agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (https://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

erkanyazici 23-12-2010 18:23

Sayin Lilium, ilk sayfada ve ilk konuda bulunan MeyveliTepe'nin yazdigi ve denizakvaryumu'nun paylastigi yazıdaki bilgilerin aynısını uygularsan sonuca ulasırsın

KAPTANzst 24-12-2010 08:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Vonalı (Mesaj 715858)
kivi kurutması denemem. bakalım kuruyacak mı?

Sayın Vonalı sonucu ne oldu kivilerin.:eek:

Vonalı 24-12-2010 10:56

Olmadı kiviler
biraz kurudular
kuruyanlar ekşi oldu
birde sinek çoktu hep
hurmaya sinek gelmiyor nedense.
kivinin yavaş yavaş değil hızlıca kuruması gerekiyor herhalde

Lilium 24-12-2010 16:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanyazici (Mesaj 730398)
Sayin Lilium, ilk sayfada ve ilk konuda bulunan MeyveliTepe'nin yazdigi ve denizakvaryumu'nun paylastigi yazıdaki bilgilerin aynısını uygularsan sonuca ulasırsın

O sonucu denedik biliyoruz, çok güzel sonuçlar aldık, sizlerin başka bir yönteminiz varmı diye sormuştum, teşekkür ederim.

Güler 24-12-2010 19:55

Yoo, hurmaya da sinek geliyor.

acemifüsun 24-12-2010 20:39

Kesinlikle, hurmaya da sinek geliyor. Buzdolabı rafında kurutmaya çalıştığım hurmaları, sineklerden korumak için üstlerine kahvaltılıklar için aldığım koruyucuyuları yerleştirdim.

erkanyazici 26-12-2010 09:44

Satılık cennet hurması;
 
3 Eklenti(ler)
İsteyenlere simdiden afiyet olsun :)

Vonalı 27-12-2010 14:47

Cumartesi akşamı trt1 de gezelim görelim programında rize çamlıhemşini tanıtıyordu.
o sırada görüntülerin arasında yaşlı bir teyze soyduğu trabzon hurmaların ipe bağlamış asıyordu.
çok kısa bir görüntü geçti.
nuray hanım o hurmaların tadını bilseydi " sen napıyon teyze" diye sorardı herhalde.
programa dahil edilmedi ama öyle bir kare geçti işte.

hüsnüyusuf 27-12-2010 17:46

Ben de o görüntüleri programda görmüştüm. Anlatacaklar diye beklerken es geçtiler ne yazık ki.

KAPTANzst 03-01-2011 21:16

İlk defa Trabzonda bu kadar yaygın olarak karogaki gördüm. Fiyatıda 7 tl ye düştü

Vonalı 04-01-2011 08:10

Anlaşılan, amerikayı yeniden keşfettik biz bu forumda.

MeyveliTepe 04-01-2011 11:00

Hurma kurutmayı, bahçedeki ağacın 200 kilo meyvesini ne yapacağız diye düşünürken, günlerce süren tırmalama sonunda Japonlardan öğrendik. Maalesef Trabzondan veya Trabzonluılardan değil. Güzel ülkemin hiç bir yerinde, hiç bir kaynağında böyle bir bilgi yok.

Bilgi fakiriyiz milletçe. Biliyorsak da saklarız, paylaşmayız. Onun için de bir arpa boyu yol gidemiyoruz. Bu belki ufak bir örnek, sadece bir sembol olabilir. Ama, maalesef durum bu.

Hurma kurutmayı becerip, bir de fazladan bunu paylaşınca, Trabzondan bir okurumuz, o bölgede de kurutulduğunu yazmıştı da anlamıştık oralarda da kurutulduğunu. Ancak kurutma yöntemleri tamamen farklıydı. Soymadan dörde bölüyorlar ve öyle kurutuyorlarmış.

Şimdilerde bizim usul (Japon usulu) kurutuluyorsa bunun buralardan öğrenilmiş olması kuvvetle muhtemel. Hele ki, bu sene bizim köyde hemen her balkonda hurma dizilerini gördükten sonra :)

acemifüsun 04-01-2011 11:31

Sn.MeyveliTepe Trabzon hurmasının kurutulmuşunun Türkiyede ekonomiğe kazandırılmasında ve tanıtılmasında , emekleriniz çok, sonsuz teşekkürler:)
İlk denememde fazla kurutmuşum, biraz sert olmuşlardı. İkinci denemem kayısı kıvamında, belki biraz daha yumuşak oldu. Fakat bu kıvamdakilerin lezzeti bence olağanüstü idi, çok güzeldi:) İki tanesini pazarda hurma satan iki ayrı köylüye götürdüm, tanımalarını sağladım. Kuruyunca bu kadar güzel bir tada ulaşacağını asla daha önce düşünemediklerini, çok beğendiklerini söylediler.

denizakvaryumu 04-01-2011 12:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 735871)
...Hurma kurutmayı becerip, bir de fazladan bunu paylaşınca, Trabzondan bir okurumuz, o bölgede de kurutulduğunu yazmıştı da anlamıştık oralarda da kurutulduğunu.
Ancak kurutma yöntemleri tamamen farklıydı. Soymadan dörde bölüyorlar ve öyle kurutuyorlarmış.

Bu yöntemi deneyen arkadaş var mı?

livadi 04-01-2011 14:40

Sayın Denizakvaryumu, bizim oralarda (Rize ilçeleri) bu hurma kurutma işlemi yıllardır yapılır.Yani ben çocukluğumdan beri bilirim.
Evet eskiden daha ziyade dörde bölünerek ipe aralıklı olacak şekilde dizilir ve öyle kurutulurdu. Aynen diğerinde olduğu gibi ancak dilimlenerek. Son yıllarda (en az 10 yıldır) burada anlatılan şekilde tüm olarak kurutma yaygınlaştı, diğerine hiç rastladığımı hatırlamıyorum.İyi de oldu, çünkü bana göre tüm halinde kurutulan çok daha lezzetli.
Buradan da anlaşılacağı gibi, bütün olarak kurutma da yıllardır yapılıyor aslında....

tenar 04-01-2011 15:03

Bu sene 15 kilo hurma aldım, çoğunda siyah nokta(lar)a vardı, meyveyi çok iyi tanımadığım için siyah noktalarını soyarken temizledim görünürde bir şey kalmadı. İplere dizdim, sıcak su... derken tüm aşamalarını yaptım. Bir çamasır kurutma askısını olduğu gibi hurmalara tahsis ettim, bir kaç haftada da harika olacakları umuduyla, 5 günlüğüne tatile çıktım bayramda. Geldiğimde hurmalarımın özellkle siyah noktalıların kurtlandığını gördüm. Yerlere kurtları hatta kozaları dökülmüştü. Kurtlananların içi kararmış, hatta çürümüşlerdi. Nasıl temizlik yaptım anlatamam. Kurtlandıklarına mı yanayım, onca emek verdim, soyarken parmağımın çıktığına mı yanayım. Çok üzüldüm.

Hangisi kurtlu hangisi sağlam ayırd edebilmek içi tek tek hepsini ikiye bölmek zorunda kaldım. Sağlamlar sadece 1/4üydü. Onları o şekilde yarım yarım kuruttum. dieğrlerini çöğe atmak zorunda kaldım.

Aklınızda olsun diye yazıyorum. Siyah noktalılar kesin böcekleniyor demekki, ben dolu yarası sanmıştım ama değişmiş. Sağlam olanlar yarıya ayrılmış halde de çok güzel kurudular. Ksyısı kurusu gibi oldular, içi koyu renkli ve yumuşak.

Bir sorum olacak, soyma işleminde siz de çok zorlanıyor musunuz? Bunun kolayı yok mu? Denemek aklıma gelmedi ancak, domates gibi sıcak suya sokunc acaba kobuğu kendiliğinde ayrılıyor olabilir mi?

Lilium 04-01-2011 15:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 735871)

Bilgi fakiriyiz milletçe. Biliyorsak da saklarız, paylaşmayız. Onun için de bir arpa boyu yol gidemiyoruz.:)

Neden böyleyiz bilemiyorum, bir arkadaşıma ceviz bahçesi kurmaya çalışıyoruz, fidan arayışlarımız esnasında öyle şeylerle karşılaştım ki güleyim mi ağlayayım mı bilemiyorum.

Telefon açıyorum şu ceviz fidanı varmı, yok diyor, peki sizin orası fidancı bildiğin güvendiğin konu komşuda ya da bir arkadaşında yokmu diyorum, yok abi diyor, komşusuna telefon açıyorum var abi diyor.

En ilgincide türkiyenin en tanınmış fidancısına gidiyorum yok diyor ancak 2011 ya da 2012 ye gün veriyor, kaporanı yatırsan. Daha sonra ise damadın da istemediğin kadar fidan bulabiliyorum.
Anlamakta güçlük çekiyorum, yahu bu senin damadın sende yoksa damadınınkileri sat ya da şu kişi de var git bak konuş de. Nedir bu milletteki çekememezlik anlamış değilim.

Herkez rabbena rabbena, nasıl bir müslüman ülkeyiz, komşusu aç olanın arkadaşı aç olanın müslümanım demeye hakkı varmı?

Yaşlılardan aldığım bir örnek: İki dükkan yanyana biri sabah siftasını yaptımı ikinci gelen müşterisini diğer arkadaş siftah yapamadı istersen oradan alda o arkadaşta siftah yapsın diye yönlendirirdi.
Şimdi ise bırakın konu komşuyu, adamın damadı ya, oraya seni yönlendirmiyor, nasıl bir insan olduk anlamakta güçlük çekiyorum.

Allah gözümüzü doyuracak öyle bir doyuracak ki, felehimizi şaşıracağız.

adavci 04-01-2011 15:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 735871)
Hurma kurutmayı, bahçedeki ağacın 200 kilo meyvesini ne yapacağız diye düşünürken, günlerce süren tırmalama sonunda Japonlardan öğrendik. Maalesef Trabzondan veya Trabzonluılardan değil. Güzel ülkemin hiç bir yerinde, hiç bir kaynağında böyle bir bilgi yok.

Bilgi fakiriyiz milletçe. Biliyorsak da saklarız, paylaşmayız. Onun için de bir arpa boyu yol gidemiyoruz. Bu belki ufak bir örnek, sadece bir sembol olabilir. Ama, maalesef durum bu.

Hurma kurutmayı becerip, bir de fazladan bunu paylaşınca, Trabzondan bir okurumuz, o bölgede de kurutulduğunu yazmıştı da anlamıştık oralarda da kurutulduğunu. Ancak kurutma yöntemleri tamamen farklıydı. Soymadan dörde bölüyorlar ve öyle kurutuyorlarmış.

Şimdilerde bizim usul (Japon usulu) kurutuluyorsa bunun buralardan öğrenilmiş olması kuvvetle muhtemel. Hele ki, bu sene bizim köyde hemen her balkonda hurma dizilerini gördükten sonra :)

Sayın MeyveliTepe,Kocaeli'nde korogaki(Hurma kurutma) denemeniz oldu mu?Bilgilendirirseniz sevinirim.

yasarugur 04-01-2011 17:38

Bunlar da bu yıl bizim kuruttuklarımız
 
1 Eklenti(ler)
Ben bunları kurutma işlemine alırken, içine bir tutam iri tuz atılmış sıcak suya batırıp çıkarıyorum,(Aydın'da kuru incirleri öyle bandırırlar,o tarzdan ilham aldım).Fotoğrafta gördüğünüz gibi cevizle tadı daha güzel oluyor ;ikram ettiğimiz arkadaşlarımız da bu tadı çok beğendiklerini söylüyorlar.Sanırım gelecek sezon daha çok kişi buralara cennet hurması kurutacak.Meyvelitepe'den öğrendiğimiz bu yöntemle cennet hurmaları kurutularak değerlendirildiğinde üretici para kazanmağa devam edecek.

Güler 04-01-2011 17:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tenar (Mesaj 736001)
.

Bir sorum olacak, soyma işleminde siz de çok zorlanıyor musunuz? Bunun kolayı yok mu? Denemek aklıma gelmedi ancak, domates gibi sıcak suya sokunc acaba kobuğu kendiliğinde ayrılıyor olabilir mi?

Sayın tenar, sıcak suda çok tutmuyorsunuz ki incecik zar gibi soyulsun, mümkün değil.

Renkleri dönmüş ama kaiyyen yumuşamamış olanları alıyorsunuz.
Eee biraz zorlanmasak, emek vermesek bu kadar tatlı olur mu?

Eşim keskin bir bıcakla, bense patates soyucağı ile işe girişiyoruz. Güzelce soyduktan sonra saplarından ipe gerip, kaynamakta olan sıcak suya 15-20 saniye kadar batırıp hemen üstü kapalı ama çok havadar bir yere asıyoruz.

erkanyazici 04-01-2011 17:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tenar (Mesaj 736001)
.
Bir sorum olacak, soyma işleminde siz de çok zorlanıyor musunuz? Bunun kolayı yok mu? Denemek aklıma gelmedi ancak, domates gibi sıcak suya sokunc acaba kobuğu kendiliğinde ayrılıyor olabilir mi?

Sayın tenar, salatalık, patates soyma bıçağı ile soymak çok seri ve pratik oluyor.

Önce elmanın sap kısmındaki çiçekten kalma yaprakları yolduktan sonra, bıçağın köşesini sap kısmına dayayarak tam bir yuvarlak biçiminde soyun.

Daha sonra uç kısımdan sap kısıma veya saptan uca doğru, yarım bir daire biçiminde soyarsanız kuruma esnasında akordiyon gibi büzülüp kuruması daha rahat oluyor.

Meyveleri soymadan önce yıkarsanız kararmasını önlemiş olursunuz.

MeyveliTepe 04-01-2011 18:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adavci (Mesaj 736020)
Sayın MeyveliTepe,Kocaeli'nde korogaki(Hurma kurutma) denemeniz oldu mu?Bilgilendirirseniz sevinirim.

Evet, aslında sadece Kocaeli'de kurutuyorum. Yalnız, bizim bahçe 300mt rakımda. Geçen yıl sahile yakın yerlerde kurutmaya çalışanlarda küflenme olmuştu.

acemifüsun 04-01-2011 18:56

Denize yakın olmama rağmen benimkilerde küflenme gibi bir sorun olmadı. Kaynayan suya ben de bir miktar deniz tuzu ilave ettim. Tuzun mikrop öldürücü etkisini biliyorum, küflenmeyi önler diye düşündüm.

Güler 04-01-2011 18:57

Ben ağaçtan topladığım gibi soymaya başladım, yani yıkamadım çünkü tertemizdiler. Ama arkadaşımızın yukarıda resimlediği renkte de olmadılar, bayağı kahverengi rengindeydiler.
Yukarıdakiler acaba daha iyice kurumamış halleri mi?
Suyuna da ne tuz ne de kasap94 arkadaşımızın ki gibi yabani kekik de koymadım.
Sayın MeyveliTepe ne yazdıysa onu tatbik ettik. İnanın hala tadına doyamıyoruz.

MeyveliTepe 04-01-2011 18:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tenar (Mesaj 736001)
Bu sene 15 kilo hurma aldım, çoğunda siyah nokta(lar)a vardı, meyveyi çok iyi tanımadığım için siyah noktalarını soyarken temizledim görünürde bir şey kalmadı. İplere dizdim, sıcak su... derken tüm aşamalarını yaptım. Bir çamasır kurutma askısını olduğu gibi hurmalara tahsis ettim, bir kaç haftada da harika olacakları umuduyla, 5 günlüğüne tatile çıktım bayramda. Geldiğimde hurmalarımın özellkle siyah noktalıların kurtlandığını gördüm. Yerlere kurtları hatta kozaları dökülmüştü. Kurtlananların içi kararmış, hatta çürümüşlerdi. Nasıl temizlik yaptım anlatamam. Kurtlandıklarına mı yanayım, onca emek verdim, soyarken parmağımın çıktığına mı yanayım. Çok üzüldüm.

Hangisi kurtlu hangisi sağlam ayırd edebilmek içi tek tek hepsini ikiye bölmek zorunda kaldım. Sağlamlar sadece 1/4üydü. Onları o şekilde yarım yarım kuruttum. dieğrlerini çöğe atmak zorunda kaldım.

Aklınızda olsun diye yazıyorum. Siyah noktalılar kesin böcekleniyor demekki, ben dolu yarası sanmıştım ama değişmiş. Sağlam olanlar yarıya ayrılmış halde de çok güzel kurudular. Ksyısı kurusu gibi oldular, içi koyu renkli ve yumuşak.

Bir sorum olacak, soyma işleminde siz de çok zorlanıyor musunuz? Bunun kolayı yok mu? Denemek aklıma gelmedi ancak, domates gibi sıcak suya sokunc acaba kobuğu kendiliğinde ayrılıyor olabilir mi?

Sn.Tenar, buralarda hurmada kurtlanma ne ağaçta ne de toplandıktan sonra gördüğüm bir şey değil. Ama söz konusu olan Yerdeniz olduğunda işler değişebilir tabii. Hurmanın gerçek ismini bilmediğinizden olabilir mi? Yine de bir şansınız var, Ged'e ulaşmanız daha kolay olmalı, o yardım edecektir :)

Lilium 04-01-2011 22:52

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasarugur (Mesaj 736073)
Ben bunları kurutma işlemine alırken, içine bir tutam iri tuz atılmış sıcak suya batırıp çıkarıyorum,(Aydın'da kuru incirleri öyle bandırırlar,o tarzdan ilham aldım).Fotoğrafta gördüğünüz gibi cevizle tadı daha güzel oluyor ;ikram ettiğimiz arkadaşlarımız da bu tadı çok beğendiklerini söylüyorlar.Sanırım gelecek sezon daha çok kişi buralara cennet hurması kurutacak.Meyvelitepe'den öğrendiğimiz bu yöntemle cennet hurmaları kurutularak değerlendirildiğinde üretici para kazanmağa devam edecek.
Eklenti 187420

Vaaav bu ne güzellik böyle, gerçekten cevizlisine doyum olmaz (Tecrübeyle sabittir) Ama biraz daha kurumaları gerekir.

Konu dışı bir not: cevizleri siz yetiştirdiyseniz, biraz güneş yanığına maruz kalmışlar.

Cumhur Tonba 04-01-2011 23:16

Lilium, bu güzelim hurmalardan biraz da bize ayır be kardeşim. Takas yaparız icabında.

Lilium 04-01-2011 23:45

Olsa dükkan senin, ne yazık ki, mesaj sayın yasarugur'le ait.

Cumhur Tonba 04-01-2011 23:48

Senin arkadaşın, benim de arkadaşım sayılır. Yağmasan bile gürle be Lilium. Neyse. Bir çaresine bakarız elbet.

Güler 05-01-2011 08:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 736356)
Senin arkadaşın, benim de arkadaşım sayılır. .

Bu sözünle ilgili güzel bir fıkra geldi aklıma ama burası yeri değil, hatırlat da kahvede anlatayım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025