agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Zeytinyağlı, şekerli biber turşusu (https://www.agaclar.net/forum/kiler/22357.htm)

Uzaylı 02-10-2011 16:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hanif (Mesaj 865358)
şekerli bi tat olmuyomu

Sayın hanif; Zeytinyağı şekerin baygınlığını bastırıyor. Zeytinyağı üste çıktığından içinden bir miktar almadan önce çalkalamak gerekiyor. Benim gibi acele ederseniz, zeytinyağı yoğun olan kısmı tüketirsiniz ve yok denecek kadar az zeytinyağı kaldığında o zaman şekerin yoğunluğunu hissediyorsunuz. Karışık olursa müthiş bir lezzet. Kolayı var zeytinyağı ilave edersiniz. Zaten tüm zeytinyağlılara soğan kavrulurken çok az da şeker ilave edilir. Bu da zeytinyağının lezzetini damakta daha da hissetiriyor. Bütün marifet sosta. Bir süre sonra biberler bitse de, sosuna banmaya devam ediyorsunuz.

Nariel 06-10-2011 19:36

Turşuyu kurduktan bu yana 1 hafta geçmiş. Açıp tadına baktım. Çok kuru ve boğaz yakıcı geldi biberlerin tadı. Sanki içine hiç sıvı girmemiş gibi, normal turşulardaki gibi ısırınca suyunun akması gerekmiyor mu? Sizinkiler de öyle mi yoksa benimkinde bir problem mi var? Daha sulu ve tatlı olacağını ummuştum.

Sarımsaklarım masmaviydi, çıkardım. Acaba onlar mı tadını bozdu?

Tura 07-10-2011 07:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 866937)
Turşuyu kurduktan bu yana 1 hafta geçmiş.

Sarımsaklarım masmaviydi, çıkardım. Acaba onlar mı tadını bozdu?


Burada 93 nolu mesajda sayın elek Bakır Sülfat ile ilgili açıklama yapmıştı. O mesajı okur musunuz.

Sanırım kullandığınız sirkede sorun var. Sirkenizi değiştirmenizde yarar var.

Dansel 07-10-2011 17:07

Güler hanımın patates böreğini yapmıştım,müthiş olmuştu.Şimdi sıra turşuda.Kaç zamandır yapmak istiyordum ama anca zaman bulabiliyorum.

Güler 07-10-2011 17:33

Burada biberler artık geçmeye yüz tuttu. Şimdi küçük ve çıtır çıtır olanlarından bulabilecek misiniz?

Sevgili nariel, üzüm sirkesi kullanıyorum hiç de kötü olmadı benimkiler. Uzaylı'nın dediği gibi kullanmadan evvel kavanozu bir iki defa baş aşağı yapın. İyice karışsın.

nesli6 07-10-2011 22:19

Bu turşuyu bende denedim, kuralı yaklaşık 15 gün olmuştu, sonunda bugün itibariyle tadına baktım, gerçekten harika olmuş çok beğendik, tarif için çok teşekkür ederim Güler hanım, sadece bir kavanoz kurmuştum denemelik, şimdi bir kavanoz yedek kurulacak:p

s.eren 08-10-2011 14:41

Ramazan bayramında Güler Hanımın tarifine göre kurduğum bu turşuyu şekerlimi olur merakıyla açıp yedik..Şekerden eser yoktu..Süperdi lezzeti, bana sadece yağı fazla geldi..Bir daha denediğmde yağını 1 çay bardağı tutacağım..Kim yedi ise tam not aldı.. Çok teşekkürler Güler Hanım..

smiy 14-10-2011 17:13

Bende biber turşusu sevmememe rağmen buradaki övgülere dayanamayıp küçük bir kavanoz denemelik kurdum. Daha iki gün oldu ama rengi neredeyse sapsarı oldu, şimdi merakla tadacağımız günü bekliyorum. Bakalım bana biber turşusunu sevdirecek mi?

Sevgi Durul 14-10-2011 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smiy (Mesaj 869847)
Bakalım bana biber turşusunu sevdirecek mi?

Kesinlikle seveceksiniz. Ben de denedim, çok güzel oldu. :)

smiy 15-10-2011 08:19

Buradaki yorumlara bakılacak olursa öyle olacak gibi...

aygün 15-10-2011 08:29

Turşu suyuna ikinci kez biber koydum. Hiç fena olmuyor.

Kiraz 15-10-2011 11:24

Bahçede biberlerim hala veriyor, geçen gün topladığım bir avuç minik biberi küçük bir kavanoza koyup, üzerine kalan turşu suyundan doldurdum, bir kısmını da salatada kullanıyorum. Bugün yeni turşumun 6. günü ve az önce açtım, çok güzel olmuş. Aynı suda yapılan daha çabuk oluyor.

nazlı06 16-10-2011 09:10

bende küçük pet şişenin içine denemelik yaptım bugün akşam açmayı planlıyorum şu an görüntü güzel tadını merak ediyorum

ayhat 20-10-2011 12:36

Güler ablacım turşucu ( yani yapmasını ve yemesini seven ) bir aileden geldiğim için sağolsun annemde bol bol yediğim için hiç evde yapma ihtiyacı hissetmemiştim, ama bu tarifinizi hem anneme veriyorum hemde bu akşam kendim yapacağım inşallah, inşallah yapabilirim.

mandalinci 20-10-2011 14:35

1 Eklenti(ler)
Ben de kurdum bu turşuyu çok güzel ama bir daha ki sefere yağını az koymayı düşünüyorum, azıcık yağı fazla geldi. Oysa çalkalıyorum yemeden önce, ama yine yağ baskın geliyor. Tadı muhteşem, bayıldım. deneyerek oranları ayarlamak en doğrusu. Normal turşularımla birlikte poz verdiler:)

adasu 24-10-2011 20:39

dayanamayıp yaptım fakat baskın bir şeker tadı alıyorum bugün 8 gün tuzu tam olarak ne kadar koyuyorsunuz. sanırım tuuzunu ayarlayamadım, süper bi rengi oldu sarı ama tatlı bi sararma:)

Nariel 24-10-2011 21:08

İlk yaptığım kavanozun hüsranla sonuçlanmasından sonra ikinci denemeyi yaptım. Daha taze ve küçük biberlerle denedim. Diğer tüm malzemeler aynıydı. Yine sarımsaklar masmavi oldu ama sanırım biberlerin küçüklüğünden ve 2 hafta hiç açmadığımdan; bu sefer çok lezzetli oldu. Yemeye doyulmuyor ;)

gülenmelek 24-10-2011 21:31

Valla bu güzel tariften ve bu kadar övgüden sonra denemek farz oldu. Ben de kurdum ama minicik biber bulamadığım için bulabildiğim en ufak köy biberlerinden denedim. Yalnız bir korkum var ki; kavanozu çevirmek için her elime alışımda yüzüme patlayıverecekmiş gibi geliyor. Bunu da yenemiyorum bir türlü :( Yaklaşık 1 hafta sonra tadına bakıp paylaşmaya çalışırım. (Kavanozu öyle bir doldurmuşum ki biberlere kıpırdayacak yer yok ;) )

Nariel 24-10-2011 22:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 872801)
Valla bu güzel tariften ve bu kadar övgüden sonra denemek farz oldu. Ben de kurdum ama minicik biber bulamadığım için bulabildiğim en ufak köy biberlerinden denedim. Yalnız bir korkum var ki; kavanozu çevirmek için her elime alışımda yüzüme patlayıverecekmiş gibi geliyor. Bunu da yenemiyorum bir türlü :( Yaklaşık 1 hafta sonra tadına bakıp paylaşmaya çalışırım. (Kavanozu öyle bir doldurmuşum ki biberlere kıpırdayacak yer yok ;) )

O tıka basa doldurduğunuz biberler, 3 güne kalmaz yüzmeye başlarlar:) Birsürü boşluk oluşur kavanozda, gün geçtikçe büzüşüp yerleşiyorlar çünkü.

Kavanozu doldururken üstte biraz boşluk kalsın, turşulaşma sürecinde gaz çıkışı olduğu için şişme yapabilir. Benimkiler hep sızma yaptı, 15 gün boyunca etraf yağdan vıcık vıcık oldu.

gülenmelek 24-10-2011 22:18

;) Bende de ters çevirince sızma yaptı ama kapağın altına vinil eldiven koyup öyle kapattım kapağı tekrar, şimdi sızma felan yok ;) İşte korkum da burada başlıyor, dışarı gaz çıkışı, hava çıkışı yok. Acaba içerde basınç oluşur mu ve açarken sorun olacak mı :( En iyisi turşuyu eşime açtırmak :D

Güler 25-10-2011 07:56

Kapakları sıcak suda biraz bırakıp sonra kapattığınızda yine sızma oluyor mu?

Hhatice 25-10-2011 09:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 705570)
Yeğenim Karadenizli ailenin gelini. Kayınvalidesi hem çok becerikli hem de mutfağı çok lezzetli. Yaprak da ondan güzel şeyler öğrenmiş. Bize geldiğinde bahçedeki sivri yeşil biberlerden kurduğu turşu hepimizin çok hoşuna gitti. Oğuz sırf o turşudan yemek için hemen hemen haftanın iki günü ya kurufasulye ya da nohut ister oldu.
Sizlere bu turşunun tarifini vereyim.

1 kg.lık kavanoza sivri biberlerin en küçüklerinden (serçe parmağımız kadar olanlarından ve daha küçüklerinden) yıkayıp, saplarını temizleyerek doldurun ve iyice bastırın. On diş kadar da sarımsağı temizleyip aralarına sıkıştırın. Bir iki tane de acı biber koymak daha da lezzet veriyor.

Üzerine, (Çukur bir kap içinde)
2 çay bardağı toz şeker,
2 çay bardağı zeytin yağı,
2 çay bardağı limon suyu,
2 çay bardağı sirke
ve arzunuza göre tuz

koyarak karıştırın ve bu malzemeyi kavanoza boşaltın. Ağzını iye kapattıktan sonra kavonozu baş aşağı, daha sonra düz, daha sonra da yan yatırın. Bu işlemi aşağı yulkarı on gün yapın ki şeker dibe çökmeden iyice karışsın.

Biberleriniz iyice sarınca ki bu 10-15 gün içinde oluyor,turşunuz hazırdır.
(Bu sosu sakın atmayın, salatanız için de güzel bir sos oluyor)

Buyrun, Afiyet olsun.


Ellerinize sağlık .Bu turşunun en önemli özelliği içine çok tuz koymak zorunda olmamanız . Özellikle tansiyonu olup turşu yiyemeyenler için harika bir tarif . Normal turşu tuzu az olduğunda bozuluyor .Bu turşuda tuzun fazla olması gerekmiyor .


Yukarıdaki ölçülerde malzeme kaynatılırken içerisine halka halka doğranmış iri kırmızı biberler katılarak haşlanınca farklı bir çeşitte hazırlanabiliyor .

smnunal 25-10-2011 09:02

Sayın Güler hanım sizlerin sayesinde ağız tadıyla ve afiyetle turşu yemeye başladım. Bizlerle bu güzel turşu tarifini paylaştığınız için sizlere çok teşekkürler.

gülenmelek 25-10-2011 09:03

Ben o şekilde denemedim Güler Hanım ama deneyenlerin olumlu sonuç aldığını düşünüyorum.

Bu arada bir şey aklıma geldi, turşu olana kadar kapağının açılmaması mı gerekiyor? (Ben açtım da:( )

Kiraz 25-10-2011 09:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice (Mesaj 872891)
Ellerinize sağlık .Bu turşunun en önemli özelliği içine çok tuz koymak zorunda olmamanız . Özellikle tansiyonu olup turşu yiyemeyenler için harika bir tarif . Normal turşu tuzu az olduğunda bozuluyor .Bu turşuda tuzun fazla olması gerekmiyor .


Yüksek tansiyonum yok ama tuz yüzünden turşu yiyemiyordum, bunu ise yiyorum. Bahçede hala biber çıkıyor, küçük kavanoz boşaldıkça kalan suyunun içine koyuyorum, bir haftayı bulmadan hazır oluyor. Ben çok sevdim ama eşim turşu deyince tuzlu beklemişti herhalde, ilk lokmadan sonra bu tatlı dedi ve bir daha yemedi.

zenfree 25-10-2011 10:00

Ne güzel işte. Turşu sana kalmış.:)) Ben hiç yemeden bakıyorum bitmiş.:))))

MİRBE 25-10-2011 11:44

Güler hanım ölmeden tadılması şart lezzet bu turşu yedikçe yediriyor nasıl bi şeydir ne yediğimizi nede bitirdiğimiz anlamıyoruz:)

Nariel 25-10-2011 21:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 872874)
Kapakları sıcak suda biraz bırakıp sonra kapattığınızda yine sızma oluyor mu?

Benim son yaptığımın kapağı plastikti (bidona kurdum), teneke olmadığı için sıcak suya koymayı aklıma getirmedim. Bir daha cam kavanoza kurarsam kapakları ısıtıp öyle kapatacağım.

cemo 25-10-2011 21:38

Cam kavanoza yeniden kurdum bu turşuyu. Gecen kurduğumu tatlı buldular, şekeri az koydum bu kez. Bakalım istenilen ölcü tutacak mı))

maysan80 25-10-2011 21:40

bu biberleri halka haline kesip yerleştiriseniz de harika oluyor. bence deneyin derm.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025