agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (https://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

bettyycim 28-12-2011 23:14

Güler abla resimleri çok önce çektim inanın tadında hiç bir farklılık yok 6 kg. yapmıştım ama hepsini yemiş bulunmaktayız bez üzerinde kuruttuklarım diğerlerini beklerken bizi oyalamış oldu :D:D

Güler 28-12-2011 23:20

İyi o zaman afiyet olsun. Seneye bekle bakalım. :D

Bir de duyduğuma göre MeyveliTepe'nin eşi, olgunları kek ve pastalarda da kullanıyormuş. Ben de onları püre gibi yapıp dondurdum. Tarif alabilirsek denemek istiyorum.

bettyycim 28-12-2011 23:28

Oooo buda harika bir fiki bende denemek isterim bu hafta pazarda hala vardı hurma :D

MeyveliTepe 29-12-2011 00:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 892864)
İyi o zaman afiyet olsun. Seneye bekle bakalım. :D

Bir de duyduğuma göre MeyveliTepe'nin eşi, olgunları kek ve pastalarda da kullanıyormuş. Ben de onları püre gibi yapıp dondurdum. Tarif alabilirsek denemek istiyorum.

Olgunlaşmış hurmayı püre halinde sıvı niyetine kek hamuruna karıştırıyor ama sorayım, söylerse yazarım. Çikolatalı cevizli kek gibi oluyor.

Kiraz 29-12-2011 08:23

Geçen gün TV'de Refika'nın mutfağında, trabzon hurmasından sorbe yapımı vardı.

İnternet sitesine girince de "Trabzon hurmalı baklava yufkasında tarçınlı muz" başlığını gördüm.

kopuz 29-12-2011 09:04

2 Eklenti(ler)
Kalörifer peteğinin üstünde devamlı hava akımı olduğu için (ısınan hava yükselir) daha çabuk ve daha sağlıklı kurutulabilir.

akkelebek 29-12-2011 09:25

1 Eklenti(ler)
Bahçemizdeki ağaca ek olarak komşularımızın, hoşgeldiniz niyetine getirdiği yaklaşık 25 kilo hurmayı yiyip, pişirip, sağa sola dağıttıktan sonra bu kurutma çılgınlığını okudum. Uzunca bir süre pazarda da bulamadım, en sonunda Kipa'dan 10 adet sert hurma seçtim, eve gelene kadar 4 tanesi yumuşadı, biri patladı, en nihayetinde 5 adet kuturmayı başardık.. ama sanırım kuzine başında fazla bırakmışım zira bayağı büzüşük oldu bizimkiler.. ama dün akşam misafirler eşliğinde adambaşı bir tavla pulu hurma tadımı yaptık... herkes bayıldı ve bugün Muğla pazarında hurma avına çıkacaklarını söylediler..

ben ise bebeto016 gibi bir nebze hayal kırıklığına uğradım sanırım, daha çikolatasal bir tad bekliyordum, ben de az şekerli hac hurmasına benzettim.. ama yine de yeni yıla bilinçli kurutucu olarak gireceğiz ve seneye hiç hurma ziyan etmeyeceğiz... hatta VONALI'nın tekli paketleri de çok güzel olmuş.. birer kurdele ile bağlanıp yeni yıl hediyesi, nikah şekeri, çocuklara hediye vs olarak kullanılabilir..

sevgiler, saygılar hepinize şimdiden mutlu yıllar....

bahcedenn 01-01-2012 22:00

2 Eklenti(ler)
Merhabalar ve iyi seneler Korogaki severler,
Yeni bir üye olarak bunlar da benim hurmalarım. Sizlerden görerek, imrenerek ve de çok merak ederek yapmaya çalıştığım hurmalarım. Tatlarını çok merak ediyorum. Bu merakımdan dolayı da geçen hafta bir aktarda gördüğüm bu hurmalardan tadımlık 1 tane aldım. Fakat aşırı derecede kuruydu ve beğenmedim. Hatta aşırı derecesi yok, kupkuru idiler.Yaptığım hurmalar 5 haftadır asılılar ve dokunduğumda yumuşacık pufidik pufidik haldeler. Sabırsızlıkla beklemekteyim. Saygılarımla...

Güler 02-01-2012 07:02

Ben de pek sert olanlarını sevmiyorum ama içleri kurumalı. Dıştan bastırıldığında hafif bir yumuşaklık olmalı, benim sevdiğim şekli böyle. İlk astıklarım tam da bu kıvamda, daha sonraki ilavelerim biraz daha beklemekte.

bebeto016 02-01-2012 14:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 894600)
Merhabalar ve iyi seneler Korogaki severler,
Yeni bir üye olarak bunlar da benim hurmalarım. Sizlerden görerek, imrenerek ve de çok merak ederek yapmaya çalıştığım hurmalarım. Tatlarını çok merak ediyorum. Bu merakımdan dolayı da geçen hafta bir aktarda gördüğüm bu hurmalardan tadımlık 1 tane aldım. Fakat aşırı derecede kuruydu ve beğenmedim. Hatta aşırı derecesi yok, kupkuru idiler.Yaptığım hurmalar 5 haftadır asılılar ve dokunduğumda yumuşacık pufidik pufidik haldeler. Sabırsızlıkla beklemekteyim. Saygılarımla...

bence sertleşmesini bekleme büyük hevesle kuruttuğum hurmalarımın ilk kısmı sanırım biraz fazla kurumuştu anlatılanlar kadar tad alamadım fakat 2. kez kuruttuklarım yumuşakken tattım cok kurumuşunsundan daha iyiydi .

bence fazla kurutmadan yemek lazım.

KAPTANzst 02-01-2012 20:09

Qrta yolunu deneyerek damak zevkini bulmak lazım.

KAPTANzst 02-01-2012 20:12

1 Eklenti(ler)
Az önce çıkıp fotoğrafladım. İçleri hafif sulu ve tam kıvamında bence.

kasap.94 04-01-2012 00:14

paketleme
 
3 Eklenti(ler)
50 kilo olarak kuruttuğum hurmalarımdan kalanları bugün paketledim. kışlık olarak.

Lilium 04-01-2012 01:00

Şu paketlerin yeri bizim bulabileceğimiz bir yerde mi? :p

kasap.94 04-01-2012 01:53

Dışarıda ızgara yanındaki buzdolabındalar sana zimmetli. eksilirlerse askerliğin yanar.

Tura 04-01-2012 10:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kasap.94 (Mesaj 895419)
Dışarıda ızgara yanındaki buzdolabındalar sana zimmetli. eksilirlerse askerliğin yanar.

Askerde buna yer değiştirme derler. Bir de yer değiştirmeye sebep gerekçeler varsa ( daha iyi koruma gibi ) ve bu hususta insiyatif kullanılmışsa, suç ortadan kalkar.

kasap.94 04-01-2012 11:09

Sayın: Tura : Uyarınız için teşekkür ederim. deseniz ya kişi niyetini bozdu ise çare tükenmez. Çünkü bunlar tavuk çalmakta uzmanlaşmış kişiler. Hemen yerlerini değiştireyim.

Tura 04-01-2012 11:13

Beni yediemin olarak görevlendirseniz diyecektim.
Tam koruma sağlamak sözü veriyorum. Tavukçuların türlü yöntemleri vardır da.

kasap.94 04-01-2012 11:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 895473)
Beni yediemin olarak görevlendirseniz diyecektim.
Tam koruma sağlamak sözü veriyorum. Tavukçuların türlü yöntemleri vardır da.

Sayın tura:sansarla birlik oldularmı bunlardan kurtuluş zor. cumhur tonbanın. Zavallı çillisini bütün site korumaya aldı kurtaramadı. Şu anda cennette enzimle mest olmuş halde dolaşmakta.

Güler 16-01-2012 14:50

1 Eklenti(ler)
Benim daha önce kuruttuğum hurmaların üzerlerine tozlaşmış şekerleri çıkıyordu. Yani hafif hafif beyazlaşma okluyordu. Bu sene 500 tane hurma kuruttum (iki parti halinde), birinci parti iyice kurudu yani tam yemelik oldu ama üzerleri beyazlaşmadı.

Hurma ebatları iyice küçüldü, içinde sıvı da kalmadı ama şekerleri üzerine vurmadı.
Nedeni ne olabilir?

Bu sene hurmaları 15 gün kadar erken soydum ama bayağı portakal rengine gelmişlerdi, yumuşamadan soymak istedim. Belki biraz daha bekleyebilirdim ama baktım arkadaşların çoğu asmış, haydi Güler kolları sıva diyerek işe koyuldum.
Bir onbeş gün daha bekleseydim daha iyi olur, şekerlenmeleri görebilir miydim. Gerçi tadları yine de çok güzel.

(Yanlış fotoğraf yüklemişim, bu ikinci patinin fotoğrafları, biraz daha kuruması gerekiyor)

limon 16-01-2012 16:13

Güler hanım benimkiler 1 haftadır bembeyaz şekerlenmeye başladılar. Ben sizden daha erken asmıştım, hatta benimkiler daha tam portakal rengi bile değillerdi. Bence 1-2 haftaya başlayacaktır sizikiler de.

Not:Beninkiler üstü kapalı, hiç yağmur almayan ama tamamen açık havadar yerdeler. Deli gibi rüzgar alıyorlar.

Güler 16-01-2012 16:18

Sevgili Limon, benim hurmalar da sadece üstü kapalı balkondaydılar Manyas'da. İstanbul'a gelirken bir kısmını getirdik ki sağa sola ikram edelim istedik. Manyas'dakiler ne alemde tam bilemiyorum ama inşallah dediğiniz gibi olur. O halleri daha güzel bence.

Minarislim 17-01-2012 10:02

Harika görünüyorlar.İlk kez kurutulmuş'unu sayın Meyvelitepe'nin göndermiş olduğu 4 adet hurma'dan tattık.Çok güzel tadı vardı.Geçen yıl marketten aldığım hurmalardan 1 adet balkonda kuruttum.İyide kurumuş.Afiyetle tadına baktık.Fidancı'dan 6 adet hurma ağacı aldım.Meyve vermesini bekliyeceğim artık.

Lilium 17-01-2012 10:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 900229)
Manyas'dakiler ne alemde tam bilemiyorum

Kontrol ettim,

Bu olmuş, bu daha olmamış, bu biraz daha durması lazımmış derken bittiii.:D:D

athena -asena 17-01-2012 16:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 900504)
Kontrol ettim,

Bu olmuş, bu daha olmamış, bu biraz daha durması lazımmış derken bittiii.:D:D

Sayın Lilium ; Güzel espriydi.

Güler 17-01-2012 17:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 900607)
Sayın Lilium ; Güzel espriydi.

İnşallah espri olarak kalmıştır. :D

MeyveliTepe 17-01-2012 19:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 900228)
Güler hanım benimkiler 1 haftadır bembeyaz şekerlenmeye başladılar. Ben sizden daha erken asmıştım, hatta benimkiler daha tam portakal rengi bile değillerdi. Bence 1-2 haftaya başlayacaktır sizikiler de.

Not:Beninkiler üstü kapalı, hiç yağmur almayan ama tamamen açık havadar yerdeler. Deli gibi rüzgar alıyorlar.

Bizimkiler kurutma işleminin son evresindeler. %40 kadarı tam kıvamında ve yavaş yavaş beyazlanma başladı. Paketleme için beyazlanmayı beklemeyeceğim, ideal kıvamını kaybetmemesi daha önemli. Geçen sene çok lodos vardı, bir parti olması gerekenden fazla kurumuştu. Bu yıl çok daha iyi gidiyor.

Başka bir şey de, şekerlenme paketlenmeden sonra da devam ediyor. Hatta geçen yıl vakumladığım paketlerde sonradan meyvelerin etrafı kalın bir şeker tabakasıyla kaplanmıştı.

Bazı arkadaşların pudra şekeri kullandığını görüyorum. Buna hiç gerek yok, meyvenin doğal lezzetini de değiştirebileceğinden tavsiye etmiyorum.

Güler 17-01-2012 20:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 900662)
Bazı arkadaşların pudra şekeri kullandığını görüyorum. Buna hiç gerek yok, meyvenin doğal lezzetini de değiştirebileceğinden tavsiye etmiyorum.

Bunu ben de farkettim, neden yaptınız diye de soramadım.

İlk parti için biraz daha beklerim o halde. Zaten ikinci parti daha zaman istiyor.

Lilium 18-01-2012 18:15

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 900609)
İnşallah espri olarak kalmıştır. :D

Yok yok ne espirisi, hatta son bir kaç tanesini de yanıma aldım tatmayan arkadaşlara ikramda bulundum. (Hani bir söz var, yiyin dostlar halil ibrahim sofrasıdan :D benim keseme dokunmayın) :D
Bu da güler ablanın sofrası, yiyin dostlar. :D

Eklenti 264928

Eklenti 264929

Şaka bir yana,

Bu gün kasap94 arkadaşımız geçerken bana uğrayıp şu hurmalara bir kalite kontrolü yapmamı istedi.
Gerçekten çok güzel olmuşlar ellerine sağlık düşünmeleri yeter çok teşekkür ederim.
Hani diyorum yaaa, çok da güzel olmuşlar viskinin dibinde biraz kalmıştı viskiyle nasıl gider, deneyip görmek lazım dermişimm. :D

Oğuz abiii sana diyorum sanaa kulakların çınlasın.:D

Güler 18-01-2012 19:02

... :D :D

Oğuz dediğini yapıyor zaten, buyur gel sen de.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025