![]() |
3 Eklenti(ler)
Bu yıl benim hurmalarda fotoğraflardaki gibi. Neden bu şekilde olduğunu bilen varmı acaba. Çok fazla çiçek vardı. Ancak sağlam olanların çoğu döküldü bunlar kaldı.
|
Kuruyemişçilerde bir şey olsun da ben farketmeyeyim! Mümkün değil. Büyük ihtimalle bu pazarın oluşmasında etkin bir rolünüz var.
Altı ay kadar önce kurutulmuş hurmayı keşfettim ve beğendim. Şimdi de bu başlığı gördüm. Burada paylaşılan fotoğraflara bakılırsa, sizlerinkiler çok daha lezzetli görünüyor. Bu kadar emek ve 36 sayfa yazı da bunun göstergesi. Daha söyleyeceklerim vardı ama, şimdi kurutmaya uygun hurma bulmalıyım.:) Selamlar. |
3 Eklenti(ler)
İlk astığım hurmalar yenecek kıvamda.
Eklenti 454711 Hatta yarısı bitti :D Eklenti 454713 Pazardan 6 kilo daha hurma aldım. Satıcı tek tek seçtiği halde bir kısmının sapları çok kısa. Onları da bu şekilde kurutmaya çalışıyorum. Eklenti 454712 |
2 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
İlk astığım hurmalar bugün bitti.
Eklenti 455839 Dün 11 kilo daha aldım. Korogakiler lezzetli olmakla kalmayıp manzarayı da güzelleştiriyor. Eklenti 455840 Bu arada, ördekleriniz varsa soyduğunuz hurma kabuklarını ördeklerinize verebilirsiniz. Bayılıyorlar. |
2 Eklenti(ler)
Ben bu işi bayağı iyi kıvırdım. Korogakilerim çok güzel oldu. Lezzetleri çok hoş, içlerindeki tad-şeker üzerlerine iyice çıktı. Yumuşaklık kıvamı da çok yerinde. Dün ipten indirdim ve saplarını temizleyerek yerlerine istifledim.
İnce ince dilimleyerek yanıda iç cevizle servis ettiğimde yiyen dostlar-arkadaşlar bayılıyorlar. Bu tepsidekileri de selenn için ayırdım. selenn de eşi de çok severek yiyorlar. Mart ayında geldiklerinde kendilerine güzel bir sürpriz yapacağım. Brehh brehhh... şu derya kuzularına bir bakın, ufak da sanmayın bayağı irice oldular. |
selamlar,
baştan sona trabzon hurmasını kurutma işlemlerini okudum...bende kuruttum ama tüm olarak değil...tıpkı elma dilimleri gibi yaptım tadı öylede güzel oluyor dışı küflenmeye başlayınca üst yüzünü alıp dilimleyip saat başı alt üst yaparak kurutabilirsiniz hem onca hurma boşa gitmez hemde kurumuş hurma yiyebilirsiniz.. saygılarımla durdu |
1 Eklenti(ler)
Yeni bir hurma kurutma mevsimi daha başladı...
Az miktardaki hurmayı o zamanki tüm kaynakların Japonca olması sebebiyle çok kısıtlı bir bilgiyle kurutma denemesi yapmamızın üzerinden 7 yıl geçmiş :) Bir kısım zevzeklerin "uzayda patates yetiştirmek" diye adlandırma zavallılığına düşebildiği bir denemeyi "Hurmayı Kurutsak da mı Saklasak" yazısıyla ilk kez 2 Aralık 2007'de duyurmuşuz. Daha sonra çeşitli kaynaklardan Doğu Karadeniz bölgesinde hurmanın kabuğu soyulmadan, elma gibi dilimlenerek kurutulma geleneğinin de olduğunu öğrendik. Hem pratik olmaması, hem de kabuğa yapışarak incelmiş ve sertleşmiş hurma etinin çok cazip olmaması nedeniyle yaygınlaşmamış olduğunu tahmin etmek güç değil. 2009 yılından itibaren özellikle agaclar.net üyelerinin önce merak, sonra beğeni ile başladığı ve gitgide daha çok kişinin hurma kurutması sonucu artık ülkede sanki yüz yıldır hurma kurusu varmış gibi benimsendi. Bu sayede bunca yıldır çoğunlukla ziyan edilen güzelim bir meyvenin en azından bir kısmı değerlendirilerek tüm yıl tüketilebilecek çok lezzetli ve çok faydalı bir çeşni haline geldi. Artık etrafta dolaşırken balkonlarda kurumayı bekleyen hurma dizileri görmek şaşırtıcı değil. Geçen yıl kuruttuğumuz hurmaları kızımızın düğününde ikişer tane nikah şekeri olarak paketleyip dağıttık. Başka ne dağıtsak bu kadar beğeni toplamazdı :) Eklenti 522015 Piyasada kuru meyve ticareti ile uğraşanlar fiyat belirliyorlar, sağa sola haber salıyorlar kurutulmuş hurma toplamak için. Ticaretlerine yeterli gelmemiş olacak Gürcistana yaptırıyorlarmış bizim usul, fakat kurutma sürecini hızlandırmak ve maliyeti düşürmek için fırınlatıyorlar galiba, tadları, kıvamları güzel değil. Memleketimin yurdum tüccarları, her zamanki gibi işlerini biliyorlar. Hurma kurutmaya heves eden bir arkadaş her yıl hasat ettiği 10-12 ton hurmayı kurutmak için gereken düzeneği kuramadı, pekmez yapmaya başladı. O da çok güzel oluyormuş. Yapacaklara kolay gelsin, yapanlara afiyet olsun. |
Bakın şimdi yine iştahım kabardı, bu sene bir ağacı meyve sineği vurmuş, meyveler hemen olgunlaşmıştı. Ağaç yaprak içinde yani daha yapraklar dökülmedi ama sert ve sararma başlayanlardan başlamalı mıyım diye düşünmeye başladım. Halbuki bu sene pek de niyetim yoktu.
Haydi bismillah diyelim bakalım, biz da az yaparız 100-150 iş görür yine de. :D |
Pekmez konusunu netten biraz araştırdım, çok karışık ve zahmetli bir iş gibi görünüyor. Yapan arkadaşlar basitçe anlatırsa belki denenebilir.
|
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Yukarıdaki videonun orta kısmında soyma makinesi ile işlem yapılıyor. Aşağıdaki ürünler alınıp soyma işlemi yapılabilir bence. Makine normalde elmanın çekirdek olan kısmını çıkarıyor. Bu alan kesilip sadece meyvenin tutunmasını sağlamak için kullanılırsa hurmanın sap alanıda sağlam kalır. İlk ürün daha sağlam gözüküyor. Eklenti 523967 Diğer bir ürün. Eklenti 523967 |
2 Eklenti(ler)
Bu sene yaklaşık 18 kiloyla kurutma işlemine başladım. 11 tane kendi fidanımdan çıktı. Diğerleri pazardan. Bahçeme 2 hurma fidanı daha diktim.
Pazarcı kadına hurma kurutma yöntemini anlattım. Buralarda bu yöntem pek bilinmiyor. Başka bir pazarcı kadın kuzinenin içinde hurmaları kuruttuğunu söyledi. Haftaya pazara çıkabilirsem bu kadar daha almayı düşünüyorum. |
Bu sene astığım tüm hurmalarım nemli hava yüzünden küflendi. Aralık ayının ortasında etrafta hala kara sinekler var.
|
İlk kez geçen hafta tadına baktım, bu kadar lezzetli olduğunu söyleseler inanmazdım, mutlaka denemek gerek.
|
Biz bu yıl korogaki yapamadık, bu saatten sonra da sert hurma bulur muyuz bilemiyorum. Önümüzdeki yıl daha hazırlıklı olmak niyetindeyim, bu sefer bir de kestane likörüyle deneyeceğim, tabi önce kestane likörü yapmam lazım:)
|
Sırf bu hurma kurutmayı yapabilmek için bi kaç tane hurma dikicem şehirde boş bulduğum yerlere, öyle ağzım sulandı öyle özendim ki anlatamammmm!
Çekirdekten filizlenen kara hurma filizlerim bardakta hala. onları balkona alıcam büyük saksıda büyütmeyi deneyeceğim, onunla ilgili ilgili başlıkta sordum sorularımı ama, o minikleri de kurutabiliyor muyuz acaba, kabuğunu soyamayız sanırım bilemedim var mıdır tecrübe eden? Yalnız daha ortada fol yok yumurta yok ben kurutmanın peşindeyim :)))) He bir de hepinize bu konuya olan ilgi ve bilgi paylaşımınız için kendime adıma çok teşekkür ederim, özellikle Meyveli Tepe çok çok teşekkürler :) |
1 Eklenti(ler)
Geçen hafta yarım kg kadar korogaki aldım (epey pahalıymış bu arada :) bildiğimiz hurma ile karıştırıp fotoğraftaki hurmalı cevizli kekten yapacağım :D
|
3 Eklenti(ler)
|
Ne kadar yaptınız?
|
Ellerinize sağlık Gazi Barış, afiyetle tüketiniz.
Sevgili Ozlem A, Malatya pazarı'nda kilosuna 50.- TL istediler. Ben de adama takıldım " size kilosunu 25.- TL den vereyim" dedim. |
İlk kez yapacağımdan emin olamadım, ziyan olmasınlar diye 12 adet yapmıştım, birini yedik çok güzel olmuş. Bu yıl geçti, önümüzdeki yıl epeyce yapmayı düşünüyorum.
|
Alıntı:
Biz bu yıl 80 kg kadar kuruttuk. Daha hurma çoktu ama hem yerler hemen hemen doldu, hem de zeytinle çakıştığı için soyacak zaman kalmadı. |
Sineksiz Hurma Kurutma
1 Eklenti(ler)
Eklenti 595412
Kurutma sırasında bazen çok sayıda sinek hurmaların üzerine birikiyordu, bu durumdan kurtulmak için önce tül perde denedim; ancak hurmalar yeteri kadar güneş ve hava alamadığından küf oluşmuştu. Bu tülü çocukların doğum günü için süs eşyası üreten bir yerde buldum. Çiçekçilerde de var; ancak eni 80cm. bunun eni 2.10cm. |
Ben de daha evvelki sene pencerelerde kullanılan sineklik teli kullanmıştım.
Aslında yeni asıldığı zaman eğer bol rüzgar oluyorsa hurmalar daha çabuk kendilerini topluyor ve hafifçe kurumaya başladıklarında bir yerlerinde yara bere yoksa sinekler gelmiyor. |
Hehh heee, manzara tam da Bitki delileri başlığına uygun olmuş.
Sahi, balkonunuzu bu şekilde gören sizin için ne düşündü acep sevgili naturefan? :D :D http://www.agaclar.net/forum/1439554-post1074.htm |
Evvelki hafta Bolu dönüşü Berceste'de iki farklı korogaki satılıyordu. Biri ufak tefek daha az tatlı Adapazarı'da yetiştiriliyormuş. Diğeri ise şeker oranı daha yüksek, irice daha yumuşaktı, o da Amasya ürünü imiş. Dışı beyazlaşmamıştı. Tadını daha çok beğendiğimizden ikinci türden aldık.
Ancak evde kapaklı kavanozda bir hafta geçirdikten sonra dışı beyazlaşmaya başladı, küfe benzer şekilde nokta nokta oldu. Sanırım iyi kurumadığından. Emin olmasam da şüphelendim kullanmak içim sinmiyor, atılacak gibi :( |
Karogaki havasız ortamda durmaz. Bozulur. Ya asacaksınız ya da bez torbada saklamalısınız. Onu da iyi kuruduktan sonra.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Kurutulmuş hurma havasız ortamda durur, hem de senelerce, kıvamını ve lezzetini kaybetmeden. Esasında kurutulmuş hurmayı uzun süre saklamak için en pratik yol da havası tamamen alınmış ortamda saklamak. Ağzı kapalı kavanoz havasız ortam anlamına gelmiyor. Kavanozdaki hava ve oda sıcaklığı küflenmeye sebep olur. Hurmaları gün kurusu kayısı kıvamına geldiğinde askıdan almak gerekir. Geç kalınırsa sertleşir, erken toplanırsa içi sulu kalır. İçi sulu olanlar hemen yenebilir ama uzun süreli saklamazlar. Vakum dışında saklama metodu olarak bez torbada veya askıda tutarsanız bir müddet sonra yenemeyecek kadar sertleşir. |
Havasız derken akım olmayan ortam demek istemiştim. Vakumlu ortam istisna.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:29. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025