agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=190)
-   -   Zeytinyağlı, şekerli biber turşusu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=22357)

Tura 11-09-2011 16:04

1 Eklenti(ler)
Eklenti 245150

4 Tane yapmıştım. Birini açtım yemek üzere. Çok güzel bir şey bu Güler Hanım. Tarif için teşekkür ederim. Biberlerin öyle büyük olduğuna bakmayın. Çok taze kıl biber, iki günlük.

Güler 11-09-2011 18:39

Afiyet olsun.
Benden ziyade Oğuz merak ediyor " yapanların hoşuna gitmiş mi" diye soruyor. Kendisi halâ kurmaya devam ediyor.

üzüm 11-09-2011 20:26

Güler Hanım,

Bu sene normal biber turşusu kurmaktan vazgeçtim. :D

Geçen sene bahçenin son zamanlarında 4-5 kavanoz yapabilmiştim. Çok kısa sürede tüketince 'niye daha erken davranıp bolca yapmadım diye' hayıflanmıştım. Bu sene erkenden başladım, halen yapmaya devam ediyorum.

Oğuz Bey'e herhalde yetişemem ama her fırsatta yapıyorum.

Sosu da çok hoşuma gitti. Özellikle havuç ve karnıbahar salatalarında kullandım. Kavanozlardaki turşu sosu bitince uygun ölçülerde hazırlayıp salatalarda kullanmaya devam ettim.

Tekrar teşekkür ederim.

Güler 11-09-2011 21:09

Afiyet olsun. Ben de sosunu salatalarda kullanıyorum hatta vaktim olursa biraz da, çok az yağda hafifçe bir iki çevirdiğim çam fıstıkları da salataya renk katıyor.

üzüm 11-09-2011 21:41

Yeşil ot ağırlıklı salatalarda çam fıstığını bende kullanırım. Bir önceki mesajda bahsetmeyi unutmuşum; semizotu salatasına da sizin sosu çok yakıştırdım.

sunrise84 17-09-2011 20:04

Çok lezzetli görünüyor denemek istiyorum:)

zenfree 18-09-2011 12:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 858030)
Afiyet olsun.
Benden ziyade Oğuz merak ediyor " yapanların hoşuna gitmiş mi" diye soruyor. Kendisi halâ kurmaya devam ediyor.

Güler Hanım, bu turşuyu yaptım. Yapmaz olaydım! :)) O kadar beğendik ki, kavanoz açılır açılmaz bitiyor. Nerdeye kahvaltıda yiyeceğiz. Özellikle eşim yerken transa geçiyor.:))
Bu tarif için çok teşekkürler.

Lilium 18-09-2011 13:21

O kadar güzel şeyler yazılmış ki, güler abla, nagihana söyleyeyim bugün hemen bunu yapsın, ben oğuz abi kadar bu işlerde becerikli olamadığım için beceremem.

Baksanıza transa bile geçenler var transa geçiriyorsa beni uçurur :)

Oğuz abiye sor bakalım aslan sütünün yanında iyi gidiyor mu? gidiyorsa beraberce denemeye ne der acaba hem şu mısırlar da kartlamadan pişirelim artık.

nesli6 19-09-2011 21:53

Değişik bir tarif, benimde kendi uydurduğum değişik turşu tarifleri var ama şekerlisini denememiştim, turşu sever olarak çok merak ettim, mutlaka deniycem;)

aygün 19-09-2011 22:13

Güler Hanım ben de dayanamayp yapanlardanım. '26' sında yiyebileceğiz inşallah.

Fakat hakikaten sosu çok lezzetli. Tam salatalık...

zenfree 19-09-2011 22:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 860437)
O kadar güzel şeyler yazılmış ki, güler abla, nagihana söyleyeyim bugün hemen bunu yapsın, ben oğuz abi kadar bu işlerde becerikli olamadığım için beceremem.

Baksanıza transa bile geçenler var transa geçiriyorsa beni uçurur :)

Oğuz abiye sor bakalım aslan sütünün yanında iyi gidiyor mu? gidiyorsa beraberce denemeye ne der acaba hem şu mısırlar da kartlamadan pişirelim artık.

Sayın Lilium, Güler Hanım'a sormuşsunuz ama, ben de yanıt vermek istiyorum. Turşudan çok mezeye benziyor zaten. Harika olur.:))

Halil Önen 20-09-2011 10:25

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 860437)
Oğuz abiye sor bakalım aslan sütünün yanında iyi gidiyor mu?

Tilkiye 'seni tavuk dolu bir kümeste bekçi yapmak istiyoruz, ne diyorsun' demişler.

Gülmekten cevap verememiş.:D

Eklenti 246645

Saygılar

zenfree 21-09-2011 14:16

Halil Bey domatesler çok lezzetli görünüyor. Burdaki tarife göre mi yapılıyor?

Güler 21-09-2011 15:00

Haklısın sevgili zenfree tam da mezelik.
Bu hafta yemeğe misafirlerimiz vardı. Sardalya Balığı zamanı diye mangalda sardalya yaptık, bir kısmını da asma yaprağına sararak ızgara yaptım. Yanına da ballı karides eşlik etti sarımsaklı patates ile.
Misafirler hepsini çok beğendiler ama son anda Oğuz'un zeytinyağlı biber turşusu hepsini bastırdı. O kadar çok beğendiler ki kadehleri bir daha doldu sırf turşuyu yemek için. Giderken de birer kavanoz biber turşusu hediye etmek durumunda kaldık. Nasılsa yarın Oğuz yine fabrikayı çalıştırır.
malina için bir kavanoz ayırmıştım ama kendileri nasılsa yapıyor diye üzerinde çok durmuyorum ama Mine Hanım için ayırdığım bir kavanoz var onu fellik fellik kaçıracak yer arıyorum hep. Karambola gelip o da gitmesin diyorum.
Sevgili Ferda senin ki hazır, gelip almanı bekliyor.

zenfree 21-09-2011 21:01

Güler Hanım desenize turşu, asma yaprağında sardalya,ballı karides ve sarmısaklı karidesi unutturdu.:)) Yani emekler boşa gitti. Bence artık misafirlere tarhana çorbası ve zeytinyağlı biber turşusu yeter.:))

Güler 21-09-2011 23:57

Haklısın galiba, bol kırmızı biberli bir tarhana çorbası ile erişte ve bu turşu işi kolaylaştıracak gibi. Hadi gelsene.
Önümüzdeki hafta sonu oğlum İtalyan arkadaşlarını davet etmiş, üzümler kalır mı diye soruyor ama ondan sonra ev müsait, beklerim.

dünyam1 22-09-2011 00:18

bu turşudan benimde yapmam gerek ,hemen acil...

Halil Önen 22-09-2011 01:09

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 861400)
Halil Bey domatesler çok lezzetli görünüyor. Burdaki tarife göre mi yapılıyor?

Evet küçük bir ilave ile...

Karışıma yarım bardak acı biber turşu suyu ilave ettim.

Eklenti 246949

Bu acı biberden ( tatlı bibere göre çok güzel) yarım bardak.

Bu da yeşil domatesten. Küçük olanlar kesilmiyor. Bütün yapılıyor.

Eklenti 246951

Yeşil domates tatlı bibere göre çok çok güzel.

Eklenti 246952

Peki küçük dolmalık bibere ne dersiniz? En tazelerinden...

Isırdığınızda ustalaşmak istenebilir. Benim gibi üç defa hanımın yüzüne fiskiyelerseniz üç defa özür dilemek yetmeyebilir.;)

Saygılar

(Acını etkisinden midir, resimlerin yerlerini kaçırmışım.:p

Lilium 22-09-2011 01:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 861617)
Isırdığınızda ustalaşmak istenebilir. Benim gibi üç defa hanımın yüzüne fiskiyelerseniz üç defa özür dilemek yetmeyebilir.;)

Vallah halil bey özürle yırttıysanız iyi, ben iyisimi, oklavaları merdaneleri de el altından uzaklaştırayım, işi sağlama alayım. :D

Orta derecede tuzunu almış, içi malzemeyle dolduruluş patlıcan turşusunu da çok severim.

üzüm 22-09-2011 08:56

Zeytinyağ-Şekerli biber turşusunun maraş biberi ile yapıldığını da duydum.

Şekerli, sirkeli,tuzlu kaynayan suda çekirdekleri temizlenmiş maraş biberi çok az haşlanıyormuş. (Herhalde kaynayan suda çok az tutuluyordur.) Maraş biberinden çıkan çekirdekler zeytinyağında hafif kavruluyormuş. Kavanozlara konulan maraş biberlerinin üzerine zeytinyağında kavrulan çekirdekler ve soğumuş kaynama suyu ilave edilip kapağı kapatılıyormuş.

Acaba maraş biberinden bu şekilde turşu yapan var mı?

Güler 22-09-2011 10:18

Benim verdiğim tarife göre yapılan turşunun içine de iki adet acı sivri biber koymayı unutmayın.

MİRBE 22-09-2011 17:46

Ben nasıl görmedim bu tarifi bugün sos işleriyle uğraştım ama yarında devam edecek illa ki bu trşudan yapacağım..

cemo 22-09-2011 18:30

Turşuyu yaptım buradan özenerek ama, benim sarımsaklar bir tuhaf renk aldı. Mavi mi desem, yeşil mi desem bir hal oldular, acep neden. Kesin beceremedim:(( Yarın fotoğraf eklerim inşallah.

gulşen 22-09-2011 19:02

dün gece bende denedim ama sıvı fazlamı geldi ne sabah kavonozları içine koyduğum tepside sıvı karışımdan vardı bu arada turşu olarak ilk denemem bakalım nasıl olacak :)
içine acı biber koymayı unutmuşum acaba şimdi açıp koysam olurmu ki

günebakan 22-09-2011 19:30

Bu kadar övgüden sonra bugün ben de yaptım bakalım dediğiniz kadar lezzetli mi:)

Halil Önen 22-09-2011 23:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemo (Mesaj 861929)
Turşuyu yaptım buradan özenerek ama, benim sarımsaklar bir tuhaf renk aldı. Mavi mi desem, yeşil mi desem bir hal oldular, acep neden. Kesin beceremedim:(( Yarın fotoğraf eklerim inşallah.

Karışıma bir tutam sevgi de konacaktı, unutulmuş olmasın.;)

Güler 23-09-2011 06:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulşen (Mesaj 861945)
dün gece bende denedim ama sıvı fazlamı geldi ne sabah kavonozları içine koyduğum tepside sıvı karışımdan vardı bu arada turşu olarak ilk denemem bakalım nasıl olacak :)
içine acı biber koymayı unutmuşum acaba şimdi açıp koysam olurmu ki

Olur, olur hemen iki-üç adet acı sivri biberi de ilâve edin. Daha sonra karışımı bir baş aşağı, bir yukarı, bir yan yatırın ki malzemeler iyice karışsın. Her gün değişik şekilde tutun kavanozu. Daha sonra biberler çekiyor sıvısı beliriyor kavanozda.

Müjgan 23-09-2011 10:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemo (Mesaj 861929)
Turşuyu yaptım buradan özenerek ama, benim sarımsaklar bir tuhaf renk aldı. Mavi mi desem, yeşil mi desem bir hal oldular, acep neden. Kesin beceremedim:(( Yarın fotoğraf eklerim inşallah.

Sevgili Cemo, işler ters gidince tüm kabahati kendinde bulanlardansın. Bundan vazgeç artık;)
Sarımsakların mavileşmesi senin suçun değil, bir tür sarımsak o renge bürünüyor turşuya girince. Malina dediydi ama unuttum. Yani turşunda bir sorun yok, sarmısakların "cilveli"...:p

Tura 23-09-2011 10:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemo (Mesaj 861929)
Turşuyu yaptım buradan özenerek ama, benim sarımsaklar bir tuhaf renk aldı. Mavi mi desem, yeşil mi desem bir hal oldular, acep neden. Kesin beceremedim:(( Yarın fotoğraf eklerim inşallah.


Kabahat sizde değil.
İthal Sarımsak mı kullandınız. Hani şu Çin dediklerinden. Sarımsağı değiştirin, düzelmesi gerekli.

cemo 23-09-2011 12:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 862028)
Karışıma bir tutam sevgi de konacaktı, unutulmuş olmasın.;)

Yemek yapmayı sevmediğimden sevgi katamam bir türlü ammaaa, turşu sevdiğimden sevgi kattım, vallahi de billahi de:p
Neyse ki suç sevgi eksiği değil de, Çinli sarımsaktaymış:)))


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024