeliyor l kg.lık kavanozda. 4 kavanoz hediye ettik, 3 kavanozu da kendimiz bitirdik. Zulada daha var ama Manyas'a döner dönmez fabrikayı devreye sokacağız. |
Alıntı:
Bu yüzden konserve kapağı kaynatıp kapatmak, asidi yüzünden patlama olabilir diye riskli geldi bana. Bir daha plastik kapaklı cam kavanozlara, iyice doldurmadan yapacağım. Tecrübe oldu. Ben sadece şeker oranını iki bardak değil de bir bardağa düşürmeyi düşünüyorum. Bakalım lezzeti ne derece olacak? |
1 Eklenti(ler)
Güler Hanım öyle güzel anlatmışsınız ki hemen ben de yaptım;) Kavanozum yoktu, kullandığım kavanoz 1 litreliklerden daha küçük. Malzemeleri 1'er çay bardağı olmak üzere kullandım ve üstüne az miktar su ilave ettim. Yarım tatlı kaşığı kadar da tuz.
Umarım güzel olur, pazardan biberle birlikte kavanoz da alıp biraz daha kurmayı düşünüyorum. Sevgiler. |
Yeni yapacaklara tavsiye; tek kavanozla yetinmeyin.
Nedenini turşunuz yenecek duruma geldiğinde kendiniz anlayacaksınızdır:) |
Turşuyu ben de yaptım iki hafta önce, bir haftadır da yiyoruz. Ne kadar övülse az. Ben şunu merak ediyorum: Biberleri çıkartıp çıkartıp yiyoruz (ohh ne iyi yapıyoruz) da, sadece sosun kaldığı kavanozun içine (içinde hiç biber kalmadıktan sonra) yeniden taze biber - sarmısak koysak, yeniden kapatıp yeniden 2 hafta beklesek, yine turşu olur mu? Tamam, salataya kullanabiliyoruz da, kullanmasak da yeniden kursak diyorum? Bu konuda bilgisi, fikri olan varsa lütfen paylaşsın.
|
Dün yaptığım turşuyu ara sıra çevirip dururken kapağından biraz sızıntı yapmış. Sızan bir-iki damlaya ekmek banıp ağzıma attım (1 günlük turşunun suyu) ve o anda kavanozu açıp bu suyu ekmekle yiyip bitirmemek için kendimi zor tuttum:eek: Kim bilir biberler olunca nasıl güzel olacak.
|
Alıntı:
İstersen bir malina'ya sor, galiba kendileri denediler. |
Sevgili Nariel, özledik seni.
Turşuyu kurarken içine 2-3 adet acı sivri biber koymayı unutma. |
Bu turşuyu kesinlikle deneyeceğim Güler Hanım, baştan sona yutkuna yutkuna okudum mesajları :))
|
Kesinlikle müthiş bir lezzet, tekrar teşekkür ederim Güler hanım:)
|
Mesajlara bakınca turşumun 10 günü doldurduğunu gördüm, şimdi tadına baktım.
Tadına bakayım derken neredeyse kavanozu yarılıyordum :) Biberi çok sevmem, turşuyu severim ama tuzu dokunuyor diye yiyemiyorum fakat bu başka bir şey! Turşu tadı var, şeker ve sirke, limon çok güzel denge sağlamış, iyi zeytin yağı tadına tad katıyor, sevmediğim biberler harika olmuş. Tarifteki şeker çok gözükse bile sonuç hiç öyle olmuyor. Damak çatlatan bir lezzet! Tarifi verenin de yapanların da ellerine sağlık, yapmadan bir sürü arkadaşımla tarifi paylaşmıştım, şimdi göğsümü gere gere "Nasıl oldu?" diye sorabilirim :) |
Taşmalar patlamalar ekşi acı karışımından oluyor kimyasal olarak asit ve bazın tepkimeye girmesi çözüm için tuz miktarını iyi ayarlamak gerekiyor. Özellikle domates-acı biber sosunda bu taşma çok alevli geçiyor yıllardır yapmadığım için tuzunu az koymuşum galiba bu yıl yaptığım 350 gr lık kavanoz dolabı mahvetti ara sıra açıp gazını alıyorum artık ben de
|
şekerli bi tat olmuyomu
|
Alıntı:
Sonucu paylaşırım. |
Alıntı:
Bizim evde acı yiyen yok malesef, o yüzden hiç acı koymadan yaptım. Ama benim de sarımsaklar mavileşti daha 3. günden. Demek ki bakırlı ilaçlar kalmış üzerinde:( Bugün taptaze tatlı kıl biberler buldum, birkaç posta da onlardan kuracağım. En büyüğü serçe parmak kadar hem de:p |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:39. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025