agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (https://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

bettyycim 04-12-2011 21:33

1 Eklenti(ler)
Sayın vabis fahrettin sizinkiler tam kurumamış sanırım, bakın satışa hazır bir paket ;)

vabis_fahrettin 04-12-2011 21:57

Sayın Bettyycim
Bunlar bizimkilere benzemiyor.
Bunlar nedir?

bettyycim 04-12-2011 22:04

Bunlar Korogaki benim daha önce yediklerimde bunların aynısıy dı, Denizliden bir bey yapıyordu adını şu an hatırlamıyorum ama yarın notlarımdan yazarım ;)

MeyveliTepe 04-12-2011 23:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vabis_fahrettin (Mesaj 885047)
Sayın Meyveli tepe
Bunları satmak için paketledim.
Nasıl olmuşlar.
Saygılar.

İçleri sulu değilse tamamdır.

Diplerini bıçakla kesip, hafif bir baskı ile yassılaştırır ve düzgün bir şekilde kutulara dizerseniz sizinkiler de Japonlarınkilere benzer :)

Dansel 05-12-2011 10:40

Sayın aslan k,çikolatalı hurmayı ailece severiz,İstanbulda bulmak zor oluyor.Güneyde yanılmıyorsam Antakya ya da Hatay hurması diye satılıyor.Yumuşayınca yenenleri ise yalnızca ben seviyorum evde.Sanırım kurutma da bunların yumuşamamışlarından yapılıyor.Kısacası,hurma güzel bir meyvedir,ben çok severim.

Güler 05-12-2011 11:29

Arkadaımız vabis fahrettin'in yüklediği fotoğraflara baktım ama şekerlenmeleri daha olmamış gibi geldi bana, yani biraz daha kurumaları gerekmiyor mu?

Geçen sene benim kuruttuklarımın üzeri beyaz beyaz olmuştu, içleri de takır takır kuru değildi, yemesi hem kolaydı hem de çok lezzetliydi. Hele ortasını hafifçe yarıp içine de bir yarım ceviz koydunuz mu lezzeti daha da artıyordu sanki.

alcen 05-12-2011 13:18

İki ip hurmayı bettyycim den örnek aldım. Denemek için peteklerin üstüne koydum iki günde tam olarak kurudu,tabi önceden baya küçülmüştü, üç tane yedim tadını küçük hurmalar varya doğada kendi yetişen onlara benzettim,hepinize afiyet olsun. Herhalde bu işi başardım selamlar sevgiler.

limon 05-12-2011 14:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 885148)
Arkadaımız vabis fahrettin'in yüklediği fotoğraflara baktım ama şekerlenmeleri daha olmamış gibi geldi bana, yani biraz daha kurumaları gerekmiyor mu?

Benimkilerin de üstleri şekerlenmedi. Renkleri aynı günkurusu kayısı tonunda ama hafifçe bastırınca sanki biraz daha kuruması gerek gibi geliyor. Bekledikçe üzeri şekerlenir mi dersiniz?

Vonalı 05-12-2011 16:49

3 Eklenti(ler)
Üzerleri zamanla beyaz bir şeker tabakasıyla kaplanacaktır.

üzüm 05-12-2011 18:05

Kırk yıl geçse Trabzon hurması yemek aklıma gelmez (gelmezdi.. :)). Fotoğraflarda ipe dizili halleri o kadar çok hoşuma gitti ki bugün ağacını aldım. Aldığım kişi seneye meyve vereceğini söyledi. Umarım seneye bende sizin aranıza katılırım.

(Kurutma görüntüsü güzel diye yemeye niyetlenen birisini duydunuz mu? Bu da başka bir 'delilik' değil mi!)

Fotoğrafları paylaşan herkese teşekkür ederim.

KAPTANzst 05-12-2011 18:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 885299)
Kırk yıl geçse Trabzon hurması yemek aklıma gelmez (gelmezdi.. :)). Fotoğraflarda ipe dizili halleri o kadar çok hoşuma gitti ki bugün ağacını aldım. Aldığım kişi seneye meyve vereceğini söyledi. Umarım seneye bende sizin aranıza katılırım.

(Kurutma görüntüsü güzel diye yemeye niyetlenen birisini duydunuz mu? Bu da başka bir 'delilik' değil mi!)

Fotoğrafları paylaşan herkese teşekkür ederim.


Selam üzüm.
1000 ile dalya dediniz bu o kadar önemli olmadı !
Ama o hurmanın kurusunu yediğiniz zaman göreceksinizki çok güzel bir olaya girmişsiniz.:D
Pişman olmayacağınıza garanti veririm.
Kurutması değil yemek için yaptığınızı düşünerek delilik olmadığını şimdiden söyleyebilirim.
Asıl delilik elinde hurma olupta kurutmayanlarınki:D

üzüm 05-12-2011 20:00

Sayın KAPTANzst,

Dalya demişim; fark etmemiştim. :)

Acaba kurutulmuş Trabzon hurmasının tadı buruk mu oluyor yoksa kurutulunca burukluk gidiyor mu?

Güler 05-12-2011 21:01

Buruklukla hiç alâsı yok. Harika bir tadı var. Konudaki mesajları okursanız bir arkadaşımızın çocuğu ona baba çikolatası adını takmış, bana sorarsanız ben çilolatadan daha da lezzetli buluyorum. Hele bir de içini bir doldurun ceviz, fıstık ile... offf offf.

üzüm 05-12-2011 21:27

:)

Bu anlatımdan sonra seneyi beklemeyip, şehirde kurutulmuş trabzon hurması arattıracaksınız bana.

Güler 05-12-2011 21:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 885359)
:)

Bu anlatımdan sonra seneyi beklemeyip, şehirde kurutulmuş trabzon hurması arattıracaksınız bana.

:D:D, biraz bekleyebilirseniz kendi kuruttuklarımdan gönderebilirim size. Henüz kurumadılar da...

üzüm 05-12-2011 21:54

Güler Hanım, çok teşekkür ederim.

vehibe 06-12-2011 12:05

Erkek hurma,
 
1 Eklenti(ler)
bettyycim'in kurutulmuş olarak gösterdiği hurma buna çok benziyor.
Burada buna erkek hurma denir, trabzon hurmasının ağacının bir dalına aşılanır(erkek hurma içi kahverengi olmalı)
ortaya bizim Antakya hurması dediğimiz hamken yenilmeye başlanan içi kahverengi olan hurma ortaya çıkıyor...

Güler 06-12-2011 16:08

Evet sevgili melisa31, biz de içi siyah noktalı ve çekirdekli olan hurmaya erkek hurma deriz, ve bu hurmalar ham olarak da rahatlıkla yenir, hatta tadı insanın içini bile kıyar.

Güler/Bahçe nin 43. sayfasındaki 1281-1282-1283 ve 1284 numaralı mesajlarda detayları da görebilirsiniz.

Dansel 06-12-2011 18:31

Sayın üzüm
bu sitede normal insan var mı sanıyorsunuz?Bahçem olmadığı için ağacını alamadım ama sayın aslan k dan dün aldığım hurmaların en sertinden ayıklamaya başladım.Bu siteye bulaşmaya görelim:)Eşim de ben de merakla sonucu bekleyeceğiz.Hele Güler hanım,nasıl da ağzımızı sulandırıyor.Her şeyin hakkını veriyor vallahi.Helal olsun size Güler hanım.

vehibe 07-12-2011 14:55

Hatay hurması,
 
Güler/Bahçe nin 43. sayfasındaki 1281-1282-1283 ve 1284 numaralı mesajlarda detayları da görebilirsiniz.[/QUOTE]

Evet güler hanım gördüm, işte ondan ama trabzon hurması ağacı aşılanmadan
böyle tam içi kahverengi olmuyor. meyvenin yarısı **** çeyreği ancak oluyor..


Ayrıca bu güzel bahçe ve çiçeklerinizden dolayı kutluyorum.
Tam hayalimdeki bahçeye sahipsiniz malum apartman hayatı biraz sıkıcı.
Sağlıkla uzun ömürle oturmanız nasip olur inşallah...

kasap.94 07-12-2011 15:45

karogaki
 
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar geçen sene denediğim karogakilerin tadını çok beğendiğim için biraz daha fazla kurutuyorum. 50 kilo aldım dip kısımları biraz yumuşamışlardı daha sertlerini bulamadığım için aldım bakalım sonuç ne olacak.

Safranlı 07-12-2011 16:38

Görüntüler süper
bende yaptım yaklasık 20 adet
bakalım ne olucak

aslan_k 07-12-2011 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dansel (Mesaj 885611)
Sayın üzüm
bu sitede normal insan var mı sanıyorsunuz?Bahçem olmadığı için ağacını alamadım ama sayın aslan k dan dün aldığım hurmaların en sertinden ayıklamaya başladım.Bu siteye bulaşmaya görelim:)Eşim de ben de merakla sonucu bekleyeceğiz.Hele Güler hanım,nasıl da ağzımızı sulandırıyor.Her şeyin hakkını veriyor vallahi.Helal olsun size Güler hanım.

Sn Dansel ben yapamadım umarım siz yaparsınız, bu arada olgun olanlar umarım ağzınıza tad vermiştir.

Güler 08-12-2011 09:22

Sevgili Dansel, Trabzon hurmasını oldum olası severim. Pek çok kişi de sayemde sevmiştir. Sevmeyenler inanın ki yeme zamanını bilmediklerinden sevmiyorlardır.

Çocukluğum hep hurma ağacı tepelerinde (o zamanlar ağaçlar bodur değil, aksine kocaman iri ağaçlardı) geçmiştir. Ben ağaca tırmanır, aşağıda beni bekleyenlere kopardığım hurmaları " bu dişi, bu erkek diye - şekillerinden ve üzerindeki yatay siyah çizgilerden anlardım- atardım. Onlarda yere düşmesin diye eteklerini açar, attığım hurmaları tutarlardı.
Erkek olanları orada yerdik, çekirdekleriyle de iddiaya tutuşurduk. Çatal mı, kaşık mı diyerek.
Dişi olanları da paylaşır ipe bağlar asardık.
Dişi olanlar olmadan yenmez. Kimisi çok olgun sever, hemen sap kısmından kapak açarak tatlı kaşığı ile yer.
Ben, çok olgununu da sevmem. Olgun olacak ama bıçakla dilimlenecek kadar olgunlukta olacak.
Onu güzelce soyarsınız, ince bir dilim kesersiniz, dilinizin üzerine koyun, o kaymak gibi kayar... öyle lezzetlidir ki sormayın. Bir dilim, bir dilim daha diyerek en azından 3 tane hurmayı rahatça yerim.
Ben böyle yerken, adeta kendimden geçmişcesine, karşımda bulunan da imrenir. Bana da versene bir dilim der.

Size bir şey söyleyeyim mi; oğluma hamileyken, eşime sabah kahvaltı hazırlardım, kendime de kocaman bir kaseye koyduğum tam da benim sevdiğim kıvamda 4 hurmayı alır gelirdim.
O çay içerken ben hurma yerdim.
Bana derdi ki " valla senin bu yiyişini gören sanki kaymaklı-ballı bir şey yiyorsun sanır."
Ve inanın bana öyle bir zevk verir bu güzelim hurmalar.

Şimdi de kurutulmuşunu öğrendik, o da çok güzel. Bahçede 3 ağaç hurma var. İki ağacın meyvelerini kurutuyoruz, birini de sadece ben (Oğuz sevmez- Allahtan sevmiyor) doya doya yiyorum.

Ne kadar doğru bilmiyorum ama çok da vitaminli bir meyve diyenler var.

Dansel 08-12-2011 11:42

Sayın aslan k,umarım başarılı olurum,göreceğiz.Olgunlar tam ağıza layık,hergün kendimi tutuyorum ve 2 tane yiyiyorum.biliyorsunuz oldukça kalorili meyveler.
Güler hanımcığım ,sizden neler öğrenmedik ki!Zeytinyağlı-şekerli biber turşusundan,patetesli böreğine.Şimdi sıra sizin hurmalarda.Sayenizde öğrendiğim turşu ve böreği becerdim,bakalım hurma kurusu nasıl olacak.

MeyveliTepe 08-12-2011 11:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 886021)
...
Ne kadar doğru bilmiyorum ama çok da vitaminli bir meyve diyenler var.

"İştah açıcı özelliği olan hurmanın, ağacının kabuğunun da sıkıştırıcı etkisinden ötürü kanamayı durdurmakta kullanıldığı söyleniyor. Genellikle öksürük kesici, kanamayı durdurucu, bağırsak gevşetici, besleyici ve mideye yararlı olan meyvenin özelliklerinin olgunluk derecesine göre değiştiği belirtiliyor. İyice olgunlaşmış meyve çiğ yendiğinde bağırsak gevşetici olarak ve hemoroid tedavisi için kullanılırken pişirilerek tüketildiğinde ishale iyi geliyor. Kurutulmuş olgun meyve solunum yolları şikayetlerinde, toz haline getirildiğinde ise kuru öksürük tedavisinde kullanılmaktaymış. Ham meyvenin suyu ise hipertansiyon tedavisinde yararlı oluyormuş. Yeşil olarak toplanıp yapraklarla birlikte saklanarak olgunlaştırılan meyveler çok tatlı olduğu gibi ateşi düşürüyor ve bunun yanı sıra alkol bağımlılığı ve özellikle yumuşak doku iltihaplarının tedavisinde kullanılıyormuş. Dilimlenerek gündüz güneşe gece ise çiğe maruz bırakılan meyvenin yukarıdaki tedavilerin yanı sıra parazit düşürücü olarak da işe yaradığı belirtiliyor. Çiçeğinin sapı ve çiçek zarfı öksürük ve hıçkırığı geçirmekte kullanılıyormuş.
...
içerdiği demir nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanıldığını söyleyenler de var. Ayrıca Çinlilerin binlerce yıllık deneyimleri bu meyveyi yalnızca ateş düşürücü ve akciğer temizleyici olarak kullanmakla sınırlı kalmamış, Çinli kadınlar taze dilimleri ciltlerini nemlendirmek ve güzelleştirmek için de kullanmışlar.
...
"

Hurmayı kurutsakda mı saklasak 2/12/2007

Olgunlaşmış hurmadan cevizli kek de yapmayı ihmal etmeyin, çok şaşıracaksınız :)

Güler 08-12-2011 13:51

Sayın MeyveliTepe, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Demek ki ben bilmeden de bütün bu şekillerde tüketmişim.
Erkek hurmaları yemek için o an bıçak bulamasak da dişliyerek soyardık kabuklarını, bakın orada bile bilmeden de olsa faydalı şeyler yapmışız.

Hele kurutmayı da sizden öğrendik ya, deymeyin keyfimize..... sağ olun.

gülenmelek 08-12-2011 18:21

Sayın MeyveliTepe ve Sevgili Güler'e çok teşekkür ediyorum. Hem bu konu ile bizleri tanıştırdıkları, hem de her soruya içtenlikle yanıt verdikleri için ;)

Ben de deneme amaçlı 4 adet dışarı dizmiştim ama baktım kuruyacağı yok Sevgili bettyycim'in mesajını gördükten sonra petek üzerine aldım. Gayet güzel kurumaya başladılar. Eşim Zonguldak-Ereğlide şu an. Ona hem bulabilirse hurma, hem de fidanını sipariş verdim :D (Ankara da yetişir diyen ve yetişmez diyen mesajlar var. Ama denemek istiyorum) Deli ettiniz bizi deli :D Bitkilere gözucuyla bakmayan ben, şimdi ağaç yetiştirmek istiyorum ;)

Güler 08-12-2011 19:07

Sevgili gülenmelek, boşu boşuna dememişler bu delilik sarîdir diye. :D
Ama doğruyu söyleyin bu deliliğinizden memnun değil misiniz?

aşkan 08-12-2011 19:54

herkese iyi akşamlar bu bölümü takip ediyorum eşime bahsetmiştim dünde eşim emiralemden bir kasa hurma almış sert olgunlaşmamış dün akşam sizin anlattıgınız gibieşimle beraber hazırladık fakat astıgımız yer güneş görmüyor sadece rüzgar alıyor çokmu geç kurur acababugün bütün komşular soruyor onlar portakalmı neden astın diye anlatıyorum ama kimseye tadı pek inandırıcı gelmiyor aslında tadını bizde bilmiyoruz olursa eger ilk defa tadacagız eşim bügünde tekrar aynı yere gitti fidanını almış satıcı 15 tl demiş dün akşamki yaptıgımızı anlatmış sende dene satar para kazanırsın demiş konuşmuşlar 5 tl ye fidanı almış fakat dikerken dikkat etmemiz gerekenler neler anlatırsanız memnun olurum boyu 1.5m civarı kaç sene sonra meyve verir acaba


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025