agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni305Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-01-2013, 09:24   #421
Ağaç Dostu
 
arapsabunu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2012
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 168
Yoğurdu TUTMAYANLAR için çok çok basit ve kesin sonuç veren bir öneri;

FIRINda 50 derecede bekletin, ağzı açık olsun kabınızın. Fırının kapağı kapalı tabi

Yoğurt mayalamak ısının sürekli korunmasını gerektiriyor. Kışın ısıyı korumak zor ama bu şekilde bir kez bile başarısız olmadım. 4 saatte tutuyor genelde.

ayhat beğendi.
arapsabunu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2013, 12:34   #422
Ağaç Dostu
 
ayhat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
çok teşekkür ederim bu bilgilerle tekrar deneyeceğim, yoğurdum risotta peyniri oldu, onuda ben size tavsiye ederim, bizim loru sıkıştırmışlar olmuş risotta aslında yuvarlak peynir işte, o da çok güzel oldu.

Kiraz, Asiye ve arapsabunu beğendi.
ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2013, 20:58   #423
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: UŞAK
Mesajlar: 7
arkadaşlar yoğurt güveci özelmi oluyor. Benim yoğurt yaptım güvecim dolapta iki gün bekleyince dökülmeye başladı.Bi fikri olan varmı

özge6444 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 16:46   #424
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Sanayi tipi yoğurt'tan uzak durmamazı öneren bir yazı.



Sanayi tipi yoğurdu hayatınızdan çıkarın! Çünkü...

Hemen hemen her sofrada yer alan yoğurtla ilgili çok önemli uyarı geldi. Bizim faydalı diye yediğimiz yoğurttaki asıl tehlikeyi, Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar açıkladı.

Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar, endüstriyel yoğurdun yoğurt olmadığını ve son dönemde artan kanser vakalarında bunun etkisinin ilk sırada olduğunu söyledi.

Kanser hastalığı her geçen gün artıyor. Etrafımızda her gün birisine kanser teşhisi konulduğunu duyuyoruz. Uzmanlar, kanserdeki bu kadar yoğun bir artışı yalnızca sigara ile alkolle ve obezite ile açıklamanın mümkün olmadığını düşünüyor.

Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi öğretim üyesi Dr. Yavuz Dizdar bu kadar çok hasta ortaya çıkmasını herkesin maruz kaldığı bir etmenle olabileceği görüşünde. Beslenme açısından da birbirinden çok farklı sosyal statüdeki insanlarda da kanserin görüldüğüne dikkat çeken Dizdar, "şunları hayatınızdan çıkarın diyebileceğiniz neler var" sorusuna şu cevabı verdi:

"Biz bilim adamları olarak geçtiğimiz yıllarda bunu çok tartıştık. Birinci sırada olan yoğurt hala ilk sıradaki yerini koruyor. Bizim ülkemizde yoğurt, diğer ülkelere göre açık ara daha çok tüketilen bir üründür. Yoğurt, beslenmeden öte insan vücudunun dengesinin korunması açısından da çok önemlidir."

Bu sözleri ifade eden Yavuz Dizdar, bir noktanın altını çiziyor. "Ama işlemden geçmemiş, endüstriyel yoğurt olmamalı" diyor. Dizdar, endüstriyel yoğurttan niçin uzak durulması gerektiğini de şöyle anlayor:

"Çünkü endüstriyel yoğurt, yapay bir ürün. Ekşimiyor, dolapta bekleyen yoğurdu haftalar boyunca üstten yemeye devam etseniz bir şey olmuyor. Bunu ben defalarca test etmiş biri olarak biliyorum. Biraz dikkat eden herkesin de bildiğini düşünüyorum.

Bir ürün bu kadar çok tüketiliyorsa, bu kadar derin bir değişime gitti ise sorun var demektir. Bir gıdanın bozulma biçiminin dönüşmüş olması, ekşimenin ötesinde küflenmeyi bile atlıyor olması içerikte çok fazla değişiklik yapıldığını gösterir. Kimse kusura bakmasın. Bunlar yoğurt değiller. "

Ana fermente ürünün yoğurt olduğunu hatırlatan Dizdar, maalesef Türkiye'de olmazsa olmazın başında yoğurt ve ayranın geldiğini hatırlatıyor.

HER ŞEY SON 10-15 YILDA DEĞİŞTİ.

Türkiye'de yoğurdun bir 10-15 yıl önce kesinlikle böyle olmadığını hatırlatan Dizdar, bu yeni yoğurt yönteminin bilinçli bir şekilde Türkiye'ye dayatıldığını söyledi. Dizdar, bu güçlerin, yoğurda ilişkin Türkiye'deki yasal tebliğleri bile değiştirdiğini ifade etti. Kendisinin bu konuda eleştirileri gündeme getirdiğinde bazı endüstriyel yoğurt üreticilerinin, "Hocam size bozulmayan yoğurt verdik daha ne istiyorsunuz" diyenlerin olduğunu dile getirdi.

Dizdar, "Peki hayatımızdan her şeyi ile yoğurdu çıkarmalı mıyız?" sorusuna da kesin bir cevap veriyor. "Kesinlikle hayatımızdan çıkarmamalıyız. Tam tersine mümkün olduğu kadar daha çok yer açmalıyız. Ama, endüstriyel yoğurdu bırakıp yoğurdu evde yapmalıyız" diyor.

Cymbelina beğendi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 18:10   #425
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-01-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 314
Arkadaşlar yoğurtların iyi tutmamasının nedeni sizlerle ilgili bir şey değil. Ben komşularımdan yüzde yüz doğal süt almama karşın maya olarak kullandığım marketlerde satılan yoğurtların mayalarından dolayı iyi tutmadığını ve yoğurdun iyi olmamasının bu yoğurt mayalarından kaynaklanmakta olduğunu anladım. Marketlerde satılan yoğurtların üç tanesinden yoğurt tutuyor diğerleri yoğurt değil, anladığım kadarıyla. En güzel sonuç aldığım yoğurt AOÇ cam kavanozda olan yoğurtları, bilginize.

Sonul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 19:16   #426
Ağaçsever
 
zuhaleyna's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-02-2013
Şehir: antalya
Mesajlar: 45
Benim arkadaşımdan öğrendiğim daha farklı ama sert bir yoğurt olduğu için garantili ve kolay.
Önce 2-3 lt.sütü kaynatıp ılımaya bırakıyoruz. Parmak dayanacak kadar sıcaklığa indiğinde mayalamak için bir bardak kadar sütü mayalama yapacağım kaba alıyorum. Üzerine 2-3 kaşık yoğurt ekleyip el çırpıcısıyla biraz çırpıp eritiyorum. Sonra kalan sütü üzerine ekleyip onunlada 15 sn. kadar el çırpıcısıyla çırpıyorum. Bunun amacı mayanın süte homojen bir şekilde karışması. sonra bir kenarda kapağını aralık olarak mayalanmaya bırakıyorum. Bunun amacı buhar yapıp suları yoğurda akmasın ve yoğurtu sulandırmaması. Yoğurdu katiyen sarmıyoruz yaz kış aynı. Ben gece 12 de mayalıyorum sabah tutmuş oluyor. Kapakta biriken suları peçeteyle silip kapağını kapatıp akşama kadar dolapta dinlendiriyorum. Bu şekilde taş gibi oluyor. Yoğurdu servis ederken hep yüzeyinden dümdüz alın, çukur açmayın, bu şekilde sulanmaz. Bu şekilde yoğurtlarım hep taş gibi oluyor, eskiden sulu oluyordu. Bende arkadaşıma tekrar teşekkür ediyor ve herkese bu şekilde tarifini veriyorum. Afiyet olsun.

zuhaleyna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 20:27   #427
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Marketlerden alınan hem süt hem de yoğurt ile mayalanan yoğurt'lar sulu ve cıvık oluyor.

Zuhaleyna hanımın yaptığı gibi mayalama yapıyoruz. Tek farkla. Biz güzelce sarıp sarmalıyoruz ki, ılık olarak sabaha kadar olmuş oluyor.

(Parmak dayanacak sıcaklığın biraz altına inince, fazla buhar oluşmuyor).

İlk önceleri market sütü ile yaptık ve hep gevşek oldu. Ne zaman ki, mahallemize gelip süt satan üreticiden alıp yapmaya başladık, o zaman güzel oldu.

Ama şimdilerde artık mahalle aralarında süt satışı yasak.

Kapitalislerin sözde sağlık dayatması.

Açık süt almayın, açıkta zeytin-peynir almayın, hasta olursunuz diye, yıllardır propaganda yaptılar. Sanki kendilerinin sattığı ürünler çok sağlıklı imiş gibi (!).

Propagandalar fazla işe yaramayınca Yasaklama yoluna gittiler.

Açıkta satılan ürünlerin mutlaka bazı riskleri vardır ama zaten ürünü alırken;

Tadıyoruz,
Kokluyoruz,
Görüyoruz.

Bozuk olanı zaten almıyoruz.

Ben ömrüm boyunca, çevremde-köyümde bir kişinin bile, açıkta satılan ürünler nedeni ile hasta olduğunu görmedim, duymadım.

Bu nedenle, inadına marketlerden almayacağız, kendimiz yapacağız.


Endüstriyel ürünler yüzünden en azından alerji olan onlarca tanıdığım var.

Eskiden, zeytinyağın'dan yapılan sabunlar hem çamaşır yıkamada hem de banyo da kullanılırdı. Endüstri ürünü Mak. Deterjanı + Yumuşatıcı + Kireç çözücü + Yumuşatıcı ve banyo şampuanlarının ne tür alerjilere yol açtığını bilmeyenimiz yok herhalde.

Tuba ve Kiraz beğendi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2013, 01:03   #428
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-12-2007
Şehir: Antalya-İstanbul
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heDera Mesajı Göster
Çok merak ettim, peki bu karınca yumurtasında ne var acaba nasıl maya oluyor bilen arkadaşlar konuyu biraz açar mı lütfen
Karıncalar topladıkları besinleri yiyerek tüketmezler. Bunu yuvalarının merkezindeki yiyecek deposuna götürürler ve birikintinin yanına koyarar. Bu koca yiyecek birikintisi yararlı mantarlar ve bakterilerle sarılıdır. Bakterilerin tüketip parçalamaya başladığı besinler mantarlar ve enfeksiyon yaratmayan küfler tarafından öğütülür. Karıncalar da bu tatlı mantarları yerler. Bu sebeple karınca yuvasının yanındaki tepecik bire bir bu mantarı yerken sporlarına bulaşmış karınca tarafından fiziksel temasla yapılmıştır. Yavruları*pupaları-yumurtaları da işçi karıncaların bakımındadır ve bu yararlı sporlara sahiptirler.

wishmaster Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2013, 11:32   #429
Yeni Üye
 
capaci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2005
Şehir: izmir
Mesajlar: 17
Galeri: 2
hangi süt?

yoğurt yaparken hangi sütü kullanalım.
konuyla ilgili bir makale :
http://www.ttb.org.tr/STED/sted0202/sut.pdf
ve bu makaleye eleştiri :
Çiğ Süte Akademik El İnsaf-I | Çiftlik Dergisi

görüşleriniz nelerdir?

capaci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2013, 01:32   #430
Ağaçsever
 
yenerr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-05-2011
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 83
Sn capaci,
İlk linkteki yapılan araştırmaları hiç uygun bulmadım açıkçası. Çünki hiç bir ısıl işlem görmemiş çiğ süt (yani kaynatılmamış veya sterilizasyonu sağlanmamış) bakterilerin çoğalması için uygun bir ortamdır. Hele bu süt ortam sıcaklıklarında 20C-25C derecelerde bakterilerin çoğalması için çok daha uygun bir hale gelir. Toplanan 150 adet süt numunesinin hangi koşullarda olduğu bilinmesi mümkün değildir. Bu toplanan sütlerin analizleriyle karşılaştırılan UHT veya pastörize edilmiş sütler olduğu yazıyor. Bakteri oranı %97 -%99 oranında giderilmiş UHT-steril sütlerle çiğ sütü aynı kefeye koymaktaki mantığı anlayamadım. Bu şartlarda bu kadar bakteri farkı gayet normal.
Dolayısı ile 2. makaledeki eleştiriyi haklı buluyorum. İşin içinde birde rant durumu söz konusu galiba.
Şimdi asıl soruya gelelim hangi Süt?
Gerçekten bu ülkede ciddi anlamda güven zaafı var. Fazla para kazanmak uğruna kimler ne yöntemleri deniyor, neler yapıyorlar neler. Sağlığı ve insanlığı hiçe sayarak çok rahat bir şekilde hayatlarını sürdürüyorlar aşağılıklar. Bu yüzden ön yargıyla bakmak bir kural olmuş bu ülkede. Ama tam anlamıyla işini dört dörtlük yapanlarda yok değil. Bu iş için ciddi paralar harcamış ve kendi imkanlarınca soğuk zincir sistemi oluşturmuş.
Bence güvenilir temiz bir sütçü bulmak gerekiyor. Uygun koşullarda sütünü satan sütçüyü tercih etmeli **** süt daha yeni sağılmışken alınmalı.
Kaynattıktan sonra Cam kavanozlarada kaynar bir şekilde doldurup kapağını sıkıca tutturup ters kapatın.Soğuduktan sonra kapağın biraz içine eğilmiş olarak göreceksiniz. Tazeliğini koruyacaktır.
Selamlar...
Sağlıcakla Kalın

yenerr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 13:36   #431
Ağaç Dostu
 
mandalinleerik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 998
Biz bebeğimiz için doktorun tavsiyesi üzerine günlük şişe süt alıp şişeyi ikiye bölüp bir şişeyi iki seferden yoğurt yapıyoruz acaba bu sağlıklı mıdır? Yani şişe açılıyor içinden bir bardak süt alınıp yoğurt yapılıyor, kalan süt ertesi gün tekrar yoğurt yapılıyor.
İkinci sorum ise yoğurt bazen ekşiyor güzel bir yoğurt olması için ne yapılmalı?

( Yoğurdu 1 bardak sütten yapıyoruz)

mandalinleerik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 15:09   #432
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
1 şişeyi ikiye bölüp yoğurt yapmaktansa tek seferde yapmanız daha iyi. Süt kısa ömürlü bir üründür. Yoğurt daha uzun dayanır. 1 şişeden zaten bir kap yoğurt anca çıkar.

Yaptığınız yoğurt açık ortamda çok kalıyorsa ekşir. Dolapta ağzı kapalı durursa daha geç ekşir. Mayalandıktan sonra çok uzun süre bekletmeyin. Dolaba alın.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 15:19   #433
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Evde uzun zamandır yoğurt yapan biri olarak şunları söyleyebilirim.

UHT, pastörize vs. sütlerle yoğurt yapıp, başarısız oldum diye üzülmenin hiç anlamı yok.

Bu sütlerle yoğurt yapmak çok zor ve pek anlamlı değil. Yağ oranı, su oranı, kıvamı lezzeti hiç bir zaman taze süt gibi olmuyor.

Ben yoğurdu köyden, sütçünün önünüzde sağdığı inekten alıyorum. Hem tadı, hem kıvamı tümüyle farklıdır. Yağ oranı marketten aldığınız sütle kıyas kabul etmez. En beceriksiz insan bile bu sütke çok güzel yoğurt yapabilir.

İşin püf noktası olarak sütün uzun süre kaynatılması gerektiğini de eklemek gerek. Kaynatırken 15-20 dakika boyunca bir kepçeyle havalandırılması suyun buharlaştırılmasını kolaylaştırıyor. Bu şekilde oldukça sert yoğurt elde edebilirsiniz.

Diğer bir pratik yöntem, mayalanması tamamlanan yoğurdun üstüne bir kaç yaprak kağıt havlu koyup bunun bir ucunun kabın kenarından sarkıtılmasıdır. Kağıt emdiği suyu kenardan damlatıyor ve yoğurdu sertleştiriyor. Bir tür ilkel süzme yöntem yani.

Diğer bir yöntem ise mayaladığını sütü, herhangi bir örtüye sarmadan, veya sararak fırın içine koymanızdır. Fırının kapalı ortamı çok dengeli bir soğuma ve mayalanma sağlıyor.


Düzenleyen MeTePe : 28-06-2013 saat 15:52
MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 15:20   #434
Ağaç Dostu
 
mandalinleerik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 998
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeTePe Mesajı Göster
1 şişeyi ikiye bölüp yoğurt yapmaktansa tek seferde yapmanız daha iyi. Süt kısa ömürlü bir üründür. Yoğurt daha uzun dayanır. 1 şişeden zaten bir kap yoğurt anca çıkar.

Yaptığınız yoğurt açık ortamda çok kalıyorsa ekşir. Dolapta ağzı kapalı durursa daha geç ekşir. Mayalandıktan sonra çok uzun süre bekletmeyin. Dolaba alın.
Cevap için teşekkürler.
Taze olması açısından şişeyi ikiye bölüyoruz. Yoğurdu şöyle yapıyoruz;
Kaynattığımız sütü ılımaya bırakıyoruz daha sonra içerisine bir tatlı kaşığı kadar maya koyup örtüyoruz. 4 saat kadar mayalanan yoğurdu dolaba kaldırıyoruz.

mandalinleerik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 15:27   #435
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mandalinleerik Mesajı Göster
........ sonra içerisine bir tatlı kaşığı kadar maya koyup örtüyoruz.
Bir su bardağı süte bir tatlı kaşığı maya çok fazla gelir. Bu da yoğurdun ekşi olmasına sebep olur.

Şöyle örnek verecek olursam, kiloluk kavanozda mayaladığım yoğurda yarım tatlı kaşığı maya ancak ilâve ediyorum.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 15:34   #436
Ağaç Dostu
 
mandalinleerik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 998
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
Bir su bardağı süte bir tatlı kaşığı maya çok fazla gelir. Bu da yoğurdun ekşi olmasına sebep olur.

Şöyle örnek verecek olursam, kiloluk kavanozda mayaladığım yoğurda yarım tatlı kaşığı maya ancak ilâve ediyorum.
O zaman maya miktarında da olabilir. Ekşi olması.

mandalinleerik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 15:37   #437
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mandalinleerik Mesajı Göster
Cevap için teşekkürler.
Taze olması açısından şişeyi ikiye bölüyoruz. Yoğurdu şöyle yapıyoruz;
Kaynattığımız sütü ılımaya bırakıyoruz daha sonra içerisine bir tatlı kaşığı kadar maya koyup örtüyoruz. 4 saat kadar mayalanan yoğurdu dolaba kaldırıyoruz.
Süte 1 günde bir şey olmaz ama yoğurt sütten daha uzun ömürlü bir üründür.

Maya derken "yoğurt" mu kasdediyorsunuz, yoksa hazır maya mı?

Ben evde bulunan yoğurdu maya olarak kullanıyorum. 1 tatlı kaşığı yeterli bunun için. Ancak doğrudan süte karıştırmayın. Az bir miktar sıcak sütle mayayı bir kap içinde karıştırıp ısısını dengeleyin, sonra süte karıştırın.

Mayaladığınız süt çok soğuk olmasın. Hafif el yakacak kıvamda olmalı.

Ekşirse de kabahat sizin değil, sütündür. Market sütüyle yoğurt yapmak zor.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 15:40   #438
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mandalinleerik Mesajı Göster
O zaman maya miktarında da olabilir. Ekşi olması.
Evet olabilir, bir de yoğurt 3,5-4 saatin sonunda tuttuğunda biraz sıcak olabiliyor. Bu durumda sıcakken dolaba konursa çabuk ekşiyor. Yerinden kaldırmadan soğuması beklenecek. Buna dikkat etmek gerekir.

Ayrıca çok sıcak havalarda mayalanan sütü çok fazla sarıp sarmamalı. Böyle havalarda ben hiç örtmüyorum. Tutmamazlık etmiyor.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 15:41   #439
Ağaç Dostu
 
mandalinleerik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 998
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeTePe Mesajı Göster
Süte 1 günde bir şey olmaz ama yoğurt sütten daha uzun ömürlü bir üründür.

Maya derken "yoğurt" mu kasdediyorsunuz, yoksa hazır maya mı?
Evet mayadan kastım "yoğurt". Açıkçası yoğurdu ben değil de eşim yapıyor. Bir fincanda mayayı karıştırıp süte ekliyor, ama sizin bahsettiğiniz yöntemle mi yapıyor bilmiyorum.

mandalinleerik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 15:44   #440
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Evde Sütü Kaynatmadan Yoğurt Yapmak SAKINCALIDIR!

Konu içerisinde bazı mesajlarda taze sütün kaynatılmadan yoğurt yapılması tavsiye ediliyor.
Kesinlikle hiç kimseye önermem!

Pastörizasyon evde kolayca uygulanabilecek bir teknik değildir. Sütün oldukça hızlı ısıtılması ve soğutulması gibi işlemler gerekir. 60-70 derecedeki bir sütü buzlu kap içine koyup 30 saniyede soğutamazsınız.

İşlemi düzgün yapmadığınız takdirde sütteki patojenler ölmez!

Pastörizasyon işleminin avantajı "yararlı-zararlı bakteri" den ziyade süt proteinlerinin bozulmasını önlemekdir.

Sütün kaynatılarak bir miktar besin değerini kaybetmesi, salmonella, brusella veya tüberküloz gibi hastalıklara yakalanıp sonradan ağlamaktan daha iyidir. Taze süt, evde kullanılmadan önce en az 15-20 dakika kaynatılmalıdır. Bu şekilde dahi sütün içinde canlı bakteri kalır.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 15:49   #441
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mandalinleerik Mesajı Göster
Evet mayadan kastım "yoğurt". Açıkçası yoğurdu ben değil de eşim yapıyor. Bir fincanda mayayı karıştırıp süte ekliyor, ama sizin bahsettiğiniz yöntemle mi yapıyor bilmiyorum.
Fırınızın ısı koruması iyi bir fırın ise eşinize mayaladığı yoğurdu fırına koymasını önerin. Çok fazla örtmesine gerek yok. Ancak kabın altına mutlata ısı yalıtımı yapacak havlu vs. gibi bir şey koysun.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 15:53   #442
Ağaç Dostu
 
mandalinleerik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 998
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeTePe Mesajı Göster
Fırınızın ısı koruması iyi bir fırın ise eşinize mayaladığı yoğurdu fırına koymasını önerin. Çok fazla örtmesine gerek yok. Ancak kabın altına mutlata ısı yalıtımı yapacak havlu vs. gibi bir şey koysun.
Korumalı bir fırın. Yani örtmeden sadece kabın altına bir havlu koyup yoğurdun öyle oluşmasını bekleyeceğiz. Bu yöntem kış için de mi geçerlidir?

mandalinleerik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 16:00   #443
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Kışında kabı örterek yapabilirsiniz. Yazın da örtebilirsiniz.

Ben genellikle kabın ağzına streç film koyup bir miktar örtüyorum. Fırın zaten içinde ısıyı hapsediyor ve süt çok yavaş soğuyor.

İsterseniz fırına sıcak su dolu bir kap koyarak da ısısını arttırabilirsiniz.

Yoğurt oluştuktan sonra üstüne bir kağıt havlu serip kabın kenarından sarkıtırsanız (altına süzülen su için bir kap koyun) yoğurtta sulanma da az olur.

Süzme yoğurt yapmak isterseniz bir süzgecin içine kayıt havlu koyup yoğurdu dökün. Süzgeci de suyun süzüleceği bir kap içine alın. 6-7 saat sonra yoğurdu süzgeçten kolayca alabilirsiniz. Kağıt havlu deri gibi yoğurdun üstünden sıyrılır.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 16:03   #444
Ağaç Dostu
 
mandalinleerik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 998
Sayın MeTePe ve Sayın SDurul sanırım evde uzun yıllar yoğurt yapacağız tecrübelerinizi aktardığınız için ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
(Yoğurt yapma makinelerini öneriyor musunuz?)

mandalinleerik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 16:08   #445
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Ben hiç kullanmadım. Bence kullanmaya da gerek yok. Kuantum fiziği değil bu. İnsanların binlerce yıldır yaptığı bir işlem.

Benim tavsiyem, iyi süt bulduğunuzda bolca alıp süzme yoğurt yapmanızdır. Ben bazen hafta sonları ağabeyimin şehir dışındaki kır bahçesine gittiğimde yakındaki köyden 5-10litre civarında yeni sağılmış süt alıyorum. Tamamını süzme yoğurt yapınca 1-2 ay boyunca dayanıyor. Özellikle ayranı mükemmel oluyor.

Bu tür fırsatları kullanmanızı tavsiye ederim. Kapı kapı gezen sütçülere güvenim yok. Ama market sütleri de uğraşmaya değmiyor.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 16:12   #446
Ağaç Dostu
 
mandalinleerik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 998
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeTePe Mesajı Göster
Ben hiç kullanmadım. Bence kullanmaya da gerek yok. Kuantum fiziği değil bu. İnsanların binlerce yıldır yaptığı bir işlem.

Benim tavsiyem, iyi süt bulduğunuzda bolca alıp süzme yoğurt yapmanızdır. Ben bazen hafta sonları ağabeyimin şehir dışındaki kır bahçesine gittiğimde yakındaki köyden 5-10litre civarında yeni sağılmış süt alıyorum. Tamamını süzme yoğurt yapınca 1-2 ay boyunca dayanıyor. Özellikle ayranı mükemmel oluyor.

Bu tür fırsatları kullanmanızı tavsiye ederim. Kapı kapı gezen sütçülere güvenim yok. Ama market sütleri de uğraşmaya değmiyor.
Burada bahsettiğiniz gibi süt bulmam çok zor. Bu yüzden şişe sütünden yapıyoruz. Yoğurt taze olsun diye ikiye bölüyorduk sütü demek ki hiç gerek yokmuş.

mandalinleerik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 16:15   #447
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Sayın mandalinleerik,

Benim evim Ankara'nın göbeğinde... İnanın 4-5 yıl önce gidip köyden süt alacağımı söyleseler güler geçerdim. Şimdi 50km yol gidiyorum süt için. (50 de geliş. )

Gerçi sadece süt için gitmiyoruz ama bir kez alıp deneyince insan vazgeçemiyor.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 16:19   #448
Ağaç Dostu
 
mandalinleerik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 998
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeTePe Mesajı Göster
Sayın mandalinleerik,

Benim evim Ankara'nın göbeğinde... İnanın 4-5 yıl önce gidip köyden süt alacağımı söyleseler güler geçerdim. Şimdi 50km yol gidiyorum süt için. (50 de geliş. )

Gerçi sadece süt için gitmiyoruz ama bir kez alıp deneyince insan vazgeçemiyor.
Dediğiniz doğru. Araştırıp bulmak lazım. Bebek için inek sütünü direk yoğurt yapmak için tavsiye ediyor musunuz? Tavsiye ediyorsanız yapılan yoğurt en fazla kaç günde tüketilmelidir?

mandalinleerik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 16:33   #449
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Bebeğiniz kaç aylık bilmiyorum. Eğer 7-8 aydan büyükse zaten her türlü gıdayı tüketebilir.

İnek sütünün de hiç sakıncası yok. Ancak bebek için doğrudan pastörize süt daha iyi seçenek. Kaynatma, hoplatmayla falan uğraşmazsınız.

Yoğurt ekşiyip tadı bozuluncaya veya küfleninceye kadar tüketilebilir. Çok dayanıklıdır. Kolay kolay bozulmaz. Yoğurttaki mayalar bakteriler için yaşam alanı bırakmaz. Yani yoğurttan kolay kolay zehirlenmez veya hastalık kapmazsınız. Ekşi yoğurt bile gerekirse yenebilir. Biraz gaz yapar ama zehirlemez.

Süzme yoğurdu iyi şartlarda 2-3 ay bile saklayabilirsiniz. Evde yaptığınız yoğurdu dolapta 10-15 gün rahatça saklayabilirsiniz.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2013, 16:39   #450
Ağaç Dostu
 
mandalinleerik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 998
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeTePe Mesajı Göster
Bebeğiniz kaç aylık bilmiyorum. Eğer 7-8 aydan büyükse zaten her türlü gıdayı tüketebilir.

İnek sütünün de hiç sakıncası yok. Ancak bebek için doğrudan pastörize süt daha iyi seçenek. Kaynatma, hoplatmayla falan uğraşmazsınız.

Yoğurt ekşiyip tadı bozuluncaya veya küfleninceye kadar tüketilebilir. Çok dayanıklıdır. Kolay kolay bozulmaz. Yoğurttaki mayalar bakteriler için yaşam alanı bırakmaz. Yani yoğurttan kolay kolay zehirlenmez veya hastalık kapmazsınız. Ekşi yoğurt bile gerekirse yenebilir. Biraz gaz yapar ama zehirlemez.

Süzme yoğurdu iyi şartlarda 2-3 ay bile saklayabilirsiniz. Evde yaptığınız yoğurdu dolapta 10-15 gün rahatça saklayabilirsiniz.
Şuan 7 aylık. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler, epey yardımcı oldunuz bu konuda. Umarım küçük bebeği olan diğer arkadaşlar için de yardımcı olmuştur yazdıklarınız.

mandalinleerik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
doğal yoğurt, evde yoğurt yapımı, yoğurt mayası


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024