![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
|
sayın meyveli tepe 2.ci sıraya beni yazabilirmisiniz? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Zeytin bulur bulmaz sizin yöntemi ilk fırsatta denemek istiyorum. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Sayın nazlı06 ikinci sıradasınız.. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
agaclar.net
|
Zeytin zamanı bazı arkadaşlar kendi zeytinlerini kendi yapsa da sanırım herkes bütün yıl kendi imal ettiği zeytinleri yemiyordur. Gerek kendi deneyimlerimden, gerek çeşitli yerlerde okuduğum haberlerden yola çıkarak vermek istediğim bir bilgi var. Dalından siyah, ya da siyaha yakın bir renkte toplanan zeytin salamuraya girdikten sonra rengi açılır. Açık kahverengi veya yeşilin tonlarında bir renk alır. 4.5 ph derecesinde meydana gelen fermantasyonun doğal bir sonucudur bu. Fermantasyonu tamamlanan zeytinler salamuradan çıkarıldığında bu renktedir (örneklerini yayınlayacağım). Doğal olan, bu zeytinin birkaç gün havalandırılmasıdır. Hava ile temas sonucunda zeytinlerin rengi koyulaşır. Siyaha yakın koyu kahverengi veya çok koyu yeşil olur. Çok azı tam siyah veya yakın bir renge gelir. Epeydir para ile zeytin almıyorum. En son markete gittiğimde zeytin reyonunu inceledim. Hepsi fabrikadan çıkmış gibi kömür karası. Sele zeytini dışında bu mümkün değil. Boyanmadıkça tabii. Bu konuda Tükoder dehşet verici bir uyarıda bulunmuş. Burada sözü edilen boyalar cana kast cinsinden. Biraz iyimser olup bazı zeytin tüccarlarının izin verilen gıda boyaları kullandığını düşünmek bile yeterince rahatlatıcı gelmedi bana. Niye boyalı zeytin yesin ki insanlar ? Not: Usulüne uygun yapılan sele zeytini yapım esnasında zaten uzun süre hava ile temas ettiği için kömür gibi siyah oluyor. Boyanmasına gerek kalmıyor yani. Marketten zeytin alan arkadaşlara boya açısından sele zeytinini tavsiye etmek yerinde olur sanırım. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
agaclar.net
|
Salamura'lar (size göndereceklerim) 3 günlük havalandırmadan sonra bile simsiyah değil. Dalından toplandığındaki olgunluk derecesine göre koyu kahverengi veya koyu yeşil. Çekirdek renkleri de açık renk ile koyu menekşe rengi arasında değişiyor. Ben seleleri çuvalda yani hava ile temas edecek şekilde yaptığım için zeytin renkleri parlak siyah oldu. Çekirdek renkleri ise koyu kahverengi veya bordo gibi.. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
agaclar.net
|
Bu arada, zeytin isteyecek arkadaşlar için son tarih Cuma günü akşamı. Cumartesi günü isteyen arkadaşların zeytinlerini kargoya vereceğim.. (Zeytin yemek dediniz de, aklıma geldikçe mutfaktaki mevye tabağı gibi duran kaseden yiyiyorum. Çekirdekleri saydığımda 25-30 oluyor bazen. İnşallah fazla zeytin yemenin bir zararı yoktur )Düzenleyen MeyveliTepe : 03-01-2008 saat 16:05 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn.MeyveliTepe 3. sırayı da ben alayım özel mesajla adresi yazdım. Bu arada blogunuzda yapılışını da öğrendikten sonra umarım kendimiz de yapabiliriz.Peki aynı yöntemi başka zeytin çeşitlerinde de uygulayabilecek miyiz? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
agaclar.net
|
Sayın Denizakvaryumu, sizi de üçüncü sııraya yazdık. Aynı yöntemi sofralık siyah zeytin olabilen cinslere uygulayabilirsiniz. Söz gelimi genellikle gemlik zeytini diye bilinen trilye cinsine uygulanabilir (ki, ben yöntemi gemlik salamurasından uyarladım). Sadece zeytinin olma zamanı değişecektir. Trilye hiç denemedim ama okuduğuma göre 4-5 ayda yenebilir hale geliyormuş. Oysa samanlı cinsine bir ay yetti. Ege bölgesi zeytinlerine uygulanırsa ne olur kestiremiyorum. Belki domat cinsi bizim kalamata usulü ile olabilir. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
agaclar.net
|
Bir arkadaş zeytin isteğini özel mesajla bildirdi. Dolayısıyla şu anda beşinciyi arıyoruz.. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
agaclar.net
|
Bugün saat 19:00 son...
Bugün son gün. Tekrar hatırlatmak istedim. Daha 11 arkadaşa Kasım sonunda bahçemizdeki samanlı zeytin ağaçlarından topladığımız ve salamura ederek 5 haftada yeme olgunluğuna erişen zeytinlerimizden ücretsiz olarak yarımşar kilo vakumlanmış paketler ile tadımlık gönderebilirim (başka talip çıkmazsa halihazırda isteyen arkadaşlara göndereceğim miktarlar biraz yükselecek) Akşam paketleri hazırlayacağımdan saat 19:00'a kadar isteyen alıyor. Fırsatı kaçırırsanız yenisi bir yıl sonra... |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Bitkisever
Giriş Tarihi: 01-07-2007
|
Pratik zeytin yapımı: 5 kg.lık su şişesi(pet şişe) içerisine yıkadığınız siyah zeytinleri doldurun. Üstünde çalkalanmasına yetecek kadar boşluk bırakın. İçerisine 1 kg. zeytine 100 gr. oranında kaya tuzunu da koyun. Zeytinyağı koymayın, zeytinde zaten kendi yağı mevcut olduğu için buna gerek yoktur. Pet şişenin kapağını kapatın ve güzelce çalkalayın ki tuzlar aralara karışsın. Hergün pet şişeyi yerde yuvarlayarak veya elinizde çevirerek çalkalayın ki suyu çıkabilsin. Çıkan suyu kapağını açıp boşaltın. Bu işlemi hergün tekrar edin. Sakın tekrar tuz eklemeyin! 2-3 hafta içerisinde siyah zeytin tatlanacaktır. Şunu da unutmamak lazım ki zeytinin cinsine göre tatlanma süresi uzayabilmektedir. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
agaclar.net
|
İsteyen arkadaşlara zeytinleri MNG kargo ile gönderildi. İlginize teşekkür ederiz. Zeytinler elinize geçtiğinde vakumlu ambalajı açın, bir akşam süzgeç, kevgir gibi bir şeyin içinde dursun ve havalansın. Ertesi sabah az miktarda zeytinyağı veya ayçiçek yağı ile karıştırın (sadece seytinlerin dış yüzeylerine bulaşacak kadar). Bir kavanoza doldurun ve hemen yemeye başlayabilirsiniz. Zaten bir kaç gün içinde biteceğinden eminiz. Afiyet olsun. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
agaclar.net
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
agaclar.net
|
Tam o kadar olmasa da miktarlar biraz yükseldi tabii ![]() |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben 2 hafta sonra izmire gidiyorum. Eğer pazarda bulabilirsem hem kendime hemde size alıp gönderebilirim. Ben de ilk defa deneyenlerden olacağım. İnşallah pazarda kalmıştır. |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Bizim tanıdıklar var Ayvalık'ta. Bayramda halen zeytinlerle uğraşıyorlardı. Soğuk havada toplanır diye biliyordum da bu kadar geç zamanda toplandığını bilmiyordum. Bir soruşturayım bakayım gelirken zahmet olmazsa getirsinler ![]() |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Muhtemelen belki ben gidene kadarda kalmayabilir. İkimizin de şansına |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Benim seleler öyle güzeldi ki gidip gelip çerez gibi yemekten bitti. Yeniden sipariş verdim, henüz toplanmamış ağaçlar varmış. Biraz araştırırsanız ham zeytin bulabilirsiniz. Hiç bulamazsanız yardımcı olmaya çalışırım. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
agaclar.net
|
Afiyet olsun.. Bir akşam havalandırırsanız daha da iyi olur.. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba meyveli Tepe. Zeytinlerimi bu gün aldım. Çok teşekkür ederim. Tadları çok nefis. Şu an süzgüde bekliyorlar. ben geliş gidiş atıştırırken pek kavanoza fırsat kalmıyacak galiba. Tekrar çok teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
agaclar.net
|
Afiyet olsun. Tarifi Meyvelitepe'de.. |
|