agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Zeytinyağlı, şekerli biber turşusu (https://www.agaclar.net/forum/kiler/22357.htm)

Uzaylı 19-08-2011 14:28

Sahurdan sonra hemen bahçeye gittik. Bu aralar sıcaktan korunmak için öyle yapıyoruz. Sabah sabah yapacağım turşuyu düşünerek, biberleri iştahla topladım. Bizdeki biberler de, hep kıl biber ya da ılıca acı biber. Çok ta severim acı biberi. Aynen tarif edildiği üzere küçük küçük topladım. Bahçede işlere de koşturdum. Şimdi geldik, hepimiz yerlere serildik duş sırasını bekliyoruz. Çünkü koltuklara duşa girmeyeni oturtmuyorum.:D

Bir de şu turşuyu 15 gün beklemek olmasa... Oruçlu oruçlu canım istedi şimdi.:p

Öyle bir anlatmışsınız ki. Gelirken markete uğrayıp kuru fasulye, pirinç aldım evdeki stok bitmiş diye... Sanki bugün olacakmış gibi...;)

Bakalım nasıl olacak:confused: çok beğenirsek başardım diye şu havalı smile'den sıralarım artık.

jineop 19-08-2011 16:01

Yanarı yanarım, o kavanozlardan birini çantaya atmadığıma yanarım. Şimdi gel bekle:)

Uzaylı 19-08-2011 19:30

Sayın lir; Siz de mağdenine gitmişsiniz, nasıl kaçırdınız fırsatı? Orada orjinal lezzetini denemişsinizdir sanırım. En azından tadını biliyorsunuzdur. Eh ne yapalım bizim ki de sabreden derviş hesabı olsun ;)

Uzaylı 19-08-2011 23:06

Turşuyu yaptım. Fotoğraf eklemek istedim ama makinenin kablosunu bulamadım. İnşallah eklerim.

Tarife göre hazırladığım svı susuz 1lt. geldi. Sirke olarak elma sirkesi kullandım. Sarımsak bahçemizden zeytinyağı da antalya'dan köyden. Yani babamın zeytinlerinden. Biberleri kavanoza zor sığdırınca sıvıyı ekledikten sonra su ilave etmeye yerim kalmadı. Bu seferki susuz olsun. Denedim; dopdolu olmasına rağmen çalkalanabiliyor. Kavanozu görünür yerde tutacağım ki sık sık çalkalamak aklıma gelsin. Sabırsızlıkla bekleyeceğim. İnşallah çok güzel olsun...

Sevgili sakagun; Sebzelerin de bir miktar şeker barındırdığını düşününce Güler hanım haklı sanırım. Salatalık ta, hele hele havuç ta olursa şeker oranı fazla gelebilir. Belki koyacağın şekeri azaltıp damak tadına göre ayarlayabilirsin. Belki de çok güzel sonuç ortaya çıkabilir. Ben de bunu yaptığım turşunun tadına göre tahmin edeceğim.

sakagun 20-08-2011 13:45

1 Eklenti(ler)
Ben de yalnızca biber kullandım. Zeytinyağ Ödemiş'ten. Diğer turşulardan daha çabuk sarardı. 10 gün bekleyemeyeceğim galiba. :)

Not: İçindekiler net çıksın diye kavanozu masaya yatırıp da fotoğrafını çektim. Yani fotoğraf düz.

bozo.0606 20-08-2011 14:09

güler hanım;

tuz oranı nasıl dediniz. isteğe bağlı derken siz tahmini ne kadar koydunuz.

1 kg lik kavanoz = ? tuz

Tura 20-08-2011 14:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lir (Mesaj 849772)
Yanarı yanarım, o kavanozlardan birini çantaya atmadığıma yanarım. Şimdi gel bekle:)

Komşuda pişer, size de düşer.

ayazkentli 20-08-2011 15:53

Sn. sakagün,

siz kavanozu dik olarak oturturken, sanırım kapağının üzerine oturtuyorsunuz?

Kavanozun alt kısmı zaten düz oturtmaya müsait değil gibi. Böyle kavanoz hiç görmemiştim. İdeal bir turşu kavanozu imiş.

sakagun 20-08-2011 16:35

Altı düz. Fotoğrafta yuvarlak çıkmış. :)

Uzaylı 20-08-2011 16:46

Ayy! sakagun fotoğrafını eklemiş bile dedim. Eşim benim bulamadığım kabloyu hemen buldu.:D

Sevgili sakagun; Turşu çok güzel görünüyor. Afiyetle yersiniz inşallah. Benim turşu da hemen sararmış. Sanırım ben de bir haftadan fazla bekleyemeyeceğim.

Ben videodan kare alacağım. Oruçlu iken birbuçuk saat yol çekmeyi gözüm almıyor. Bir de dönüşü var çünkü. Halâ götürmedim makineyi. Yüklüyorum bakalım ekleyebilecek miyim.;)

sevim.K 20-08-2011 16:49

Karadeniz deyince burnumda tüttü karadeniz. Ellerinize sağlık Güler hanım çok iştah açıcı görünümü var. O biberlerin parlak görünüşü harika. Zeytinyağı ve sirkeden sanırım. Üstelik en sevdiğim yemeklerdir nohut ve kuru fasülye

Malum bahçe yok. Pazara gidip en tazeciklerinden biber almalı;)

loveflower 20-08-2011 19:48

2 Eklenti(ler)
Teşekkürler Güler hanım,turşuya bayılırım.
Konuyu okur okumaz dolapta bulunan biberleri hemen değerlendirdim, umarım sonuç güzel olur, zira ilk defa turşu yaptım.Bir tane 2 litrelik kavanoza tatlı biberden, bir tane de 670 ml lik kavanoza acı biberden yaptım.

Eklenti 241873

Eklenti 241874

Uzaylı 22-08-2011 15:03

2 Eklenti(ler)
Nihayet fotoğraf ekleyebildim.

Bu da benim minik kıl biberleden yaptığım turşu. Biber ve sarımsak bahçeden. Zeytinyağı köyümüzden...
Benimki su ilavesiz oldu. Bu kadar biberi sığdırmaya çalışınca...

Eklenti 242151

ikinci fotoğrafı tahminen ikinci gün çektim. Çok çabuk sarardılar. Saplara yakın kısmına bıçak ucu ile küçük kesit delik açmıştım.
Eklenti 242152

s.eren 22-08-2011 15:34

Dün bende kurdum bu turşudan tarifleriniz doğrultusunda..İnşallah becerebilmişimdir..

Birde acil kornişon turşu reçelerine ihtiyacım var..Örneğin küçük pet şişelerine kurulanların..

Güler 22-08-2011 16:17

Arkadaşlar ben (daha doğrusu Oğuz) turşuyu kurarken delik açmıyoruz, çünkü çok küçük biberleri kullanıyoruz. En büyüğü serçe parmağım kadar. l kg.lık kavonoza 1-1,5 tatlı kaşığı dolusu tuz yeter gibi. Su hiç koymuyoruz, ben de ilk tarifi aldığımda su koymuştu yeğenim ama kayınvaldesi (işin pîri) hiç koymuyorum su dedi.
10 diş sarımsak ve iki adet acı biber de denk geliyor.

Turşuyu tükettiğinizde de sakın suyunu atmayın salatalarınız için harika bir sos oluyor.

sakagun 22-08-2011 20:02

Dün bir kavanoz daha yaptım. Bu sefer su koyacak yer kalmadı.
Güler Hanım su koymamak gerekiyorsa ilk mesajınızı günceller misiniz? Yapacak olanlar ilk mesaja bakıp yanılmasınlar.

Tura 27-08-2011 17:42

1 Eklenti(ler)
Ben de dayanamayıp yapanlardanım.

Eklenti 242844

Uzaylı 27-08-2011 21:54

Sayın Tura; Ellerinize sağlık. Hem de üç kavanoz birden başalmışsınız. Maaşallah. Biz bayrama kadar sabrediyoruz. O zaman tadım açılışını yapacağız inşallah.

Perihan Bayram 28-08-2011 09:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 705570)
Yeğenim Karadenizli ailenin gelini. Kayınvalidesi hem çok becerikli hem de mutfağı çok lezzetli. Yaprak da ondan güzel şeyler öğrenmiş. Bize geldiğinde bahçedeki sivri yeşil biberlerden kurduğu turşu hepimizin çok hoşuna gitti. Oğuz sırf o turşudan yemek için hemen hemen haftanın iki günü ya kurufasulye ya da nohut ister oldu.
Sizlere bu turşunun tarifini vereyim.

1 kg.lık kavanoza sivri biberlerin en küçüklerinden (serçe parmağımız kadar olanlarından ve daha küçüklerinden) yıkayıp, saplarını temizleyerek doldurun ve iyice bastırın. On diş kadar da sarımsağı temizleyip aralarına sıkıştırın. Bir iki tane de acı biber koymak daha da lezzet veriyor.

Üzerine, (Çukur bir kap içinde)
2 çay bardağı toz şeker,
2 çay bardağı zeytin yağı,
2 çay bardağı limon suyu,
2 çay bardağı sirke
ve arzunuza göre tuz

koyarak karıştırın ve bu malzemeyi kavanoza boşaltın. Ağzını iye kapattıktan sonra kavonozu baş aşağı, daha sonra düz, daha sonra da yan yatırın. Bu işlemi aşağı yulkarı on gün yapın ki şeker dibe çökmeden iyice karışsın.

Biberleriniz iyice sarınca ki bu 10-15 gün içinde oluyor,turşunuz hazırdır.
(Bu sosu sakın atmayın, salatanız için de güzel bir sos oluyor)

Buyrun, Afiyet olsun.


Tarif için teşekkürler Güler hanım,hemen yapacağım.sevgiler.

Perihan Bayram 28-08-2011 09:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 853238)
Ben de dayanamayıp yapanlardanım.

Eklenti 242844

Çok güzel görünüyorlar sayın Tura,afiyet olsun.

Güler 28-08-2011 11:36

Kavanozlarda gördüğüm biberler iri, çok küçüklerini seçmeniz gerekir ki bir lokmada yiyin. En büyüğü serçe parmağınız kadar olmalı.Sarımsakları da aralara serpiştirin. Biberler bazen 3-4 günde sararır ama olmuş değildir. En az 10 gün bekleyin, tadına bakarsınız olmamışsa kavanoz kapağını sıkıca yeniden kapatırsınız.
Benim ilk kurduğumu (zaten ben bir defa kurdum, şimdi işi Oğuz üstlendi- hernekadar karizman çizildi diyorsa da-) açtık iki seferde bitirdik. Ama hergün 1-2 kg turşu kuruyor Oğuz, taze taze sivri biber yemeği özledim. Adamdan kalmıyor ki hepsini topluyor. :D

sakagun 28-08-2011 11:41

3-4 gün önce tadına baktım. Tadına baktım dediysem dayanamayıp 10-11 tane yedim. Ertesi gün mide ağrısıyla uyandım. Ramazan'da az yemeye alışmış mideme dokundu. 2 gün ağrısını çektim. Az az yemenizi öneririm. Bu arada tadı çok güzel.

Uzaylı 29-08-2011 21:37

Bu akşam yaptığım turşunun tadına baktım. Daha doğrusu tadına baktık. Tadına baktık dediysem tam 27 tane yemişim.:D

İftara çorba ile başlamıştık. Ben ardından başka bir şey daha yemeden acı biber sevdiğimden, taze kıl biberlerden yiyeyim istedim. Bu da en iyi domatesle olur dedim. Eşimin bahçeden getirdiği dalından yeni kopmuş domatesle birlikte yemeye başlamıştım ki aklıma turşu geldi. Eşim de yemeğini benden önce başlayıp doydum deyip kalkıyordu ki ikimiz de kendimizi ekmek turşu yerken bulduk. Yemekler kaldı tabi.:p öyle bir kaptırmışım ki, kendime geldim. Yok dedim doyma hissi gelmeyecek. Yedikçe yiyeceğim, en iyisi fren yapmak. Ama ekmeği sosuna banması süpermiş. Aynı pizzacıların sipariş gelene kadar küçük ekmeklerle banmak için oyaladıkları pulbiberli yağ gibi... Bir tek pulbiberi yok. Biberler küçük te olsa acı tadı beklentim vardı ama nafile. Daha biberlerin acısı yerine gelmemiş. Ama onun dışında tadı süperdi. Eh ben bunun damak tadımıza göre değişik varyasyonlarını da yaparım. Önce bir ne ile karşılacağım onu merak etmiştim. Beğendik... Ee devam ederiz artık. Tarif için çok teşekkürler Güler hanım.

hanndan 29-08-2011 21:55

Bende yaptım turşudan 1 hatfa oldu,,,,,,çok sabırsızım.sapsarı oldu biberler altın gibi.sabırsızım.......

badem 30-08-2011 00:10

çok güzel bir turşu bende yaptım komşularada çok beğendi tarifini verdim güler hanım teşekkürler.

Güler 30-08-2011 06:02

Hepinize afiyet olsun, yarasın.... dermişim.

Bizimki halâ kurmaya devam ediyor, Tusak Turşucusu'nu da geçeceğiz bu gidişle....:D :D

ide 30-08-2011 23:34

Sevgili Güler Hanım ben de özenip turşunuzdan yaptım ,kesinlikle mükemmel bir tad. Merak ettiğim konu ise; bu turşumuzu kışa saklayabilmek için buzdolabında mı bekletmeliyiz? ya da dışarıda dursa ne kadar zaman dayanabileceğini düşünüyorsunuz?
(Bu güzel tarifle bizi tanıştırdığınız için teşekkürler)

M.TÜRK 30-08-2011 23:52

Annemin bahçesinden gelen biberleri bu konuyu görünce hemen değerlendirip tarifinize uygun turşu yaptım.Aslına bakarsanız biber turşusunu pek sevmem ama yapanların ballandıra ballandıra anlatmaları ilgimi çekti bir deniyeyim dedim.Bayramdan sonra inşallah tadına bakıcağız tek endişem şeker tadının baskın olma ihtimali.Eşimde çok merak ediyor ama devlet sırrıymış gibi söylemiyorum.Oda eşe dosta Murat turşu kurdu ama içeriğini söylemiyor diyor.Anlıyacağınız 1 lt.lik turşunun tadının meraklısı çok herkes turşunun olmasını bekliyor.İnşallah benden önce açan olmaz yoksa tadına bile bakamıyacağız.

Uzaylı 11-09-2011 01:08

Sayın M.TÜRK, Zeytinyağı şeker tadını bastırıyor. Hele de iyi bir zeytinyağı ise süper olur. Ama benim gibi bazen acele edip sosundan hemen tabağa alırsanız, zamanla zeytinyağı oranı diğerlerine göre azaldığından şeker tadı ortaya çıkıyor. Kolayı var; biraz zeytinyağı ilave edip devam edersiniz.

Güler 11-09-2011 14:33

Ağzını sıkı sıkıya kapatınca bir şey olmuyor.
Bizim ilk kurduklarımız bitti ama devamı geldiğinden sorun yok, bütün kış rahatlıkla yeriz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025