agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (https://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

feriha 17-11-2009 18:31

Arkadaşlar turbo fırında hurma kurutmanın sonu yok.. :(

Sonuç olumsuz, bilgilerinize..

Kiraz 17-11-2009 18:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 533981)

Bu yıl yüzlerce kişi tonlarca hurma kurutuyor. Seneye belki de binlerce kişi olacak. Kendi adıma çok keyif verici bir durum.

Tadı anlatıldığı kadar güzel olmasaydı bile hurma kurutanların sayısının artacağına inanıyorum. Bir hurma ağacı olan, aynı anda olgunlaşan meyveleri nasıl bitirsin (Güler Hanım hariç)? Az da çıkmıyor ki. On sene kadar önce bir komşumuz bahçelerinden hurma toplamamız için yalvarıyordu, yiyemiyoruz, dalında bozuluyor, kuşlar rahat bırakmıyor diyordu. Tadına bakanlar da onay verdiğine göre bu iş hızlanacak.

Güler 17-11-2009 19:35

Seneye hurma asma zamanı gelinceye kadar bu sayfaya bakmamaya karar verdim.
Nedeni başarabilenleri kıskanmam olabilir. Bu arada becerebilenleri de kutlarım.
Afiyet olsun, zevkle yemenizi dilerim.

Lonicera 17-11-2009 19:59

Yapmayın böyle Güler hanım, sizin o cennet bahçenizde yaptıklarınızın onda birini bile beceremeyen biri olarak, her gün bahçenize uğramadan yapamıyorum. Hem de hiç kıskanmadan. (Nasıl içim gidiyor aslında):))

Ben ikinci denemede daha başarılı olabildim. Etkisi oldu mu bilmiyorum, hurmayı soyup 10'a kadar saymak yerine yaklaşık 1 dakika kaynar suda beklettim. Belki de reçel kıvamı olması bu yüzdendir:)) Seneye sizden kurutmuş olacağınız hurmaların farklı yerlerde kullanımı hakkında tarifler bekliyoruz.

Lilium 17-11-2009 20:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 534125)
Seneye hurma asma zamanı gelinceye kadar bu sayfaya bakmamaya karar verdim.
Nedeni başarabilenleri kıskanmam olabilir. Bu arada becerebilenleri de kutlarım.
Afiyet olsun, zevkle yemenizi dilerim.

Sevgili güler ablam, sen üzülme bak ben sanal da olsa bir tabak gönderiyorum.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...4&d=1237239239

Ayrıca kurutmayı başarabilen arkadaşlar bir bakarsın bir süpriz yapabilirler,
Bir bakarsın koli kapıda. Beni de çağırmayı unutmazsın dimi. :D:D

Güler 17-11-2009 21:03

Sayfaya bakmayacağım diyorum ama mümkün mü?
Sevgili Lonicera bahçe işinde beceremezsen yeniden yaparsın ama hurma işi öyle mi? Seneye kadar bekleyeceksin.

Sevgili Lilium, fotğrafları tekrar tekrar yüklemesene. Zaten bugün sende gördüm yine aklım kaldı.
Bir de tadı şöyle tadı böyle diye ballandıra ballandıra anlatıyorsun, aşkolsun sana.

MeyveliTepe 17-11-2009 21:40

Alıntı:

Sevgili güler ablam, sen üzülme bak ben sanal da olsa bir tabak gönderiyorum.
İyi de, bu tabak bizim mutfakta :))

Lilium 17-11-2009 23:14

Alıştırma yapıyorum sevgili meyvelitepe, güler ablanın mutfağına da gidermi acaba? ;)

jokobo67 18-11-2009 10:58

bu hurmadan neler yapılabilir bi bilgisi olan varmı kurusunda ve yaşından nasıl faydalanabiliriz. ben yumuşamış olanları kaynattım reçele benzer bi hal aldı...

jokobo67 18-11-2009 11:00

özellikle yapanlar bi bilgi verirse ii olur

aslan_k 18-11-2009 11:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 533981)
:)) Afiyet olsun.

Bu yıl yüzlerce kişi tonlarca hurma kurutuyor. Seneye belki de binlerce kişi olacak. Kendi adıma çok keyif verici bir durum.

İstanbul'da pek rağbet olmadı galiba, hurmaları topladım getirdim ama pek isteyen olmadı.:))
Küçücük balkona 200 taneye yakın hurma astım, kalanları da artık olgunlaşınca eşe dosta dağıtırım herhalde :))

tenar 18-11-2009 12:15

Ben de konuyu bugün gördüm. Ereğli'de, köylerinde yetiştirdiklerini getiren bir kaç sebzecim var. Onlara sordum hemen. Ama henüz bir sonuç alamadım. Bakacaklar.

Sn akcan67, kendimi şanslı sayıyorum. Ben belki denk gelmeyecek ve kurutamayacağım ama yakında sizler sayesinde nasıl bir şey olduğunu görebileceğimi düşünüyorum.

Kadıtarlasında olduğunuzu okudum. Ben de Bağlık lojmanlardayım. Belki tanışma vasilemiz olur hurmalar.

nariçi 18-11-2009 18:30

Burada dünden beri rüzgar (poyraz) başladı kuruma çabuklaşacak. Bizim ki hepsi 40 adet. Manavdan alanlar sapsız olduğu için sapından bağlayamaya bilirler. Sapından bağlamak için dalından özel olarak kesilmesi gerekir.

akcan67 18-11-2009 22:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tenar (Mesaj 534375)
Ben de konuyu bugün gördüm. Ereğli'de, köylerinde yetiştirdiklerini getiren bir kaç sebzecim var. Onlara sordum hemen. Ama henüz bir sonuç alamadım. Bakacaklar.

Sn akcan67, kendimi şanslı sayıyorum. Ben belki denk gelmeyecek ve kurutamayacağım ama yakında sizler sayesinde nasıl bir şey olduğunu görebileceğimi düşünüyorum.

Kadıtarlasında olduğunuzu okudum. Ben de Bağlık lojmanlardayım. Belki tanışma vasilemiz olur hurmalar.

Sn tenar isterseniz kendi yaptığım hurmalardan size ikram edebilirim.Çünki kurutmaya başlayalı 2-3 hafta olamasına rağmen,muhteşem bir tadı olduğunu söyleyebilirim.Neden bende yapmadım diyeceksiniz.Daha sonrada yollarda eminim hurma ağacı aramaya başlarsınız.

akcan67 18-11-2009 22:09

Arkadaşlar

Yine kendi tecrübelerime dayanarak şunu söylemeliyim.Hurmaların üzeri kabuk bağladıktan sonra zamanla eğer küflenme oluyorsa bunları kuru bir bez yardımı ile temizleyebilirsiniz.Gayet güzel oluyor.Tabi hurmalara dokunduğunuz içinde içlerinde sert kalan kısımların dahada yumuşayarak dağılıp çabuk olgunlaşmasınıda sağlamış oluruz düşüncesindeyim.

MeyveliTepe 18-11-2009 22:29

Sn.Akcan67, küflenme devam mı ediyor? Hurmaların asılı olduğu yeri fotoğraflama imkanı var mıdır?

malina 18-11-2009 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aslan_k (Mesaj 534347)
İstanbul'da pek rağbet olmadı galiba, hurmaları topladım getirdim ama pek isteyen olmadı.:))
Küçücük balkona 200 taneye yakın hurma astım, kalanları da artık olgunlaşınca eşe dosta dağıtırım herhalde :))

İstanbul'dan isteyen yok dediğinizi okuyunca, ne demişsiniz diye aradım. Çok üstü kapalı geçmişsiniz :)

Alıntı:

Sizinki kadar değil Sn Meyvelitepe :) hepsini kurutacak yerim malesef yok. Sadece alt mesajda gördüğünüz çıtalar hepsi o ;) İstanbul'daki arkadaşlara duyurulur !

Hurmalar gayet sert öyle tutuncu göründüğüne bakmayın, Grany Smith Elma gibi sertler.
Üstü yarı kapalı bir terasım var, iyi de rüzgar alıyor :)

Bir miktar alabilirim ve isterseniz, terasımın bir bölümünü kurutmak için kullanabilirsiniz :)

akcan67 18-11-2009 23:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 534708)
Sn.Akcan67, küflenme devam mı ediyor? Hurmaların asılı olduğu yeri fotoğraflama imkanı var mıdır?

Sn MeyveliTepe

Malisef devem ediyor.Sanırım havaların yağışlı gitmesinden kaynaklanıyor.Yarın resimleri yüklerim.

MeyveliTepe 18-11-2009 23:12

Serada mı kurutuyordunuz?

akcan67 18-11-2009 23:34

Serada kurutmuyorum.Dışarıda sadece üstü kapalı ve her tarafı açık.

Güler 19-11-2009 05:52

Ne kadar bu sayfaya bakmayacağım desem de duramıyorum.

Adım çıktı deliye inmez yediye mi ne derler hani, aynen o misal, madem hava akımı istiyor, hurmaların karşısına vantilatör mü koysak acaba?
Ohh klima gibi serin veya ılık ılık kururlar...:dilli:

tenar 19-11-2009 07:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akcan67 (Mesaj 534693)
Sn tenar isterseniz kendi yaptığım hurmalardan size ikram edebilirim.Çünki kurutmaya başlayalı 2-3 hafta olamasına rağmen,muhteşem bir tadı olduğunu söyleyebilirim.Neden bende yapmadım diyeceksiniz.Daha sonrada yollarda eminim hurma ağacı aramaya başlarsınız.

Sn akcan67, otobüsle Ankara'ya yolculuklarım sırasında görüyorum, haala tupturuncu hurmalar duruyor dallarında. Köylerden gelecek haberlerden ümitliyim, bakalım.

Dün kuru incirleri yerken, hurmayla ne kadar benzer olabileceklerini düşünerek yedim. Hurmalarınızı siz yiyip bitirmeden ziyarete geleceğim elbet:)) Henüz tam kurumadan yemeye başlamışsınız, tam kurusun derken korkarım bana tadımlık kalmayacak:)

Saygılar

idris şenol 19-11-2009 07:36

2 Eklenti(ler)
ürünlerimizi kurutmak için sayın meyvelitepenin üstüne basa basa belirtiği gibi ama benim imkansızlıkarımıdan dolayı bir okadarda boş vermişliğim yaptığım cevizli sucuklar yaklaşık 10 günden beri diil kuruma damlamayı zor kestim:D
neyseki havalar poyraza döndü biraz olsun kuruma işi başladı:(

pazardan olgunlaşmamış sarı renkte sert hurmalar alıp soyup yaklaşık 20 sn kaynar suda bekletip hava akımı olan üstü kapalı bir yere astım onlarıda resimliyecem
ama benim endişem hurmaların bulunduğu yer doğu ve batı hava akımı mevcut burası gibi ılıman iklimlerde KUZEY VE GÜNEY olması gerkliymiş

Lilium 19-11-2009 11:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 534781)
Ne kadar bu sayfaya bakmayacağım desem de duramıyorum.

Adım çıktı deliye inmez yediye mi ne derler hani, aynen o misal, madem hava akımı istiyor, hurmaların karşısına vantilatör mü koysak acaba?
Ohh klima gibi serin veya ılık ılık kururlar...:dilli:

Vantilatör iyi fikir.
Ya beni görseniz daha da deli dersiniz, baktım kurumayacaklar aldım odaya yaktım sobayı, o yüzeydeki nemlilik ıslaklık odadaki ısı ile ince bir kabuk oluşturdu ve kurumaya yüz tuttular, bakalım göreceğiz, bir hafta on güne kadar belli olur ne olacağı.
Delilik işte delinin ne yapacağı bellimi, seneye daha çok yapacak olursam korkarım kalolifer kurarım.:D:D

Lilium 21-11-2009 11:35

2 Eklenti(ler)
Daha önce de yazdığım gibi, ilk olarak beş on tane yaptıklarımı kapalı bir ortama koymuştum, onlar küflenip gittiler çöpe, havaların serin ve rutubetli gidişi küflenmelerine sebebiyet vermişti.
Daha sonrakilerine soba yaktım ve dört beş günde kabuk yapıp kurumaya başladılar, durumları aşşağıda ki gibidir.

Daha tam kurumamış olsalarda bu sabah bir tane deneme yaptım
Bu şekilde de yemesi çok güzel, çok daha tatlanmış ve burukluğu kalmamış.

Eklenti 114856

Eklenti 114857

tenar 21-11-2009 12:53

Bu haftasonu Ereğlide kalmam gerektiğinden hurma işini halledeyim dedim. Bugün sebzecim köyünden, sabah toplanmış henüz olmamış sert ve tupturuncu hurmlar getirdi, 5 kilo kadar.

Yukarıda anlatılan yönetemle akşam bu işin ilk adımlarını hallederim. Umarım güzel bir tebrübe olur.

Lonicera 21-11-2009 15:07

Sn Lilium, inşallah yönteminiz iyi sonuç verir de( ki verecek gibi görünüyor) şu küf olayını böylece çözmüş oluruz. Sanırım böyle bir süre kurutup meyvenin kabuk bağlanması sağlanırsa tekrardan dışarı alınabilir.

Şurda yiyeceğimiz 3-5 tane hurma kurusu. Kaynar su, masaj, İçeri -dışarı, soba- klima. Ne eziyet ama:) Gerçi böyle bir lezzete değiyor ama değil mi?

Lilium 21-11-2009 17:50

Geçen yılda birkaç tane yapmıştım, bu kadar zahmet vermemişti, bu yıl küflenmelerini havaların yağışlı ve nemli gitmesine bağlıyorum, yoksa fazla zahmetli bir şey değil, soy, sıcak suya sok ve as, geriye sadece ve sadece çok leziz bir çukulata yemek kalıyor.
Kabuk bağlamasından sonra tekrar dışarıya alınabilirmi bilemiyorum böyle bir deneyimim yok, fakat rutubetli yerde olmaması gerekir diye düşünüyorum.

Bu yıl bizlere tecrübe olsun serin rutubetli havalarda buna dikkat edeceğiz, ya da önlemini alacağız.

Sevgili Lonicera, onlar olsun yeter ki, ben onlara kalolifer bile kurarım. :p çünkü buna değer.:p

Lonicera 21-11-2009 18:09

Evet bu yıl tecrübe yılımız olacak. En azından benim şimdiden çıkardığım bazı dersler var.

Sn MeyveliTepe' nin dediği gibi az miktarda yapmak çok pişmanlık veriyor:) bu bir..

Bahçede yer açılıp korogaki için yeni trabzon hurması fideleri dikilecek, bu iki..

En önemlisi de görünüşe aldanmayıp kesinlikle hiçbir marketten hurma alınıp kurutma girişiminde bulunulmayacak, bu da üç.:)

akcan67 21-11-2009 22:07

merhaba
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tenar (Mesaj 535780)
Bu haftasonu Ereğlide kalmam gerektiğinden hurma işini halledeyim dedim. Bugün sebzecim köyünden, sabah toplanmış henüz olmamış sert ve tupturuncu hurmlar getirdi, 5 kilo kadar.

Yukarıda anlatılan yönetemle akşam bu işin ilk adımlarını hallederim. Umarım güzel bir tebrübe olur.


Sn tenari

Hurma fiyatları hakkında da size bir bilgi vermesi açısından şunu belirteyim.En son hazırladığım hurmaların kilosunu 1 liradan temin ettim.Son derece mükemmel irilikte.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025