agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni233Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-06-2009, 15:15   #1
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
Ekşi Tarhana

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zenfree Mesajı Göster
Burada çok ilginç bir tarhana var.
http://www.agaclar.net/galeri/showim...date=lastvisit

Yaz gününde çok uygun olmadı ama, burada Zenfree nin dikkati çektiği Antalya- Akseki yöresine özgü ekşi tarhanayı biraz anlatayım istedim.
O bölgede yetişen bir yabani erikle yapılan tarhana çeşidi bu. Çocukluğumda sık sık babaannem yapardı. Biz torunları, bu çok lezzetli çorbayı, tabağında en fazla çekirdek bulma yarışına döndürür ve çok eğlenirdik..
Öğrendiğime göre, son yıllarda Akseki dağlarında eskisi kadar bol yabani erik bulunmadığı için yapımı azalmış ..
Elde edilen az miktar da, özenle kavanozlarda saklanıp, " birer çorbalık " benim gibi çok özleyenlere hediye edilir hale gelmiş..

mrduran beğendi.
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2009, 15:21   #2
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
Yaz gününde tarhana çorbası içilir mi ? Dün öğleyin ben afiyetle içtim ve merak edenler için de fotoğrafladım.. Aslında daha önce geçen yılki Akseki ziyaretimde Ekşi tarhanayı fotoğraflamıştım.Yapımında kullanılan yabani eriği de. Bütünlük oluşturması açısından buraya tekrar küçülterek ekliyorum ve ardından da çorbanın tarifini yazacağım...

Eklenen Resimler
   
mrduran beğendi.
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2009, 15:31   #3
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
Akseki Yöresi Ekşi Tarhana Çorbası

Çocukluğumdaki bu lezzeti tekrar tadabilmek çok hoştu.

Çorbayı bana pişiren kuzenim şöyle anlattı :

Parça kemikli dana eti, haşlanmış nohut, kuru börülce , salça , 1-2 çorba kaşığı tahin, yağ , ekşi tarhana , su..

Tüm malzeme bir arada pişiriliyor. Nohut geç piştiği için önceden haşlanıyor sadece. Son derece besleyici ve lezzetli bir kış çorbası.

Ekşi tarhananın yapılışını öğrenebilirsem daha sonra onu da eklerim..

Eklenen Resimler
 
mrduran beğendi.
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2009, 15:35   #4
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
Görüldüğü gibi, dün benim tabağımda sadece iki yabani erik çekirdeği çıktı !

Eklenen Resimler
 
mrduran beğendi.
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025