![]() |
|
|
![]() |
#1 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Taze zeytin hemen tüketilmek maksadıyla sıfır tuzla yapılabilir. Bizim bölgedeki Karamürsel-Su cinsi zeytinler böyle yapılır. Çizilen zeytinler her gün suyu değiştirilmek suretiyle üç haftada tatlandırılır, zeytinyağı limon sosuyla yenir. Yerken tuzluktan tuz serpeleyerek isteyen istediği kadar tuzlar. Ancak bu sadece zeytinin dışına yapılan tuzlamadır. İsteyen de hiç tuzlamadan yer. Zeytin mevsiminde kısa süre için yapılabilen bir işlemdir. Bizim evde bu tür zeytin çok sevilir. Bu yıl bir deneme daha yapıyoruz. 20-30 kilo kadar Karamürsel-Su cinsi zeytini ikişer kilo olarak derin dondurucuya attık. Niyetimiz ilkbaharda ve yaz ortasında taze tatlandırılmış, sıfır tuzlu zeytin yemek. Bakalım ne olacak? Düzenleyen MeyveliTepe : 21-12-2008 saat 21:04 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Eğer iyi bir sonuca ulaşırsanız sanırım ben de bundan sonra bu yolu deneyeceğim, bu yolla isteyen zeytinin üzerine doğal tuzunu atabilir ve afiyetle zeytini yer istemeyen tuzsuz zeytini yer. Yukarda sözü edilen ve marketlerde diyet zeytin diye satılan markaların lütfen içindekiler kısmına iyi bakın belki tuz yok ama kimyasallar dolu ![]() Doğal tuz demişken zeytin-tuz ikilisinin ayrılmaz parçası gibi görünen tuz çeşitlerini tanımakta da fayda var ![]() Maldon Deniz Tuzu (Maldon Sea Salt) : İngiltere'nin Maldon bölgesinde çıkarılan ve dünyaca meşhur olan tuz. Keltik Deniz Tuzu (Celtic Sea Salt) : Hala Keltik yöntemleri kullanılarak çıkartılan Fransız tuzu. Cuyutlan : Meksika'da bulunan deniz tuzu. Nazuna Deniz Tuzu : Japonya'nın Kyushu adasından çıkarılan deniz tuzu. Peru'nun Pembe Tuzu (Peruvian Pink Salt) : Peru dağlarından gelen tuz. Avustralya'nın Murray River Tuzu (Australian Murray River Salt) : Murray Darling Havzası'ndan çıkarılan tuz. Su yosunları yüzünden, içinde kırmızı pigmentler vardır. Hawaii'nin Black Lava Deniz Tuzu : Kara rengini içindeki öğütülmüş lav taşı ve kömürden alan tuz. Hawaii'nin Red Alae Deniz Tuzu : Volkanik kırmızı kille zenginleştirilmiş deniz tuzu. Sel Gris : Gri deniz tuzu Hindistan'ın Kara Tuzu, Kala Namak : Hindistan mutfağında itinayla aranan ve kullanılan tuz. Fleur de Sel : Fransa’nın Brittany bölgesinden elde edilen ve kristal parçacıkları şeklindeki taneleriyle özel olan tuz çeşidi. Kosher Salt : Katkısız tuz. Geniş yüzeyli, büyük kristal parçalarına benzeyen taneleri vardır. Bunlardan özellikle maldon tuzu çok konuşulmakta ![]() http://www.naturey.com/maldon-sea-sa.../ntryurun/2309 http://www.maldonsalt.co.uk/index.html |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Silifke sahil şeridinde yabani olarak yetişen, tırnak ovali büyüklüğünde olan bu zeytinler de tatlandırılıp yenebilir mi? Yenirse hangi yöntemle tatlandırılır? İki sene önce bu vakitlerde zeytinler siyah ve yumuşaktı, sıktığım zaman mor suyu akmıştı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-11-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 15
|
merhaba,
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Yeterince varsa en azından yağı sıkılabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Fermantasyonu tamamlanan ilk grup zeytini salamuradan çıkarttım. Dört hafta önce siyah olarak salamuraya koyduğum zeytinler açık kahverengi ve yeşile dönmüşlerdi. Selelere alarak iki gün havalandırdım. Oksijenle temas sonucunda renkleri tekrar karardı, siyah, koyu kahve ve koyu yeşil oldular. Havalandırma işlemi zeytinin lezzetini toplaması açısından da önemli. Bu yılki salamuralar geçen yıl olanlardan da daha güzel oldu sanki. Tuz oranını iyice azaltmamız sonucunda çok az tuzlu (%2), çok leziz, orta sertlikte oldular. En iri zeytinlari salamura için ayırmıştık. Bir kilogramda 180 zeytin var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-08-2009
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 41
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
agaclar.net
|
Bu yıl sizinkilerin tadına bakamayacak mıyız? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Sn.Lilium, Tenekede zeytin yapmayı hiç denemedim. Sadece geçen yıl bir kısım kalamata'ları olduktan sonra salamurası ile birlikte hiç hava boşluğu bırakmadan tenekelere koymuştum. Aylarca bir problem olmadan durmuştu. Bildiğim kadarıyla, zeytini önce 1-2 ay kadar tatlı suda tutup sonra suyunu süzüp, %10 tuzla karıştırıp tenekelere basıyorlar. Adına da kuru salamura diyorlar. Belki acısı zor çıkan cinslerde işe yarıyordur. Bizim zeytin zaten 4-5 haftada her durumda yeme olgunluğuna geldiğinden teneke pek anlamlı gelmiyor bana. Ayrıca zeytini tenekeye koymadan önce o kadar uzun süre yüksek PH seviyesinde tutmak da biraz kontrol dışı geliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
|
Alıntı:
memecik ve kekiçte denen cins. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Sn.Nazlı06, Bu çeşitleri hiç tanımadığım için biraz araştırma yapmaya çalıştım. Anladığım kadarıyla çekişte'den iri kırma zeytin yapıyorlar. Memecik için yeşik çizik veya olgunlardan salamura yapılır deniyor. Tabii, bu bilgi çok yetersiz. Aslında en iyisini egeli arkadaşlar bilir. Sn.Lilium tenekede yapıyormuş. Bölge olarak size yakın olabilir, belki de zeytinleriniz aynı türdür. Bu arada, samanlı fidanınız bu yıl zeytin verdi mi? Benim geçen kış aldığım fidanlar bu yıl yarımşar kilo zeytin verdiler. Aslında çiçeklerini koparıp meyve verdirmemem lazımdı, ama o kdar güzel çiçek açmışlardı ki, kıyamadım. Bu yüzden sürgün veremediler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
|
Alıntı:
Sayın meyveli tepe, kekiçteden güzel kırma zeytin, çizik zeytin; memeciktende sele yapıyoruz. Ama bu cinsler yağlık olduğundan pek lezzetli olmuyor.(sele için ) Samanlılar bu yıl sadece sürgün verdiler. Birini zeytinliğin içine diğerini kalamata ile birlikte meyve bahçemize diktik. Sonucu merak ediyoruz. Çünkü daha önce zeytinliğimize gemlik sofralık diktik. İlk yıl ürün adına yakışır verdi. Diğer yıllarda bizim zeytinlere benzedi. araştırmalarımız sonucunda toprağa uyum sağladığını öğrendik. Şimdi meyve bahçemize analiz yaptırdık. samanlı ve kalamatanın yanında 42 tanede Ayvalık yağlık ve sofralık(4 adet), 2 ağaçta Domat zeytini dikiyoruz. Sonucu elde etmek için biraz uzun bir süreç olacak ama değer diye düşünüyoruz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar zeytin yapım teknikleri ile ilgili bilgileri zamansızlıktan bir türlü yazamadım.Aşağıda alıntıladığım kaynak derli toplu ve güzel anlatıyor. http://www.ziraatcim.netSofralık zeytin işleme teknikleri sunumu var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sofralık çizme veya kırma zeytin yapımında, zeytin rengini muhafaza edebilmesi için ne kullanılmasını tavsiye edersiniz? Kendi yapmış olduğumuz zeytinlerde az da olsa kararma oluşuyor. Zeytincilerin yaptıklarında bolca limon tuzu olduğu için neredeyse ağıza alınmayacak kadar ekşi, ama altın sarısı renginde. Konservelerde kullanılan bir takım koruyucu kimyasallar var. Ne derece sağlıklı bilmiyorum. Limon tuzu kullanmadan, altın sarısı renkli yeşil zeytin elde etmenin bir püf noktası olsa gerek ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Laktik asit kullanabilirsiniz. Doğal kaynaklı bir üründür. Her türlü fermantasyonun temel mikro organizma ailesini içerir (laktik asit bakterileri), zararlı bakterilere karşı koruyucudur. Pek çok gıda ile birlikte zaten bol miktarda alırız (yoğurt, peynir gibi), zeytine hoş bir lezzet de katar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
İnterentte biraz araştırma yaptım, dediğiniz gibi Laktik asit kullanılabiliyormuş. Ayrıca asetik asit ve laktik asit kombinasyonları da kullanılabilirmiş. Tabii şimdi bunları ev yapımında olacağı için az miktarlarda bulabilmek ve bulunabilirse hangi oranlarda kullanmak icap edecek diye düşünüyorum. Bu kimyasalı/ kimyasalları kolayca nereden temin edebiliriz? Asetik asit kullanmak gerekir mi? Teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Asetik asit %5 oranında sirkede bulunur. Laktik asit yoğurt suyunda bulunur. Önceki yıl sadece yoğurt suyu ile 150kg kadar zeytin salamurası yapabilmiştim (bu başlığın ilk bir kaç sayfasında yazılı olabilir).. Yoğurt suyunun zeytin salamurasında kullanımını bu adresten de bulabilirsiniz. Gıda için üretilen laktik asit en az 5lt'lik ambalajlar halinde satılıyor. 5lt'lik laktik asit ile tonlarca zeytin yapılır. Litre fiyatı (yanlış hatırlıyor olabilirim) 10-15 euro civarındaydı. Fazla almışım bende epey var. Zeytin zamanı biraz gönderebilirim. Asetik asit ile laktik asitin birlikte kullanılması biraz tercih meselesi. Zeytinde sirke aromasını sevmediğim için ben kullanmıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Bilgiler için çok teşekkür, öncelikle doğal yoldan Laktik asit tarifinizi denemek istiyorum. Bakalım sonuç nasıl olacak? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Az miktarda yapacaksanız yoğurt suyu çok iyi iş görür. Salamura PH'ını ölçme imkanınız da varsa ne güzel. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Evet az miktarda yapılacak. En fazla 15-20 kilo. Ph için küçük Ph kağıtları iş görür mü acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
PH kağıdı kullanmayı hiç denemedim. Hazırlayacağınız salamura suyunu 4-4.5 aralığında tutmayı başardığınız sürece sorun yok. Zeytini salamura suyuna koymadan 15-20 gün önce yoğurt suyu biriktirmeye başlayıp az şekerle besleyip bakterinin çoğalmasını sağlarsanız kolaylık olur. Market yoğurdu kullanmamakta fayda var. Onların kullandığı bakteri kültürleri salamuraya uygun değil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Şimdi iş giderek zorlaşmaya başladı sanki ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
150 kilo zeytine salamura hazırlayacağım diye ev mandıraya dönmüştü. Sizinkisi makul bir miktar. Çok da güzel olur. Bazen kasabalarda filan bölgesel yoğurtlar oluyor, iki günde ekşiyen cinsten. Onlardan kullanabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-10-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 3
|
Merhabalar. Sayın meyvelitepe vakumlamadan bahsetmişsiniz Lütfen vakumlama ve bunun için gerekli malzemeler hakkında geniş bilgi verirseniz sevinirim. Ayrıca ögrenmek istedigim yeişl zeytinlerin acısını suda cıkarırken tuz kullanmamız gerekip gerekmedigidir Şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
|
Bahçemden toplamış olduğum 3 kilo kadar olgunlaştığını düşündüğüm siyah zeytinleri yıkayıp suyunu iyice süzdükten sonra altında delikler açılmış olan plastik bir kavanozun içine bir sıra seytin bir sıra kayatuzu olacak şekilde kavanozu doldurdum.Ayrıca üzerini ışık almayacak bir şekilde örttüm.Çıkacak olan (****** çıkarsa) acı suyun kavanozdaki suya temas etmemesi için altına biraz destek koydum. Acaba yaptığım işlemde eksik kalan bir konu varmı.? Kavanozu acaba zamanla ters yüz çevirmem gerekiyormu ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|