agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (https://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

sarıtekeli 03-01-2013 15:25

uzun zamandır ara sıra siteye girip sağı solu karıştırıp çıkıyordum.....bugün hadi dedim üye olayım ,olmaz olaydım...:dilli:
yandı gülüm keten helva.nedenine gelirsek..dedikya uzun zamandır siteyi takip ediyorum..taaki bu konuyu bugün üye olduktan sonra gördüm..af buyrun 15 dönümlük üzüm bağımızda hurmalardan 3 ağaç var,delicesine meyva veriyorlar.satması zulüm kilosu 1 lira bile etmiyor bizim buralarda eşe dosta zorla veriyoruz:rolleyes:
ağacın birini peder bey kesmiş geçenlerde.iki ağaç var kalan birisi çukulatalı dediğimiz cins olgunlaştığında içi simsiyah oluyor.
vallahi yazık oldu dağıttığımız hurmalara,resimleri gördükçe ağzımın suyu aktı.seneye ilk işim kurutmayı denemek olacak.
offf ki ne offfffff.olan var olmayan var bari resimleri koymasaydınız:o insanın canı çekiyo,elimde peçete ağzımın suyunu silmekten gına geldi:D
neyse yinede hepinize teşekkürler.yazı iple çekiyorum .



yavvv nasıl görmedim.tüüh
hayallah yahu
cık cık iyi olmadı bu:p
hadi yaaa
valla üzüldüm yahu;)

athena -asena 04-01-2013 10:14

1 Eklenti(ler)
Bugün baktım kurumuşlar 35 adet var daha önce cevizli yemiştim şimdide fındıklı yaparım.

selis 17-01-2013 12:56

1 Eklenti(ler)
''Olgun ve yumuşaklar olmaz, kurumaz'' diye kim demişti.. ;)

Bir çok üyenin bahçesindeki ağaçlarda olgun hurmalar görüyorum..
Sobanın üzerine astıktan bir hafta sonra yenecek kıvama geliyorlar..

athena -asena 22-01-2013 23:08

Arkadaşlar en iyi kurutulmuş hurma hangi cins hurma ile olur ?

Lilium 22-01-2013 23:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1087075)
''
Sobanın üzerine astıktan bir hafta sonra yenecek kıvama geliyorlar..

Sobanın üzerinde olursa yumuşamışı da olur fakat dış kabuk oluşumu daha kalın olur.

Dış ortamlarda daha uzun sürede kuruduğu için yumuşamışı küflenmeye çürümeye maruz kalabiliiyor, tabi bu havanın nemi rutubetiyle rüzgar alışıyla çok ilgili bir durum.
Sıcak ve nemsiz havalara denk gelirsen biraz yumuşamışı da kuruyabilir.

Güler 23-01-2013 07:34

1 Eklenti(ler)
Birkaç senedir korogaki yapıyorum, başarı oldum da sayılır.
Ben de rüzgâr fonksiyonunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Rüzgâr alarak kuruyan hurmaların lezzetleri daha da güzel oluyor.
Eğer ilk asıldığında bol rüzgâr alırlarsa, sinek olayı da olmuyor, çürüme de. Zaten çürümeye yüz tutanlara sinekler geliyor.

Bu sene 3 parti yaptım. İlk yaptıklarım rahat kurudu, İlk 3-4 gün bol rüzgar yediği için sinek sorunu olmadı.
İkinci parti, hemen 2 gün sonra yapıldı, onlar da bir iki fireyle atlattılar.
Üçüncü parti sanırım bir hafta sonra kadar yapıldı, işte bunlarda yumuşama da oldu çürüme de. Sinekler cirit atmaya başlayınca sineklik germe ihtiyacını hissettik.
10 tanesi üzerinde çok sinek görünce hepsi çöpü boyladı.

İlk parti, gelen gidene ikram faslı ve hem Oğuz'un hem de benim her geliş-gidişimizde birer ikişer koparmamızla tükendi.

İkinci partiyi İstanbul'a getirip, balkona astım. Çürüme sorunu olmadığı için kapalı balkonda da kurumaya devam ettiler. Hiç de takır tukur değiller, gayet kıvamındalar.
Aşağıda fotoğraflarını yüklediklerim bu partiden.

Üçüncüler, Manyas'da asılı bekliyorlar. İnşallah bekliyorlardır, Sincap veya sansarlar bitirmediyse. Gittiğimizde göreceğiz.

Yukarıda bazı fotoğraflarda hiç şekerlenme görmedim.
Acaba rüzgârsız, kalorifer, soba, klima önünde iç mekanda kurutuldukları için olabilir mi?


egülnur 23-01-2013 13:42

12 Ocak toplantısına kadar korogaki yi ne duymuş, ne de görmüştüm. Doğrusu tazesini de sevmediğim için sadece dekoratif bir ağaç gibi gelirdi bana. Sevgili münevver in annesi sayesinde toplantıda tattım. Nefis bir şey. Her güzel şey gibi de emek gerektiriyormuş tabii ki de. Kurutma bilinci yayılsa da hem memleketin üreticileri, hem de bizim gibi yemeyi sevenler faydalansa. Türk tarım ve hayvancılığını öldürmeye çalışanlar da utansın bu arada. Kimbilir kıymetini bilemediğimiz ve katma değer sağlanabilecek başka ne gibi ürünllerimiz var!

athena -asena 23-01-2013 18:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 1089622)
Arkadaşlar en iyi kurutulmuş hurma hangi cins hurma ile olur ?

3 çeşit hurmadan (fuyu, morali ve hachiyadan ) kurutma işlemi yapmıştım en çok hoşuma giden hachiya'dan yapılandı sizlere de sorayım dedim ama hiç cevap gelmeyince bugün 5 adet hachiya fidanı ektim inşallah meyvelerinden koragaki yapmak nasip olur.

manolya 23-02-2013 20:13

Kururmu kurumazmı derken aralık ortasında astığım hurmalar hiç fire vermeden kurudular. İkram ettiğim herkes bayıldı. Bahçesinde ağacı olup yenmediğî için çürüyüp ziyan olanlar hurmalarını değerlendirme yöntemi buldukları için çok sevindi. Başta sayın meyvelitepe olmak üzere katkısı olan herkese çok teşekkürler. (Ama ben biraz abartmışım galiba o kadar çok hurma asmışımki ye ye bitiremedik, içimiz dışımız hurma oldu:)

MeyveliTepe 23-02-2013 22:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi manolya (Mesaj 1107671)
Kururmu kurumazmı derken aralık ortasında astığım hurmalar hiç fire vermeden kurudular. İkram ettiğim herkes bayıldı. Bahçesinde ağacı olup yenmediğî için çürüyüp ziyan olanlar hurmalarını değerlendirme yöntemi buldukları için çok sevindi. Başta sayın meyvelitepe olmak üzere katkısı olan herkese çok teşekkürler. (Ama ben biraz abartmışım galiba o kadar çok hurma asmışımki ye ye bitiremedik, içimiz dışımız hurma oldu:)

Vakum ya da benzeri bir yöntem ile ambalajlayın, hiç hava almazsa senelerce durur. Hepsini kısa bir zaman aralığında tüketmek zorunda değilsiniz :)

Bervoş 23-04-2013 19:33

Merhaba, Foruma yeni üye oldum.

Hurma kurusu konusunda çok güzel bilgiler paylaşılmış.
Ben de aslen Artvin Arhavi'liyim. Hurma kurusunu çocukluğumuzda daha çok dilimlenmiş olarak yaparlardı.Hopa gibi sürekli "kalaş" denen güney rüzgarı esen bölgelerde ise dilimlenmeden de tüm olarak geleneksel olarak kurutulurdu.Benim de en çok sevdiğim tatlardan biridir.

Pazar ekonomisinin gelişmesi ile kapalı ekonomiden çıkıldıkça bu tür gelenekler ne yazık ki zayıfladı.Bilemiyorum belki bu başlık altında daha önce paylaşılmıştır ama tüm mesajları okuyamadığım için paylaşma gereği duydum.Son zamanlarda bölgede bu ürünün tekrar revaçta oması, Sarp sınır kapısının açılması ve Batum tarafından gürcülerin hurma kurularını bolca pazara getirip satmaları ile oldu. Bugün büyük şehirlerde satılan hurma kurularının çoğu da aslında Gürcistan'dan yolcu beraberinde, araçların bagajlarında getirilen hurma kurularıdır. Kuru yemişçilerde 7 ila 10 TL arasında satılanlar çoğunlukla Gürcü kaynaklı ürünlerdir. Gürcistan da özellikle bu amaçla yetiştirilen ve normalde aşırı buruk tadı nedeni ile taze olarak yenmeyen bir tür daha çok kurutuluyor.Bu tür meyveleri fazla iri olmayan ama çok verimli bir türdür.

Umarım hurma kurusu, hobi amaçlı küçük ev üretiminin yanı sıra, önemli bir üretim sektörü olur.Böylece bu çok verimli ve lezzetli ürün ekonomik bir değer ve kaynak haline gelir.

Trabzon Hurması 21-09-2013 21:00

Trabzon hurmasını yaş olarak kurutmalık veya kurutulmuş hazır vaziyette temin etmek isteyen arkadaşlar forumdan ulaşabilirler.kısa süre içerisinde kurumuş olacaklar.kurutmak isteyenlerin de acele etmelerini tavsiye ediyorum.

KAPTANzst 17-10-2013 19:59

Karogaki
 
5 Eklenti(ler)
Karogaki yapılışı

İpekböcegi 19-10-2013 17:56

Merhaba, Foruma yeni üye oldum.

Hurma kurusunu bu yıl denemek sabırsızlıkla bekledim. Herhalde sezonu başladı diye düşünüyorum.

MeyveliTepe 19-10-2013 18:27

Başlamak üzere :)

naturefan 24-10-2013 13:01

korogaki
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 449372

Merhaba,


Geçen yıl kasım ayında kurutma işlemi yapmıştım; havanın uzun süre yağışlı, kapalı gitmesi nedeniyle çoğu küflenmişti. Bu sene yarısını(hem seyreltmiş oldum) eylül sonu ekim başı arası yaptım. Şu an kurumak üzereler. Diğer yarısını da kasım ortası gibi(yağmurlar geçince) yapmayı düşünüyorum.

Denemek amaçlı hurmalarla birlikte, bir iki kilo kadar da (aynı yöntemle)domates asmıştım, domatesler daha çabuk kurudu. Fotoğrafta net olmasa da, öndeki bir dizi(6 ad. olan) domates. Seneye ağustos, eylül aylarında daha çok domates kurutmayı düşünüyorum. Tabi elekli faflarda.

Sinek ve eşek arılarından korumak için tül almışrım; ancak çok iyi bir çözüm olmadı. Sık gözenekli(sinek girmeyecek şekilde) desensiz tül veya varsa balık ağı düşünüyorum.

Üstteki mesajda asmak için naylon iplik kullanılmış; naylon kaynayan suya daldırılınca kanserojen etki yapabilir. Kalın pamuk iplik kullanmak daha sağlıklı.

naturefan 25-10-2013 11:55

kaki
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 449562

Burada bulabildiğim en uygun tül buydu; ancak yine de hem bazı gözeneklerden arılar girebiliyor, hem de sineklik gibi sade dokunmuş bir tül olmadığından, hurmaların yaterince güneş ve hava alması mümkün olmuyor. 2-3 mm gözenekli, sineklik gibi sade dokunmuş bir tül işe yarar diye düşünüyorum.

Tülün uzunluğu 7 mt.- 2.10mt. Alt ve yanları çamaşır mandallarıyla tutturdum.

Not: Sekiz, on gün içinde tül altındaki hurmalarda küf belirmeye başladı, tülü çıkardım.

athena -asena 30-10-2013 17:51

1 Eklenti(ler)
Hurmalar asılmak için hazır.

sonkez 30-10-2013 17:59

Sizler paylaştıkça ne çok şey öğreniyoruz..Feshanede yöresel günlerinde görmüştüm ilk kez ama tadını bilmiyorum..Bayağı meraklandım.:)

livadi 30-10-2013 20:58

Kurutmanın , hurmanın içinin yumuşacık olduğu bir aşaması var, çok lezzetli ve kıvamı güzel ancak o aşamada saklanamıyor, daha iyi kurutulması gerekiyor; işte o aşamada dondurucuya konulabiliyor, çıkarınca öyle buzlu buzlu yemesi de çok güzel.Denenmiştir, bir kısmında denenmesi tavsiye edilir...

sakagun 31-10-2013 15:22

1 Eklenti(ler)
Dışarıda müthiş bir rüzgar var. Hemen Korogakileri yapayım dedim.
Benim fidanın alt dallarındaki hurmaları tavuklar bitirmiş. Üst dallardan 12 tane topladım. Pazardan da 2 kilo aldım. Sapları olmayanları çöp şişe geçirdim. Hurmaları rüzgara karşı astım.

eylülburak 01-11-2013 15:39

Günlerdir hayranlıkla yapılan işlemleri okuyor, fotoğrafları inceliyorum. Harika görünüyorlar, ellerinize sağlık. Kahveli Hatay hurması da kurutmaya uygun mu? Şuan elimde sadece o var. Denemek istiyorum...

athena -asena 07-11-2013 19:51

1 Eklenti(ler)
Kivilerde kurumaya başladı

naturefan 08-11-2013 12:46

korogaki
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 452754

Bu resimi üsteki mesajlardan birinde gördüm. Dalları kırmadan da kolaylıkla meyveleri toplayabilirsiniz.
Hurmalar ağaçtan toplanırken, resimdeki oklar istikaletinde dalın uç kısmından ileri doğru ittirilirse -dalı kırmadan- meyve sapı çentikli olarak kolaylıkla kopuyor. Meyve sapını baş ve işaret parmaklarınız arasına alın ve ileri doğru(dalın uç, ince kısmından kalın kısmına doğru) ittirin. Başlangıçta iki elle deneyin, zamanla tek el ile de toplayabilirsiniz.

cemo 08-11-2013 13:50

1 Eklenti(ler)
Hurmaları dizdik:)

Bakalım bu yıl nasıl olacak.

Lilium 08-11-2013 22:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemo (Mesaj 1216232)
Hurmaları dizdik:)

Bakalım bu yıl nasıl olacak.

İyi olacak iyi,

Havalar güzel gidiyor, bu yıl kurutamazsak bi daha hiç kurutamayız, bende bugün topladıklarımın bir kısmını soyup yerlerine astım, inşallah güzel olacaklar.

cemo 09-11-2013 06:51

1 Eklenti(ler)
Sevgili lilium

Bu yıl benim hurmalarda ikizli üçlü bölünmeler oldu. Onları soymak zor olduğundan toplamadım, dalda kaldılar.

Toplayıp, soymadan guzinenin yanında kurutmayı denesem diyorum.
Akçakoca köylerinde soymadan ipe takıp, soba kenarında kurutulduğunu duydum.

Lilium 09-11-2013 12:52

Aynı dediğiniz olay bendekilerde de var, eşim uğraşıp soymuş, Daha zayıf ağaçımda böye bir oluşum görülmezken daha güçlü ağaçta şekil bozuklukları görüldü.

Soymadan kurutulduğunu bende duydum fakat hiç deneyip görmedim bu yıl bir kaç tene denemekte fayda var,

Benim duyumum kabukları çizilip asılıyormuş.

cemo 09-11-2013 15:44

Benim de, yaşlı ağaçta durum böyle, hatta 4 parcaya ayrılmışları var. Onları soymadan asacağım birazdan.O halde cizik atayım, belki kurumasını hızlandırıyordur.

Fotoğraflamaya çalırırım iş bitince. Bahcede cok yoruldum bugün. :(

sakagun 14-11-2013 09:03

Pazardan alıp sapı olmadığı için çöp şişe geçirdiğim 4 hurma kurudukça çöp şişten düşmeye başladı. İçlerinde çürümeler olmuş. Diğer hurmalar sağlam. Sağlam mı çürümüş mü bahanesiyle hurmalar kurumadan bitireceğim anlaşılan. Bugün pazardan birkaç kilo daha alayım bari.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025