agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni114Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-11-2009, 19:43   #1
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Kostik ile zeytin tatlandırma İspanyol usulu zeytin yapım tekniğidir. Kostik (sodyum hidroksit) çok yüksek PH'a sahip, yakıcı özelliklerde bir baz kimyasaldır. Zeytinin kostik ile muamelesi sonucunda, meyve etine işler ve acılık maddesi çok hızlı bir şekilde meyveyi terkeder.

İspanyollar, acılık maddesini kostik ile çıkardıktan sonra çok uzun bir yıkama işlemiyle kimyasal maddeyi zeytinden atmaya çalışırlar, sonra da uzun bir sürede fermente ederek PH seviyesini olması gereken noktaya, 4.5 seviyesine getirirler.

Egede de özellikle yeşil zeytinin hızlı tadlandırılıp piyasaya çabuk verilebilmesi için kostik kullanırlar. Ancak kostik kullanıldıktan sonra bu yakıcı kimyasalın temizlenmesi ve fermentasyonun usulüne uygun yapılıp yapılmadığı meçhul. Acılık çıkarmak için hazırlanan sodyum hidroksit solusyonunun PH'ı 12 mertebesindedir. 8-10 saat içinde zeytinlerin PH'ı 10-11 seviyesine gelir. Bu durumu düzeltmek için solusyondan çıkarılan zeytinler yıkanır, bu sefer de PH 2-3 seviyesinde H2SO4 (sülfirik asit) çözeltisine daldırılıp 8-10 saat bekletilir. Bu sayede PH 5-6 seviyesine gelir. Bundan sonra bir kaç gün boyunca yıkanan zeytinler tuzlu salamuraya alınır, asitlikleri sitrik asit ile ayarlanır. Fermente olmamış olsa da acılığı kalmamıştır.

Hızlı tatlandırılan zeytinin başına gelenler bunlardır. Sağlığa etikisini bilemiyeceğim. Fakat ben bunu yemem, çoluğuma çocuğuma da yedirmem

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2009, 21:11   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Hızlı tatlandırılan zeytinin başına gelenler bunlardır. Sağlığa etikisini bilemiyeceğim. Fakat ben bunu yemem, çoluğuma çocuğuma da yedirmem

http://zertum.com.tr/gurme.html

Ben bu günlerde bu zeytini yiyorum.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025