agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Zeytinyağlı, şekerli biber turşusu (https://www.agaclar.net/forum/kiler/22357.htm)

cemo 23-09-2011 12:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 862122)
Sevgili Cemo, işler ters gidince tüm kabahati kendinde bulanlardansın. Bundan vazgeç artık;)

Peki;););)

cemo 23-09-2011 12:24

Sevgili Tura

Kavanozu boşaltıp yeniden sarımsak koyacağım, teşekkür ederim.

elek 23-09-2011 13:20

Sayın Cemo sarımsağın mavileşmesinin nedeni bakır sülfat oluşumudur. Sarımsaktaki sülfürlü bileşikler, asidik ortamda (turşudaki limon-sirke bunu sağlıyor) bakırla reaksiyona girip bakır sülfat oluşturur. Bakır turşunun içine nasıl girdi derseniz... Bununla ilgili fazla yorum yapamayacağım, ancak kullanılan ilaçların kalıntıları muhtemel bir sebep olabilir.

Bakır sülfatın insanlarda zehirli olma sınırı 11mg/kg . Turşudan çıkardığınız mavi sarımsakları yememişsinizdir umarım :confused: Turşunun kalan kısmında da az bir miktar da olsa bakır kaldığı kesin diyebilirim, ancak zehirleme riski var mıdır bilemiyorum.

Tura 23-09-2011 13:29

Sayın Cemo; Sayın elek'in bu açıklayıcı bilgisi doğrultusunda şu aklıma geliyor.

Hazır satılan limon suyu veya limon sosu mu kullandınız acaba?

Bence siz hepsini imha edip Güler Hanım'ın orjinal tarifi ile bir kez daha yapın. Bu tadı tatmalısınız.

cemo 23-09-2011 14:47

2 Eklenti(ler)
Fotoğrafta görüldüğü gibi, sarımsakların ortası yeşil gibi. Taze limon sıkıp kullanmıştım. Aynı tarifteki gibi yaptım.

İçime sinmez artık ben bunu dökeyim:(

elek 23-09-2011 15:38

Sayın Cemo, biraz daha araştırdım. Çok düşük bakır konsantrasyonları dahi (kullandığınız suyun içinde bulunabilecek) bu şekilde bir reaksiyon için yeterlidir ve bu sarımsakları yemek güvenlidir de deniliyor değişik yerlerde. Gönlüm turşunun dökülmesine hiç razı değil ama yine de siz bilirsiniz :(

Tura 23-09-2011 16:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemo (Mesaj 862243)
Fotoğrafta görüldüğü gibi, sarımsakların ortası yeşil gibi. Taze limon sıkıp kullanmıştım. Aynı tarifteki gibi yaptım.

İçime sinmez artık ben bunu dökeyim:(

Tadı nasıl acaba.
Onu ökmeseniz. Mukayese imkanı var mı.
Yeni yapacağınız turşuda sirkeyi değiştirin. Su hiç kullanmayın.

cemo 23-09-2011 16:27

Tamam bu kalsın böylece, ben yeniden deniyeyim.
İlle de yemem lazım bu turşudan inat ettim:)))

Tura 23-09-2011 16:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemo (Mesaj 862275)
Tamam bu kalsın böylece, ben yeniden deniyeyim.
İlle de yemem lazım bu turşudan inat ettim:)))

İnadınızın boş olmadığını göreceksiniz.Çok güzel bir turşu
Biberleriniz tatlıysa 2 adet acı biber koyun.

gelin mumu 23-09-2011 17:18

Ben de denedim bu turşudan. Bu 3. gün biberlerim sarardılar bile ama tadını tam alabilmem için bir kaç gün daha beklemem gerekecek.

Kiraz 23-09-2011 18:10

Ben de dün bahçenin biberlerinden bir kavanoz yaptım. Tam yapmıştım ki, Güler Hanım'ın acı biber notunu gördüm. Acı biberim yok ama şekerli olduğu için acının çok yakışacağını düşünüyorum, bu kavanoza sonradan ilave edeceğim.

zenfree 23-09-2011 22:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 861617)
Evet küçük bir ilave ile...

Karışıma yarım bardak acı biber turşu suyu ilave ettim.

Eklenti 246949

Bu acı biberden ( tatlı bibere göre çok güzel) yarım bardak.

Bu da yeşil domatesten. Küçük olanlar kesilmiyor. Bütün yapılıyor.

Eklenti 246951

Yeşil domates tatlı bibere göre çok çok güzel.

Eklenti 246952

Peki küçük dolmalık bibere ne dersiniz? En tazelerinden...

Isırdığınızda ustalaşmak istenebilir. Benim gibi üç defa hanımın yüzüne fiskiyelerseniz üç defa özür dilemek yetmeyebilir.;)

Saygılar

(Acını etkisinden midir, resimlerin yerlerini kaçırmışım.:p

Halil Bey çok teşekkürler bu tarif için. Yarın ilk işim pazara gidip yeşil domates aramak olacak.:) Acı biber turşu suyu bulamam, onsuz da güzel olur diye düşünüyorum. Ya da acılık vermesi için bir kaç acı biber atabilirim.

Halil Önen 24-09-2011 00:26

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 862463)
.. Acı biber turşu suyu bulamam...


Güler hanımın verdiği tarife göre;

acı kıl biberden de yaptım turşuyu, kullandığım acı biber turşu suyunu domates ve küçük dolmalık biberde kullandım.

Hani merak işte tatlı biberden oluyor da acı biberden nasıl olur, hem de içine şeker konuyorsa dedim. Güzelmiş, beğeyendim.:)

Eklenti 247668

Bunlardan başka üç parti daha yaptım.

Bana oranlar çok gibi geldi. Yarıya düşürdüm. Yani hepsinden birer çay bardağı koydum.

Örneğin; sirkeden, limon suyundan, zeytin yağından 10 ar çay bardağı ve şekerden 8 çay bardağını bir kapta iyice karıştırdım ve kepçe ile dolu kavanozlara döktüm. Acı biberin suyundan_ ayrı yerde daha önce yapmıştım_ da bir bardak karışıma ilave ettim. Hiç su koymadım.

Şu anda bir hafta oldu yemeğe bile başladım.:)

Yalnız şu kavanozları ters çevirme, yan yatırma işini kıvıramadım. Sızdırdılar ve yere aktılar biraz, hanımdan nerede ise kepçeyi yiyecektim. :D

Bu defa geniş bir tepsiye koydu hanım, ters çevirdik yine sızdırdılar. Bu defa olmuş mu diye kavanozu açınca _ fermantasyon devam ediyor mudur nedir_ yerlere döküldü. Bir fırça da oradan yedik.:)

Bunlar hiç kimsenin başına gelmiyor mu? :p

Lilium 24-09-2011 00:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 862503)
Hani merak işte tatlı biberden oluyor da acı biberden nasıl olur, :p

Ondan daha güzel olacağını kesin söyleyebilirim. Yalnız kapaklarını iyi kapatabilirsen. :)

"Yalnız şu kavanozları ters çevirme, yan yatırma işini kıvıramadım."

Ah dostum ahhh o iş herkese göre değil işte, kıvırmak ayrı bir sanat dalıdır benimde beceremediğim bir konu. :)

"Sızdırdılar ve yere aktılar biraz, hanımdan nerede ise kepçeyi yiyecektim."

Amma gülerdim haaa :D

Bence sen kapakları değiştir, kepçeyi yemekten kurtul. :D

Benden tavsiye, hanımların işine burnunu sokma, ben öyle yapıyorum hiç başımada oklava kepçe yemiyorum. :D

bettyycim 24-09-2011 01:46

Kapakları kapatmadan önce iyice kaynatın ve sıcakken kapatın kapakları o zaman sızdırma yapmayacaktır ;)

Güler 24-09-2011 09:36

Ben de kapakları sıcak suda biraz tuttuktan sonra kapatıyorum, hiç de sızma yapmıyor. İyice sıkarak kaparın.
Çok ufak körpe tatlı biberler içine 3 tane de acı biber koyunca çok güzel dengeliyor l kg.lık kavanozda.

4 kavanoz hediye ettik, 3 kavanozu da kendimiz bitirdik. Zulada daha var ama Manyas'a döner dönmez fabrikayı devreye sokacağız.

Uzaylı 24-09-2011 10:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 862503)

Bu defa geniş bir tepsiye koydu hanım, ters çevirdik yine sızdırdılar. Bu defa olmuş mu diye kavanozu açınca _ fermantasyon devam ediyor mudur nedir_ yerlere döküldü. Bir fırça da oradan yedik.:)

Bunlar hiç kimsenin başına gelmiyor mu? :p

Sayın Halil Önen; Hiç başımıza gelmez mi? Ben kelepçeli, contalı kavanoz kullandım. Bu yüzde sızdırmadı amaa... Kavanozu açıp bir tadına bakayım dediğimde, açtığım gibi yüzüm, üstüm etraf çil çil yağlı sıvı oldu.:dilli: Gidip hemen yüzümü yıkayıp üstümü değiştirdim.;)

Bu yüzden konserve kapağı kaynatıp kapatmak, asidi yüzünden patlama olabilir diye riskli geldi bana.

Bir daha plastik kapaklı cam kavanozlara, iyice doldurmadan yapacağım. Tecrübe oldu. Ben sadece şeker oranını iki bardak değil de bir bardağa düşürmeyi düşünüyorum. Bakalım lezzeti ne derece olacak?

Nariel 28-09-2011 22:34

1 Eklenti(ler)
Güler Hanım öyle güzel anlatmışsınız ki hemen ben de yaptım;) Kavanozum yoktu, kullandığım kavanoz 1 litreliklerden daha küçük. Malzemeleri 1'er çay bardağı olmak üzere kullandım ve üstüne az miktar su ilave ettim. Yarım tatlı kaşığı kadar da tuz.

Umarım güzel olur, pazardan biberle birlikte kavanoz da alıp biraz daha kurmayı düşünüyorum.

Sevgiler.

aygün 29-09-2011 05:57

Yeni yapacaklara tavsiye; tek kavanozla yetinmeyin.
Nedenini turşunuz yenecek duruma geldiğinde kendiniz anlayacaksınızdır:)

feriha59 29-09-2011 11:52

Turşuyu ben de yaptım iki hafta önce, bir haftadır da yiyoruz. Ne kadar övülse az. Ben şunu merak ediyorum: Biberleri çıkartıp çıkartıp yiyoruz (ohh ne iyi yapıyoruz) da, sadece sosun kaldığı kavanozun içine (içinde hiç biber kalmadıktan sonra) yeniden taze biber - sarmısak koysak, yeniden kapatıp yeniden 2 hafta beklesek, yine turşu olur mu? Tamam, salataya kullanabiliyoruz da, kullanmasak da yeniden kursak diyorum? Bu konuda bilgisi, fikri olan varsa lütfen paylaşsın.

Nariel 29-09-2011 20:32

Dün yaptığım turşuyu ara sıra çevirip dururken kapağından biraz sızıntı yapmış. Sızan bir-iki damlaya ekmek banıp ağzıma attım (1 günlük turşunun suyu) ve o anda kavanozu açıp bu suyu ekmekle yiyip bitirmemek için kendimi zor tuttum:eek: Kim bilir biberler olunca nasıl güzel olacak.

Güler 30-09-2011 00:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feriha59 (Mesaj 864308)
Turşuyu ben de yaptım iki hafta önce, bir haftadır da yiyoruz. Ne kadar övülse az. Ben şunu merak ediyorum: Biberleri çıkartıp çıkartıp yiyoruz (ohh ne iyi yapıyoruz) da, sadece sosun kaldığı kavanozun içine (içinde hiç biber kalmadıktan sonra) yeniden taze biber - sarmısak koysak, yeniden kapatıp yeniden 2 hafta beklesek, yine turşu olur mu? Tamam, salataya kullanabiliyoruz da, kullanmasak da yeniden kursak diyorum? Bu konuda bilgisi, fikri olan varsa lütfen paylaşsın.

Ben denemedim, sen galiba tükenmez misali takılmak istiyorsun. :p

İstersen bir malina'ya sor, galiba kendileri denediler.

Güler 30-09-2011 00:43

Sevgili Nariel, özledik seni.

Turşuyu kurarken içine 2-3 adet acı sivri biber koymayı unutma.

Mine Pakkaner 30-09-2011 20:13

Bu turşuyu kesinlikle deneyeceğim Güler Hanım, baştan sona yutkuna yutkuna okudum mesajları :))

ide 01-10-2011 01:09

Kesinlikle müthiş bir lezzet, tekrar teşekkür ederim Güler hanım:)

Kiraz 01-10-2011 15:37

Mesajlara bakınca turşumun 10 günü doldurduğunu gördüm, şimdi tadına baktım.

Tadına bakayım derken neredeyse kavanozu yarılıyordum :) Biberi çok sevmem, turşuyu severim ama tuzu dokunuyor diye yiyemiyorum fakat bu başka bir şey! Turşu tadı var, şeker ve sirke, limon çok güzel denge sağlamış, iyi zeytin yağı tadına tad katıyor, sevmediğim biberler harika olmuş. Tarifteki şeker çok gözükse bile sonuç hiç öyle olmuyor. Damak çatlatan bir lezzet!

Tarifi verenin de yapanların da ellerine sağlık, yapmadan bir sürü arkadaşımla tarifi paylaşmıştım, şimdi göğsümü gere gere "Nasıl oldu?" diye sorabilirim :)

alperfect 01-10-2011 17:36

Taşmalar patlamalar ekşi acı karışımından oluyor kimyasal olarak asit ve bazın tepkimeye girmesi çözüm için tuz miktarını iyi ayarlamak gerekiyor. Özellikle domates-acı biber sosunda bu taşma çok alevli geçiyor yıllardır yapmadığım için tuzunu az koymuşum galiba bu yıl yaptığım 350 gr lık kavanoz dolabı mahvetti ara sıra açıp gazını alıyorum artık ben de

hanif 01-10-2011 19:42

şekerli bi tat olmuyomu

aygün 01-10-2011 20:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feriha59 (Mesaj 864308)
Turşuyu ben de yaptım iki hafta önce, bir haftadır da yiyoruz. Ne kadar övülse az. Ben şunu merak ediyorum: Biberleri çıkartıp çıkartıp yiyoruz (ohh ne iyi yapıyoruz) da, sadece sosun kaldığı kavanozun içine (içinde hiç biber kalmadıktan sonra) yeniden taze biber - sarmısak koysak, yeniden kapatıp yeniden 2 hafta beklesek, yine turşu olur mu? Tamam, salataya kullanabiliyoruz da, kullanmasak da yeniden kursak diyorum? Bu konuda bilgisi, fikri olan varsa lütfen paylaşsın.

Ben mesajınızı okumadan iki gün önce yaptım bunu. Köy biberi kullandım bu kez. Sararmaya başladılar bile.

Sonucu paylaşırım.

Nariel 02-10-2011 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 864627)
Sevgili Nariel, özledik seni.

Turşuyu kurarken içine 2-3 adet acı sivri biber koymayı unutma.

Buralarda olmaya çalışıyorum elimden geldiğince artık:)

Bizim evde acı yiyen yok malesef, o yüzden hiç acı koymadan yaptım. Ama benim de sarımsaklar mavileşti daha 3. günden. Demek ki bakırlı ilaçlar kalmış üzerinde:(

Bugün taptaze tatlı kıl biberler buldum, birkaç posta da onlardan kuracağım. En büyüğü serçe parmak kadar hem de:p


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025